Jump to content
POLITISTI.ro

Proiect de lege privind modificarea legii nr. 360/2002


radusandu

Recommended Posts

Pe fondul discutiilor despre reorganizarea ministerului si disponibilizarea personalului, conducerea ministerului propune in dezbatere publica un nou proiect de lege, si anume, proiect de lege privind modificarea legii nr. 360/2002 privind statutul politistului. Chiar daca este postat si la un alt topik propun sa ramana aici pentru a se mai intelege ceva.

Propun sa-l studiem cu atentie si sa venim cu propuneri, chiar pe articole.

Proiect de lege privind Statutul politistului 13.05.2011.doc

Edited by radusandu
Link to comment
Share on other sites

La o prima lectura, am observat urmatoarele :

1. Un lucru pozitiv : la examenul pentru agent sef este scutit agentul care poseda master in specialitate.

2. Un lucru negativ : creste perioada/ termenul de stagiu intre grade pentru agenti, ajungand la ultimul grad sa astepti 7 ani, pe cand la ofiteri nu am vazut acest lucru.

3.Un lucru pozitiv : este reglementarea chiriei si pentru politisti care nu au casa sau improprie ( astfel ca prin acordarea acesteia se elimina ajutorul de construire a unei locuinte dar iti da/echivaleaza indemnizatia timp de 10 ani) depinde de normele metodologice de aplicare care vor fi date, parerea mea este ca ar trebui detaliata si nu sa fie in cuantum de 50 % din salariu, ci o suma fixa, stabilita la nivelul pietei, din localitatea unde lucreaza politstul , fara a se lua in considerare salariul, functia sau gradul, care ar duce la discriminari intre politisti.

4.Un lucru negativ : este mentinerea incompatibilitatilor profesiei de politst cu alte ocupatii ( se elimina al doilea job cu exceptia celor didactice, cercetare, propgrame cu finantare europeana).

5. Un lucru negativ : trecerea din corpul agentilor in cel al ofiterilor se face printr-o singura cale, adica agentul de politie trebuie sa fie absolvent al Academiei de Politie, curs de zi, iar ceilalti agenti absolventi de institutii superioare civile sunt omisi .Deasemeni, agentul absolvent de academie, nu i se recunoaste vechimea in sistem l acordarea gradului sau alte drepturi, pe can un neica nimeni angajat direct beneficiaza de recunoasterea vechimii prin echivalarea vechimii in specialitatea studiilor (de ex. Ion electronist de 9 ani este angajat in politie la compartimentul IT si i se echivaleaza cu vechime 9 ani) .

6. Un lucru negativ : nu se reglementeaza expres ca functia de politst se exercita numai de cate acestia iar toata sleahta de bucatari, psihologi, contabili, sportivi, lautari nu trebuie sa fie echivalati cu politisti ci sa fie personal civil .

7. Un lucru negativ : se reglementeaza ca raporturile de serviciu pot inceta si la initiativa M.AI. cu alte cuvinte pot sa te dea afara oricand.

Sper sa tineti cont de aceste prime observatii ale mele.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Nu mai exista stabilitatea politistului la locul de munca.

ART. 60 - (1) Poliţistul poate refuza delegarea şi detaşarea dacă se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

a) graviditate;

b) îşi creşte singur copilul minor;

c) starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical eliberat/avizat de structurile medicale ale MAI, face contraindicată delegarea sau detaşarea;

d) este singurul întreţinător de familie;

e) alte motive familiale temeinice care pot justifica refuzul de a da curs modificării respective a raporturilor de serviciu.

ART. 61 – (1) Poliţistul poate fi mutat în aceeaşi unitate sau într-o altă unitate, aflată în aceeaşi localitate sau în altă localitate, în următoarele situaţii:

a) în interesul serviciului, cu acordul său;

b) la cererea poliţistului;

c) pentru protecţia poliţistului, în situaţiile şi condiţiile prevăzute de lege.

(3) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), poliţistul poate refuza mutarea în interesul serviciului dacă se află în una din situaţiile prevăzute la art. 60. Refuzul nejustificat de exprimare a acordului constituie abatere disciplinară şi se sancţionează în condiţiile prezentei legi.

(4) Procedura privind mutarea poliţistului se reglementează prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

Cum a remarcat si LORD, isi lasa portite legale prin care sa ne poata da afara oricand.

ART. 53 - Competenţele emiterii actelor administrative privind naşterea, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale poliţiştilor se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, în condiţiile legii.

Institutia asta trebuie sa sustina pregatirea si perfectionarea politistilor, ori prin aceasta lege nu face altceva decat sa stopeze si sa le puna numai beten-n roate.

La art.10 alin. 2 se limiteaza posibilitatea participarii la examenele de admitere a agentilor peste 35 ani, ori acesti oameni sunt deja in sistem si nu li se mai acorda posibilitatea perfectionarii. Nu vad ce motive exista pentru introducerea acestei conditii.

Link to comment
Share on other sites

Propunerea mea:

ART. 23 - Stagiul minim în gradele profesionale este:

I. Corpul ofiţerilor de poliţie:

a) chestor şef de poliţie - 3 ani;

B) chestor principal de poliţie - 3 ani;

c) chestor de poliţie - 3 ani;

d) comisar-şef de poliţie - 3 ani;

e) comisar de poliţie - 5 ani;

f) subcomisar de poliţie - 5 ani;

g) inspector principal de poliţie - 5 ani;

h) inspector de poliţie - 5 ani;

i) subinspector de poliţie - 5 ani.

II. Corpul agenţilor de poliţie:

a) agent-şef de poliţie - 3 ani;

B) agent-şef adjunct de poliţie - 5 ani;

c) agent principal de poliţie - 5 ani;

d) agent de poliţie - 5 ani.

:emo-yessir:

(4) Ofiţerii de poliţie provin şi din rândul agenţilor de poliţie absolvenţi cu diplomă de licenţă ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” forma de învăţământ zi.

Si cum ramane cu agentii care au terminat o facultate de drept sau economic, un master, un doctorat?

Ar trebui ca ofiterii sa provina nu numai din academie, ci si din randul agentilor cu studii superioare(facultate+masterat), printr-un examen, in functie de nevoile ipj-ului...

si, daca va lua examenul, sa intre in randul ofiterilor cu grade echivalente:

- agent si agent principal - subinspector

- agent sef adjunct si agent sef - inspector

- agent sef principal - inspector principal

:emo-yessir:

Edited by maximo
Link to comment
Share on other sites

Eu sunt agent de politie, dar nu sunt de acord cu avansarile astea la apelul bocancilor don agenti in ofiteri.

In acest fel acel articol elimina favoritismele si pupaciunile care au loc in sistem intre unele moluste si ofiterii din functiile de comanda.

E foarte bine asa cum e conceput acel articol. Cine vrea sa fie ofiter nu are decat sa faca Academia de la bun inceput. Sunt satul de ofiteri care au la baza facultati de administratie publica, zootehnie, medicina veterinara, etc.

Edited by SandoKhan
  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Membru

atunci ar trebui sa nu mai incadereze nici subofiteri din sursa externa,doar din scolile de politie. :angry:

numai pentru ofiteri sunt beneficii....de parca ei duc greul in politia asta de nimic

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@ sandokhan

Cine vrea sa fie ofiter nu are decat sa faca Academia de la bun inceput

adica eu, dac am intrat in politie agent, trebuie sa ies la pensie tot agent?!

unde e motivatia profesionala si cariera politistului?

degeaba voi face facultati, mastere, doctorate, ca nu voi niciodata ofiter...

Link to comment
Share on other sites

si daca scot vor fi 15-20 de locuri pt agenti la academie..practic imposibil sa ajungi ofiter...si inca o data nu gandesc pt ca u ca agent dupa ce iti faci rate, o familie...sa pleci sa faci cursuri la zi si sa renunti practic la jumate din salariu pt ca atata este cel de baza...nush sa candideze ei

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Indiferent de ce vrem noi aceste modificari vor fi applicate.In detrimentul agentilor de politie, clar.In ultimii 10 ani au facut tot felul de ofiteri absolventi de facultati care functionau in subsoluri de bloc sau WC-uri publice.RESPECT pentru ofiterii proveniti din agenti absolventi ai Academiei de Politie sau absolventi de drept care stiu meserie, inspira incredere subordonatilor si sunt politisti adevarati.Nu pot fi de acord cu promovarile facut pe filiere dubioase, mutati de la o arma la alta si care colac peste pupaza la urma afirma:"eu nu discut cu suptofiterii!"

Diferentele sunt si asa destul de mari in contextul prevederilor actualului statut dar conform celui nou vor fi si mai mari.Ma refer la diferentele intre ofiterii si agentii de la investigatii criminale unde volumul de munca si incarcatura sunt la fel insa avantajele sunt clar in favoarea corpului superior.Cine lucreaza la IC stie.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

are destule puncte problematice propunerea asta, dar ma opresc doar la prevederea cu trecerea agentilor in corpul ofiterilor

eu personal vad chestia asta ca pe o revolutie in domeniul profesiei de politist prin eliminarea discriminarilor si caracterului de "club vip" pentru ofiteri. se stabileste o modalitate de promovare pe baza de merit

nu va opriti doar la articolul propriu-zis, cititi tot statutul si veti observa ca:

:

1. se limiteaza accesul la functia de politist pentru cei care nu au treaba cu ea prin art. 95. automat se introduc intregi institutii pe lista de restrictii: Administraţia naţională a rezervelor de stat şi probleme speciale, Direcţia pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, Agenţia naţională antidrog, Agenţia naţională împotriva traficului de persoane, Direcţia generală de paşapoarte, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor şi structurile subordonate acestora; .... B) personalului încadrat în unităţile de cultură, artă, sport, precum si specialitati: secretariat, administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii şi deservire;

deci NU vine ion electronist cu 9 ani vechime si se face inspector principal la informatica. ion vine si se face personal contractual, sa fie sanatos!

mai mult, prin art. 95 se reduc treptat si transforma in functii civile tot ce nu are treaba cu munca de politie

2. va fi integrata unor schimbari si la nivel de pregatire profesionala. credeti studiile la academia de politie vor tine tot 3 ani? eu ma indoiesc. probabil vor tine 1-2 grupe de studenti (max 20-40 persoane)/an la nivel de studii universitare- doar ca sa isi mentina statutul de universitate, iar la restul se va aplica un fast forward de genul:

-pentru agentii cu studii superioare in drept echivalarea examenelor si diferente pentru restul, cu absolvire intr-un an

-sistem tip masterat profesional pentru cei cu studii superioare

pe ce ma bazez cand dau o previziune atat de "avangardista":

- sistemul acesta de pregatire exista in romania la academia de informatii. fiind vorba de o structura mai mica decat academia de politie au preluat mult mai rapid schimbarile. dupa cum s-a vazut la diferenta de 3-4 ani acestea au fost aplicate si la ap. daca va uitati pe siteul lor veti observa ca au 20 de locuri la studii universitare/ o data la 3 ani si mult mai multe la masterate profesionale

-este o adaptare a sistemului vestic in care, pana la urma, cu toata opozitia unora, tot o sa ne integram. oare aia de la fbi sunt chiar dobitoci cand iau absolventi de studii superioare si ii trec pe la quantico 5 luni ca sa ii faca "ofiteri"? e vorba de costuri

- fiind vorba tot de costuri, credeti ca vrea cineva sa va plateasca salariul de baza 3 ani?

deci eu cred ca e o treaba buna, ca nu vor fi 20-40 locuri pe an pentru agenti, ci mai multe - probabil 150-200, si ca se creeaza o oportunitate legala si mai ales previzionabila pentru agentii care doresc sa isi dezvolte cariera pe baza meritorie.

eu NU cred in examenele care se organizeaza acum, care sunt mult mai usor de "influentat" decat o procedura de admitere la academia de politie.

Edited by rahoul
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

rahoul ar fi bine sa fie cum spui tu, dar eu am mari semne de intrebare. Ce parere ai despre limitarea posibilitati de a participa la examenele de admitere a agentilor peste 35 ani? Acesti oameni sunt deja in sistem si cel mai probabil vor ramane tot in aceasta institutie, dar nu vor mai avea posibilitatea legala de a avansa.

Link to comment
Share on other sites

sunt de acord ca limita de 35 ani este discriminatorie pentru agentii care au varsta asta, dar poate fi remediata printr-o prevedere tranzitorie de genul:

Agentii de politie care au varsta de 35 ani impliniti la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ sunt exceptati de la prevederile art. 10 alin 2 lit b ( pe o durata de 3-5 ani)

poate sindicatele si cnp sustin chestia asta

Edited by rahoul
Link to comment
Share on other sites

@sandokhan

ma refeream la facultatile de drept si economic

Intreb si eu ca un profan ce ma aflu, doar de aceste cunostinte ai nevoie ca sa fii ofiter de politie? Pai inseamna ca aia de la Academie care predau si cer studentilor cunostinte de criminalistica, tactica, etc. (habar nu am ce se mai preda in Academie) inseamna ca sunt nebuni de legat. Eu cred ca un politist nu trebuie sa aibe doar cunostintele de baza (drept sau economie) ci si cele specifice muncii de politist. Si imi mentin parerea conform careia anumite specializari in politie se dobandesc si se invata dupa ani buni de practica si de furat meserie de la altii.

atunci ar trebui sa nu mai incadereze nici subofiteri din sursa externa,doar din scolile de politie. :angry:

numai pentru ofiteri sunt beneficii....de parca ei duc greul in politia asta de nimic

Sunt de acord cu prima afirmatie. In privinta celei de-a doua afirmatii consider ca fiecare are atributiile sale. Cele doua categorii profesionale nu ar trebui sa se calce pe bataturi in indeplinirea atributiilor ci sa se completeze.

Acum cu riscul de a supara diversi colegi afirm ca suntem in aceeasi situatia in care era Armata Romana acum cativa ani in care numarul ofiterilor ajunsese sa il depaseasca pe cel al trupei.

Multi fac comparatie cu alte politii din alte state. Eu nu pot face comparatii pentru ca nu sunt atat de "umblat" in schimb mi-a sarit in ochi un detaliu: acolo nu sunt atat de multi ofiteri (sau in functie de caz, sefi). Ofiterii (sau sefii) conduc actiuni, fac strategii, etc iar politistii (echivalentul agentilor de la noi) fac munca de executie. Sunt si exceptii dar in nici un caz nu sunt in situatia noastra.

@ sandokhan

Cine vrea sa fie ofiter nu are decat sa faca Academia de la bun inceput

adica eu, dac am intrat in politie agent, trebuie sa ies la pensie tot agent?!

unde e motivatia profesionala si cariera politistului?

degeaba voi face facultati, mastere, doctorate, ca nu voi niciodata ofiter...

Imi mentin afirmatia de mai sus: ca sa fii ofiter nu ai nevoie doar mastere si doctorate. Acele studii nu fac dintr-un individ un bun politist si cred ca sunt unele materii cu mult mai importante de studiat si care pot ajuta un politist sa faca performanta.

In schimb s-ar putea modifica programa Academiei in asa fel incat sa permita structurii de executie (adica agentii) sa acceada in corpul ofiterilor si prin oferirea unor facilitati. Ba chiar s-ar putea ajunge in timp ca recrutarea ofiterilor din sistem sa se faca exclusiv din corpul agentilor. In acest fel s-ar ajunge la o adevarata profesionalizare a conducerii sistemului avand in principal doua castiguri:

* se evita in acest fel ca in functii de conducere sa ajunga ofiterii asa zis "cometa". Ofiterii cometa sunt cei care intra in sistem prin usa din dos, cu studii de "drept" sau "economice" si avanseaza rapid in grad sau functii de conducere, iar ei in fapt nu au nici in clin nici in maneca cu sistemul sau cu munca de politie, fiind in principal sprijiniti de factori politici.

* in acest fel ar ajunge in functii de conducere ofiteri care cu adevarat cunosc sistemul si munca de politie, un astfel de ofiter trecand in lungul carierei prin toate treptele. Sa recunoastem ca sunt relativ putini ofiteri (raportat la numarul de efective) la varful sistemului care sa fi parcurs toate aceste etape.

Edited by SandoKhan
  • Upvote 2
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Parerea mea este ca o Academie de Politie care pregateste jandari si pompieri trebuie desfiintata.

Oare de ce in tari ca USA ,Germania, Anglia etc nu exista aceste incubatoare de ofiteri?

Toti politistii trec 5 ani prin strada.

Acolo in tarile despre care vorbesc poti sa ai si trei doctorate trebuie sa faci scoala de politie.

De ce trebuie ca statul sa bage bani 4 ani in ,,ofietri" de politie( jandari si pompieri) care dupa ce termina pot opta sa nu mai lucreze in sistem?

Nu ar fi mai bine sa faca un an de scoala si atunci cand ajung in operativ sa aiba logistica necesara pentru a putea desfasura activitati specifice in conditii normale?

Sau toti politistii sa se numeasca ofiteri de politie si sa urmeze aceiasi pasi in cariera?

Adica toti sa faca o scoala de politie , toti sa se numeasca ofiteri de politie , iar cei meritosi sa dea examene corecte pentru a putea ocupa functii de conducere.

Sandokhan tocmai ca exista suptofiteri si ofiteri exista aceste diferente chiar daca tu nu recunosti.

Sa inteleg ca ti se pare normal ca unul care vine din viata civila la 35 de ani si are studii superioare sa fie comisar iar un suptofiter dupa ce si-a mancat viata pe strazi sa i se ,,acorde " gradul de subinspector la trecerea in corpul ofiterilor..

Cei care calca pe bataturi sunt tocmai ofiterasii care nu au vazut un hot, s-au trezit ofiteri si nu stiu sa mearga pe strada.

Parerea mea. :emo-yessir:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Sandokhan tocmai ca exista suptofiteri si ofiteri exista aceste diferente chiar daca tu nu recunosti.

Sa inteleg ca ti se pare normal ca unul care vine din viata civila la 35 de ani si are studii superioare sa fie comisar iar un suptofiter dupa ce si-a mancat viata pe strazi sa i se ,,acorde " gradul de subinspector la trecerea in corpul ofiterilor..

Ori sunt eu nebun, ori nu stiu sa ma exprim ori dumneata nu ai citit intreaga postare, ori din toate cate putin!

Link to comment
Share on other sites

Sunt de acord cu prima afirmatie. In privinta celei de-a doua afirmatii consider ca fiecare are atributiile sale. Cele doua categorii profesionale nu ar trebui sa se calce pe bataturi in indeplinirea atributiilor ci sa se completeze.

Multi fac comparatie cu alte politii din alte state. Eu nu pot face comparatii pentru ca nu sunt atat de "umblat" in schimb mi-a sarit in ochi un detaliu: acolo nu sunt atat de multi ofiteri (sau in functie de caz, sefi). Ofiterii (sau sefii) conduc actiuni, fac strategii, etc iar politistii (echivalentul agentilor de la noi) fac munca de executie. Sunt si exceptii dar in nici un caz nu sunt in situatia noastra.

Sunt curios cum ar putea sa calce pe bataturi suptofiterii pe donii ofiteri .

Eu fac comparatii cu alte politii din statele cu apa calda.

Sa fac o comparatie cu KGB-ul sau cu militia ?

Link to comment
Share on other sites

Daca memoria nu ma inseala acum un an cei de la SNPPC faceau propuneri ca toti politistii sa fie numiti Ofiteri de Politie. Acum cand a aparut acest proiect nu mai zic nimic. De ce oare ?

Link to comment
Share on other sites

Pentru ca s-a sesizat societatea civila dupa mitingul de la Cotroceni si acum au dosare penale.

Link to comment
Share on other sites

Inca o data agentului de politie ii sunt reduse sansele de promovare in sistem.Numai prin simpla denumire de AGENT deja esti in inferioritate,deoarece agent de politie isi zice si ala de la comunitara,scuze LOCALA, agent isi zice si ala de la paza,

agent isi zice si al de face livrari si pot continua dar nu are sens.Nu am pretentia ca sa fiu pe picior de egalitate cu un absolvent de academie,dar macar cu unul provenit din civilie....totusi,nu?Si de ce sa nu se ia in considerare vechimea ca agent, ce mama masii am lucrat in zootehnie pana atunci?Pompierii, MApN-ul isi recruteaza ofiterii din subofiteri dar la noi nu se poate, de ce?Munca pe care o desfasori in strada e stearsa cu buretele atunci cand devii ofiter.

Consider ca e o batjocura la adresa agentilor de politie.Oare astia care ne conduc cu mentalitatea asta comunista nu mai pleaca acasa si sa ne lase sa devenim o institutie cu adevarat profesionista in care cel bun(nu al cu pile)sa fie promovat.

Orice am face nu vom reusi sa schimbam ce comunismul a implantat in mentalitatea romaneasca timp de 40 de ani.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Naivatco mai usor dai afara 1.000.000 de functionari decat sa schimbi mentalitatea intr-un sistem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.