Jump to content
POLITISTI.ro

Procedura in cazul unui accident de circulatie

Recommended Posts

Problema este ca acea societate de asigurare nu este una serioasa si incearca sa scape de plata daunelor catre tine. Chiar daca sa presupunem ca acel formular nu a fost completat corect, la sediul societatii completati alt formular. La politie mergi degeaba acum.

• Upvote 1
  • 3 weeks later...

Buna ziua!
Aseara,deplasandu-ma cu masina unei prietene spre zona PIATA MUNCII dinspre PIATA UNIRII,un sofer cu un cielo mi-a pus frana fix in fata. Nu am avut ce sa fac. Viteza nu aveam,dar am stat aproape de el,nu am respectat distanta.Nu am avut viteza.Strada este mica si nu aveam cum sa accelerez. Tin sa mentionez ca masina lui nu are absolut nimic,doar bara zgariata,in timp ce masina prietenei mele are capota indoita,radiatorul spart,bara si grila un pic infundate. Masina este asigurata CASCO,dar fata nu ar vrea sa si foloseasca polita CASCO,ci sa ii repar eu totul invocand motivul ca NU ESTE ADEVARAT CA EU AM INTRAT DOAR IN CIELO,CA AM INTRAT SI IN ALTCEVA. Tabla pe audi a4 din 2009 este defapt un plastic,la fel ca la majoritatea masinilor,pe cand cielo,este model mai vechi si are o tabla tare.

In masina mai erau 2 baieti. Fata vrea sa ma duc la politie pe motiv ca SA RECUNOSC CA AM INTRAT IN ALTCEVA.

1.As dori sa stiu daca este posibil ca masina fiind asigurata CASCO,sa ma poata obliga sa ii platesc reparatiile. Masina era la mine de cateva zile.

2.Ea nu mai are permis pentru ca a fost prinsa de radar cu 192 km/h. Sambata m-a rugat sa merg cu ei sa il duc pe fratele ei la meci,in zona Pantelimon. Eu necunoscand masina,am mers mai incet decat merge ea si s-a enervat. La semafor la Unirii a inceput sa zbiere la mine ca de ce nu ma strecor printre masini asa cum face ea si mai multe. Mi a zis ca vrea sa conduca ea neaparat pentru ca o sa intarziem. I-am explicat cum ca ea nu are voie sa conduca,dar nu a fost chip sa o conving. M-a dat jos din masina,am facut schimb de locuri si a plecat in tromba. AVEA PESTE 100KM/H PE BULEVARDUL UNIRII. M-ar interesa daca as depune o plangere impotriva ei cu acest lucru ca obiect al plangerii,as avea si eu de suferit??? In masina a fost si fratele ei,care nu va depune marturie contra ei,lucru sigur.

3. Va multumesc si am nevoie de raspunsul dvs.

• 2 weeks later...

Salut,

Poate că-i o întrebare protească, dar formularul de constatare amiabilă, completat corespunzător la fața locului, poate juca el însuși rolul de autorizație de reparație? Adică dacă nu vreau să mă mai încurc cu asigurarea vinovatului, ci vreau doar să mă duc cît mai repede la service și să-mi repar mașina pe banii mei, pot s-o fac doar cu formularul de amiabilă?

Sau e musai să merg la asiguratorul vinovatului și să-mi dea el autorizația de reparație?

Mulțumesc.

• 3 weeks later...

Buna ziua, am cautat mai peste tot un raspuns insa nu am gasit, sper sa gasesc aici totusi.

Acum o saptamana i-am dat masina unui prieten si acesta a scapat controlul masinii ( opel corsa 2001 ) si a intrat intr-un pilon de parcare ( stalp mic negru ce este pe trotuar pentru a nu urca cu masina ), a lovit cu partea unde este senzorul de airbag si au sarit airbag-urile, s-a spart parbrizul si spoiler-ul in acea zona. Capota nu a avut de suferit deloc, de aici deduc, ca nu a avut viteza, ceea ce sustine si el ( Nu eram cu el in masina ). Am cazut de acord sa imi repare el masina, eu nu doream sa ma duc la politie sa declar incidentul pentru ca afla tata, masina fiind trecuta pe numele lui. Mi-a dat 10 milioane, dar cand am dus masina la service (era un service unde erau si dezmembrari, nu mi-a cerut autorizatie de reparare eliberata de catre politie) reparatia m-a costat in jur de 16 milioane, fara sa fac si airbag-ul din dreapta, ceea ce mi s-a spus ca trebuie schimbata plansa de bord si cu totul ma ajunge la alte 9 milioane. Prietenul imi spune ( au trecut chiar 8 zile ) ca numai imi poate da alti bani deoarece reparatia a facut mai mult decat trebuia, ca am fost eu "fraierit" de catre cei de la service, sa ii arat un bon cu, costul reparatiilor ( ceea ce nu am primit ). In cazul acesta am cateva intrebari :

1- Daca ma duc la politie si declar ce s-a intamplat cu ce voi fi eu sanctionat ?

2- Daca ma duc la politie si declar ce s-a intamplat cu ce va fi el sanctionat ?

3- Daca ma duc la politie si declar ce s-a intamplat este posibil ca, cei de la dezmembrari/service sa fie sanctionati in vreun fel pentru ca au reparat fara sa am acea autorizatie ? 

4-  Parbrizul este posibil sa se fi spart in urma impactului pentru ca era fisurat ? ( asa mi-a spus el, ca era fisurat si nu avea cum sa se sparga pentru ca a lovit acel pilon deoarece nu avea viteza ).

Astept un raspuns daca se poate, apreciez foarte mult. Stima.

@25tess , @Marius , @Catalin , @Panter , @Rusy 

Edited by Niklaus8
  • Downvote 1
  • Moderator

1. Da ai comis o faptă penală.

2. Da și el a comis o faptă penală.

3. Da, vor fi trași la răspundere pentru comiterea unei fapte penale.

4. E posibil, dar nu putem să ne pronunțăm fără să vedem avariile.

Apropo, vezi că "senzorul de airbag" declanșează doar în cazul unui impact serios/puternic.

Apropo, vezi că "senzorul de airbag" declanșează doar în cazul unui impact serios/puternic.

Multumesc pentru raspuns, imi poti spune te rog si ce sanctiuni pot primii atat eu cat si el ? Dar si ce sfat imi dai, ce sa fac in aceasta situatie..

Edited by Niklaus8
  • Downvote 2

Imi poti da un raspuns la ce te-am intrebat mai sus ? Multumesc.

• Downvote 2

Imi cer scuze pentru off-topic, dar se poate sa primesc un raspuns in legatura cu ce sanctiuni pot primii eu, prietenul caruia i-am dat masina cat si cei care mi-au reparat masina ? Multumesc frumos.

@25tess , @Marius , @Catalin , @Panter , @Rusy 

• Downvote 3
  • 2 weeks later...

Salutare, sunt nou pe acest forum, si as vrea sa-mi spuneti daca stiti cum pot face mai departe.

Mi-am gasit masina luni dimineata(27.01.2014) lovita in parcare in partea din fata si pe geam am gasit o copie a RCA-ului celui vinovat. Ma gandesc ca fiind o zona destul de circulata si cu vreo 2 magazine intens populate, au sarit acei martori de la magazin si omu a lasat o copie de la asigurare fara nici un nr fara nimic.Masina vinovatului este de OLT. Mentionez ca accidentul s-a produs sambata dupa spusele unui nene de la magazin, iar eu fiind plecat din bucuresti am observat abia azi dimineata cand am dat zapada de pe masina

Intrebarile mele sunt:

1. pot sa ma duc la firma de asigurari a lui sa fac o amiabila sau trebuie sa ma duc la politie?

2. daca ma duc la politie imi iau amenda ca nu am anuntat in 24 de ore de la producerea accidentului?

Multumesc anticipat

• 2 weeks later...

Buna ziua,

Dat fiind faptul ca nu am gasit raspuns la intrebarea mea cat si faptului ca nu am gasit pe cineva sa ma lamureasca am ales sa postez intrebarea mea aici:

In august 2013 am avut un accident in Bucuresti(eu sunt din Cluj), in care am acostat un pieton aflat in traversare pe trecerea de pietoni.

Mi s-a retinut permisul si mi s-a dat o dovada care am reinnoit-o pana in 6 ianurie.

Am primit acum cateva zile solutia de la parchet acasa:NUP cu porces verbal in alb.

Victima nu a necesitate ingrijiri medicale si nu a facut plangere penala.

Cu ajutorul lunei procuri facuta pe numele varului meu el mi-a prelungit mereu dovada.

Acum as vrea sa recuperez permisul si procura nu mai este de folos.

Orarul pentru rezolutii/solutii este doar marti si joi de la 9 la 16.00.

Dat fiind faptul ca trebuie sa vin personal sa depun actele pentru rezolutie din parta Politiei as vrea sa stiu daca mi se va elibera permisul in aceasi zi/pe loc.Mentionez ca nu am primit in solutia data de parchet nicio contraventie/amenda.Mi se va suspenda permisul?Din cate am vazut fapta mea se incadreaza la suspendare pe 30 zile.Eu nu am mai circulat de cand mi-a expirat dovada(6 ianuarie).Solutia parchetului a fost data pe 2 decembrie dar a ajuns abia in 6 februarie in Cluj.

Multumesc frumos de indrumari si raspuns.

Dan

Buna ziua,

Daca mai sunt oameni in situatia mea o sa raspund si intrebarii mele de mai sus ca sa stiti ce se intampla.

Daca nu acordati prioriate la o trecere de pietoni si in urma acestui lucru accidentati o persoana(care nu necesita spitalizare deloc si nu are vatamari, dar o agatati) veti primi suspendarea permisului pe 90 zile.

Asteptati linistiti primirea solutiei de la procuror(o sa primiti NUP daca nu sunt complicatii- perosna nu depune plangere penala- nici nu are pentru ce daca doar o atingeti si nu provocati vatamri corporale)

Prelungiti-va dovada de fiecare data cand aceasta expira.

Din momentul cand primit solutia de la procuratura, mergeti la politie(in cazul meu la Brigada Rutiera din Bucuresti-acolo a avut loc accindetul si permisul mi-a fost retinut de dansii) si sa aveti la voi-dovada in original, solutia in original,copie dupa CI si buletinul.Aici va va face lucrarea penala, care consta in suspendarea pe 90 zile a permisului.Vi se va spune si data cand va veti lua permisul inapoi(daca locuiti in alta raza decat unde ati facut accidnetul vi se va putea trimite la politia din localitatea respectiva.)Cele 90 zile incep din data cand dovada nu va mai este valabila!(adica dupa ce v-a expirat ultima prelungire a ei).

Sper ca am reusit sa fiu util macar pentru un om.

O zi buna,

Dan

Vreau si eu un sfat... azi dimineata am fost lovit din spate de un "bizon",care depasise coloana si avea peste 100/h in localitate... avariile sunt minore pentru lovitura primita...spoiler indoit,stop spart,si tabla de la hayon indoita... vinovatul a oprit, a vazut ca nu avea avarii importante si dus a fost. mi-am adus aminte ca trecusem pe langa un echipaj de politie cu vreo 2 km inainte,asa ca am luat-o din loc spre ei... le-am povestit evenimentele si m-au chemat la sectia din localitate ,pentru a face actele... le-am dat nr de inmatriculare a vinovatului si numele martorilor. Dupa ce mi-am dus sotia la serviciu,m-am prezentat la sectie. Aici mi-au spus,surpriza,ca "nu putem face nimic daca el nu recunoaste,ca masina e a unei firme , si ca daca ala nu recunoaste va trebui sa il dau eu in judecata pentru stabilirea viovatiei sale... e posibil asa ceva? ei de ce mai sunt acolo?... curios mi se pare faptul ca acum un an, in aceeasi localitate,cu aceiasi politisti,am avut un eveniment asemanator,dar cu pagube minore,celalalt autovehicul scapand fara nicio zgarietura,dar atunci l-au gasit pe vinovat si intr-o saptamana aveam procesul verbal cu concluzia clara ca el e vinovat. Acelasi lucru, doar ca atunci era un om de rand(pe care l-au si amendat),iar acum e un "bizon" . E posibila musamalizarea in acest caz? Va multumesc

Edited by suparacel
  • Downvote 2
  • Moderator

Cum deosebeşti un om de rând de un "bizon"? Care sunt criteriile sau detaliile ce te determină să stabileşti că cineva este un "bizon"?

De asemenea aş vrea să-mi spui cum i-ai stabilit viteza de deplasare? Deţii un aparat radar sau deţii abilitatea de a stabili viteza unui vehicul printr-o simplă privire?

• 1 month later...

Buna ziua,

In urma cu aproape 2 zile am avut un mic  accident, pagube mici (aripi, spoiler ...), fara victime. Am fost la Politie ambii soferi, am luat formularele de declaratii, am luat nr.de inregistrare pe ele, cu data,ora ...Cand am ajuns la rand, am inteles ca ar cam fi vina mea. In sfarsit, ca sa nu mai tergiversam am acceptat ca este culpa mea si a ramas sa facem constatarea amiabila de accident a doua zi (greseala mea). De mentionat ca nu am continuat procedura de verificare a declaratiilor (care au ramas la noi). A doua zi celalalt sofer (pagubitul, sa zicem), nu a avut timp sa ne intalnim, au expirat si cele 24 ore de la accident, iar acum nu mai vrea sa raspunda la telefon.  Intrebarile mele ar fi:

1. Daca ma prezint acum la politie(>24 ore, <48 ore) se tine cont ca m-am prezentat si cand s-a produs accidental (sunt inregistrat la sectie) sau MI SE SUSPENDA PERMISUL pentru ca au trecut mai mult de 24 ore ?

2. Autorizatia de reparare (pentru mine - vinovatul) se poate da, in cazul acordului amiabil, de asigurator ?

In 24 de ore fie se declara accidentul la Politie, fie se incheie constat amiabil de accident. Daca cele 24 de ore au trecut iar d-voastra doar ati trecut pe la Politie si ati ridicat o declaratie, fara a o completa si depune pt eliberarea documentelor de constatare (autorizatie de reparatie + proces verbal) vi se va ratine permisul de conducere. Masura poate fi contestata in instanta, deci: Succes!

• Upvote 1
  • 3 months later...

Buna,

Povestea mea este in felul urmator, am avut masina in parcare, cea care mi-a lovit masina a parcat pe un trotuar pietonal, in momentul in care a coborat bordura din neatentie mi-a infundat aripa masinii. M-a sunat un coleg de munca sa imi spuna ca o domnisoara blonda mi-a lovit masina, insa pe moment nu am vazut lovitura (este putin infundata pe aripa langa becul de semnal). Am vazut abia acasa cand am avut loc sa analizez masina. A doua zi am inceput sa fac investigatii sa vad cui apartine masina, din pacate nu am fost la politie sa declar accidentul, iar acum stau dupa scumpa domnisoara sa facem amiabila. Daca ma duc la politie nu mai am nici o sansa, nu? Adica...si eu am parte din vina pentru ca nu am declarat...

Buna seara.

Un prieten are urmatoarea situatie:

-intr-o parcare a acrosat o masina cand parca cu spatele dar nu a cautat proprietarul si nici nu a mers la politie.

-pagubitul a aflat numarul (de la martori probabil) si a facut plangere 

-proprietarul masinii cu care mergea prietenul a primit acasa instiintarea si trebuie sa se prezinte la politie 

Intrebare: care sunt implicatiile faptei comise pentru faptas.

Multumesc anticipat. 

• Moderator

Dă-ne adresa prietenului, iar într-o dimineaţă, pe la şase, când va auzi zgomote puternice şi cum cade uşa la pământ, să nu intre-n panică, decât să se dea repede jos din pat şi să se pună pe burtă cu mânile pe cap. În rest nu trebuie să facă nimic ... de pachet şi alte acareturi se ocupă văru' de pe tocmai.ro

• Upvote 5

Cătăline, scuze de off-topic, dar am rîs cu lacrimi. Noroc că nu-s la birou, că aș fi avut probabil cafea și aș fi vărsat-o pe calculator. :D

Buna seara si felicitari pentru acest forum. Am si eu un caz si as fi recunoscator daca m-ati putea indruma.

Problema sta in felul urmator: acum 2 luni am derapat cu masina proprie (mai exact o dacia solenza) in afara carosabilului, iar masina a suferit dauna totala. Mentionez ca la fata locului s-a deplasat o masina de politie dar si o ambulanta chemate de martori. In afara de masina proprie nu s-a produs nici un fel de alta paguba. Politistul in momentul acela mi-a spus ca nu imi face proces verbal deoarece imi ia carnetul. Necunoscand legea nu mai m-am prezentat la politie pentru declararea accidentului in acele 24 de ore. Problema propriu-zisa este ca acum doresc sa-mi achizitionez o masina noua prin programul rabla, iar dealerul mi'a spus ca imi trebuie o dovada de la politie pentru a putea preda masina la remat. La ce trebuie sa ma astept si cum pot rezolva aceasta speta?

Cu respect

• Moderator

În cazul accidentelor de circulaţie cu avarii (tamponari) conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare, care se eliberează numai în baza declaraţiilor scrise ale celor implicaţi. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 90 zile.