Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Autoaparare - care este cea mai bună metodă?

NOYFB

Question

Se dau urmatoarele situatii :

A.Un om este batut violent pe strada .

B.Un om este atacat cu o arma letala si ii este pusa viata in pericol.

C.Eu sunt atacat de catre un individ.

D.Eu sunt atacat de catre un individ cu o arma letala.

Se va considera victima/eu un civil/individ obisnuit ( ~60 kg cu o inaltime de ~1,70m cu o varsta intre 20-40 ani, fara antrenament lupte corp la corp (box, muay thay , karate ...) ).

Se va considera agresorul un individ superior unui individ obisnuit (mai masiv , mai inalt , posibil practicant de lupte corp la corp) . Mentionez detaliile astea pentru ca nu cred ca va fi nevoie sa folosesti un dispozitiv pentru a te apara de o persoana inferioara ca statura/varsta.

Se dau intrebarile :

In situatiile : A,B,C,D , care ar fi procedurile corecte ?

Ca civil ce dispozitive pot detine/folosi in aceste cazuri, de unde le pot procura si daca am nevoie de o anumita aprobare pentru ele de unde / cum pot face rost de ea ? . (Ex : Sa luam cazul B , Procedura 1 , ma apropii de agresor si il neutralizez cu : spray cu piper/CS/mixt , baston telescopic , pistol gaze/bile cauciuc dupa care il imobilizez cu : propriul corp (tinandul imobilizat cu propia forta) , il imobilizez cu funie / catuse / zip-tye . Procedura 2: memorez trasaturile agresorului si : strig dupa ajutor / sun la politie / fug , in timp ce victima este ucisa . )

Acestea fiind zise dumneavoastra stiti urmatoarele :

A. In anumite cazuri pierderea unei vieti ar fi putut fi evitata daca martorul/victima ar fi fost dotati cu cunostintele/antrenamentul/dispozitivele necesare si lear fi folosit corespunzator.

B. In anumite cazuri prin incercarea de a inlatura un agresor multe persoane fara cunostine/antrenament/dispozitive au ajuns sa fie ranite/ucise. (Ex. In cazul A/B o persoana se duce sa ajute victima ajungand la randul ei o victima .)

Imi cer scuze pentru eventualele greseli de ortografie/exprimare.

Multumesc anticipat

Edited by Marius

Recommended Posts

• 0

La orice magazin cu raion de electrice incepand cu marile supermarket-uri gen METRO , CORA , BRICOSTORE pana la tarabele din piata......iti alegi o marime potrivita ca lungime , latime sau culoare .........

Nu iti recomand sa le folosesti sub nicio forma pe oameni , nu exista baza legala pentru asa ceva , cumva iti atribui calitati oficiale ?

Ar insemna sa incalci drepturile unor cetateni .......nu te poti substitui organelor in drept care se ocupa de asa ceva , doar ele au competenta de a limita unele drepturi cetatenesti prevazute in Constitutie ........Daca persoana respectiva se afla in stare legala de retinere , politia foloseste de regula catuse metalice sau mai rar de unica folosinta pentru limitarea mobilitatii membrelor superioare in timpul transportarii acestora respectand anumite proceduri legale bine definite care tin cont de statura si comportamentul retinutului , gradul de pericol social al faptei savarsite , daca retinutul incearca sa se automutileze etc . In general nu se recomanda ca retinutul sa fie expus cu catusele la maini , pentru a nu-i afecta dreptul la imagine , in cazul prezentarii acestuia la TV sau in fata familiei si in special copiilor minori etc......

Ca simplu cetatean , poti constata ca Infractorii, sunt categoria cea mai privilegiata , ei au intotdeauna mult mai multe drepturi decat victimele lor.......

Asa ca vezi in numele cui o sa iti bagi stampila la urmatoarea votare !!!

post-3472-034597300 1314745490_thumb.jpg

Edited by hpavictor
  • Upvote 1
  • 0

Cred ca s-a mai pus intrebarea aceasta si imi cer scuze pentru lipsa de rabdare pentru a citii mai multe topicuri astfel incat sa ma lamuresc dar ...

Am sau nu voie sa detin un spray iritant-lacrimogen?

Am sau nu voie sa detin un spray paralizant?

Dar un baston telescopic?

Trebuie sa ma inregistrez la Politie in cazul in care detin un spray iritant-lacrimogen? etc

Cat despre conditiile in care pot sa ma apar si forta pe care [teoretic] pot sa o folosesc sunt destul de lamurit - asa avea insa observatia ca principiul proportionalitatii raspunsului la agresiune este teoretic excelent si practic transforma victima in agresor in cele mai dese cazuri - dar asta este o problema cauzata de legiuitor si nu de Politie - en fin

Danke

Edited by radualexandru
  • 0

Dragi colegii sunt cam nou pe forum si incerc sa gasesc o parare mai profesionista asupra unei arme neletale ,adica un pistol cu gloane de cauciuc , m-ar interesa in mod special ce parare aveti despre ele si cam care ar fi mai de calitate ca daca tot ar fi sa imi cumpar unul , sa o fac cu studiu de caz mai aprofundat.

Eu m-am gandit la un Mauser HSC 90, ar fi convenabil la pret este undeva intre 900-1100 ron aprox , dar ca orice novice in aceste taine astept parerile d-vstra de cuoscatori.

PS o cunostinta , are Walter P .... (nu mai stiu cat) l-a cumparat in mod special la recomandarea armurierului si ca arata bine, ce parere aveti intre cele doua.

si..... eu stiu ca si eu ucrez in comert ca nu intotdeauna ceea ce itii este recomandat si (mai) scump este si ok ca naaa asa e la noi.

Asa ca si fapt divers m-am hotarat sa imi achizitionez o arma de autoaparare deoarece am fost vizitat in plina zi de musafirii nepoftiti, stiti voi , si ca orice om constiincios acuma imi montez alarma si pe deasupra nu mai risc sa imi calce pragul alti gigei neinvitati, pe care poate alarma nu ai sperie asa de tare.

Va multumesc pt eventualele raspunsuri

• 0
  • Membru

nu sunt foarte eficiente, de multe ori nici glontul nu opreste atacatorul la timp. Daca tot vrei sa iti iei ia ceva bun, puternic. Orice pistol serios pe cauciuc, facut din otel, care sa suporte munitie puternica costa peste 2000 lei.

• 0

Cred ca e perioada hotilor..Esti al 7-lea caz de care aud intr-o sapt.(eu implicata in 2 :angry: )..din fericire am avut noroc(camerele de supraveghere sunt sfinte)..

• 0

Cauta orice arma confectionata din otel care suporta munitie AKBC in cal.9x22 sau cal.10x28 momentan e cea mai puternica munitie din categoria neletala de la noi de pe piata, evita arme confectionate din zamac, gen Mauser, Walther, si c-am orice foloseste cal.10x22 este o munitie care nu-ti asigura o protectie serioasa in cazuri extreme

• 0

Mercy bozo de sfat asa am sa fac ai ceva de recomandat .... marca sau model.

anamaria da ai dreptate in legatura cu perioada hotilor ,pe mine cand mau pradat au mai jefuit inca 5 case din cateva sate din apropierea orasului unde locuiesc, cu acelasi M.O. oamenii erau la nunti in fiecare caz , au mers la pont 100 %.

cand au enit la mine criminalistii de au prelevat amprente , bineinteles ca purtau manusi ca naa s-au jmecherit infractorii, mi-au spus de un cod de-al lor cum ca lasa pe cutia de gaz sau pe gard pietre (de cate zile nu sunt acasa sau cate persoane sunt atatea pietre lasa), si dimineata ma duc sa vad ca naa curiozitatea , si ghici ce am gasit 2 pietre pe fundatia de la gard ca gaz nu am si atunci mi-am dat seama ca intradevar au filat casa ....

bani de camere inca nu am momentan pun doar senzor si modul SMS , si da pistol. sa va povestesc si de ce tin asa tare sa imi iau pistol ca doar nu vreau sa ma fac gangster sau smardoi , acu vreoo 4- 5 ani eram plecat la faculta si intro noapte ma suna a mei ca au sarit gardul 3 gigei cu bote , si cu spray ca mi-au spreiat cainele, si dadeau tarcoale la casa se uitau pe geamul de la beci ce avem in casa , a mei erau pe geam si strigau la ei dar ... ai durea pe aia in c.. de ei si strigau ca daca esti tare hai afara , au sunat la politie .... au venit baietii in albastru ... era toamna tarziu ..... primii fulgi de nea au cazut atunci .... au factu cercetarile la fata locului si unul dintre gigei a ramas ascuns intre niste lemne de foc de dupa casa , si nu lau vazut .... cand au plecat boyz in blue si erau pe la poarta il vad pe ala ca iese dintre lemne sare gardu si la sanatoasa ...... asa a o mica paranteza aceasta povestioara , daca aveau sau aveam atunci un pistol ce spuneti mai intrau ei asa de relax in curte dupa ce le tragem vreo 2 la genunchi ... eu cred ca nu si stiau si de frica sa nu mai vina pe aici ..... INCA O DAT imi dau seama ca avea o arma de foc indiferent ca e letata sau nu e o responsabilitate enorma dar traiesti cu frica in san ca intra in casa peste tine si ce faci daca sunt 2 sau e mai mare ca tine ....

aaaa si mercy dcrist de sfat privind si munitia ... am sa iau in considerare la achizitie

• 0

La mine eram toti acasa si hotii stiau asta.Au incercat sa intre in casa dar l-au vazut pe tatal meu care se uita la tv(ora 2 noaptea),iar intre timp au vazut si camera la usa si s-au speriat.Nu ne dadeam seama ca au incercat sa intre daca nu furau camera :ner: (asa i-am si prins)..Asta s-a intamplat marti noaptea,joi noapte au intrat la un coleg (era toata familia acasa) si au reusit sa fure bani,bijuterii,laptopuri si telefoane.Dar au fost prinsi pentru ca unul din telefoanele furate a fost localizat si i-a saltat rapid politia(nu au fost aceiasi hoti)..Si tot asa inca cateva cazuri..Apropo de alerta prin SMS si eu vreau sa-mi montez la casa de la tara..

• 0
  • Membru

sunt numai trei firme care fac pistoale rezistente la munitie puternica: Fort, Grand Power si CZ. Fort a adus recent si arme in calibrul 45... Dezavantajul e ca incape munitie mult mai putina in incarcator, si anume numai 8 cartuse. Grand power e foarte puternic, trece prin portiera de la masina, in calibrul 10X28. Unii spun ca acest calibru e mai puternic si decat 45-ul.

Trebuie sa te gandesti inainte de toate daca esti pregatit sa detii si sa folosesti arme, si daca cunosti legislatia, mai ales notiunea de autoaparare conform Codului Penal.

Edited by bozo
  • Upvote 1
  • 0

da am studiat legislatia si am inteles notiunile de baza a autoaparari .... sa nu il impusc in spate ca atunci nu ar mai fi autoaparare , respingerea atacului sa nu fie mai grava ca si atacul in sine si sa nu continue dupa respingerea atacului ca atunci ar fi cu totul altceva si am avea de vb cu domn procuror..... ce sa spun in general am inteles , si am mai spus ca nu il iau sa fiu smardoi sau sa ma fac gangster , strict la nevoie si poate si atunci incercam cu altceva si sa il lasam ca si ultima solutie.

iar ca si practica adica nu ma duc sa trag cu el p camp sau in gradina , am acces nelimitat la poligon privat subteran, si in curand sper sa avem si armurier profesionist. Inteleg responsabilitatea cu toate ca sunt cam tanar ca asa am fost obisnuit de mic, + cei 7 ani de acasa.

am sa ma axez pe ce imi recomanda bozo si dcrist ..... multumesc ....

• Upvote 1
  • 0

aveti asa o idee adica din cele 3 recomandate fort= ucraina , CZ = cehia , GP=slovacia care ar fi mai bune in calibrul 9X22 sau 10X28 munitie AKBC ,

sincer nu ma pricep asa de bine la calibre si la denumrea lor si nu am gasit ce inseamna AKBC, stiu ca toate cele 3 tarii au istorie in manufacturarea armelor si se vand bine dar astept totusi cateva parerei si sfaturi.

• 0

AKBC in cal.10x28 este cea mai puternica munitie de pe piata noastra si nu numai, este o munitie produsa in Rusia si vei gasi destule filmulete pe youtube in care rusii fac diferite experimente cu ea.

• Upvote 1
  • 0

am fost ieri si am vazut un fort in calibrul 10X28 ,avea teava din otel (l-au laudat mult si bine baieti de la magazin)... doar patul era din polimer ,ce parere aveti ar fi ok . aaa da si inca o intrebare pot pune munitie obisnuita pt a trage la poligon , si sa am munitie akbc doar in caz de nevoie ? adica daca am munitie dedicata se poate pune munitie obisnuita din aia mai ieftina pt tragere , ca na ce sa spun daca ma duc la poligon sa nu ma coste o mana si un picior sa pot trage, mercy de raspuns.

• 0

Daca poti i-ati unul cu glont, costurile cu poligonul sunt mult mai mici si satisfactia mai mare, plus ca oferta este mult mai variata.

• 0

Este permis sa lovesti primul in conditiile in care este clar ca urmeaza sa fi atacat fizic?

Daca da, care sunt acele conditii? Amenintare + faptul ca respectivul se apropie aducandu-te in zona lui de lovire?

Faptul ca o persoana straina este chiar in fata ta si se vede clar ca pregateste o lovitura?

Un grup care incearca sa faca cerc in jurul tau sau sa va blocheze intre ei si perete, scaune, mese?

• 0

este greu de apreciat si totul se rezuma a probarea celor mentionate. ai nevoe de martori care sa sustina acelasi lucru cu tine, anume ca si ei aveau senzatia/ impresia unui atac iminent.

• 0
  • Moderator

Nu există un răspuns clar şi precis pentru această problemă a condiţiilor în care este sau nu autoapărare. Deci nicăieri nu vei putea primi nişte răspunsuri care să conţină condiţii clare şi precise, pentru simplu fapt că aşa este legea în România. Totul este lăsat la interpretarea instanţei, iar cu aceste probleme, întrebări sau prevederi neclare se confruntă în primul rând poliţiştii, atunci când trebuie să facă uz de armă sau să folosească forţa ori mijloacele din dotare. De aici apar şi acele ezitări în intervenţiile hotărâte sau reticenţa în a folosi arma din dotare, tocmai pentru că sunt conştienţi de faptul că totul se reduce la interpretarea şi modul de apreciere al unor persoane, ce este evident că pot fi subiective.

• 0

In alta ordine de idei, de ce mi-a aparut noul thread drept post intr-un thread inceput de altcineva?

Este din cauza ca am pus titlul, fara sa fi stiut de existenta unui al doilea thread cu acelasi nume, sau mi l-au pus administratorii aici?

• Downvote 2
  • 0
  • Moderator

Înainte de a deschide un nou thread ar fi trebuit să verifici dacă nu există deja unul deschis unde să se discute despre acelaşi subiect. Această regulă este valabilă pe majoritatea forumurilor, dar şi aici. Ar fi trebuit să citeşti regulile acestui forum înainte de a te înregistra şi posta aici. Dacă ai fi făcut-o, aflai că pe acest forum nu se acceptă postările ce nu au legătură cu subiectul topicului, iar toate nelămuririle de acest gen se postează într-o secţiune dedicată sau se trimit pe privat administratorului.

• 0

Am si eu o intrebare. In timpul liber ca si politist, poti purta pe centura fiind imbracat in haine civile: spay-ul si catusele din dotare?

Am si eu o intrebare. In timpul liber ca si politist, poti purta pe centura fiind imbracat in haine civile: spay-ul si catusele din dotare?