Jump to content
POLITISTI.ro

Taponare cu un tramvai

Postare recomandată

Publicat

Buna seara,astazi mergand spre capat Pacuarai in municipiul Iasi pe strada Canta,strada cu 3 benzi de circulatie din care una de tramvai,am semnalizat si am trecut pe banda tramvaiului dup care in 30 metri m-am oprit pentru a vira la stanga.Dupa ce am stationat 5 secunde am fost lovit de tramvai in spate usor.

Cine este cel vinovat?

• Moderator
Publicat

art. 103 din HG 1391/2006 - Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi aceasta bandă, cu obligatia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

• Apreciez 1
Publicat

Buna ziua. Astazi a avut loc un alt accident asemanator, dar pe bulevardul Carol, in Iasi. Acolo exista o singura banda pe sens + linia tramvaiului. In acest caz, este permis virajul la stanga de pe linia de tramvai? Multumesc.

• Moderator
Publicat

Ce este acolo, la voi în Iaşi? Nu mai aveţi loc de tramvaie?

• Apreciez 2
Publicat

Buna ziua. Astazi a avut loc un alt accident asemanator, dar pe bulevardul Carol, in Iasi. Acolo exista o singura banda pe sens + linia tramvaiului. In acest caz, este permis virajul la stanga de pe linia de tramvai? Multumesc.

Da, dar..

, cu obligatia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

nu e destul de explicit?

Publicat

Nu stiu ce s-a intamplat. Unii zic ca a intrat intentionat, avea viteza mica. Nu am vazut live, nu comentez  Am citit pe net si chiar eram curios. E explicit, dar credeam ca se refera strict la drumurile cu 2+ benzi pe sens. Multumesc.

• Moderator
Publicat

Orice conducător auto responsabil ar trebui să fie conştient că în cazul tramvaiului distanţa de frânare diferă de cea a autoturismelor, aderenţa diferă foarte mult, etc. Iar o eventuală intenţie a vatmanului este practic imposibil de demonstrat. Una peste alta, nu uita că tramvaiul nu poate opri atât de uşor ca un autoturism.

• 5 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Am si eu o intrebare, tot legata de linia de tramvai, tot IASI. Atasez o poza. In situatia din poza sunt 2 benzi in afara de cea cu linia de tramvai. Exista linie continua intre banda 2 si cea cu linia de tramvai deci nu poti folosi acea banda ca sa stai la semafor sa faci stanga. Cum mai este cu legea in acest caz legat de "obligatia să lase liberă calea tramvaiului"? Daca stau la semafor cuminte si intra un tramvai in mine?

12074992_1054996624533680_3850524722385798055_n.jpg

Modificat de crocodil
  • Moderator
Publicat

Parcă legea spune că atunci când în intersecţie circulă şi tramvaie conducătorii de vehicule au obligaţia lăsând liber traseul tramvaiului. Teoretic nu prea ai ce să cauţi pe linia de tramvai când aştepţi la semafor. Cu toate astea, conducătorul tramvaiului nu poate să intre aşa în tine, doar pentru că ai ocupat banda lui. 

Publicat

Asa zice legea dar uitati-va cum sunt marcajele. Daca eu trebuie sa fac stanga...unde ar trebui sa ma incadrez? Parerea mea e ca un caz clasic in care legea zice ceva si in practica e cu totul altfel. Am pus intrebarea pt ca vreau sa stiu cine e vinovat in cazul unui accident, politia cui ii da dreptate?

• Moderator
Publicat

Nu se vede în fotografie întreaga semnalizare rutieră a intersecţiei, câte semafoare sunt acolo etc. şi nu prea avem cum să-ţi dăm un răspuns clar. Nu poţi să te încadrez pe banda din mijloc? Legea permite o astfel de încadrare.

Semnalizarea rutieră şi implicit marcajele se stabilesc şi se aplică de nişte "specialişti" din cadrul Primăriei. Te sfătuiesc să trimiţi o petiţie la serviciul sistematizare din Primărie şi cu siguranţă vei primi clarificările necesare.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Administratorul drumului a fost bine intentionat si pentru o mai buna fluenta a traficului a amplasat banda de stanga pe linia tramvaiului. Problema apare din interpretarea grosolana a regulamentului rutier, soferul considera ca e indreptatit sa ocupe si stationeze pe linia de tramvai, blocand circulatia acestuia pe directia inainte unde are verde; e mai bine si corect in interpretarea lor sa blocheze un mijloc de transport cu 30-50 de persoane decat sa procedeze regulamentar.

Din punctul meu de vedere interpretarea este ca la apropierea de intersectie, acolo unde incepe marcajul continuu intre banda 2 si linia de tramvai, conducatorul auto este obligat sa faca preselectia, cu semnal si asigurare. Semafoarele din cate imi aduc aminte sunt cu afisaj de timp, vizibil de la distanta. Daca mai sunt 10 secunde pana la verde pentru stanga si din spate se apropie, la o distanta rezonabila, un tramvai, poti sa schimbi banda pe linia de tramvai pentru ca o sa primesti verde si o sa poti executa manevra de schimbare a directie spre stanga fara sa-l incomodezi. Daca in schimb ai peste 10-15 secunde si tramvaiul se apropie, opresti inainte sa inceapa linia continua dintre b2 si calea de rulare, cu semnal stanga, permiti trecerea tramvaiului si te incadrezi dupa el.

Acesta este interpretarea mea, ca sofer, in acord cu regulamentul. Daca nu este corecta, v-as fi recunoscator pentru orice lamurire.

Relevant pentru discutie cred ca este acest clip: https://www.youtube.com/watch?v=n5H99htns7E

Destul de evident ca soferul schimba pe linia de tramvai fara semnal si fara sa se asigure, exact in momentul cand autorul filmarii primeste verde, urmand un timp lung de asteptare pentru virajul la stanga.

Modificat de floxtrot
  • 2 luni mai târziu...
Publicat

Salut floxtrot,

Exact aia este intersectia din poza mea. In filmulet e clar ca soferul masinii a gresit pentru ca a facut dreapta pe linie continua, dar e stupid cand legea zice ceva si marcajele sunt facute altfel. Daca as sta pe B2 la semafor sa fac stanga, m-ar clanxona si injura jumatate din Iasi.

Alta situatie idioata din Iasi: drumul european Iasi-Roman: cica asta ar fi considerat de autoritati drum cu 1 banda de mers si o banda de urgenta. TOTUSI marcajul catre banda de urgenta e intrerupt si nu continuu. De unde ar trebui un sofer sa isi dea seama de acest lucru? Sa masoare latimea acele benzi? Daca ar fi sa merg pe singura banda si sa nu ma dau pe banda de urgenta cand e goalaca sa treaca unul care merge cu viteza mai mare pe langa mine...iarasi as fi injurat barbar...

Cine ar trebui sesizat legat de aceste probleme?

Publicat

Legat de drumul European am aflat singur raspunsul: aia nu e nici banda de mers nici banda de urgenta...e doar un acostament consolidat care nu ar trebui folosit decat in cazuri de urgenta.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.