Jump to content
POLITISTI.ro

Jocul cu mingea pe carosabil

Mascatu

E legal jocul cu mingea pe carosabil?  

42 members have voted

1. 1. E legal jocul cu mingea pe carosabil?

Recommended Posts

Salutare,

Se dă o străduţă lăturalnică (dar circulată), în Militari. Străduţa n-are trotuar. Copiii se joacă toată ziua cu mingea în mijlocul drumului (odată a fost şi un accident cu un copil care a ieşit în fugă din spatele unei maşini parcate şi a fost accidentat de o altă maşină). Rezultatul "fotbalului": toate maşinile parcate în zonă sunt pline de zgârieturi şi au nevoie de polish.

E legal jocul copiilor cu mingea pe carosabil? Ce pot face legal pentru a evita vandalizarea maşinii? Vă daţi seama că din 20 de copii care se joacă n-am cum să-l indic p-ăla care a făcut o anume zgârietură, vreau să tai problema din rădăcină.

Mulţumesc pentru răspuns.

Edited by Mascatu
  • Downvote 1

• Moderator

Zona rezidentiala - perimetrul dintr-o localitate unde se aplica reguli speciale de circulatie, având intrarile si iesirile semnalizate ca atare.

Nu Marius, nu e nimic semnalizat ca şi cum ar fi zonă rezidenţială.

LE: E vorba de străduţele fără nume din poza ataşată.

post-31-029987200 1303212489_thumb.png

Edited by Mascatu
  • Downvote 1

• Member

Mergeti la politistul de proximitate si spuneti problema, eventual depuneti si o plangere.

Edited by bozo
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Mulţumesc bozo, dar e întemeiată o asemenea plângere? Eu asta vreau să aflu mai întâi. Dacă am temei legal să chem poliţia pe aşa ceva.

În plus, vreau ca totul să rămână anonim din punctul meu de vedere, să nu ştie "ce i-a lovit", pentru că altfel mă trezesc cu vandalizări mai nasoale decât nişte zgârieturi.

• Downvote 2

• Member

Pai normal era sa vorbiti inainte cu ei, sau cu parintii acestora si poate se rezolva fara alt timp pierdut de ambele parti.

Daca a ajuns sa ne fie frica si de un grup de copii e grav. Traim intr-o societate si trebuie sa ne intelegem. De aceea politistul de proximitate poate sa medieze acest conflict, nu sa "ii loveasca", si sa se gaseasca o solutie. Sau poate nici nu trebuie sa se ajunga pana acolo.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Am pus "lovit" între ghilimele pentru a sublinia că sintagma trebuia interpretată ca şi o expresie, nu mot-a-mot.

Cu părinţii nu se poate vorbi, sunt în genere golănaşi care stau toată ziua la colţul străzii bând bere şi scuipând seminţe, spălând maşina în faţa blocului cu maneaua dată tare, etc.

• Downvote 1

exista loc de joaca amenajat in apropiere?? si aici ma refer si la copii mici care nu se pot deplasa singuri prin oras pina in parcul aflat la o distanta de o statie de tramvai?

daca nu, inainte de a apela politia poate ar trebui sa sesizati primaria sa amenajeze un loc de joaca.

pe de alta parte, nu ati fost copil niciodata? si nu v-ati jucat pe strada printre masini cu mingea de tipau toate alarmele? sau stateati la casa cu o curte mare? c'mon!!

Am fost copil, dar pe vremea aia erau muuuult mai puţine maşini pe stradă (anii 80 şi 90 la începuturi). :)

Copiii mici nu se pot deplasa până la spaţii de joacă amenajate, dar se pot juca fotbal în mijlocul drumului?

Ce loc de joacă să amenajeze primăria, când nu e loc şi nu sunt nici bani pentru aşa ceva? Lor le trebuie un teren de fotbal.... faza e că părinţii vor ca ei să se joace acolo sub ochii lor, să-i supravegheze ei, nu vor să se deplaseze cu ei în locuri amenajate. Şi-au amenajat bănci şi se strâng câte 10-20 în faţa blocului, la seminţe, cum ziceam. Dacă aţi vedea ce ţigănie iese... Mulţi dintre părinţi sunt mână în mână cu poliţistul de proximitate ... odată am reclamat că locul de parcare plătit mi-e ocupat şi poliţaiul care a venit a început să facă glume cu cel care ocupase locul, dădeau mâna, râdeau, se invitau reciproc pe-acasă, etc.

Edited by Mascatu
  • Downvote 2

• Moderator

Mascatu, problema cu ocuparea locului tau de parcare nu e treaba politistului de proximitate.

Mascatule din moment ce nu platesti o taxa pentru locul de parcare , el este loc public de parcare pentru toti . Si nici in cazul platii si a ocuparii abuzive de altul , nu este treaba politiei . Referitor la acesti copii care bat mingea pe maidan in principiu nu prea ai ce sa le faci daca treaba este generalizata si tu locuiesti intr-o zona rau famata . Incearca sa parchezi intr-un loc unde observi ca , evita sa-l foloseasca micii fotbalisti . :D Avind in vedere ca , tot blocul dupa cum spui se aduna la joaca sunt slabe sanse sa descurci treaba . Eventual pune o prelata pe masina ca sa nu o mai zgirie . :hmmmt: Asta daca stii ca vecinii nu au tendinte de furt sau sa ti-o taie cu ceva . :hmmmt:

• Member

Problema e complexa, si copii au nevoie de loc de joaca, si tu ai nevoie sa nu iti mai fie zgariata masina.

Tocmai de aceea te-am intrebat toti aceste detalii, pentru ca nu e asa simplu de rezolvat. Din pacate nu exista respect pentru ceilalti, societatea se transforma si tindem sa luam din comportamentul tiganilor, iar rezolvare nu prea exista, mai ales pentru ca tu nu socializezi cu vecinii.

Eu locuiesc intr-o zona in care predomina tiganii, dar niciodata nu am avut vreo problema pe care sa nu o pot rezolva. Le-am gasit si loc de joaca la copii langa o casa nelocuita, am gasit si loc de gratar in asa fel incat sa nu deranjeze, si in acelas timp sa vada si "dusmanii lor ca au bani si fac gratar" :) si multe altele.

Daca as fi apelat la politie nu se rezolva nimic, dimpotriva mi-ar fi facut in ciuda.

• Member

Mda stiu si eu zona respectiva dar nu mi se pare rau famata.

Cred ca te-ai putea intelege cu ei.

Edited by mihai770
  • Upvote 1

Salutare,

Se dă o străduţă lăturalnică (dar circulată), în Militari. Străduţa n-are trotuar. Copiii se joacă toată ziua cu mingea în mijlocul drumului (odată a fost şi un accident cu un copil care a ieşit în fugă din spatele unei maşini parcate şi a fost accidentat de o altă maşină). Rezultatul "fotbalului": toate maşinile parcate în zonă sunt pline de zgârieturi şi au nevoie de polish.

E legal jocul copiilor cu mingea pe carosabil? Ce pot face legal pentru a evita vandalizarea maşinii? Vă daţi seama că din 20 de copii care se joacă n-am cum să-l indic p-ăla care a făcut o anume zgârietură, vreau să tai problema din rădăcină.

Mulţumesc pentru răspuns.

"Nesimțirea este ilegală". Cam așa aș interpreta eu întrebarea ta. Nu cunosc să fie stipulat undeva că jocul de fotbal din partea unor copii este ilegal pe o străduță. Da, carosabilul are o altă destiinație, însă regimul juridic al acelei străzi nu cred că se ridică la mai mult de alee. Părerea mea. După cum au scris și colegii mei, toți am trecut prin momente ale copilăriei când jucam țurca pe unde apucam, iar faptul că pe vremea noastră erau foarte puține mașini, nu îi face cu nimic mai vinovați pe acei copii. Părinții lor sunt vinovați că nu le dau, probabil, o educație mai bună, astfel încât, chiar dacă apar disensiuni între tine și ei să nu se ajungă la vandalizarea autoturismelor. Nu contest faptul că, fiind mai mulți, nu poți să duci o discuție constructivă cu ei. Ce să-i faci așa este la noi, la români, instinctul de turmă uneori primează. În altă ordine de idei, nu știu cum te poate ajuta poliția, fie ea rutieră sau de proximitate, atâta timp cât este mai mult o problemă de lipsă a bunului simț.

Poate parcuri și locuri de joacă mai multe și mai aproape de zonele locuite ar rezolva problema ta, dar și o cultură mai bună a românului de rând precum și o legislație care să nu mai fie atât de permisivă. În rest, toate cele bune și succes.

• Upvote 1
  • Downvote 1

odată am reclamat că locul de parcare plătit mi-e ocupat şi poliţaiul care a venit a început să facă glume cu cel care ocupase locul, dădeau mâna, râdeau, se invitau reciproc pe-acasă, etc.

Mascatule din moment ce nu platesti o taxa pentru locul de parcare , el este loc public de parcare pentru toti .

Te rog Daniel să reciteşti posturile mele. Mulţumesc. Dar hai să revenim ontopic, oricum, să lăsăm locul de parcare că ăla a fost altă poveste.

• Downvote 1

Sorry mai pun un post că nu îl mai pot edita pe primul.

Nu cunosc să fie stipulat undeva că jocul de fotbal din partea unor copii este ilegal pe o străduță. Da, carosabilul are o altă destiinație, însă regimul juridic al acelei străzi nu cred că se ridică la mai mult de alee. Părerea mea.

Unde e descris regimul juridic de "alee"? Aleea aia nu-i şi ea drum public? Unde scrie că pe "alee" te poţi juca dar pe "stradă" sau pe "bulevard" nu (că doar n-o să ieşi în Magheru cu mingea)?

• Downvote 1

In cazul acelor "strazi" din harta postata mai sus, ce nu au o denumire, nu poti avea certitudinea ca sunt drumuri publice.

Apropo, de unde ai certitudinea ca acel politist este "mana-n mana" cu vecinii tai? Cum ai vrea tu sa discute cu ei?

Te-ai gandit vreodata ca daca toti ceilalti vecini au o parere diferita de a ta si aceasta coincide, in cazul lor, exista o posibilitate ca problema sa fie la tine? Mai exista si alti vecini care sa-ti impartaseasca punctul de vedere sau toata lumea din zona are ceva impotriva ta?

Cam toată lumea e deranjată de fotbalul non stop jucat pe maidan, în ţipete, alarme de maşini, ţigănie, seminţe, manele, etc.

Evident, nu sunt deranjaţi cei care participă direct. :D

• Downvote 1

Ati avea posibilitatea sa va strangeti mai multi si sa semnati o petitie catre primarie pt a solicita amenajarea unui loc de joaca in zona.

Sau la fel de bine, puteti semna mai multi o petitie catre politistul de proximitate. In felul asta nu vei mai iesi in evidenta si nu vei fi perceput ca fiind vecinul cel rau si ursuz de catre "tabara adversa".

Iti propun a treia varianta ce-ti ofera rezolvare 100%: vinde si cauta o locuinta intr-o zona care-ti satisface pretentiile de acum (pentru ca atunci cand te-ai mutat, aici unde stai,nu le aveai :naughty: ). Garantat o sa scapi si de copii si de manele si de alarme de masini...Totul sta intr-o prospectie facuta cu simt de raspundere.

..........................

Mulţi dintre părinţi sunt mână în mână cu poliţistul de proximitate

.........................

poliţaiul care a venit a început să facă glume cu cel care ocupase locul, dădeau mâna, râdeau, se invitau reciproc pe-acasă, etc.

Munca de teren a politistului de proximitate nu e asa de simpla precum pare: o placuta plimbare pe stradutele din cartier si, eventual, mustrarea copiilor obraznici!

Dimpotriva, implica multa diplomatie iar aplanarea sau rezolvarea unor sesizari nu le poate face precum Walker-politistul texan (ce imparte pumni si picioare in stanga si-n dreapta).

Nu cred ca intr-o comunitate (fie ea si cea dintr-un cartier) politistul de proximitate nu se saluta si, eventual, nu schimba doua vorbe (de complezenta) cu locatarii acelei zone. Face parte atat din firea noastra (a romanilor care-s foarte sociabili) si mai ales din munca de politie (politistul avand pregatirea de a vedea si intelege mult mai multe, dintr-un simplu dialog)

Bafta :rolleyes:

Edited by videosuzy
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Asa o fi insa cred ca si aceasta structura are rostul ei. Poate ca mai sunt colegi de forum care nu-mi impartasesc opiniile enuntate in partea a doua a postului de mai sus insa consider ca politistul de proximitate are rolul de interfata intre cetatean si politie (unde si denumirea de politist de proximitate).

• Upvote 1
  • Downvote 1

rolul acesta de "interfata intre cetatean si politie" il face fiecare politist pt ca altfel nu si-ar putea desfasura munca in conditii bune, si in plus de asta...tara de la care am preluat conceptul de "proximitate" si-a desfiintat aceasta structura :| ..oare de ce ? :emo-yessir: