Jump to content
POLITISTI.ro

Violenţa în trafic - scandal şi agresivitate între şoferi

marc

Recommended Posts

• Moderator

Un tanar de 19 ani din Craiova a fost surprins de camerele de supraveghere dintr-o benzinarie chiar in momentul in care a lovit intentionat cu masina o tanara care trecea pe trotuar.

Explicatia lui este stupefianta! Fata i-a refuzat avansurile, si el s-a gandit sa se razbune.

Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din benzinarie, se vede cum, bolidul de lux trece pe langa tanara de 20 de ani. Soferul vireaza brusc la stanga, iar masina o loveste violent pe fata. Aceasta este aruncata la pamant insa, din fericire, nu pare sa fie grav ranita.

Dus la audieri, tanarul le-a spus anchetatorilor ceva uluitor! Ca i-a facut fetei avansuri si, pentru ca aceasta l-a injurat, s-a enervat teribil si a vrut sa-i dea o lectie.

Acuzat de tentativa de omor, tanarul risca sa-si petreaca urmatorii 15 ani la inchisoare.

"Politistii au fost sesizati prin 112 despre incident. Marti, au fost audiati martorii, au fost vizualizate imaginile de pe camerele de supraveghere si s-a facut incadrarea juridica a faptei. Competenta este acum a Parchetului Tribunalului Dolj", a declarat Adrian Capraru.

Procurorii l-au prezentat, miercuri, pe tanarul de 18 ani magistratilor Tribunalului Dolj, care au decis sa-l aresteze pentru 29 de zile pentru tentativa de omor calificat, decizia putand fi atacata cu recurs.

Sursa : Stirileprotv.ro

http://www.220.ro/video-news/Lovita-Intentionat-Pe-O-Trecere-De-Pietoni-Din-Craiova/jyOtKvIBav/

Acest individ merita sa infunde puscaria pana la adanci batraneti. Sunt curios ce parere vor avea magistratii iertatori de la Dolj cu privire la pedeapsa.

Edited by Cristi

Inainte ca acest jeg public sa infunde puscaria, merita sa faca o plimbarica pana la un spital de psihiatrie pentru a i se acorda putina "atentie", intrucat nici un om rational, constient si cu capul pe umeri nu este in stare de asa ceva, sau cel putin nu ar trebuie sa fie.

ce parere....? nu prezinta risc social.... inchisoare cu suspendare... pacat ca nu era nimeni in zona care sa il omeneasca cum trebuie..... biscamfura masii!!

• 2 years later...

Buna ziua, am si eu nevoie sa stiu ce pot face in cazul in care am de reclamat un sofer RATB care a pus in pericol atat viata mea, ca sofer al unei alte masini, cat si pe cea a calatorilor din autobuzul lui.

Astazi, la ora 12.00, dupa ce am lasat copiii la afterschool, am iesit pe 1 Decembrie din sectorul 3 si ma indreptam spre Theodor Pallady. Eu conduc in Bucuresti din 2001 si nu sunt sofer de ocazie, sunt si mama si conduc responsabil dar asa ceva inca nu am intalnit si sincera sa fiu, daca nu se iau masuri, lucrurile se vor agrava.

Ca sa intelegeti, eu aveam pe stanga tramvaiul si pe banda din dreapta Autobuzul cu nr de inmatriculare B 98 MLJ. Soferul de RATB s-a apropiat atat de mult de mine incat nu mai aveam loc intre tramvai si el ABSOLUT deloc, aproape ca imi luase oglinda din dreapta. Am oprit pana cand ambele m-au depasit si am incercat sa reintru pe banda mea. Fiind in spatele autobuzului care tot frana pentru a ma opri pe mine am incercat sa intru pe prima banda sa ajung la semafor. Acolo a trecut pe banda din dreapta. Era deja evident comportamentul lui agresiv. Dupa ce s-a dat verde, am incercar sa revin pe bada doi si a tinut-o tot asa incat a fost imposibil sa-l depasesc pana aproape de intersectia cu Theodor Pallady (Trapezului) unde a tras autobuzul aproape in diagonala venind din dreapta mea) daca sunt camere de supraveghere se poate vedea, si-a deschis geamul si a inceput sa ma injure. S-a apropiat atat de mult incat la plecarea de la semafor am incalecat o bordura cu roata din spate stanga. Am virat ambii la stanga si el a intrat inainte de trecerea de pietoni iar in diagonala. Nu cred ca mai are sens sa va spun ca nu semnaliza niciodata trecerea de pe o banda pe alta sau schimbarea sensului de mers sau cum se simteau oamenii din acel autobuz.

Regret ca nu am avut un pasager in dreapta care sa poata filma toata aceasta grozavie, cu siguranta ar fi fost o dovada in plus, acum nu-mi ramane decat sa relatez sau poate se pot vedea imaginile din trafic.

Norocul a fost ca avea de oprit in statie iar eu mi-am vazut de drum dar momentele ar fi putut pune in dificultate orice sofer cu mai putina experienta si asta doar pentru ca ei "fac regulile".

Ce pot sa fac?

Adresa scrisa la RATB.

In conditii de astea, ii notezi numarul de la vehicul, eventual iti cauti un martor, doi, si SCHIMBI TRASEUL, in nici un caz, "am incercat sa reintru pe banda mea".

• Moderator

Mihaelatns poţi depune o plângere la poliţia rutieră, iar dacă cele relatate de tine se confirmă în urma verificărilor şoferul respectiv va fi sancţionat.

Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai:

pct.19. Să săvârşească acte sau gesturi obscene, să profereze injurii, să adreseze expresii jignitoare sau vulgare celorlalţi participanţi la trafic

Cum sa se confirme? Este posibil sa se verifice camerele de supraveghere sau asta se face doar in caz de accident? Doar ca m-a injurat nu as face plangere pentru ca nu "aud" ce nu-mi place dar pentru zig-zag-ul facut cu ditamai autobuzul...sincer, as merge sa fac reclamatie. Ceea ce s-a intamplat a fost total iresponsabil si fara motiv, asta ma intriga. Am fost pur si simplu distractia lui pe ziua de azi? Ca sunt femeie la volan? Nu stiu. Dar sa pui in pericol atatia oameni ce depind de tine? Pentru asta merita!

• Moderator

Se vor face verificări, îl cheamă şi pe şofer să i se asculte şi versiunea lui, eventual se verifică şi camerele de supraveghere, se audiază martori, etc. 

• 7 months later...

Buna ziua, am și eu o poveste de povestit urmata de niște întrebări zic eu de bun simt.

Într-o seara circulam pe o strada am ajuns la stop și am oprit puțin mai departe de linia groasa, am văzut 2 motocicliști târziu pentru ca nu aveam vizibilitate, am continuat deplasarea foarte încet dincolo de linia de stop. Ei erau la o distanta >70 -90 m de botul mașinii când i-am văzut și am frânat, intre ax și botul mașinii mele cred ca mai erau 3m. au trecut s-au uitat urat și au înjurat. Nu i-am băgat în seama, eu vroiam sa fac la stânga într-o intersecție în T. Vorbim de viteze de sub 50km/h... am făcut la stânga... Surpriza a fost ca respectivii motocicliști s-au ținut după mine, unul mi-a frânat în fata și celalalt în stânga sa nu pot depăși. Am oprit mașina, am pus pe avarii, motociclistul din stânga a coborât și mi-a bătut în geam și mi-a zis sa ies din mașină sa "discutam". i-am zis ca sub nici o forma n-am sa fac asta si m-am pregătit sa sun la 112. A insistat si mi-a spus tot felul de cartierisme gen "e o chestie de obraz" și tot asa. Am reținut un număr parțial, care nu mi-a fost de folos. Apoi i-am spus "ok, am greșit, îmi cer scuze, mai departe ce vrei de la mine?" într-un final au plecat. Apoi am fost la secția de politie, am spus ce mi s-a întâmplat, le-am dat buletinul și răspunsul agentului a fost cam asa: "și dacă ii prindem ce vreți sa le facem?" Am rămas mut câteva minute apoi am spus: "bun... facem altfel, vin cu un prieten lângă secția de politie, va urmăresc mașina de politie și pe o străduța lăturalnica va blochez în trafic și nu va las sa treceți! mie ce-mi faceți?" "ah nu... nu se pune problema asa, ca asta e ultraj bla bla" si eu am spus: "în cazul asta va rog ca ce îmi faceți mie într-o situație ca asta sa le faceți si lor, pentru ca din cate știu doar dvs, jandarmeria si fiscul are dreptul sa ma oprească în trafic." au tăcut mâlc, am plecat din secția de politie... Ah si mi-au zis ca nu e bine sa sun la 112 si sa sun direct la ei... da... n-o sa fac asta pentru ca știu ca la 112 se înregistrează apelurile și au obligația sa le soluționeze.

Întrebările mele sunt următoarele:

Dacă luam numărul celor doua motociclete, ce rezolvare avea conflictul?

In cazul in care unul din motocicliști imi spărgeau geamul de la mașină sa ma agreseze si imi punea viata in pericol, aveam dreptul sa ma apar? pentru ca mașina mea are totuși o tona si ceva, si m-am gândit ca n-ar fi rău in cazul ala sa trec peste cele câteva sute de kg din fata mea însoțite sau nu te țesut viu la o adică.

Menționez faptul ca sunt conștient ca ce am făcut eu poate fi încadrat la neacordare de prioritate, dar totuși, de la a mi se suspenda permisul pana la 3 luni si a plăti o amenda pana a veni acasă cu un picior sau o mana rupta din cauza unui orgoliu e cale lunga.

Aștept comentarii și raspunsuri la întrebările mele.

• Moderator

Dacă citeai si ce s-a postat în acest topic, găseai: 

Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai:

pct.19. Să săvârşească acte sau gesturi obscene, să profereze injurii, să adreseze expresii jignitoare sau vulgare celorlalţi participanţi la trafic

În concluzie, chiar dacă nu ți-a plăcut întrebarea politistului, e cât se poate de justificată. Pentru că „rezolvarea” conflictului ar fi fost o simplă contraventie (amendă). Asta bineînteles dacă se poate confirma povestea ta si motociclistii nu vor spune cu totul si cu totul altceva. 

Din punct de vedere juridic, neacordarea de prioritate e o faptă mai gravă din moment ce legiuitorul a prevăzut pe lângă amendă si o măsură administrativă (retinerea permisului). 

raspunsul asta e partial si nu-mi ofera o solutie viabila, ce fac in momentul cand sunt agresat in trafic? ce optiuni am pentru a ma apara? daca consider ca imi este pusa viata si integritatea fizica in pericol ce ar trebui sa fac? este destul de simpla intrebarea cred eu. Am inteles ca se interzice, se interzic multe, dar imi interzice legea, nu 2 motociclisti. ce fac cand motociclistii se hotarasc sa ia legea in propriile maini si cum ma apara autoritatile de asta?

• Moderator

deci sa inteleg bine, daca eu nu acord prioritate sunt sanctionat de autoritati, dar daca sunt agresat in trafic sau batut zdravan, asta e mai putin grav?

Fiecare întelege doar atât cât poate. Deci poti să întelegi absolut orice, chiar dacă nu are nicio legătură cu realitatea.

Singurel ai povestit cum acei motocilisti ti-au adresat înjurii. După care spui că ai înteles că dacă te agresează fizic cineva ar fi mai putin grav. E o diferentă între agresiunile verbale si agresiunile fizice. Pe tine nu te-au agresat fizic (asta reiese din ce ai povestit) ci doar ti-au adresat injurii. Legea pentru astfel de fapte prevede o sanctiune contraventională. Iar politistul ăla nu poate face nimic altceva decât ce prevede legea. 

Dar repet, fiecare întelege doar atât cât poate, nimic mai mult.

raspunsul asta e partial si nu-mi ofera o solutie viabila, ce fac in momentul cand sunt agresat in trafic? ce optiuni am pentru a ma apara? daca consider ca imi este pusa viata si integritatea fizica in pericol ce ar trebui sa fac? este destul de simpla intrebarea cred eu. Am inteles ca se interzice, se interzic multe, dar imi interzice legea, nu 2 motociclisti. ce fac cand motociclistii se hotarasc sa ia legea in propriile maini si cum ma apara autoritatile de asta?

Citeste prevederile din codul penal privind legitima apărare si ai să te convingi că nu e deloc o întrebare atât de simplă.

am citit, am citit si topicul asta si mi-e scarba de legea din romania, se pare ca nu pot face altceva decat ce consider apoi sa imi cer drepturile intr-o instanta suoerioara care a umilit magistratura din romania in nenumarate situatii.

exceptand faptul ca nu inteleg de ce esti atat de condescendent cu privire la persoana mea eu am pus niste intrebari la care tu mi-ai raspuns partial si doar cu ce te-a interesat pe tine in momentul ala. Oaemnii aia m-au oprit in trafic. nu mi-au permis sa continui deplasarea. Au pus frana in fata mea intr-o zona in care oprirea este interzisa si nu aveau obstacol in fata. Au dreptul sa faca asta? Asta e comportamentul tipic unui angajat de la stat frustrat de faptul ca are de-a face cu tot felul de oameni in fiecare zi. Voi ati intemeiat acest forum, daca eu nu sunt altceva decat un cetatean cu o viziune distorsionata asupra realitatii si nu sunt luat in serios ce rost are ce se intampla aici? Cuvinte cum ar fi  "fiecare intelege cat poate" sau "singurel" sau faptul ca "pot sa inteleg absolut orice, chiar daca nu are nici o legatura cu relitatea" sunt forme nici macar subtile prin care tu ma plasezi intr-o pozitie inferioara tie din punct de vedere intelectual. Cu toate ca ma trece si pe mine sarcasmul mai ales acum, eu am prezentat problema cat se poate de serios. Nu esti obligat sa-mi raspunzi la intrebari daca nu vrei. Cu toate astea as aprecia putin profesionalism si tratarea subiectului cu seriozitate si integral. Din moment ce ati ales sa faceti acest forum din pasiune pentru meseia voastra de politisti, banuiesc ca nu exista un scop ascuns cum ar fi "hai sa ne distram pe seama astora". Eu iti inteleg frustrarea si sunt convins ca ai de-a face cu tot felul de oameni intr-o zi, suficient cat sa te comporti intr-un anume fel, cu toate asta intelege-o si tu pe a mea, mi-e mi-a fost teama in momentul ala, teama de a fi lovit, teama de a-mi fi avariata masina. Pret de cateva secunde nu vedeam alta solutie decat sa trec peste cel din fata mea si sa ma indrept direct catre sectia de politie.

• Upvote 2
  • Downvote 2
  • Moderator

@trassadar

Îţi dai mai multă importanţă decât ai, iar pentru o informare corectă, acest site este dedicat în primul rând poliţiştilor şi abia în plan secund celorlalţi.

Dacă nu reuşeşti să pricepi, voi scrie pe tine banned cât ai zice peste. Scuteşte-ne de atitudinea asta infectă cu cetăţeanul european plin de drepturi şi revoltat că nu primeşte răspunsuri pe placul său, pentru că nu e potrivită aici. Dacă vrei răspunsuri care să-ţi placă, plăteşte un avocat.

• Moderator

@trassadar: da, sunt de acord ca respectivii nu aveau dreptul sa te blocheze in trafic si cu atat ai putin sa te injure. Ai facut bine ca te-ai dus la sectia de politie, chiar daca nu crezi acum ca ai facut lucrul cel mai intelept; justitia privata (cam asta sugerezi tu, sa fi trecut cu masina peste ei) ar fi generat un conflict si mai profund, inclusiv cu autoritatile care ar fi trebuit sa te cerceteze cel putin pentru distrugere si vatamare corporala...cat despre legitima aparare, discutia este foarte lunga.

In afara de orgoliul tau, sa inteleg ca nu ai suferit nici o alta vatamare! Oricum,din cate ai relatat, era cuvantul tau impotriva cuvantului lor, nu-i asa? De ce iti spun acest lucru, pentru ca politistul nu sta langa fiecare cetatean, ci trebuie sa analizeze spetele in functie de indiciile/probele pe care le are la indemana. Pe de alta parte, inteleg nu ai retinut prea multe date despre motociclisti (decat niste semnalmente generice si partial un numar de inmatriculare) adica erau destul de greu de localizat.

Daca totusi ai fi avut date suficiente pentru a-i localiza pe motociclisti, cu siguranta ca speta s-ar fi terminat cu sanctiune pt ei la Legea 61/1991, iar pt tine la OUG 195/2002. Cam asta ti-a transmis si Catalin, insa ceva mai contundent.

Hai sa-ti fac o confidenta...ca simplu sofer: as calca si eu pe unii, aproape zilnic, insa nu aceasta este solutia! Sunt suficient de copt la minte incat sa realizez ca acest lucru este ilegal si imoral... mai zic cate o vorba de naduf si trec mai departe.

Iar in loc de PS, iti spun fara ranchiuna ca acest forum este al "politistilor", nu avem ca scop sa facem bascalie de "civili" si nu obligam pe nimeni sa ne fie alaturi! :emo-yessir:

Edited by CITADELA
  • Upvote 8
  • 3 years later...

Buna seara. Am si eu o nelamurire in privinta sicanelor in trafic. Astazi pt ca am plecat mai greu de la semafor, un individ s.a enervat, m.a depasit si imi punea frana brusca in trafic, apoi m.a oprit, a pus pe avarii si a iesit din masina spre mine ( probabil la bataie). Nu am raspuns sicanelor, insa am sunat la 112. Pana a venit politia, individul respectiv plecase. Am reusit sa il filmez. Problema incepe aici si nu este pt prima data cand ca femeie, intalnesc soferi foarte agresivi de acest gen. Apare politia si surpriza: amenda pt mine ca am indraznit sa ii deranjez pentru nimic si la fel, domnul politist agresiv verbal cu mine ca i.am rapit din timp. De ce am sunat la 112, pt ca nu se incadreaza aceasta fapta la Codul Rutier, apoi nu exista violenta. Ma simt ca un purice in momentul acesta. Sa inteleg ca ar trebui sa il las pe respectivul sa imi loveasca masina sau pe mine pt a indrazni sa sun la 112 si sa nu fiu eu amendata? Sunt socata de atitudinea d.nului politist. Ce fapte sau pana unde trebuie sa las sa se ajunga pentru a suna la 112 pt a nu fi amendata eu? 

Edited by Danna12
  • Upvote 1
  • Downvote 1
  • Member

Sa inteleg ca faptul ca ai sunat la 112 in timp ce te aflai intr-o masina inchisa, l-a oprit pe individ ca nu loveasca masina sau pe tine... Tu te asculti ce spui? Tu esti mult mai suparata pe "domnul politist" decat pentru "sicanarea" din trafic. Apelul 112 se foloseste pentru cazurile in care pericolul este iminent, cazurile le gasesti in lege sau pe net  https://www.sts.ro/ro/cand-sunati-la-112  Cand mai stai la semafor pe verde, poate ai timp sa le citesti....

Iesise individul din masina spre.. masina mea sau spre mine.. da.. masina mea avea usile blocate. Iar pana sa imi blocheze calea a pus succesiv frane bruste pentru a il tampona. Sigur ca stiu ce spun.. de aceea am si adresat aceasta intrebare pt ca nu imi este clar daca in asemenea situatii se suna sau nu la 112. Nu aveam de unde sa anticipez ce vrea respectivul agresiv sa faca. Si da.. dupa ce sunt agresata in trafic.. ma mai ia si politia cu intrebari de ce apelez acest numar. 

Ps. : nu folosesc tel la volan. Masina are motor mare si e mai greoaie la plecare. Nu ma asteptam la atata aciditate.. eu am cerut doar o parere/ un sfat! Lucrez si eu in domeniul public, ma asteptam la un raspuns legal nu ofensator. Doar dpdv legal sa nu deranjez si sa nu fiu deranjata. Conduc mult si nu am avut niciodata probleme cu legea. Oricum.. imi cer scuze ca am deranjat.. am citit codul rutier.. app

Edited by Danna12
  • 1 year later...

Va salut, 

Am avut parte azi de un incident, neplăcut, în trafic. Eu făceam dreapta în intersecție. Mașina de la nei guard stanga. Când sa intrăm în intersecție, mi-a tăiat fața, din scurt. I-am dat un flash de 1 secunda și mi-am văzut de drum, ca de, se mai întâmplă. După vreo 300 m, ma trezesc cu mașina de la nei în dreapta mea. Cel de la volan, mă întreabă agresiv, că de ce i-am dat flash, și, de aici a început să devină agresiv verbal, cu înjurături și tot tacâmul. Tot incidentul a fost filmat cu camera de pe mașină. 

Ce se poate face în acest caz? Nu mă înțelegeți greșit, că nici eu nu sunt un sfânt, injurandu-l și eu la rândul meu, când auzeam ce-i la gură luui, dar o astfel de atitudine nu are ce căuta într-o societate normala, la final de 2020. Aceste intimidări și comportamente trebuie să dispară, cu atât mai mult cu cât se întâmplă în cadrul unei firme de pază. 

Mulțumesc!