Jump to content
POLITISTI.ro

Procedura in cazul unui accident de circulatie

Marius

Recommended Posts

Presupun ca ai fost la Politia Rutiera unde ai completat o declaratie si ai primit o autorizatie de reparatie pentru avariile de la autoturismul tau. In acest caz ia legatura cu politistul care cerceteaza cazul tau si vei afla de la acesta stadiul cercetarilor.

Da am urmat toate procedurile, acum astept sa ma sune cei de la rutiera. Eu am trecut pe la ei si mi-au zis sa astept sa fiu sunata, ca nu este nevoie sa ma duc la ei. 

Multumesc frumos 

As mai avea o intrebare.In cazul in care persoana vinovata nu se prezinta la politie , dar intre timp isi face polish la masina, e legal sa faca lucrul asta ? Ce i se poate intampla daca politia afla ca a vrut sa stearga urmele de la accident?

Art.93. - OUG 195/02
(2) Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de avarii, fără documentele de constatare eliberate de poliţia rutieră sau, după caz, de societăţile din domeniul asigurărilor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

• 3 weeks later...

Buna seara! Astazi am efectuat o manevra de mers inapoi si am acrosat usor un autovehicul parcat in spatele meu. I-am indoit numarul de inmatriculare si cred ca i-am fisurat suportul de numar. Atat. Masina mea nu a patit nimic pentru ca are carlig de remorcare. Am asteptat 20 de minute in speranta ca apare proprietarul, dar nu a venit. I-am scris un bilet pe care i l-am prins in stergator, cu intentia de a-l despagubi pentru acele daune minore. Au trecut 6 ore de atunci si nu a sunat, asa ca ma confrunt cu o dilema. 

Posibilitatile pe care le vad eu sunt urmatoarele:

I. Ma prezint la politie (maine ca azi e tarziu deja) si declar cele intamplate:

1) Primesc amenda daca pagubitul nu se prezinta?

2) I se suspenda permisul pagubitului daca el, considerand (pe buna dreptate) ca nu prea am pt. ce sa-l despagubesc, nu se prezinta la politie?

II. Pentru a evita eventuala amenda, nu ma prezint la politie:

1) Daca se prezinta pagubitul (fara sa binevoiasca sa ma sune in prealabil sa ii pot achita cei 7 RON reprezentand contravaloarea suportului de       numar) si fiind informat de cine i-a avariat masina (m-a vazut un baiat dintr-un bloc alaturat locului in care s-a petrecut evenimentul) mi se va suspenda permisul?

2) Daca pagubitul se prezinta mai tarziu de 24 de ore la politie, i se mai ia in considerare declaratia? Nu i se suspenda si lui permisul in acest caz?

Ce ma sfatuiti sa fac? Mai vedeti si alte optiuni cumva? 

Multumesc frumos!

Edited by morocanelu

• Moderator

Mâine dimineaţă mergi la poliţia rutieră şi anunţă incidentul.

Nu vei primi amendă decât în cazul în care te vei întâlni cu celălalt şi nu veţi ajunge să vă înţelegeţi amiabil. Deci vei primi amendă numai dacă vi se întocmesc acetele de constatare de către poliţist. De asemenea, la poliţie anunţi despre incident, dar celălalt va fi sancţionat numai dacă depui o plângere (care este altceva decât simplul fapt că anunţi incidentul)

În cazul în care celălalt cond auto se prezintă, iar tu ai anunţat deja acolo, vei fi contactat şi pus în legătură cu omul. Dacă nu te duci să anunţi, atunci există mari şanse ca celălalt să depună plângere şi să rămâii fără permis.

Ai termen 24 de ore sa te prezinti la politie. Daca in termen de 23 de ore de la momentul producerii accidentului nu reusesti sa il gasesti pe proprietarul celuilalt autoturism si sa solutionati cauza pe cale amiabila, te prezinti la politie si declari cele intamplate. Apoi proprietarul autoturismului va fi identificat de catre politisti.

Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Sanctiunea este de 4-5 puncte amenda si 3 puncte penalizare

Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Edited by 25tess

buna ziua.in data de 8 sept 2012 am fost implicat intrun accident de circulatie in care am fost vinovat si mi s a dat dovada de circulatie,inca nu s a terminat procesul si as vrea sa stiu daca pot circula cu aceasta dovada in Republica Moldova ca trebuie sa ajung la nunta unui prieten.Si alta intrebare ar fi urmatoarea.victimele accidentului s au inteles cu firma de asigurari pe suma de 23000 de euro.ei daca is vor retrage plangerea penala impotriva mea imi va mai fi suspendat dreptul de circulatie un an pentru ca am fost cercetat penal?va multumesc

Art 103:

c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul
circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a
unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau
încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării
dreptului de a conduce.

Daca ai dovada cu drept de circulatie poti conduce la nunta prietenului tau.

Edited by Panter

Dar numai in Republica Moldova nu. Dovada este valabila doar pe teritoriul Romaniei.

pe teritoriul Romaniei stiu ca am voie. in UE nu am voie,dar ma gandesc ca in republica poate merge. inca astept o lamurire,da sau nu?

multumesc

• Moderator

Din păcate răspunsul este nu. Chiar şi pe formularul dovezii înlocuitoare scrie că este valabilă numai pe teritoriul României.

Am si eu o situatie similara cu ce sa intamplat mai sus. Prietena mea a lovit usor o masina cand parca. Ea a spus ca nu se vedeau pagube, desi masina ei era destul de sifonata la masca din fata. A pus numarul ei de telefon pe parprizul masini ei, dece nu pe parbrizul lui... nu stiu.

Acum vad si eu ca poate sa ramana fara permis. Eu nu am avut nici o amenda pana acum si nu stiam ce penalizari se dau, na. A trecut vreo saptamana de atunci, a facut cetateanul plangere, sau chiar e cum a zis ea si la el nu era nici o paguba?

Adica, am fi aflat pana acum daca facea plangere??? Ne suna, cauta cineva sau dureaza mult pana se iau masuri?

Ea s-a decis sa il astepte si sa dus la o cafenea peste drum. Dar cand comanda, persona pagubita sa urcat la volan si a plecat. Pana a traversat ea nici nu se mai vedea. Deci nu a plecat de la locul faptei. Parerea mea e ca nu a observat...

Nu stiu ce ar fi intelept sa facem acuma. Mai ales ca nu prea o cred ca cealalta masina nu a patit nimic...

Si de ce nu a mers prietena ta la politie sa declare accidentul? Va avea nevoie de o autorizatie de reparatie pentru avariile de la autoturismul sau.

A vrut sa resolve amiabil cu celalalt sofer. Nu vrea sa repare, e o indoitura mica, cred ca o lasa asa.

Acuma, am citit topicul de la inceput si ma gandesc sa nu primim vreun telefon sau ceva, poate el sa dus la politie, sau nu stiu...

Da-ia intrebam, daca e raportat in cat timp am afla? Oricum, a trecut o saptaman de atunci. Nu am idee cum e corect sa procedam.

• 4 weeks later...

Buna seara

In data de 22.06 (deci sambata), in jurul orelor 23.30 am derapat trezindu-ma cu masina in albia unui parau la aproximativ 4-5 metri adancime fata de nivelul solului. In timp ce am reusit sa ies din masina un alt conducator auto observand accidentul a sunat la 112. La fata locului s-a deplasat un politist, care vazand cum era masina a zis ca el nu ma poate ajuta sa o scot de acolo, ca e noapte si ca mi-ar trebui macara ca sa nu o avariez mai tare. Mi-a comunicat ca dupa ce o scot de acolo sa merg la politie pentru a imi intocmi documentele aferente, pentru ca el nu le poate face pe loc ca e posibil sa apara alte avarii la masina dupa ce o scot din paraul respectiv. Eu i-am comunicat ca nu imi trebuie nici un document, masina neavand CASCO, vina fiind a mea, urmand sa imi repar masina in regie proprie. Zicand acestea, s-a suit in masina de servici si a plecat. Din cauza pricipitatiilor abundente cazute si a spuselor unor localnici cum ca paraul acela s-ar putea "umfla", mi-a fost teama ca masina sa nu sufere alte avarii mai semnificative astfel incat am reusit sa aduc in aceea noapte o masina de tractare cu macara si sa scot masina din parau. Fiind aproape ora 04.00 cand am reusit sa scot masina si fiind si la primul meu accident, am zis ca o sa merg la politie pentru documente in zilele urmatoare. A doua zi, fiind duminica, nu am fost, iar pe urma am fost plecat in concediu in alta localitate. 

In data de 05.07 avand din nou drum pe acolo, am intrat sa intreb de documente, mai exact de dovada de reparatie. Au zis sa astept pana vine politistul care a fost la fata locului. Le-am raspuns, asa cum am precizat si mai sus, ca nu am neaparata nevoie de dovada, dar eu fiind de buna credinta, am asteptat pana a aparut politistul respectiv. M-a pus sa completez o declaratie (nu mai retin exact cum se numea) in care sa specific circumstantele accidentului si cum ca solicit dovada de reparatie. Toate bune si frumoase. Dupa ce am completat aceea declaratie, a intocmit un Proces Verbal in care stipula urmatoarele: avertisment pentru viteza prea mare in viraj la stanga (cand eu de fapt, evitasem un animal) si amenda si retinerea permisului de conducere in vederea ridicarii pentru o perioada de 30 de zile pentru ca nu m-am prezentat in termen de 24 de ore la sediul Politiei.Tin sa precizez ca eu am fost autorul accidentul (deci nu aveam cum sa fug de la locul accidentului) iar polistul care s-a deplasat la fata locului, a luat act de prezenta accidentului.

Acum intrebariile mele sunt:

Daca eu am fost autorul accidentului iar Politia s-a deplasat la fata locului, de ce trebuia sa ma mai duc si eu la Politie?

Politistul ajuns la fata locului nu trebuia sa faca respectivul Proces Verbal pentru viteza atunci, la fata locului?

De ce nu a dat aceea dovada de reparatie atunci pe loc? Dovada de reparatie nu se putea emite atunci urmand ca eu ulterior sa solicit o alta in caz ca apareau alte daune? (din experienta mea, lucrand la o reprezentanta auto, pe dovezile de reparatie sunt trecute doar daunele vizibile, urmand ca inspectorul de asigurari sa constate restul avariilor)

Politistul nu trebuia sa imi acorde ajutor, tinand cont ca masina de tractare incurca traficul?

Tin sa precizez ca Procesul Verbal are corecturi.

Va multumesc.

Edited by iosif5000
  • Downvote 5

• Moderator

Trebuia să mergi la poliţie, pentru că este o obligaţie prevăzută de lege. Şi tu ar fi trebuit să ştii că legea te obligă să te prezinţi în 24 de ore. În schimb, nu ţi-a păsat absolut deloc, ba chiar ai plecat în concediu. Şi nu, nu era deloc obligat să întocmească documentele acolo în stradă. El s-a deplasat acolo pentru a se asigura că nu sunt victime, morţi, răniţi, etc. Chiar şi în cazul accidentelor cu victime audierile şi actele de constatare se întocmesc tot la sediul poliţiei, nu la faţa locului. Autorizaţiile de reparaţie nu se întocmesc aşa după bunul plac al poliţistului sau al tău. Există o evidenţă clară a lor, fiecare astfel de autorizaţie se eliberează în paralel şi cu alte documente pe care poliţistul le întocmeşte, nu este ca la piaţă să mergi şi să iei câte autorizaţii de reparaţie ai nevoie.

Nu, poliţistul nu este obligat să te ajute să-ţi scoţi maşina şi nici să te asiste în vreun fel. Dacă tu sau cel ce a sunat la 112 a-ţi fi fost sinceri şi expuneaţi situaţia obiectiv fără exagerări, în mod normal nici nu trebuia ca acel poliţist să se deplaseze la faţa locului, deoarece legea prevede că în cazul în care accidentul se soldează numai cu pagube materiale, eşti obligat să mergi la poliţie.

• Upvote 2

Multumesc frumos pentru raspuns. Totusi de ce a fost nevoie de 2 saptamani pentru a se incheia acel proces verbal ... si aici ma refer strict la avertismentul privind viteza. Nu se putea intocmi la fata locului in momentul in care s-a constatat? Daca eu nu mai treceam pe la Politie, sa inteleg ca se trecea cu vederea?

Multumesc.

• Moderator

Păi la faţa locului nu exista declaraţia ta scrisă, iar dacă tu nu te prezentai pentru a solicita şi obţine autorizaţia de reparaţie, nu puteai să-ţi repari maşina.

Constituie infracţiune fapta oricărei persoane fizice ori juridice de a repara orice autovehicul avariat care nu posedă autorizaţie de reparaţie eliberată de poliţie sau docment justificativ de la companiile de asigurare.

• 3 months later...

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea problema. Pe data de 21 septembrie 2013 am fost implicat intr-un accident de circulatie.Cel care m-a lovit si-a recunoscut vina si mi-a dat copie dupa asigurare. I-am spus ca o sa declar accidentul la politie dar el nu a vrut sa vina. Am plecat la politie si am declarat accidentul. Agentul constatator l-a sunat si i-a comunicat ca trebuie sa se prezinte la politie in 24 de ore. A spus ca vine. Au trecut cele 24 de ore si nu a venit. A fost sunat in repetate randuri de agentul constatator si a spus ca o sa vina, dar tot nu a venit. Am inteles ca i s-a trimis si citatie. Din pacate a trecut o luna de la accident si eu nu am inca procesul verbal ca sa pot deschide dosarul de daune. Am inteles ca si autorizatia de reparative este valabila 30 de zile. Mai grav este ca in data de 21 noiembrie imi expira ITP-ul si  nu pot sa imi repar masina. Ce ma sfatuiti sa fac ? Cat timp poate sa treaca de la accident ca sa se incheie un proces verbal in lipsa  ?  

Va multumesc.

• 4 weeks later...

Buna ziua,

Va rog, un sfat :

Am calitatea de pagubit intr-un accident din care au rezultat doar avarii si pentru care s-a incheiat constatare amiabila.

Problema este ca vinovatul (din rea vointa) nu mai vrea sa colaboreze si sa-mi trimita niste completari care mi-au fost solicitate de asigurator.

Astfel, as avea 2 intrebari :

1) Daca declar accidentul la politie, soferului vinovat i se va retine si permisul (a trecut pe rosu, fapt recunoscut in amiabila)?Problema este ca au trecut mai mult de 24 ore (4 zile mai exact) de la accident pentru ca am crezut ca ne vom intelege.Daca declar acum accidentul, anexand actele aferente care dovedesc cele intamplate, mai poate fi sanctionat de politie sau ,,s-a prescris'' termenul?Eu platesc vreo amenda daca-l declar acum?

2) Pot declara accidentul pe baza documentelor existente, sustinand prin declaratie si eventual martori cele intamplate, fara a prezenta si masina implicata? Masina este in curs de reparatie...

Multumesc !

• Moderator

Dacă a fost completat formularul de constatare amiabilă, NU se mai poate merge la poliţie, în cazul în care apar nemulţumiri şi într-adevăr şoferul vinovat scapă de eventuala sancţiune contravenţională (amendă) şi de supendarea dreptului de a conduce (când e cazul). Ăstea sunt prevederile legale în vigoare.

Multumesc.

Problema este insa ca acel formulat nu a fost completat corect, deci practic este nul.Societatea de asigurari nu-l ia in calcul in varianta lui actuala, de aici si problemele...

• Moderator

Din moment ce v-aţi prezentat la compania de asigurare, nu mai puteţi merge la poliţie. Compania de asigurare trebuie să vă soluţioneze problema. Acest lucru e precizat foarte clar în lege.