Jump to content
POLITISTI.ro

Dreptul la arma letala

Postare recomandată

Publicat

Am o intrebare pentru dumneavoastra.Pasiunea mea pentru arme a fost dintodeauna.Am doua arme de vanatoare,doua pistoale cu bila(pistol si revolver),Sant membru ANCA.Am studiat l295 atat legea in sine cat si instructiunile de

aplicare.Vreau sa ma lamureasca cineva daca pot depune actele pentru obtinerea unei arme de aparare si paza.Mentionez ca detin calitatea de consilier local (functie de demnitate publica)intr-un oras.

Va multumesc mult si astept un raspuns din partea unui om in domeniu.

• Moderator
Publicat

Consilierul local intra in categoria demnitarilor?

Daca raspunsul este afirmativ, insemna ca ai dreptul la arma letala.

• Membru
Publicat (modificat)

puteti sa incercati...Mergeti la IPJ si intrebati acolo, sa nu faceti degeaba dosarul.

In calitete de colectionar e mai usor, daca doriti sa va satisfaceti doar pasiunea pentru arme, insa pentru a obtine dreptul de a o purta si folosii este mai greu. Din pacate legea este restrictiva.Poate ajungeti mai sus sa o schimbati.

Nu cred ca intra in categoria demnitar, demnitar e de la subprefect in sus din cate stiu eu.

Modificat de bozo
Publicat

esti cumva in pericol de ai nevoie de arma letala? ca si colectionar te inteleg dar o arma letala ptr uz nu pot intelege. oricum eu sunt contra in privinta armelor la populatie (adica tot ce este in afara sistemelor de aparare si siguranta publica si a celui judiciar) :D

• Moderator
Publicat

Eu sunt pro, chiar daca sunt politist si am dreptul si in prezent. :P

• Membru
Publicat

si eu sunt pro.

Cred ca e normal sa ai dreptul de a te putea apara, ca deja multi infractori detin ilegal arme. S-au schimbat vremurile si trebuie sa se schimbe si legile

• Apreciez 2
Publicat

Maxu,nu vi se pare orwelliana actuala lege?Unii sunt mai egali ca altii.Urmeaza desigur ''patru picioare buuuun,doua picioare raaaauuu''.

Asa de cultura,(mai ales ca e plin de politisti prin zona :naughty: )cate infractiuni au fost savarsite de detinatorii legali de arme?Care e raportul dintre infractiunile savarsite cu arme de foc detinute legal si cele detinute ilegal(si cum se modifica raportul daca includem si jucariile cu bila de cauciuc).Care e ponderea infractiunilor violente savarsite cu arme de foc raportat la totalul infractiunilor violente?Si in final,in cate cazuri existenta unei arme a prevenit un atac sau la impiedicat odata declansat?

Tragedia de la Craiova nu schimba faptul ca oamenii o iau razna,dar tocmai in astfel de momente nu trebuie sa ne lasam influentati de emotia momentului si sa privim lucrurile in mod rational.

Publicat

nu asta este problema mea ci faptul ca exista multe incidente (nu am cifre ca nu am de unde, vb strict in baza unei perceptii) cu arme cu bila / gaze, in general arme neletale. dar daca in locul lor erau arme letale?

o alta problema a mea cu armele consta in pericolul ptr cei din casa, in special copii. este suficient o singura greseala ca sa iasa o tragedie.

asta este parerea mea, nu am nimic cu cei care au arme de foc insa am o teama de escaladare a violentelor datorita unei lipse de culturi in domeniu. cultura pe care societatea noastra nu o are si nu a avut-o niciodata, spre deosebire de SUA. de aceea prefer sa aibe arme cei care situ ce sa faca cu ea.

in privinta hotilor (ma refer stric la hoti / tilhari, deci cei ce atenteaza la bunuri materiale) am o singura parere - nici un portofel, indiferent de citi bani am in el si cita experienta martiala as avea, nu merita sa iti risti viata. il dai si pleci intreg acasa - orice mucos de 10 ani iti poate baga un glont in cap.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Maxu, sunt de acord cu tine.:)

Macar politistii au parte de acel control psihologic periodic si chiar si asa, unii dintrei ei o iau razna si recurg la gesturi necugetate.

Mi se pare destul de periculos sa dai o arma letala unui civil. Poate dupa ce face rost de arma, respectivul are parte de o tragedie si o ia razna. Avand o arma letala asupra lui, devine si mai periculos.

(Recunosc ca sunt fan "Criminal Minds" si termeni precum "psychotic breakdown" sau "trigger" mi s-au "tatuat" pe creier, insa filmele sunt inspirate din realitate si uneori viata bate filmul). :(

• Membru
Publicat

pai si daca nu are un pistol, un nebun oricum poate folosii un topor, un cutit...

statisticile arata ca in tarile in care s-a dat liber la arme infractionalitatea a scazut.

Mie imi place ca in SUA, daca intrii pe proprietatea altuia intrii cu gandul ca poti sfarsii cu un glont in cap, nu ca la noi... unde hotul e ca la el acasa

Publicat

Cunosc consilieri locali care au arme personale cu glont, dar se vor debarasa de ele dupa ce le expira mandatul.

Publicat

statisticile arata ca in tarile in care s-a dat liber la arme infractionalitatea a scazut.

Asa o fi. Nu cunosc astfel de date.:)

Mie imi place ca in SUA, daca intrii pe proprietatea altuia intrii cu gandul ca poti sfarsii cu un glont in cap, nu ca la noi... unde hotul e ca la el acasa

Acesta este unul dintre putinele lucruri bune la americani.

Publicat

Maxu,arma este atat un drept cat si o responsabilitate.Nicaieri in lume arma nu se foloseste decat in situatia in care consideri ca viata posesorului sau a unei terte persoane este pusa in pericol.Un portofel gol ar fi bun de dat,dar unde nu trebuie sa ajungem e sa discutam cazuri ipotetice.Tot timpul se pot inventa noi situatii si culmea,cam toate cazurile ipotetice de ambele parti se pot intampla.Intrebarea este ai trage intr-unul care ar vrea pe langa portofel sa o violeze pe femeia care se afla langa tine,indiferent de relatia pe care o ai cu ea?E ATAT de simplu sa introduci elemente in ecuatie ca ne pierdem.

Daca ar fi sa abstractizez ai 2 temeri:1. sporeste infractionalitatea(de aceea am pus intrebarile cu pricina,sa avem date concrete,desi banuiesc ca numarul de cazuri e infim) si 2. se pot intampla accidente.In primul caz trebuie spus ca o societate predispusa la infractionalitate violenta nu se impiedica de lipsa armelor legale.In Brazilia,Africa de Sud,Mexic este greu spre imposibil sa detii arme de foc legal.Sa zicem doar ca armele militare se gasesc pe toate drumurile si doar cine nu vrea nu are.In Cehia,Slovacia(''comunisti'' ca noi)Suedia,Norvegia,Austria e lesne sa ai acces.Lesne asta nu inseamna ca mergi la Metro si cumperi mitraliera,dar statele acestea au recunoscut ca dreptul la viata mai trebuie si aparat.Nu prea auzi ca se intampla mare lucru prin tarile astea.

2.Accidentele sunt prin definitie o stare exceptionala.Nu sunt deloc priceput in ale dreptului,dar parca reglementam cu gandul la normalitate.Nu exista lege care sa impiedice accidentele.Se pot preveni si limita cu responsabilitate,dar nu este in nici un caz acceptabil ca un drept al majoritatii sa fie dependent de iresponsabilitatea unora(aici nu ma gandesc neaparat la arme,ci la orice altceva;masinile ar fi un exemplu la indemana).

Acum,legat de instruire,temerea mi se pare nejustificata din 2 motive.1 ar fi ca poti usor sa conditioneze acordarea permisului de urmarea unui curs,a testului psihologic si promovarea examenului,intr-un mod analog cu permisul de conducator auto.Nu am auzit ca doar soferii de raliu,TIR sau de autobuz sa aiba drept de a sofa.2 ar fi ca faimosii militari si politisti,cu exceptia cursului teoretic facut la intrarea in institutie sunt in marea majoritate neinstruiti adecvat.Puteti sa va suparati,dar nu va suparati pe mine ci pe minister pentru ca trageti cateva cartuse pe an.Militar e si cel de la parasutisti si magazionerul sau operatorul de radiolocatie.Politist e si cel din SIAS si cel de la pasapoarte.Eu pot sa am incredere in uniforma,dar cand stiu care-i realitatea parca nu-mi vine a rade cu rasul meu.

Si ca sa punem capac,dreptul asta il au magistratii si demnitarii.Adica eu ar trebui sa am incredere in politicieni in ce priveste viata si moartea(la propriu).

In sfarsit mai e o categorie de folosinta,tirul sportiv.In Romania nu exista la ora asta organizatie activa de IPSC,iar cei de la unitatile mai ''sportive'' stiu ce inseamna asta pentru pregatire.Apropos,nu a fost nici un incident cu arme IPSC in istoria organizatiei.

p.s Astept cu mare interes un raspuns legat de statisticile alea.Sa nu-mi spuneti ca nu exista sau sunt secrete :)

Publicat

De curind am avut ocazia sa vad pe viu cit de "ne letale" pot fi unele cu bila de cauciuc. Parerea mea ar fi ca pentru momentul de fata si gradul general de (in)cultura ar fi mult mai indicata o asemenea arma.

Publicat

comparatia cu sistemul de verificare in cazul acordarii permiselor auto nu este in avantajul argumentarii tale. toti prostii si-au luat permis, inclusiv analfabeti - vezi retelele de vinzare/cumparare permise de la Arges si Mures. deci...

• Apreciez 2
Publicat

Da,am vazut parerile sant impartite,uni sant pro si altii contra ! Eu raman ferm la convingerea ca armele nu sant periculoase......ele devin astfel prin mana si gandirea celor care le folosesc.Omul actioneaza tragaciul si nu invers!

Trecerea prin anumite filtre a omului pentru a vedea daca este apt pentru a avea dreptul la arme in majoritatea cazurilor este...frectie la un picior de lemn ! vezi cazul sefului de la arme si munitii Creiova,sau era pana nu demult

o rubrica in certificatul medical chirurgie,ortopedie,de domeniul hilarului,adica daca un om este schiop sau ciung este inapt,adica nu are drept la o arma de autuaparare ! Pai,draga acest om este din contra mai indreptatit sa aiba arma pentru ca handicapul nu-i permitesa se apere, sa scape cu fuga ! Politia in general este impotiva armelor la civili si pe undeva le dau dreptate sant de partea lor ! Cu asemenea societate pericol asupra vietii lor crestea cu inca un element.Dar vin iara cu un catren din imnul crizei kk maka-in 2006 isi lua isi lua o plasma cu buletinul,tot cretinul ! Pai cum sa-i dau pistol chiar daca are medicale,psihologic,cazier curat la unul care nu este incadrat in munca,face parte din gasti de cartier,este proxenet,face parte din lumea interlopa,trieste din furturi,scsndalagiu in discoteci,recalcitrant s.a.m.d. Metodologia de acordare a lasat o gaura in filtru prin care au trcut toti! De ce nu a fost solicitat un raport complet asupre persoanei in cauza politistului care are in sectorul lui persoana in cauza ? Cine il cunostea mai bine? Cel de la serviciul arme si munitii,va asigur ca nu ! Daca tu nu ai nimic la capul tau,nu muncesti,nu ai valori

pentru ce iti trebuie arma, cine atenteaza la viata ta ?

• Apreciez 1
Publicat

Îţi înţeleg indignarea însă încearcă să reciteşti postul înainte de a apăsa pe tasta Add Reply. Ai multe greşeli de redactare, greşeli ce-l fac greu inteligibil.

Cu stimă :emo-yessir:

Publicat

Imi pare rau nu intru in polemici de redactare,ce intereseaza este continutul ! Tastele calculatorului de la servici joaca feste uneori,in rest totul ok ! Nu cred ca este greu

inteligibil ce am scris.Imi pare rau dar jignirile ,mistocareala,tendintele de luat peste pistol,nu ar trebui sa-si gaseasca locul aici ! Aici nu santem doua lumi santem

una in care buna credinta si omenia sa-si gaseasca locul.Am incheiat!

• Moderator
Publicat

mpara, probabil ai inteles gresit, eu vad postul lui videosuzy ca pe o recomandare, in niciun caz ca un repros, ironie sau altceva de acest gen.

Publicat

Nu stiu daca s-a mai postat aceasta dilema, insa recunosc ca vizitez de cateva zile site-ul asta.

Sunt politist si (,,vreau eu asa sa fac o aroganta") vreau sa imi cumpar o arma. Initial m-am gandit sa imi cumpar un pistol cu bila de cauciuc (cu toate ca nu stiam mai nimic despre aceste arme). M-am uitat pe mai toate site-urile de acest gen si mi-a ramas gandul la pistolul cu bila de cauciuc ,,Walther P99T". M-am uitat apoi prin diferite forumuri si am cazut diverse persoane care spuneau ca nu ar fi asa de 'stralucite", ca sunt facute din zamac si crapa ... si toata insiruirea de recomandari negative. Am mai vazut diverse filmulete in care se demonstra ca pistoalele cu bila de cauciuc nu ar fi puternice...etc. Apoi am mers la un magazin de arme unde m-am interesat de acest pistol. Omul mi-a spus ca este bun (ca dealtfel orice produs care l-as putea cumpara de la el) dar mi-a mai zis ca munitia de 1,9 lei care am vazut-o eu pe Arrow nu este buna, ca ramane cauciuc pe teava si dupa primul cartus nu mai poti trage ... si alte alea ... si ca trebuie sa folosesc munitie la 5 lei, ,,cu bila mai tare". Tot documentandu-ma eu si discutand cu colegi de la Arme si munitii am inteles ca e mai bine sa imi iau arma letala, "ca dai un ban in plus da ai ceva bun". Da stau si ma gandesc ca nu pot face cu un pistol cu glont ce as putea face cu unul cu bile intr-o situatie crititca ... si uite asa am constatat ca sunt mult mai nestiutor ca inainte de a ma interesa de acest subiect. Mi-am dat seama ca stiti mult mai multe lucruri in acesta materie ... de aceeas v-as ruga frumos sa-mi dati un sfat ... ce arma sa imi cumpar???

• Moderator
Publicat

Multi dintre politistii ce frecventeaza acest site sunt posesori ai unei arme letale pt autoaparare.

Publicat

Aaaa ... si inca ceva ... daca se uite vreun cunoscator pe topicul asta ... ce inseamna mai clar 3 rate la cei de la Glock? Pretul sa fie platit in termen de 3 luni?!

Publicat

Legat de ce spunea cel de la magazin,sper ca nu ati crezut o minisecunda ca urmareste interesul dumneavoastra.Exista pistoale din otel sanatos(in loc de porcaria aia de zamac).Eu stiu 3 pe piata:Fort,de fabricatie ucrainiana,o replica de CZ (83 mi se pare)si slovace-Grand Power.Cine stie mai mult e binevenit sa-mi ridice gradul de cunoastere.La banii cheltuiti .~2000RON,mai bine se pun inca cateva milioane si se ia un Glock.

Nu stiu ce parere au altii,dar personal mai bine il bat pe nemernic cu bastonul telescopic decat sa trag cu bila.O arma e facuta pentru a ucide,nu pt. impresii sau tras in gluma.E buna si preventia,buna si impresia,dar se poate sa fie cazul sa tragi pentru a proteja vieti.Bila nu face nici 2 bani intr-o situatie cu adevarat serioasa.

Extinctorul gol nu are nici un efect asupra incendiului,chiar daca arata frumos pe perete.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.