Skip to content

Ce fel de echipamente purtati in timpul serviciului?

Featured Replies

• Popular Post

Salut, vreau sa stiu ce fel de echipamente aveti cu voi intr-o zi normala de lucru, inafara de uniforma, doar pentru a compara cu organizatia pentru care lucrez eu.

Incep eu:

- curea facuta din 2 parti (velcro) marca 5.11 (cumparata personal pt a reduce problemele de spate, cureaua fiind ergonomica)

- teaca Safariland cu 3 nivele de retentie pentru pistolul de serviciu

- arma Walther P99 in 9mm cu incarcator de 16 

- inca 2 incarcatoare cu 16 gloante in ele

- un spray de OC (spray iritant pe baza de ardei cayenne)

- doua perechi de catuse cu lant (doar una data de organizatie)

- baton telescopic de 24 inch

- statie radio Kenwood cu comanda la umar + casca in urechea dreapta pentru confidentialitatea comunicatiilor (oferita de serviciul de politie, dar nu obligatorie)

- manusi de unica folosinta din nitril negru, cam 4 perechi 

- manusi Hatch cu kevlar pe palma, rezistente la ace si cutite

- un cutit de 10 cm lama, care se deschide, Smith & Wesson

- un cutit stil multi-tool de le Leatherman

- chei de catuse - una la brau, una in vesta, una in buzunar la pantaloni si una in gheata 

- vesta anti-glont purtata extern peste camasa, in tot timpul

- lanterna Surefire G2X de 330 lumeni

Cam atat... in rest am o geanta care o las in masina, in asta mai am o pereche de catuse, prostii de formulare si diverse documente care ocupa spatiu  <_<, biscuiti, o conserva de ton, o sticla de apa, vesta reflectorizanta... ah si de obicei iau un pistol radar cu laser (Ultralyte) care nu ne sunt date la toti (trebuie o calificare de 5 zile)

Edited by CITADELA

• Replies 31
  • Views 10k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Ben: mersi pentru clarificare   @Albu: e senzational ce diferente mari sunt in structura de administrare si in organismele de sustinere a politiei (ma refer aici la cei care sunt implicati sa asigu

• Voi cei care vă pricepeti la acele multifunctionale, bricege sau lanterne, n-ar fi rău dacă ati initia câte un topic la ~ dotare si echipamente ~ dedicat fiecărui articol în care să ne povestit

• Bogdane, noi suntem in urma cu vreo 100 de ani, fata de voi sau de americani si in urma cu peste 50 fata de orice  forta de politie din Europa. Daca ai stii in ce situatii sunt obligati sa lucreze uni

Posted Images

• Moderator

Cum vă desfăsurati serviciul? În patrulă câte doi, ori sunt si situatii când pleci singur în teren?

Damn...  :shock: ... Eu personal, Un tricou de bumbac pe sub camasa ( cu maneca lunga sau scurta , depinde de anotimp), Pantofi sau ghete, pantaloni, camasa , bluzon reflectorzant cu maneci detasabile, si musai "cashcheta" ( desi in umtima vreme nu se mai agita lumea asa tare daca o purtam sau nu - in functie de situatie ) si una bucata prastie cu gloante, 1 bucata "shprei" si 2 perechi de catuse + n'shpe mii de hartii...

Salut Bogdan!

Eu lucrez la Ordine Publică, acum pe sezon rece port bocanci de iarnă, pantaloni de serviciu,cămașă cu mânecă lungă sau scurtă, geacă de vară si pe deasupra o haină mare de iarnă, cu guler îmblănit și căciulă din blană naturală. Iar pe centură o pereche de cătușe, spray iritant lacrimogen, pistol Carpati model 1974,baston de cauciuc, si o mapa cu hartii (procese verbale, rapoarte de activitate, fise de intervenție la eveniment, rapoarte de folosire a forței,hârtii albe, si încă câteva feluri de tipizate.

Edited by idsorin

• Author

Deci daca inteleg bine, in ceea ce consta vestele antiglont nu aveti sau alegeti sa nu purtati?

Incarcatoare de rezerva pt nemuritorul Carpati? 

Apropo, rapoartele au ramas pe hartii si clasate in filiere? Si daca da, atunci faceti singuri distributia dosarelor catre tribunale?  Noi am trecut pe sisteme digitale, deci rapoartele de evenimente se scriu direct pe un portabil care il avem in masini sau pe statii fixe la posturi si intra automat in baze de date accesibile de oriunde si instantaneu.

In plus, toata distributia se face direct prin software catre (in functie de tipul dosarului) un detectiv, sau direct la un agent de "liaison" din tribunal (asta pentru dosare mai putin grave, gen furt sub 5000$, posesie de droguri in cantitate mica, diferite incalcari de conditii in termen de libertate conditionala (nu stiu daca se zice, dar ma refer cand suspectul e eliberat inainte de proces, cu conditii impuse de judecator, si le incalca de vreo 3 ori pana decide majestatea sa sa il tina detinut).  :doh:

@Marius: la sectia mea suntem 4 echipe care lucreaza pe orare in rotatie, cate o echipa pe tura. Grupul sau echipa mea e compusa dintr-un sergent (sergenta in cazul nostru), 8 agenti (dintre care 2 sunt trimisi intr-o echipa ce lucreaza in civil, unul e in permanenta "solo" si restul suntem in masini cate doi). In functie de numarul de oameni care sunt disponibili in ziua respectiva, ne impartim sa fie cel putin un "solo" si un "duo". Restul nu conteaza, pot fii inca alte duo-uri, alti "solo" si chiar si echipaje (solo, sau duo) care le numim 150 sau 141 si nu raspund la apeluri (de obicei ca sa faca operatiuni de securitate rutiera). Sper sa rapsunda la intrebarea ta.

• Membru

Veste antiglont nu avem in dotare si nici nu sunt interesati sa ne doteze (daca nu doresc sa ne schimbe macar armamentul invechit)... de multe ori sunt probleme cu vestele antiglont si la politistii din cadrul Serviciului de Actiuni Speciale (a fost o situatie cand datorita faptului ca erau prea vechi sau ceva de genul  au ales sa le retraga si nici decum sa le schimbe)

Rapoartele si fisele de evenimente au ramas pe hartie , scriem la hartogaraie cat cuprinde , aici la noi asa ne sfatuiesc sefii :"sa fim acoperiti cu hartii" !In rest avem si noi un sistem informatic de introducere a persoanelor legitimate, auto controlate, evenimente, sesizari etc, intr-o baza de date nationala.

Dosarele penale le inaintam tot noi catre tribunale , deoarece  nu exista o legatura informatica in ceea ce priveste acest lucru.Mai pe scurt suntem cum mult in spate fata de multe alte tari in ceea ce priveste dotarea , sa nu mai vorbim de legile proaste!

• Membru
  • Popular Post

Bogdane, noi suntem in urma cu vreo 100 de ani, fata de voi sau de americani si in urma cu peste 50 fata de orice  forta de politie din Europa. Daca ai stii in ce situatii sunt obligati sa lucreze unii din politistii romani, in special cei de la rural, sa faca serviciul singuri timp de 1 luna, fara nici un fel de ajutor/sprijin, sa ne fie incalcate toate normele impuse de ITM sau de medicina muncii in ceea ce priveste timpul de lucru efectuat, daca iti deschizi gura, o iei in bot ...dar nici nu poti sa taci. Majoritatea sindicatelor care ar trebui sa nu permita asemenea lucruri sa se intample, sunt doar de forma, avand cu totul alte interese ...

Nu mai spun conditiile de ev mediu in care trebuie sa locuim si sa ne desfasuram activitatea.

Iar de autoturismele din dotare, cum bagam benzina de la noi si reparam masina pe banii nostrii, nu de alta dar pana stai sa te rogi de cei de la Logistica, mori in trafic si mai omori si pe altii. Vorbesc din experienta aici, am patit-o sa-mi zboare pivotul si sa ajung in sant, noroc ca nu aveam viteza, asta dupa ce in prealabil, cu nici o saptamana inainte colegul meu a fost la "garaje" si le-a spus ca "ceva joaca si nu e inregula", la care ni s-a spus ca oricum nu exista piese si sa mai rezistam pana la urmatoarea revizie. Sa vezi cat de repede s-au gasit piesele in momentul in care am patit-o ! La musamalizare sunt buni, domnii :)    Se joaca cu viata noastra direct si indirect.

Bogdane, sunt curios ce fel de autospeciale aveti la sectia voastra, tell us more, please !

Cat despre echipamente : Noi in afara de uniforma, foarte incomoda pentru munca din strada ( si aceea ne-o cumparam de la privat, fiindca la logistica, rar sa aiba pe stoc ) , mai primim pistolul cu cele 12 cartuse si cam atat. 

Hai sa iti zic ce am eu in dotare :

- 1 pistol cal. 7,65 mm  Md. 74  "Carpati" ( cu defectiuni la sistemul de ochire - in speta catarea e zdrobita de la atatea cazaturi in cap, de-alungul celor 40 de ani de serviciu -  la executarea oricarui foc, mansonul imi ramane in spate si trebuie sa-i dau cu podul palmei ca sa mearga inapoi si sa ia urmatorul glont pe teava )

- 2 incarcatoare - fiecare cu cate 6 gloante - 12 in total ( nu stiu cat de invechita e munitia, ca norocul nu am avut nevoie sa ma folosesc de ea inca - stiu doar ca la cele 3 sau 6 focuri pe care le executam pe an, ne dau munitie dintr-un alt lot )

- centura tactica cordura ( achizitie proprie )

- toc pistol + incarcator cordura Viper ( achizitie proprie )

- o pereche catuse cu lant ( achizitie proprie )

- o pereche catuse cu balama ( achizitie proprie )

- 2 tocuri catuse cordura ( achizitie proprie )

- un pulverizator iritant-lacrimogen 150ml cu OC ( achizitie proprie )

- o tomfa ( data de MAI )  

- inel port tomfa

- o pereche manusi captusite cu Kevlar rezistente la intepaturi si taiere ( achizitie proprie )

- un pouch pentru manusi ( achizite proprie )

- o cheie de catuse, pe centura

- o cheie universala de catuse, la brelocul de chei ( achizite proprie )

- port statie cordura ( achizitie proprie )   -  Am portul, dar nu am statie. Sunt de 2 ani de zile in sistem si nici acuma, IPJ-ul nu are statie cu care sa ma doteze. Bine ca mi-am luat portul de statie !

- port lanterna cordura ( achizitie proprie )

- lanterna tactica Police 500 lumeni ( achizitie proprie )

Doresc sa imi achizitionez pe viitor, o vesta anti injunghiere, dar momentan nu imi permite bugetul.

Imi vine sa plang cand vad cat de inapoiati suntem si cat de putin interesati sunt mai marii nostrii. Ce spui tu acolo, despre dotarile voastre, e visul oricarui politist operativ roman, caruia ii place munca asta ...

Edited by Albu

• Membru

Pentru o corecta informare, noi, Politia, nu trimitem dosare catre tribunale. De altfel, Politia nu are legatura directa cu nici o instanta de judecata. Totul se face prin procurorul care iti si supravegheaza activitatea ta de cercetare penala (investigatii), indiferent de solicitare sau propunere.

• Author
  • Popular Post

@Ben: mersi pentru clarificare

@Albu: e senzational ce diferente mari sunt in structura de administrare si in organismele de sustinere a politiei (ma refer aici la cei care sunt implicati sa asigura buna functionare operationala a politiei, la noi garaje specializate, parcuri de masini de rezerva, centru dedicat reparatiilor radio-comunicatii 24/7, etc). Sunt surprins totusi ca inca nu se folosesc vestele anti-glont. E intr-adevar un cost asociat lor (kevlar-ul isi pierde densitatea dupa 5 ani cica...) dar daca e pana acolo, ce fac sefii cu banii de la amenzile pe care le dati? 

Cat despre masinile noastre de politie, la ora actuala, la sectia mea avem asa:

1x Dodge Caravan 2007 (van de sergent sincer inutil ca sgt de obicei e singur la volan deci ar putea lua o masina mica), atata ca are un girofar verde (ca sa stabileasca un post de comanda mobil si sa il semnalizeze; folosit in caz de accidente nasoale sau orice are nevoie de doua perimetre de securitate)

4x Dodge Charge 2011-2014, motorizare v6, tractiune pe spate, cusca de metal in spatele scaunelor din fata separe politistii de detinuti, si scaune de plastic pentru curatarea usoara (si sa fie mai incomfortabil pt "clienti"  :lol: ); masina e excelenta pe uscat cum si pe zapada, foarte stabila cu suspensie rigida si suficienta putere pt condusul in situatii de urgenta. E preferata mea din flota!

1x Dodge Caravan 2008 (van care poate fii folosit in patrulare, de oricine, dar in special de baietii mai inalti sau daca luam un observator cu noi in masina; e mult loc in spate); franele sunt ingrozitoare, am folosit-o o data in urgenta si dupa 4 strazi (cu stop-uri si accelerari) miroseau franele si nu ma mai puteam opri... penibil. am oprit-o intr-un morman de zapada  :emo-yessir:

1x Ford Crown Victoria model 2006 cred, tractiune pe spate, v8 foarte puternic si zgomotos si bea multa benzina. Are un farmec al ei legat de acceleratie si de sunetul produs de transmisie si motor, dar in rest e groaznica: suspensie de autobuz, scaune late pentru americani grasi cu nici un fel de suport lateral (te tii de volan si de coleg in curbe), cusca pt detinuti dar scaune normale de panza (deci prea comfortabile pentru cei ce nu le merita...), imposibil de condus iarna (diferential deschis, lipsa de control al tractiunii, motor prea puternic)

1x Chevrolet Impala 2007 cred, tractiune fata, v6 foarte bun. Excelenta masina dar va fii retrasa din functie in curand ca e batranica. Masina a primit o reputatie proasta dupa ce o politista a murit intr-un accident cu modelul asta (nu in Mtl), si cica din cauza suspensiei..... mdea... ne intelegem... Mie totdeauna mi-a placut-o.

1x Ford Interceptor 2014 nou nout, care acu ni l-a adus sa inlocuiasca un Charger care s-a stricat transmisia (la doar 87000km). tractiune integrala, v6, incredibila in zapada!!! Comfortabila inauntru, spatioasa, toate dotarile similare Charger-ului, dar mai puternica. Ah si are camera de dat cu spatele ca e foarte mic geamul din spate. Oh si cel mai misto e ca are becuri albastre la ceasurile de bord. Va pun doua poze un unul care l-am vazut la garaj prin luna decembrie.

16470874688_0ba824dc82_c.jpg

16470874628_222e1185bb_c.jpg

Nu am poze cu Charger-ul dar va fac maine.

• Popular Post

fratilor, nu spuneti ce avem noi ca ne facem rau de cacao!

• Membru

@ sorinel : Cu ce ne facem noi de cacao ? Se face ministerul asta, care-si bate joc de oamenii care chiar isi dau interesul si ar vrea sa faca o diferenta ...

@ bcmtl : Suna a vis, ce spui tu acolo. Pot doar sa-mi imaginez cat de eficient puteti voi sa va desfasurati activitatile in momentul in care toate gandurile voastre sunt focalizate in indeplinirea meseriei,  nu a altor lucruri, de care se ocupa cei care sunt platiti pentru asa ceva.  Jos palaria !

• Moderator

@Albu: e senzational ce diferente mari sunt in structura de administrare si in organismele de sustinere a politiei (ma refer aici la cei care sunt implicati sa asigura buna functionare operationala a politiei, la noi garaje specializate, parcuri de masini de rezerva, centru dedicat reparatiilor radio-comunicatii 24/7, etc). Sunt surprins totusi ca inca nu se folosesc vestele anti-glont. E intr-adevar un cost asociat lor (kevlar-ul isi pierde densitatea dupa 5 ani cica...) dar daca e pana acolo, ce fac sefii cu banii de la amenzile pe care le dati? 

În România, încasările din sancţiunile contravenţionale aplicate de poliţie intră în bugetul autorităţilor locale (primării - care nu au nicio legătură cu Poliţia Română) cât şi în bugetul consolidat al statului (bugetul administrat de Guvern), după caz. Absolut niciun leu nu intră în bugetul poliţiei.

Referitor la capitolul dotare cu vestele antiglonţ (protecţie balistică), noi sunt în urmă cu sute de ani, iar ca să ai o idee clară citeşte aici:

Prin partile noastre mioritice se merge pe premiza  ca la noi nu se pot intampla lucruri ce au legatura cu portul vestelor antiglont si folosirii armamentului din dotare. Desigur ne-am dori o mai buna dotare, dar ne lovim de un perete de beton. Nu stiu cati dintre politistii care isi desfasoara activitatea in strada, au ceva cunostinte de prim ajutor. Jalnic!!!

Respect maxim pentru colegul @bcmtl care a ajuns sa lucreze in forțele de politie din SUA. Pentru mine rămâne doar un vis frumos pentru tot restul vieții probabil...

Cât despre "Românica"... aici e Evul Mediu! Pistoale de 40 de ani, legislație desuetă, manageri ineficienți (marea majoritate) si inca o sută de mii de probleme.

Sa ne auzim cu bine! Aveti grija de voi!

Edited by Robert

• Moderator

@Robert: bcmtl lucreaza in Canada

Salut bmctl, eu lucrez la autostrada si am in dotare :

- centura tactica viper (achizitie proprie)

- portcatuse viper (achizitie proprie)

- catuse si cheie (o pereche cu lant, cumparate de mine)

- portspray de la viper (achizitie proprie)

- spray lacrimogen primit anul asta (am si cumparat)

- holster viper (achizitie proprie)

- pistol glock 17, doua incarcatoare( :hmmmt: ), 12 cartuse (astea sunt din dotare)

- multi - tool connex si port viper (achizitie proprie)

- statie motorola

- doua lanterne (una din dotare , una cumparata)

- baston luminos (cumparat)

- bocanci viper

- avem (la autostrada vorbesc) o singura dacie duster (motor 1,6 prinde maxim 150 km/h), 3 dacii mcv (motor 1,5 dci prinde maxim 130 km/h, astea au radare pe ele) si doua dacii logan simple.....am avut : lotus evora, bmw 530 xd, vw passat motorizare 2,5 si 3 litri...dar s-au dus.

• 3 weeks later...

@Robert: bcmtl lucreaza in Canada

Mulțumesc pentru lămuriri.

• 4 weeks later...

de ce doua perechi de catuse domnule coleg?

ai doua port-catuse pe centura?

nu am mai auzit......

noi nu avem nimic din ce are o tara normala, rusine noua ca inca ii alegem pe acesti indivizi care isi cladesc imperii pe banii nostrii! :(

• 4 weeks later...

Salutare!

In ceea ce priveste oprirea autovehiculelor pe timpul noptii, ce anume folositi?

As vrea sa imi achizitionez asta, lucrez la post, deci nu am intensiv de munca doar pe linia asta...

Imi place mult faptul ca are lanterna in cap, ma dispera ca trebuie sa tin si lanterna si bastonul, si actele si etilotest cateodata in 2 maini...

Edited by ostilu84

de ce doua perechi de catuse domnule coleg?

ai doua port-catuse pe centura?

nu am mai auzit......

noi nu avem nimic din ce are o tara normala, rusine noua ca inca ii alegem pe acesti indivizi care isi cladesc imperii pe banii nostrii! :(

Suntem destui care avem doua perechi de catuse dupa noi ... ce e asa ciudat?

• 7 months later...

Am citit tot topicul si ma minunez de ce au altii in timpul serviciului. Am sa va intreb...  in timpul liber voi aveti ceva fara de care nu iesiti din casa? Un fel de EDC off-duty. 

Ce mai au politistii din tarile moderne... 

• 2 weeks later...

Pe langa echipamentul standard, ce purtati suplimentar la voi? Si ma refer la un briceag, multitool, etc... Detaliati va rog!

• 2 weeks later...

unul sau doi jandarmi, dupa oferta!

Sau daca esti masochist mai primesti si un impostor local...

• Moderator

Am devenit proverbial in randul colegilor pentru ca port aproape tot timpul un briceag tactic. (te scoate din multe incurcaturi!)

In rucsac mai am un multitool (Gerber), o lanterna tactica (5.11) si o rola de banda adeziva tip "duck-tape" (la fel, te poate scoate din multe incurcaturi...inclusiv am folosit-o pentru a imobiliza temporar mai multi suspecti intrucat ramasesem fara catuse)

Edited by CITADELA