Jump to content
POLITISTI.ro

Hoţul strigă hoţii!


Eduard

Recommended Posts

Bucureşti: Hoţul strigă hoţii! - Şefii SNPPC - salarii de bancheri şi avansări ilegale în grad

Principalul reprezentant al oamenilor legii, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), este zguduit de un scandal de proporţii. După ce comisarul-şef Iulian Dobrescu a fost exclus din Corpul Naţional al Poliţiştilor alături de soţia sa, în urma dezvăluirilor din „Culise” poliţiştii din SNPPC îi acuză pe şefii acestui organism că încasează venituri de aproape 100 milioane de lei vechi şi au avansat ilegal în grad, cu sprijinul unor înalţi oficiali din Ministerul de Interne şi din Poliţie. Potrivit săptămânalului Culise, aparent cei mai înverşunaţi „luptători” pentru drepturile poliţiştilor, şefii SNPPC i-au îndemnat pe oamenii legii să iasă în stradă pentru a-şi apăra drepturile care li se cuvin. Poliţiştii care au venit în număr mare să participe la acţiunile de protest din faţa guvernului sau a Palatului Cotroceni nu s-au ales cu nimic în urma acestor acţiuni. Ba, mai mult, au fost sancţionaţi cu amenzi ce ajung la 100 milioane de lei vechi, iar unii dintre ei riscă să fie daţi afară din Poliţie. Ce nu prea ştiau oamenii legii este că aceia care „îi mânau în luptă” nu aveau aceleaşi probleme salariale ca şi ei. În plus, nici nu prea au avut de suferit sancţiuni pentru că sunt suspendaţi în perioada în care îndeplinesc diferite funcţii sindicale şi, drept urmare, nu pot fi concediaţi. În schimb, şi-au asigurat venituri consistente care l-ar face invidios şi pe ministrul de interne. Cel puţin aşa reiese din statele de salarii pe care sunt sume cuprinse între 6.000 şi aproape 10.000 de lei (o sută milioane de lei vechi).

În 2009, de exemplu, mărimea veniturilor era direct proporţională cu funcţiile deţinute de preşedintele Marian Gruia, vicepreşedinţii Marian Andrei, Dănuţ Dobreanu, Eduard Sburlea, Cătălin Toşcuţă, Constantin Lovin, Valentin Riciu, secretarul general Toader Paraschiv sau trezorierul Claudiu Florin Staicu. Aceştia sunt, de altfel, membrii Biroului Executiv al SNPPC. Aşa cum reiese din documentele oficiale, SNPPC are 22 de angajaţi. În topul salariilor se află Marian Gruia, Constantin Lovin, Marian Andrei, Dănuţ Dobreanu şi Toader Paraschiv (cu sume cuprinse între 70 de milioane şi peste 90 de milioane). În acelaşi timp, de exemplu, fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, câştiga 5.361 lei, iar fostul şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestorul Petre Tobă, încasa puţin peste 90 de milioane.Ca o comparaţie, aşa cum reiese din datele oficiale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, salariile unor şefi de inspectorate nu depăşeau 70 de milioane de lei vechi. Spre exemplu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu-Mare, comisar-şef dr. Liviu Tăut, a primit 6.978 lei, iar şeful Poliţiei Municipiului Satu-Mare, comisar-şef Adrian Zbona, a primit 5.787 lei în luna aprilie 2010. „Din acest motiv, probabil, trezorierul Staicu îşi permite să plătească rate de peste 40 de milioane lei vechi”, ne-au precizat sursele noastre.

48 de miliarde pe an din cotizaţii - Conducerea SNPPC gestionează o adevărată avere dacă luăm în calcul numai cotizaţiile anuale ale membrilor săi. Numărul declarat al membrilor de sindicat este de aproximativ 56.000. „Numărul real este mai mic, în jur de 50.000, şi fiecare plăteşte din salariu o cotizaţie lunară cuprinsă între 8 lei şi 20 de lei, dar nu mai mult”, ne-a mărturisit unul dintre membrii CNP. În aceste condiţii, un calcul simplu ne edifică şi asupra sumelor încasate de la cotizanţi: cel puţin 400.000 de lei pe lună (4 miliarde de lei vechi). Mergând mai departe pe această linie, suma anuală încasată de sindicalişti se ridică la 4.800.000 lei (adică 48 de miliarde de lei vechi). Asta înseamnă aproximativ 1.200.000 de euro. La această sumă, însă, se adaugă sponsorizările, care mai aduc sume substanţiale la bugetul SNPPC. Grav este că nu există un control extern al autorităţilor pentru a sancţiona eventualele cheltuieli nejustificate. Potrivit legii sindicatelor, SNPPC are propiul organism de verificare şi gestionare a bugetului propiu. În plus, susţin specialiştii chestionaţi de noi, Curtea de Conturi sau Garda Financiară poate interveni doar în urma unei sesizări. Astfel, banii sunt cheltuiţi cu ştiinţa conducătorului şi a trezorierului. Nu de puţine ori, însă, membri ai SNPPC au semnalat abuzuri care au loc în sânul acestei organizaţii. Astfel, la una dintre şedinţele recente ale SNPPC, liderul Marian Gruia şi secretarul general Toader Paraschiv au declarat că „s-au decontat” 3,5 miliarde de lei vechi cheltuiţi pentru deplasarea poliţiştilor la mitingurile care au avut loc în lunile iulie, august şi septembrie. Apoi, tot pe banii sindicaliştilor, liderii au mers la Bruxelles pe motiv că vor să obţină sprijin european pentru a nu li se tăia salariile poliţiştilor. Nu este străin în rândul sindicaliştilor nici gestul secretarului general Toader Paraschiv de a da 7.000 de euro din banii lor pentru a repara maşina lovită din vina sa.

Avansaţi ilegal în grad - Din mărturiile unor membri din cadrul SNPPC reiese că şefii acestui sindicat au fost avansaţi în grad de Ministerul Administraţiei şi Internelor deşi legea nu permite acest lucru. Mai exact, din momentul preluării unei funcţii în cadrul oricărui sindicat, trebuie să te autosuspenzi din funcţia deţinută în cadrul MAI. Practic, celui în cauză îi rămâne postul, dar nu mai beneficiază de celelalte drepturi până la reîntoarcerea în rândul cadrelor de Poliţie. Cu toate acestea, Toader Paraschiv a ajuns în câţiva ani comisar-şef. Traseul urmat de secretarul general al SNPPC i-a lăsat muţi de uimire pe mulţi dintre poliţiştii consacraţi. Astfel, actualul comisar-şef era în anul 1998... plutonier de companie în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În acelaşi an, el se transferă la MAI ca agent de poliţie. În anul 2004 devenise, deja, subinspector de poliţie. În 2007, el a intrat în SNPPC şi s-a autosuspendat din funcţia de poliţist. Cu toate acestea, la 1 decembrie 2007, a fost avansat la gradul de inspector principal. Următorii trei ani au fost „excepţionali”: a obţinut câte un grad în fiecare, până la cel de comisar-şef. Totodată, el a beneficiat şi de avantajele conferite de grad şi de vechimea în muncă. Şi, mai mult, a reuşit să îşi reunească familia sub acelaşi acoperiş al MAI. Astfel, soţia sa a ajuns la Direcţia Medicală a ministerului, iar fiica sa la policlinica instituţiei.

Un alt personaj care a beneficiat de astfel de avansări în grad este și preşedintele SNPPC, Marian Gruia. Acesta era subcomisar la data intrării în sindicat. Surse din cadrul SNPPC susţin că actualul preşedinte a beneficiat de sprijinul fostului lider Liviu Butunoi şi de cel al chestorului Damian Miclea. Între timp, Liviu Butunoi a ajuns într-o funcţie de conducere la DGIPI, serviciul secret al MAI.

Un alt personaj controversat este juristul SNPPC, Dumitru Coarnă. Acesta, deşi este pensionar, încasează şi câteva zeci de milioane de lei vechi de la sindicat. El a fost şef de post într-o comună din judeţul Călăraşi şi acum este liderul SNPPC Călăraşi. Din punct de vedere legal, el nu poate fi lider de sindicat pentru ca este pensionar şi încalcă Legea nr. 54/2003, art. 2, al.1.

Deloc de neglijat în acest context este şi faptul că actuala conducere a fost aleasă printr-o adevărată „lovitură de sindicat”. Mai mult decât atât, potrivit legislaţiei şi Statutului primului Congres al SNPPC, din 12.01.2005, următorul congres ar fi trebuit să aibă loc patru ani mai târziu, pe 12.01.2009. În acest context, actuala conducere e nestatutară şi, implicit, nelegală, iar din acest punct de vedere toate actele semnate, angajamentele asumate sunt lovite de nulitate absolută. Numai că, spun actualii şefi ai SNPPC, ei au organizat un congres extraordinar în 2007 unde au stabilit noua conducere şi au schimbat data următorului congres pentru anul 2011. În ultimul timp, mulţi dintre actualii membri ai SNPPC au plecat sau şi-au exprimat intenţia de a părăsi acest sindicat din cauza liderilor ei. O bună parte dintre poliţiştii care au avut nevoie de sprijin - fie din cauza unor probleme grave de sănătate, fie de sprijin în condiţiile actualei crize financiare - au fost refuzați, ne-au declarat unii dintre aceștia. Mai mult, unii dintre cei care vor să plece ne-au spus că sunt ameninţaţi. „Au ajuns să le spună că trebuie să plătească telefoanele mobile pe care le-au luat, de altfel, gratuit, pe baza unui contract cu o firmă de telefonie mobilă. E o mizerie ce se întâmplă!”, a concluzionat un poliţist.

Sursa : www.promptmedia.ro

Articol preluat si de alte ziare :

http://www.clicktgv.ro/stiri/575-culise-efii-snppc-salarii-de-bancheri-si-avansri-ilegale-in-grad.html

http://flacarais.ro/cms/site/f_is/news/salarii_de_bancheri_si_avansari_ilegale_in_grad_pentru_sefii_sindicatului_politistilor_47448.html

Edited by Eduard
  • Upvote 1
Link to comment

Raman la parerea ca este o manipulare, parsiva in felul ei, care nu are alt scop decat sa destrame increderea membrilor in sindicat, ca sa nu mai avem ganduri de mitinguri sau alte asemenea! Nu ca le-as tine palma sefilor din sindicat. Probabil ca primul post e adevarat suta la suta, dar asta e doar parerea mea! :(

Link to comment

sa combinam parerile exprimate si va iesi ca (i) postul nr.1 este adevarat 100% si ca (ii) cineva a tinut informatiile la sertar pina in momentul potrivit. Ar mai fi inca unul - (iii) cineva a ajutat ca aceste fapte sa se petreaca in idee de a obtine oameni / institutii / organizatii santajabili.

Mai stie cineva Directivele NKVD din 1944 privind ocuparea teritoriilor aflate dincolo de granita URSS? seama cam mult cu ce se petrece astazi.

Link to comment

Incredibil...48 miliarde de lei vechi, unde se duc acesti bani???? noroc cu mitingurile ca mai spala niste bani pe fluiere, pancarte, veste reflectorizante si transport., care din cate stiu eu la mitingul cu PSD, la tv s-a vorbit ca partidul a asigurat transportul.

Link to comment

Oare de ce tocmai acum apar prin ziare astfel de articole?

A stiu ,incep restructurarile.

Nu ca cei care sunt in fruntea SNPPC ar fi niste sfinti, dar pana acum presa........... nimic, nimic.

I-au prins cu mana in borcan trebuie schimbati.

Sindicalistul ,vad ca pe tine te intereseaza cine a asigurat transportul. Extraordinar, putea sa il asigure si printul din Kuweit.

Politistii au mers la Bucuresti sa-si strige nemultumirile lor nu ale PSD-ului.

Dragi colegi nu va lasati manipulati.

PS. Nu sunt membru SNPPC, SNAP sau PRO LEX.

  • Upvote 1
Link to comment

Suntem slabi, ar trebui sa plecam toti din sindicate nu conteaza cele care sunt ele si sa vedem atunci de unde isi vor mai lua asemenea salarii. Noi toti politistii trebuie sa suferim taierile de 25% trebuie sa suferim acum si disponibilizarile, ei ce fac stau si ne privesc si nici macar nu ii intereseaza situatia noastra. Isi dau cu parerea ca ar face mai mult dar nu sunt ascultati de nimeni. Pai cum sa fie ascultati daca ei fac tot felul de aliante cu partidele si tot felul de compromisuri cand cer cate ceva imediat le este dat la gioale si imediat le spune ciocu mic. Daca le-ar face si lor cineva un control financiar sa vedeti ce probleme ar iesi la iveala ne-am cruci cu totii. Toate salariile care si le-au facut ei sunt pur si simplu din cotizatiile noastre ale fraierilor care i-am creditat acolo in frunte. Macar in al treisprezecelea ceas haideti sa facem front comun si sa ne retragem din aceste sindicate sa vina si ei acum la serviciile lor sa sufere macar disponibilizarile. Desteptarea politistilor ca suntem destui care avem capul pe umeri. Unitate din partea tuturor.

Link to comment

Stelistule lucrezi la 2 si 15 minute?

Simt niste urechi lungi si o privire patrunzatoare.

Pe principiul : ochiul si timpanul.

Eu zic sa te retragi tu, desi am mari indoieli ca esti membru.

Cunosti cuvantul unitate si il folosesti in acest context.

Pot face pariu ca nu prea ai fost pe la sedintele sindicale ,nu mai vorbesc de mitinguri.

De asemene nu ai citit un statut , sa ai idee cu ce se mananca.

Aia cu salarii babane sunt alesi de unii ca tine care habar nu au pe ce lume traiesc.

Prerea mea. :emo-yessir:

  • Upvote 3
Link to comment

Pentru cei care tot comenteaza aiurea si nu stiu ce inseamna o organizare sindicala, studiati statutul si o sa observati ca singurii care nu desfasoara activitatea de politie potrivit functiei sale si nu au salariile taiate, sunt cei din Biroul Executiv Central, care sunt temporar suspendati. Toti ceilalti din Birourile Teritoriale, fac munca de sindicat in special in afara orelor de program, fara a fi platiti suplimentar si isi fac numai dusmani din randul sefilor. Dar cineva trebuia sa faca si aceste activitati. Nu va mai plangeti atat ca platiti cotizatia ca nu va obliga nimeni.Cat timp va ia pentru a completa o cerere de retragere? Cei care faceti astfel de lucruri dati din gura pe la colturi si in rest sunteti ca "iepurasii".In fata sefilor nu scoateti un cuvant si sunteti in stare sa le pupati mana. Daca vreti sa faceti ceva pentru colegi, impuneti-va unde trebuie si sustineti-va ideile in mod argumentat in fata sefilor, nu va dati mari aici pe forum unde sunteti anonimi. Cei cu care trebuie sa luptam toti nu sunt aici, sunt de cealalta parte a baricadei. Asa ca lasati orgoliile, frustrarile si invidia, ca de altceva nu poate fi vorba la cei care care acuzati pe cine nu trebuie si va lasati manipulati, ori incercati sa manipulati alti politisti.

  • Upvote 5
Link to comment

drAGO5 , ai un plus de la mine . Respectele mele ! :emo-yessir:

Se vad oamenii adevarati !...... incetul cu incetul !

Edited by Eduard
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.