Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Refuz transcriere pe talon numele noului proprietar

Adrian1982

Question

Buna seara,

Am vandut in urma cu 2 zile o masina, iar cumparatorul refuza sa ii scriu pe verso talonului instrainat catre ......... cu data la care a fost incheiat contractul si semnatura mea.

Ce pot face pentru ca noul proprietar sa nu poata folosi masina in numele meu si a nu primi amenzi acasa de circulatie sau de camere video?

Mentionez ca a doua zi dupa ce am vandut masina prin completarea contractului de vanzare cumparare si a fisei de inmatriculare, m-am prezentat la administratia financiara si am solicitat scoaterea din evidenta a autoturismului.

Dupa obtinerea certificatului am inmanat catre noul proprietar certificatul fiscal in original si fisa de inmatriculare cu holograma aplicata de catre ANAF si semnatura acestora.

In acest moment mai detin doar cartea de identitate a autoturismului, iar noul proprietar mi-a tranmis ca nu vine cu talon ca sa ii trec instrainarea de pe spatele talonului, ci ca va merge la DRPCIV pentru a declara cartea de identitate furata sau pierduta si sa obtina una noua. Mentionez ca autoturismul a fost proprietate personala si vechiul proprietar este persoana fizica.

Va multumesc si astept un raspuns!

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Nu poate să declare el, pierdută cartea în locul proprietarului şi chiar dacă o face comite o infracţiune. În plus, chiar şi dacă presupunem că reuşeşte să declare pierderea documentului în locul tău, numai titularul poate ridica duplicatul de la RAR.

Poţi merge la DRPICV şi să soliciţi să fie menţionat în bazele de date că autoturisul a fost înstrăinat, ai nevoie de contractul de vânzare cumpărare. Dacă refuză să perfecteze documentele, vei fi nevoit să-l acţionezi în judecată, iar instanţa prin hotărârea care o va pronunţa il va obliga să transcrie mmasina pe numele său.

NU te lăsa înduplecat şi nu ceda, dacă vrei să nu încasezi amenzile pentru taxa de drum în locul său. Baftă!

• Upvote 2
  • 0

Salut Marius si multumesc pentru raspuns.

Ce se intampla daca merg chiar eu la DRPCIV sa declar ca masina a fost vanduta in data de ....... si proprietarul nu vrea sa ii trec datele pe spatele talonului.

Mi-a zis acum ca ar veni maine sa ii trec doar numele si semnatura fara data instrainerii - el mai poate vinde la randul lui masina (spre exemplu catre un alt proprietar)?

Cat are termen sa o inscrie dupa ce ii trec eu numele si semnatura, mentionez ca, are in acest moment si rca valabil pana in 20.06.2015.

Pot sa anunt intr-un fel si la autoritatea care se ocupa cu RCA-urile sa nu ii reinoiasca pe acelasi nume, decat cu acceptul meu? Sau mai bine zis ii pot anula aceasta polita RCA.

Mltumesc mult!

• 0

tu in baza contractului de vanzare cumparare, poti merge la societatea care a emis polita rca si o sa iti primesti banii inapoi raportat la perioada cat timp polita mai era valabila.

greseala ta a fost ca inainte sa ii dai certificatul de inmatriculare nu ai scris tu data instrainarii si catre cine.

daca scrii doar numele fara data nu rezolvi nimic.

• 0

La societatea care a emis polita RCA nu trebuie sa se prezinte si cu asigurarea in original? 

Eu am cumparat o masina de curand iar proprietarul m-a rugat ca imediat ce rezolv cu rar-ul, sa trec tot pe numele meu si sa-mi fac asigurarea, sa ii predau asigurarea lui in original ca sa-si poata recupera banii pe perioada ramasa.

• 0

nu sunt sigur 100% , dar din discutiile purtate cu unii oarecum in domeniu se pare ca daca s-a efectuat transferul la TAXE SI IMPOZITE de pe vanzator pe comparator ,amenzile pt taxa de drum vor fi emise pe numele cumparatorului , adica proprietarului chiar daca  masina ramane inscrisa in circulatie pe numele vanzatorului. Pentru avitarea oricaror neplaceri se va solicita  DRPICV sa se mentioneze in baza de date instrainarea masinii.

Sunteti deacord cu mine ? Astept pareri ..... ms

• Downvote 1
  • 0
  • Moderator

Nu ştiu cu cine ai stat de vorbă, dar eu îţi spun că 100% amenzile pt taxa de drum pe care le trimit într-o veselie cei de ministerul transporturilor se trimit celui ce figurează ca proprietar pe certificatul de înmatriculare. Pentru că cei de la CNADNR au acces la baza de date a DPRICIV şi pe aceea o interoghează. Din cte ştiu eu, primăriile nu au o bază de date la nivel central cu situaţia fiscală a fiecărui cetăţean. 

• 0
  • Moderator

nu sunt sigur 100% , dar din discutiile purtate cu unii oarecum in domeniu se pare ca daca s-a efectuat transferul la TAXE SI IMPOZITE de pe vanzator pe comparator ,amenzile pt taxa de drum vor fi emise pe numele cumparatorului

Foarte deştepţi ăia, dar habar nu au pe ce lume trăiesc. Vei încasa exact ca un sac de box amenzile, chiar dacă ai realizat "măreţul transfer la primărie/taxe şi impozite".

• 0
  • Moderator

Acel transfer la taxe şi impozite (serviciu ce aparţine de primărie) are ca singură consecinţă scoaterea maşinii de pe rolul tău fiscal. Cu alte cuvinte, singurul lucru pe care îl are ca şi consecinţă acel "transfer" este că nu vei mai plăti impozit la primărie pentru maşină.

• 0

ok , dar aceste amenzi cred ca pot fi contestate foarte  usor pentru ca ele ar trebui aplicate  proprietarului de derept al masinii si nu persoanei inscrise pe certificatul de inmatriculare

• Downvote 1
  • 0
  • Moderator

Mda, numai că ... cine este proprietarul de drept? Cine este menţionat în certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate sau cel ce semnează un simplu formular întocmit la colţ de stradă de vreo cucoană într-o gheretă? 

Mai mult decât atât, tu ca proprietar de NEdrept, dacă cel de drept se va plima într-o veselie, probabil că îţi poţi face şi o viză de flotant la judecătorie, să te mulţi acolo şi să conteşti toate amenzile pe care le colecţionează proprietarul ăsta "de drept". O adevărată plăcere. Succes.

• 0
  • Moderator

Legea spune foarte clar că responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare şi a deţinerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor români.

Iar în acelaşi act normativ termenul de utilizatorilor români este definit ca persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România.

În concluzie, strict conform prevederilor legale, angajaţii CNADNR pot aplica fără nicio grijă sancţiuni persoanei menţionată în certificatul de înmatriculare.

,

• 0

ok , dar angajatii CNADR vor aplica sanctiunea chiar daca se va face acea mentiune in baza de data ca auto a fost instrainat? cui o va aplica in situatia asta?

Mda, numai că ... cine este proprietarul de drept? Cine este menţionat în certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate sau cel ce semnează un simplu formular întocmit la colţ de stradă de vreo cucoană într-o gheretă? 

asa este , la colt de strada, dar in baza acestui contract se pot face toate demersurile ulterioare , transferul de la taxe si impozite si asa tot mai departe ... nu vei pute face nimic fara acest contract  de vanzare cumparare

asa este , la colt de strada, dar in baza acestui contract se pot face toate demersurile ulterioare , transferul de la taxe si impozite si asa tot mai departe ... nu vei pute face nimic fara acest contract  de vanzare cumparare

• Downvote 1
  • 0
  • Moderator

Nu sunt 100% sigur, dar din câte am înţeles sancţiunile celor de la drumuri se aplică automat, sunt generate de un sistem de calcul care interoghează baza de date şi printează automat sancţiunea.  Toată treaba e tehnică pură automatizată, fără intervenţie umană.

• 0
  • Moderator

Transferul de proprietate al unui vehicul se face abia după perfectarea tuturor documentelor.

Întocmirea şi semnarea unui contract de vânzare cumpărare este doar una dintre etapele ce trebuie parcurse, dar nu e suficientă. Vânzătorul trebuie să-i dea cumpărătorului fişa de înmatriculare cu viza financiară, prin care se dovedeşte că maşina nu e grevată şi are toate impozitele plătite etc.

Pot să apară ulterior diferite pretenţii, nemulţumiri şi aşa mai departe, litigii ce pot fi soluţionate doar de instanţa civilă.

Abia după ce se transcrie dreptul de propietate iar DRPCIV menţionează cumpărătorul în cartea de identitate şi eliberează un nou certificat de înmatriculare pe numele cumărătorului, din punct de vedere legal a fost perfectată vânzarea-cumpărarea.

• 0

referitor la mentiunea ce se poate face, in baza de date DRPCIV, dupa termenul de 30 zile de la vanzarea masinii " se zice"  ca aceasta operatiune a fost introdusa  tocmai la cererea  celor de la CNDAR deoarece se alegeau cu foarte multe sanctiuni anulate in instanta , ei aplicand sanctiunea  persoanei inscrise in certificatul de inmatriculare

• Downvote 1
  • 0

nu tin numaidecat se te contrazic ,Marius, dar in situatia in care cineva  plateste impozit pentru o masina  eu gandesc ca el este proprietarul masinii, pentru ca  statul incaseaza o suma de bani sub forma de impozitare a unui bun mobil iar asta inseamna ca statul il recunoaste ca fiind  PROPRIETARUL, astfel din punct de vedere legal vanzarea - cumpararea a fost perfectata

Edited by balinn
  • Downvote 1
  • 0
  • Moderator

Bun aşa şi atunci transferul de proprietate la DRPCIV ce rost ar mai avea? A devenit ceva opţional, facultativ sau cum?

Despre ce stat vorbeşti? Primăria este statul român sau o autoritate locală descentralizată?

• 0
  • Moderator

Cod civil spune că vânzarea-cumpărarea este o convenţie prin care una din părţi – numită vânzător – se obligă să transmită celeilalte parţi – numită cumpărator – proprietatea unui bun în schimbul unui preţ.

Proprietarii de vehicule sunt obligaţi să le înmatriculeze. Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulaţie şi presupune transcrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

Dacă tu consideri că e suficient doar transfesul în evidenţele fiscale, e strict problema ta, ţine-o aşa în continuare, dar te asigur că legislaţia te contrazice şi prevede altceva.

• 0

Proprietarii  de vehicule sunt obligati sa le inmatriculeze.

Eu inteleg de aici ca trebuie intai sa devii PROPRIETAR  si apoi poti inmatricula un vehicul, deci nu trebuie sa il inmatriculezi ca sa fii considerat marele PROPRIETAR.

Edited by balinn
  • 0
  • Moderator

Care înmatriculare? Nu se înmatriculează nimic, înmatricularea este continuă.

Aici se discută despre "transcrierea dreptului de proprietate" - aşa se numeşte acum, nu înmatriculare. Citeşte legea.

• 0

eu vreau sa va fac sa intelegeti ca din momentul in care se realizeaza tranzactia , in speta noastra se face schimbul de bani contra vehicul ( totodata semnandu-se contractual de vanzare-cumparare), cumparatorul devine in momentul imediat urmator PROPRIETAR, iar cei de la CNADR pe acest NOU proprietar trebuie sa-l caute pentru ai aplica amenda. Tocmai din acest motiv , se pare ca se face aceasta mentiune baza de date a DRPICV

Edited by balinn
  • Downvote 2
  • 0
  • Moderator

Poţi aştepta liniştit să caute cei de la CNADNR, pentru că legea spune altceva. Responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare şi a deţinerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor români, iar în acelaşi act normativ utilizatorul român este definit ca persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România.

În baza acestor prevederi CNADNR-ul sancţionează persoana menţionată în certificatul de înmatriculare.