Jump to content
POLITISTI.ro

Modificare OG 2/2001 - ianuarie 2015


Ecou

Recommended Posts

 • Membru

Guvernul României

Ordonanţa nr. 5/2015 pentru modificarea unor termene prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor

Articol unic. -Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 14, alineatul (1) va avea următorul cuprins:"Art. 14. -(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii."

2. La articolul 25, alineatul (2) va avea următorul cuprins:"(2) Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia."

3. La articolul 26, alineatul (3) va avea următorul cuprins:"(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii."

 • Upvote 9
Link to comment

cea mai mare tampenie posibila vreodata.

si sa-ti si spun de ce flo91...ca poate n-ai citit atent:

 

1. prima modificare e buna...pentru ca numai saptamana trecuta am primit 2 pv-uri de afisat carora le expirase termenul de o luna cu 2 zile si cu 15 zile. asta e din cauza postei romane, din cauza plimbatului hartiilor prin institutie(ii trebuie 3 zile unei hartii sa ajunga de la etajul 2 la etajul 1 la secretariat). astfel 2 luni ar ajunge politistilor sa indeplineasca procedura de afisare.

 

si acum urmeaza tampeniile secolului:

2.comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea. hai sa spunem ca in gara la DEVA un individ din Sulina face scandal si primeste amenda pe care refuza sa o semneze. dai originalul si copia doi la secretariat, cel de la secretariat trimite cu confirmare de primire pv-ul la Sulina. pana aici toate bune si frumoase. din varii motive pv-ul se intoarce la unitate neafisat...de aici e durerea. cine e organul care a aplicat sanctiunea? politistul devean, da? sau institutia Politia Mun. Deva? in ambele cazuri, conform legii organul care a aplicat sanctiunea e obligat sa faca comunicarea.....cum o va face? ca si pana acum... trimite plicul cu copia 2 si un pv de afisare la Sulina pentru ca politistii de acolo sa il afiseze? nu se mai poate pentru ca politistul din Sulina care face afisarea nu e "organul care a aplicat sanctiunea"

acum ce se intampla? se duce ag. pr xxxx din Deva la Sulina sa afiseze o amenda?

 

3.si vine a treia completare a legii sa ne lamureasca cine e "organul care a aplicat sanctiunea" si anume....agentul constatator. deci, cum spuneam mai sus..politistul din Deva va face un drum la Sulina sa afiseze o amenda. daca are noroc sa dea amenda in lunile de vara n-o sa-i strice o plimbare in Delta.

 • Upvote 1
 • Downvote 2
Link to comment

@raresM cred ca ai interpretat legeam prea textual.

 

 

Da, agentul/organul constatator face comunicarea...dar ce inseamna comunicare?

 

Daca o luam asa nici prin posta nu e bine, ca postasul face comunicarea.....

 

Nu scrie nicaieri ca trebuie comunicat DIRECT de organu/agentul constatator. Exista acea decizie a instantei care spune ca initial se comunica prin posta iar daca refuza e afiseaza.

Afisarea poate sa o faca un coleg din localitatea respectiva atata timp cat eu am dispus asta.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Vechea formă (cea existentă până la această ultimă modificare) era aşa:

(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.

Noua formă:

(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii.

Vechea formă (cea existentă până la această ultimă modificare) era aşa:
(2) Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia.
Noua formă:
(2) Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia.

Vechea formă (cea existentă până la această ultimă modificare) era aşa:
(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii. 
Noua formă:
(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii.
 
 
PS: Am actualizat forma ordonanţei şi în biblioteca legislativă a forumului, iar ca să vă fie mai uşor să observaţi care sunt modificările aduse şi să le puteţi compara, am postat aici şi forma veche alături de cea nouă. 
 • Upvote 2
Link to comment

Sincer nu pot sa spun si nici nu am deocamdata experienta voastra profesionala dar,totuși sa gândim puțin... Aplici o sancțiune contraventionala de ex la oug195 in județul Cluj unui conducator cu domiciliul in județul Constanța!Asta nu inseamna ca tu, cel care ai aplicat sanctiunea contraventionala, mergi pana in Constanța ca sa o afisezi!Foarte buna comparatia de mai sus!

Link to comment

Chestia asta cu afisarea e pierdere de vreme si frectie la picior de lemn.Nu a semnat? Bine.O trimit prin posta.Restul,treba cu " nu sunt bani, du-te si afiseaza-l" nu ma priveste.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Membru

Afisarea reprezintă finalizarea procedurii de comunicare daca plicul nu a fost comunicat prin posta si s-a întors.

Afișare este obligatorie, procesul verbal de îndeplinire a procedurii fiind dovada comunicării propriu-zise!

Procesul verbal afișat si neatacat la instanta devine titlu executoriu si este trimis in debit pentru executare silita.

De aici incolo poți sa afirmi ca nu mai e treaba ta! ;)

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.