Jump to content
POLITISTI.ro

Suntem obligaţi să oprim la semnalele inspectorilor ANAF?


razvan0209

Recommended Posts

Am citit articolul urmator:

 

Atenție, șoferi! Agenții ANAF vă pot opri în trafic

 

Viaţa şoferilor devine mai grea începând cu această lună, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, care prevede reguli noi şi sancţiuni mai mari.

post-2-0-19782200-1423589109_thumb.jpg

Guvernul a aprobat modificările propuse Codului Rutier în toamna anului trecut, iar săptămâna trecută acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Pentru şoferii din România, noul regulament aduce sancţiuni mai mari, dar şi mai multe schimbări. Este ştiut faptul că valoarea unui punct-amendă este stabilit la 10% din salariul minim brut pe economie, adică  97,5 lei, iar de la 1 iulie acelaşi punct-amendă va creşte odată cu creşterea salariilor, la 105 lei. Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de şase luni de la data constatării contravenţiei.
Cea mai importantă schimbare adusă Codului Rutier se referă la reglementările care prevăd transportul copiilor în autovehicule. Copiii în vârstă de până la trei ani nu au voie în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Şoferii care nu respectă această regulă riscă să fie amendaţi cu 450 de lei. O altă noutate este aceea că şoferul este obligat să le spună pasagerilor să-şi cupleze centura de siguranţă, iar dacă aceştia vor fi surprinşi fără centuri, şoferul primeşte o amendă de 450 de lei.
O amendă de 390 de lei riscă să primească, în acest moment, aproape toţi şoferii din România pentru că  majoritatea nu cunosc faptul că pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor şi – atenţie! – două triunghiuri reflectorizante, nu unul. Aceeaşi amendă o vor încasa mulţi şoferi pentru că depăşesc coloanele de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară şi nerespectarea regulilor privind depăşirea. Pe lângă amendă, şoferilor li se va reține şi permisul pentru 30 de zile.
 
O altă noutate este şi faptul că recoltarea mostrelor biologice se va putea face la locul accidentului, în ambulanţe cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare.
Traşi pe dreapta de angajaţii ANAF
Un lucru pe care îl vom vedea din ce în ce mai des pe şoselele de la noi este oprirea autovehiculelor de către agenţii ANAF. În Codul Rutier se specifică că „funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniforma cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului“.
Cele mai mari amenzi vor fi acordate şoferilor care conduc o maşină cu ITP-ul expirat sau fără anvelope de iarnă, vitezomanilor care depăşesc viteza legală cu mai mult de 50 km/h decât limita legală, dar şi celor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, şoferilor implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Cea mai mare amendă este de aproape 10.000 de lei.
capital.ro

http://hunedoaralibera.ro/atentie-soferi-agentii-anaf-va-pot-opri-trafic/.

 

 

Am cautat în regulamentul de aplicare al ordonanței 195\2002 și nu am găsit aceasta mențiune. Cum sta treaba?

Edited by Catalin
Dacă mai postezi doar link-uri, vei pierde posibilitatea de a posta pe acest forum.
Link to comment
  • Member

Se pare ca da.

 

OUG 195 din 2002 actualizata 2015 -

 

Art. 35 - (4.1) Funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, care în scopul exercitãrii atribuţiilor de control specifice efectueazã semnale de oprire pentru conducãtorii autovehiculelor, sunt obligaţi sã poarte uniformã cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotãrâre a Guvernului.

 

Art.100. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
1. nerespectarea semnalelor poliţiştilor de frontierã în punctele de trecere a frontierei de stat a României, ale îndrumãtorilor de circulaţie ai Ministerului Apãrãrii Naţionale, ale organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, ale agenţilor de cale feratã, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei, pe sectoarele de drum pe care se executã lucrãri de reabilitare a acestora, precum şi cele ale patrulelor şcolare de circulaţie şi ale nevãzãtorilor;

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Ca de obicei ziariştii dezinformează. În deşteptăciunea lor nemărginită e o noutate. 

 

Realitatea însă e alta. Această modificare nu e deloc nouă, "doar" ce a fost introdusă din iulie 2010. 

 

Vă puteţi convinge citind aici: 

 

Deci măreaţa lor ştire ce constă în modificarea legii este în vigoare, nu de mult, e proaspătă, de aproape 5 ani, din 2010. Atunci a fost modificat "noul lor cod rutier" şi a fost introdus alineatul 4la articolul 35.

 

Asta e calitatea şi inteligenţa acestor salvatori ai naţiei, jurnaliştii.

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.