Jump to content
POLITISTI.ro

Combaterea criminalităţii informatice din România


NewsBot

Recommended Posts

Vizită de evaluare a activităţii de combatere a criminalităţii informatice din România

 

În această săptămână, o echipă de experţi în securitate informatică se află la Bucureşti pentru evaluarea activităţii de combatere a criminalităţii informatice din România. Activitatea se desfășoară în cadrul celei de-a şaptea runde de evaluări reciproce privind securitatea informatică.

 

În perioada 19 - 23 ianuarie a.c., o echipă de experţi în criminalitate informatică, din Olanda, Suedia şi Franţa, efectuează o vizită de evaluare în România, în cadrul instituțiilor naționale cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii acestui tip de criminalitate.

 

De asemenea, din delegaţie fac parte, în calitate de observatori ai procesului de evaluare, câte un reprezentant din partea Comisiei Europene, ENISA (Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), Eurojust şi Europol.

 

Pe parcursul evaluării, delegaţia română va prezenta comisiei atribuţiile structurilor cu atribuţii în combaterea criminalităţii informatice, rolul şi atribuţiile acestora la nivel naţional, precum şi aspectele legislative procedurale incidente.

 

De asemenea, vor fi prezentate informaţii referitoare la organizare, competenţe, cooperare interinstituţională şi internaţională, precum şi rezultatele obţinute de autorităţile române în acest domeniu.

 

Din delegaţia română fac parte specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerului Educaţiei Naţionale.
 

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 5 months later...

CRIMINALITATEA INFORMATICĂ, ÎN ATENŢIA POLIŢIEI ROMÂNE

În urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, în primele 5 luni ale acestui an, aproape 200 de persoane fizice şi juridice au fost trimise în judecată, pentru săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.

Poliţiştii au destructurat 9 grupări infracţionale organizate şi au instituit sechestru asigurător pe echivalentul a circa 420.000 de lei în monedă naţională şi străină, peste o jumătate de kilogram de aur, 6 imobile, 8 autoturisme, 556 de hard disk- uri, 4 arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare de 460.000 de lei.

În contextul unui caracter puternic transfrontalier al infracţionalității informatice, România este pe deplin conectată la abordarea internaţională de combatere a acestui gen de criminalitate.

Astfel, Poliţia Română utilizează frecvent şi constant instrumentele existente în acest domeniu: INTERPOL, EUROPOL, ofiţeri de legătură străini acreditaţi în România şi ofiţeri de legătură români din alte state.

De asemenea, sunt realizate permanent activităţi de cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional (ex. D.I.I.C.O.T., S.R.I.), care s-au concretizat prin destrămarea unor grupări infracţionale complexe.

În primele cinci luni ale acestui an, Poliţia Română a desfăşurat 108 acţiuni operative în domeniul combaterii criminalităţii informatice, în cadrul cărora au fost destructurate 9 grupări infracţionale organizate.

În perioada analizată, au fost trimise în judecată 189 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 600 de infracţiuni. Din totalul persoanelor ce au făcut obiectul anchetelor, 44 au fost reţinute sau arestate.

Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 3.815 suporţi magnetici, 1.984 de telefoane mobile, 3.125 de cartele SIM, carduri de memorie, dischete, precum şi 396 de carduri bancare falsificate.

De asemenea, a fost pus sechestru asigurător pe 210.006 lei, 44.415 euro, 2.438 USD, 0,519 kg. de aur, 6 imobile, 8 autoturisme, 556 de hard disk-uri, 4 arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare de 460.000 de lei.

Rezultatele obţinute evidenţiază continuarea progreselor realizate în anii anteriori, iar aprecierile pe plan intern şi internaţional confirmă eficienţa mecanismelor de prevenire şi combatere implementate de structurile Poliţiei Române.

Exemple:

În urma cercetărilor efectuate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, într-un dosar penal privind infracţiuni informatice şi de spălare a banilor, a fost organizată o acţiune constând în 42 de percheziţii domiciliare şi executarea a 44 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite.

Percheziţiile s-au desfăşurat în Bucureşti, Piteşti, Constanţa, Galaţi, Bacău şi în judeţul Vaslui.

În urma activităţilor desfăşurate, s-au ridicat 200.000 de euro, 2,5 kg. de aur (lingouri), laptopuri, telefoane mobile, precum şi documente.

Din cercetări s-a stabilit că membrii grupului ar fi efectuat retrageri frauduloase de numerar (34.377 de operaţiuni), în 24 de state (SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicana, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie), totalizând 39.000.000 de USD, utilizand clone ale unui card emis de o unitate bancară şi clone ale 11 carduri preplatite.

Grupul infracţional era format din peste 100 de persoane şi ar fi acţionat în acelaşi mod şi pe teritoriul României, retragând numerar de la ATM-urile instituţiilor bancare situate în 15 oraşe.

De asemenea, membrii grupării ar fi utilizat clonele a 7 carduri emise de o unitate bancară din Puerto Rico, efectuând 4.200 de operaţiuni, în valoare de 5.000.000 de USD, cele reuşite fiind de 3.600.000 de USD.

Faţă de persoanele bănuite s-a pus în mişcare acţiunea penală de către D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucuresti.

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Inspectoratul General al Poliţiei Române au efectuat cercetări într-un dosar privind infracţiuni de perturbare a funcţionării sistemelor informatice.

Din verificări a rezultat că un bărbat, domiciliat în Bucureşti, ar fi desfăşurat, în perioada 21-26 mai a.c., un atac informatic, constând în transmiterea a 5.220.054 de mesaje de tip SPAM către un număr foarte mare de angajaţi şi către conducerea centrală a acţionariatului unei companii.

Din cauza numărului mare de mesaje nesolicitate primite, serviciile au fost afectate aproximativ 4-5 ore, până s-a realizat direcţionarea acestora.

Declanşarea atacului informatic a fost precedată de o campanie de denigrare împotriva personalului şi a conducerii societăţii.

Persoana bănuită ar fi utilizat 16 adrese de poştă electronică şi I.P.-urile aferente acestora, aparţinând unui furnizor de servicii de internet din Bucureşti.

Ofiţerii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat o percheziţie la domiciliul bărbatului, de unde au ridicat un laptop, ce constituie mijloc de probă în dosar.

Sursa: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.