Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Care este problema de fond?  Încearcă să oferi toate detaliile necesare, dacă vrei un răspuns.

Dacă vei continua cu asemenea formulări ambigue şi neclare, te sigur că postările tale vor fi ignorate.

Publicat (modificat)

Problema mea este urmatoarea: In data de 20.01.2015 am fost implicat intr-un accident de circulatie. In accident au fost implicate doua masini fara victime. Accidentul s-a petrecut in jurul orelor 11.00. Initial m-am inteles cu celalalt conducator auto si am cazut de acord cu constatare amiabila si sa-mi cedeze asigurarea. A mentionat ca nu are asigurarea la el, mi-a lasat nr. lui de telefon  si a ramas sa ma sune sa facem constatarea amiabila. In 24 ore nu am primit niciun semn de de comunicare de la el. In data de 21.01.2015 la orele 9:00 m-am prezentat la Politia Rutiera  fiind inchis, ei avand program de la 12:30 - 13:30. La ora deschiderii m-am prezentat din nou la ei le-am comunicat de accident , am dat o declaratie, mi s-au luat probe cu alcooltestul rezultatul fiind 0. Au constatat pagubele masinii mele, mi s-a dat o dovada de reparatie, mi-a cerut nr. de tel al celuilalt sofer si mi-au zis ca ne auzim intr-o saptamana la telefon.

In data de 10.02.2015 m-au sunat si mi-au cerut sa ma prezint pt. rezolvarea problemei. Am fost la sectie, era si celalalt sofer si mi-au comunicat. Dupa declaratiile noastre cred agentii nefacand constatarea la fata locului, agentii m-au scos pe mine vinovat desi initial nu mi-au comunicat acelasi lucru. Mi-au spus ca era intersectie nedirijata , ca nu i-am acordat prioritate de dreapta, eu mentionand ca accidentul nu s-a produs in intersectie, ci  celalalt sofer virase stanga in scurt pe sensul meu de mers si nu a executat virajul la stanga prin centrul intersectiei pe sensul lui ,el lovindu-ma pe mine cu partea lui dreapta fata in partea mea dreapta fata. Asadar soferul celalalt si fara asigurare nu si-a mai recunoscut fapta. Agentii mi-au comunicat ca eu sunt vinovat. Apoi eu nerecunoscand fapta agentul rutier ne-a invitat afara. Agentul intre 6 ochi mi-a comunicat ca sa se termine bine sa facem constatrea amiabila in data de 10.02.2015 pe asigurarea mea ca el oricum nu avea, altfel daca nu imi i-a permisul plus amenda. Eu nu m-am lasat intimidat si i-am spus sa aplice legea. Mi-a fost retinut permisul 3 luni pt neacordare de prioritate si accident si neprezentarea in 24 de ore de la momentul accidentului plus 975 ron amenda. A incheiat un proces verbal in lipsa mea invitandu-ma sa ies afara, m-a chemat dupa ce l-a incheiat, apoi mi l-a citit, nu am fost de acord cu el si nu am vrut sa-l semnez. In biroul agentului rutier nu se afla niciun martor in momentul in care mi-a comunicat contraventiile si sanctiunile si niciun martor care sa semneze procesul verbal. Apoi mi-a inmanat o dovada cu drept de circulatie pt 15 zile ulterior am constatat ca dovada era eliberata pe 10.01.2015 si permisul la fel retinut la acceasi data.

Asta este problema de fond. Va multumesc!

Modificat de mariusmarian
  • Moderator
Publicat

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul de 15 zile de la comunicare, se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

Foarte simplu.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

In urma cu aproape 2 luni, masina mea a fost implicata intr-un accident rutier.

Pe scurt, la volan se afla altcineva, masina oprita la semafor si lovita din spate de o alta masina, inmatriculata in Bulgaria.

Avarii la masina mea: bara spate sparta, armatura de sub ea indoita bine si tot panoul spate infundat vreo 10 cm astfel incat nu se mai poate inchide portbagajul.

Imediat dupa accident, soferul din spate a spus ca nu are la el actele, si a propus sa se intalneasca mai tarziu pentru rezolvare.

Din fericire, persoana care se afla la volanul masinii mele nu l-a crezut si s-a prezentat la politie in aceeasi zi unde a declarat cele intamplate, si fiind inspirata a facut poze cu masina din spate si cu buletinul soferului acesteia.

Ulterior s-a constatat ca autovehiculul care a lovit din spate nu avea asigurare RCA valabila (exista un site unde se poate verifica, acesta expirase cu o saptamana inainte de accident).

Soferul vinovat nu s-a prezentat la Politie nici pana in ziua de azi.

Eu am asigurare CASCO, am primit de la Politie divada de reparatie, dar pentru ca asiguratorul CASCO sa intocmeasca dosarul pentru a introduce masina in reparatie, imi cere procesul-verbal de la Politie pe care nu l-am primit inca (repet, au trecut aproape doua luni).

Am tinut legatura cu sectia de Politie, acestia imi spun mereu ca nu au reusit sa il gaseasca pe vinovat, si sa astept, dar nu mi se spune cat sa mai astept.

As vrea sa stiu ce as putea face sa urgentez lucrurile, vreau doar sa imi repar masina, pentru ca nu o pot folosi in felul in care este.

Exista un termen in care cei de la Politie ar trebui sa solutioneze cazul?

Repet, au copie dupa buletinul soferului, cu adresa etc, cum poate fi asa greu de gasit sau de convins sa se prezinte la Politie?

• Moderator
Publicat

Se întâmplă astfel de situaţii pentru că sancţiunile contravenţionale sunt nesemnificative şi nu sperie pe nimeni. Din păcate pentru tine, trebuie să aştepţi până reuşesc poliţiştii să-l audieze pe individ. Iar ăsta e un cetăţean european, plin de drepturi, pe care poliţiştii nu îl pot aduce forţat la audieri.

Legislaţia noastră favorizează astfel de comportamente.

Publicat (modificat)

Multumesc de raspuns, deci inteleg ca politistul il citeaza, el nu se prezinta, etc. Dar pentru toate astea trebuie sa existe niste termene, adica dupa ce nu se prezinta la a nu-stiu-cata citatie, ma gandesc ca la un moment dat il pot aduce si cu mandat de aducere, sau nu e asa?

Iar daca e asa, care ar fi termenele, adica un interval de timp in care sa stiu sigur ca va ajunge la politie?

Modificat de nils
  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Am fost implicat intr-un accident rutier.Nu am acordat priopritate la cedeaza trecerea.Accidentul a rezultat cu avarierea destul de grava a ambelor autoturisme.Duduia era cu un copil de 12 ani pe scaunul din fata fara centura.Copilul sa lovit la cap dar nu ii grav are doar un simplu cucui dupa o ora ia dat drumul de la spital.Mie mi sa deachis dosar penal.Doamna acceea nu avea actele la ea,permisul era expirat iar masina era neasigurata .Ce ii de facut ? Inca nu a ajuns dosarul la tribunal.?va rog sa ma ajutati pot scapa cumva mai ieftin?Va multumesc !

Publicat

Tu esti vinovat de producerea accidentului rutier, iar doamna raspunde pentru faptele comise de ea. Ai rabdare sa vezi cate zile de ingrijiri medicale va primi copilul dupa care iti vor spune colegii care au in lucru dosarul ce se va intampla.

Publicat

Buna ziua

Astazi dimineata am fost anuntat de un vecin ca masina mi-a fost lovita in parcare de o soferita care facea o manevra cu spatele, desi martorii de la fata locului au atentionat-o persoana a parasit locul accidentului fara sa lase un nr. de tel. Am obtinut nr de inmatrculare si am facut plangere la politie, politistul care se ocupa de caz mi-a spus ca trebuie sa astept 24h dupa care voi fi contactat, problema este ca desi masina mea este destul de avariata din spusele martorilor cealalta masina nu avea daune vizibile.acum ma intreb ce se intampla daca soferita care a provocat accidentul nu recunoaste ?

Publicat

Greu de crezut ca autoturismul celalalt nu are nicio avarie. In plus, exista martorii la care ai facut referire. Ai rabdare sa treaca cele 24 de ore, dupa care colegul care se ocupa de solutionarea tamponarii tale iti va spune ce este de facut, conform prevederilor O.U.G. 195/2002.

• Moderator
Publicat

Viorel75, legea e foarte permisivă şi îi oferă conducătorului auto acest răgaz de 24 ore în care are timp să se prezinte la poliţie şi să anunţe evenimentul.

Trebuie să aştepţi să treacă această perioadă, aşa cum a scris mai sus şi colegul meu.

Publicat (modificat)

Va multumesc pt raspunsuri, totusi au trecut 48h si nu am fost sunat nici de persoana care a provocat accidentul nici de polisitul care se ocupa de caz ,nu stiu de ce dar desi exista martori si se cunoaste nr de imatriculare al masinii care a provocat accidentul am o vaga banuiala ca tot eu voi scoate bani din buzunar pentru reparatii

Modificat de Viorel75
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Bună ziua. Am avut un accident în Septembrie 2014 , în urma acestuia s-a deschis dosar penal care în momentul de față s-a soluționat neavand pretenții nici eu nici celălalt conducator auto . Problema e ca eu am declarat ca am trecut pe verde și celălalt conducător auto la fel astfel încât societatea de asigurări refuza sa mă despăgubească deoarece nu are nici un răspuns concret cu vinovatia unuia dintre conducătorii auto . Poliția a trimis deja un răspuns catre asigurator , dar asiguratorul nu e mulțumit de răspuns ca nu a precizat cine se face vinovat . Asiguratorul a trimis din nou încă o adresa către Poliție în urma cu trei luni și nu a primit nici un răspuns nici la data de azi

• Moderator
Publicat

Din moment ce s-a întocmit dosar penal, poliţia nu se poate antepronunţa cu privire la vinovăţie. În asemenea cazuri stabilirea vinovăţiei şi decizia finală aparţine magistratului.

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie:

Luni pe la ora 8:30 in dreptul unei treceri de pietoni nesemaforizata (pe dn1, mai exact la Prisma) prietena mea a observat un pieton care traversa, pietonul fiind la jumatatea trecerii intre cele doua directii de mers. A franat pentru a ii acorda prioritate, iar cel din spatele ei a intrat in ea.

Masina este a mea si eu fiind acasa am vorbit cu cel care a lovit-o la telefon si am decis sa faca amiabila impreuna cu prietena mea ca ea era la volan.

Toate bune si frumoase pana marti cand ma uit pe foaia de amiabila si vad ca lipsesc semnaturile .. prietena mea la primul accident habar nu a avut ca trebuia sa semneze sau s-a pierdut din cauza emotiilor, celalalt la fel...fara semnatura.

Ca a intentionat sa semneze sau nu, habar nu am doar ca tot marti imi da mesaj ca nu poate sa vina miercuri la constatare la asigurator asa cum ne-am inteles ca a doua zi se duce la serviciu.

Azi am vorbit cu el pe la ora 18:00 si am stabilit sa mergem la constatare maine adica joi.

Pe la ora 20:00 ma suna si imi spune ca poate gasim o solutie sa ca el (cu masina de firma) sa isi faca masina pe asigurarea mea si eu pe a lui..

I-am zis ca in orice accident in care sunt implicate 2 masini una este platita de asigurarea vinovatului si cealalta cu bani din buzunar de catre cel vinovat.. el nu... ca poate facem altfel...dam declaratie ca a fost in alta parte ca ne-am ciocnit si amandoi am fost de vina .

In final i-am zis ca nu vreau sa fac asa ceva si ca maine sa se prezinte cum a zis la asigurator pentru constatare sau ma duc la politie..

A zis ca bine dar acum vreau sa va intreb...amiabila nu e semnata deci practic e egala cu zero, el clar vrea sa schimbe declaratia privind modul accidentului.. daca merg la polite acum dupa mai bine de 48 de ore ce implica asta pentru prietena mea si pentru el, sanctiunile vor fi la fel ? le retine la amandoi permisele si amenzi ? sau ? eu patesc ceva ca sunt titularul masinii ? 

Multumesc !

• Moderator
Publicat

Termenul pentru prezentare la poliție este de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, NU de 48 ore (art. 79 din OUG 195). Ambii conducători auto vor rămâne fără permise dacă merg la poliție. Propietarul nu are obligații în asemenea situații.

E bine să le amintești că Noul Cod Penal la art. 326 prevede:

Falsul în declaraţii

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Publicat

Multumesc pentru raspuns !

Maine o sa incerc sa merg mai departe cu amiabila daca vrea sa o semneze si daca vine asa cum am stabilit, in cazul in care nu o sa apara o sa merg la politie pentru ca nu mi se pare normal sa accepti o intelegere amiabila si pe urma sa fii pacalit.

Next time direct la politi fara nici o amiabila !

Eu sfatuiesc pe toata lumea sa se fereasca de ea,

Publicat

Buna ziua! In data de 07.06, duminica, am fost implicat intr-un accident de circulatie usor. Masina care m-a lovit era inmatriculata pe Germania!Cand am scos formularul sa facem constatarea amiabila mi-a zis ca nu are asigurarea la el si daca vreau sa ne intelegem cu o asigurarea pe o masina care o avea inscrisa in romania ca asta inmatriculata in afara e mai complicat cu firmele de asigurari.A ramas a doua zi sa ne vedem sa facem amiabila.M-am interesat si eu care e treaba cu masinile inscrise in afara si am aflat ca trebuie sa aflu firma corespondenta in romania si sa fac poze , oricum e o procedura mai complicata.A doua zi am acceptat intelegerea lui, fiind incantat ca asa e mai usor.Mi-a dat copii dupa toate actele necesare dar acum nu mai vrea sa mearga la firma de asigurari sa faca poze.

Ce as putea face in cazul asta?

Daca merg si fac o plangere exact asa cum s-a intamplat la politie ma aleg cu suspendarea permisului pe 30 de zile, amenda primesc si cat e valoarea acesteia?      Si daca mai imi pot repara  masina pe asigurarea lui?

Mentionez ca in zona in care a avut loc accidentul este montata o camera de supraveghere a traficului.

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Buna seara,

In aceasta seara in momentul in care ieseam din parcare nu m-am asigurat cum trebuie si am atins o masina care era parcata paralel cu bordura, in spatele altor masini parcate (bara mea din spate a atins frontal bara sa din fata). Am coborat imediat sa evaluez pagubele, mi-am cerut scuze soferului pentru neatentie. Am observat ca atat masina mea cat si a lui nu aveau absolut nimic, dar el continua sa fie nervos si sa traga de bara masinii lui explicandu-mi cum a dat xx bani sa o vopseasca/repare, etc. Vazand ca nu reusim sa ne intelegem si ca el e pus pe cearta i-am propus sa sunam la politie (nu stiam ca in cazul accidentelor minore politia nu se deplaseaza la fata locului ci trebuie noi sa ajugem acolo). Mi s-au cerut datele la telefon si am fost informata ca trebuie sa ne prezentam amandoi la politie. I-am trasmis cetateanului, a fost de acord. In fata politiei a inceput iar sa ridice tonul si sa ma ameninte ca voi primi amenda, ca el nu sta dupa firma de asigurari ca mai bine se duce la service sa ii dea bara jos. Nu am fost de acord si am insistat sa intram in sediu specificand ca prefer sa platesc amenda si daca e cazul sa ii dau RCA-ul si ca in niciun caz nu sunt de acord cu intelegeri pe la service (desi sustin in continuare ca atat masina lui cat si a mea nu au nicio zgarietura). S-a incapatanat sa nu intre in sediul politiei si i-am zis ca pe mine ma depaseste si ca imi sun un prieten (sa ii cer o parere, lucreaza la un service, dar el a auzit doar ca vreau sa sun pe cineva). In acel moment a zis ca nu-i mai trebuie nimic si ca isi repara singur bara, m-a injurat si a plecat, probabil s-a gandit ca sun vreo pila din politie... Martori la eveniment sunt: o prietena cu care eram in acel moment si o gasca de baieti cu care spargea el seminte in parcare.

Problemele/nelamuririle mea sunt urmatoarele:

1.Ar trebui sa ma duc totusi la politie sa declar acest incident (fara pagube din punctul meu de vedere pe nicio parte) tinand cont ca am sunat la politie?

2. In cazul in care eu ma duc si declar incidentul si el nu se prezinta eu primesc amenda/suspendare permis?

3. Daca totusi se prezinta si el si politistii decid ca nu exista daune mai primesc amenda/suspendare permis

4. Daca las totul asa, risc sa se autosesizeze politia in urma telefonului dat de mine? Au datele mele si nr masinii mele de inmatriculare.

E prima data cand patesc asa ceva si desi am fost stapana pe mine si i-am adus toate argumentele + prezentarea solutiilor corecte din punctul meu de vedere, nu ii stiu in intregime nr de inmatriculare, nu am facut schimb de nr de telefon.

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Publicat

Buna ziua,

In Nov 1999 am accidentat o doamna pe trecerea de pietoni si am fost condamnat in Oct 2000 la 2 ani cu supendare, termen de incercare 4 ani, pentru vatamare corporala din culpa.

Conform celor de mai sus permisul se anuleaza

As dori sa stiu ce anume trebuie trebuie sa fac pentru a avea iar permis.

Mentiuni:

- toate platiele catre victima, spital si cheltuieli de judecata au fost achitate

- nu mai am dovada de retinere a P.C. din ziua accidentului, am doar o declaratie din 2005 la un notar public in care mentionez pierderea acesteia in conditii necunoscute.

- in 2010 am facut iar soala de soferi, dosarul de redobandire a fost respins deoarece permisul era in stare incerta si trebuia sa il anulez personal

- nu am alte condamnari sau procese penale

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

• 7 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua!

Un coleg de munca a fost sicanat in trafic de catre un alt conducator auto.

Mai exact, s-a bagat in fata lui cu masina si tot punea frana, apoi accelera. Colegul a vrut sa-l depaseasca, dar din pacate a ajuns pe contrasens si de acolo pe camp, masina lui fiind facuta praf, iar el scapand doar cu o mana bandajata (de la lovitura cu stalpu masinii si usa, mana i s-a umflat).

Masina, un BMW din 1993, a fost cumparata in urma cu 1-2 saptamani de la un tip din Focsani care nu era proprietar in acte, el cumparand-o la randul lui (acu 6 luni) de la un tip din Brasov(proprietarul din acte). Are  la mana aproape toate documentele pentru a o inscrie (ii lipsea dovada de la ANAF), dar in urma accidentului am inteles ca politia vrea sa vorbeasca cu el.

La ce sa se astepte?

Modificat de boxerbull
  • 5 luni mai târziu...
Publicat

Bună ziua!in seara de 14 august,veneam cu masina spre casa,am semnalizat dreapta pentru a intra pe podul din fata portii(poduri existente la sat in fata portilor)..bineinteles m-am asigurat...dar am fost izbita din spate de un individ.Apucasem sa intru cu rotile pe pod...acel capat de pod s-a rupt cu partea mea..am fost aruncati 4 m(sotul era in dreapta)...partea dreapta a fost facuta praf..Dzeu stie cum am scapat.Politia a venit..doar a facut fotografii..eu am fost preluata de ambulanta dar nu mi-a fost luata nici o declaratie..Doar au facut poze si au plecat.A doua zi masinile au fost duse pe o platforma pentru constatarea pagubelor...masina mea este praf..exista martor care l-a vazut pe individ venind cu luminile stinse si o viteza ametitoare..geamurile coborate si muzica la maxim..De ce politia nu mi-a luat declaratie???nu trebuia sa-mi fie inmanat un proces verbal?martorii nu au fost intrebati nimic???este corect?

• Moderator
Publicat

Tipic românesc ... din moment ce povesteşti că ai fost preluată de ambulanţă, înseamnă că nu ai de unde să ştii absolut tot ce au făcut poliţiştii la faţa locului, vorbeşti doar din auzite când spui că au făcut doar fotografii şi te revolţi inutil, de parcă poliţiştii sunt vinovaţi de producerea accidentului. După ce te vei interesa mai mult, vei afla cu siguranţă că a fost făcută o cercetare la faţa locului, ce presupune măsurători, fotografii judiciare şi alte activităţi pe care cei de pe margine nu le cunosc şi nici nu le remarcă. Dar aşa e în România, toţi îşi dau cu părerea şi au impresia că se pricep. Referitor la declaraţie, nu te impacienta inutil, e destul timp pentru asta şi nu scrie niciunde că trebuie să dai declaraţie imediat după procederea evenimentului, au trecut doar 3 zile şi între timp dosarul a fost trimis pentru înregistrare la Parchet. După ce se întoarce, cu siguranţă vei fi chemată şi audiată de poliţistul care instrumentează cauza, iar în declaraţie vei putea spune tot ce doreşti, despre martori şi aşa mai departe. Renunţă la aberaţiile ăstea tipice OTV-iştilor care se scandalizează pe la TV, pentru că nu-ţi aduc niciun beneficiu.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.