Jump to content
POLITISTI.ro

Se desfiinţează DGIPI, STS şi SPP?


Recommended Posts

 • Moderator
Catalin

Citiţi aici ce doresc politicienii:

 

Parlamentarii liberali ar putea cere desfiintarea unor servicii speciale

 

Liberalii romani propun desfintarea a trei servicii speciale. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, spune ca Romania are prea multe astfel de structuri si adauga ca nu vede de ce trebuie pastrate Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Paza si Protectie. Cele trei sunt singurele care nu fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii, aflata sub controlul presedintelui.

 
PNL sustine ca Romania are cu trei servicii speciale mai mult decat ar avea nevoie.
 
„Da, sunt prea multe si cu multi angajati. Genereaza oameni legati de servicii (…) greu de controlat. Si nu-si indeplinesc obiectivele, ci tind sa se privatizeze. (…) Avem serviciul Ministerului de Interne nereglementat prin lege. (…) Nu vad nicio noima pentru care ai pastra STS si SPP”, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepre?edinte PNL, la Adevarul Live.
 
Procedura de desfiintare a unui serviciu de special trece prin Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). In perioada postdecembrista a existat un singur precededent. In mai 1998 a fost desfiintata celebra unitate „Doi s-un sfert” din cadrul MAI, acuzata de incorporarea unor foste cadre de politie politica si de depasire a atributiilor in timpul mineriadelor.
 
„La nivelul CSAT, aceasta problema ar putea fi abordata, de asemenea si la nivelul Parlamentului. (…) Ar trebui o analiza si o discutie serioasa asupra eficientei, functionarii, rezultatelor”, a comentat pentru Digi24 Mihaita Calimente, pre?edintele comisiei parlamentare de control a SIE.
 
„Domnul Orban, una este sa cante cucul in Bucovina si alta este sa vorbesti despre serviciile secrete. Comasarea unor servicii poate genera efecte cu caracter ireversibil in domeniul sigurantei nationale”, spune Daniel Savu, membru al comisiei parlamentare de control a SRI.
 
DGIPI, STS si SPP sunt singurele servicii speciale care nu fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii, institutie aflata sub control prezidential din 2005 incoace.
 
Sursa: DIGI24

 

 
Link to post
Share on other sites

Am vazut si eu o parte din interviul lui Orban. STS-ul si SPP-ul nu cred ca pot fi desfiintate.

Dar, mai bine ar cere si desfiintarea gardienilor locali sau macar schimbarea denumirii, reorganizarea jindarilor (atributie doar pentru restabilirea ordinii, cu un numar mai mic de oameni la nivelul fiecarui judet) si intarirea Politiei Romane. Eu asta as cere, fara sa fiu subiectiv. Degeaba ai spitale ultradotate, ai scoli cu profesori foarte buni, ai autostrazi sau parcuri daca nu poti sa te bucuri de ele pentru ca nu esti in siguranta, pentru ca esti furat, pentru ca esti talharit, pentru ca nu are cine sa te apere sau sa intervina si cu ce atunci cand esti in pericol.

 

 

P.S. Fara sa fac politica, nu ar strica nici desfiintarea unor posturi din parlament, cu tot cu unii parlamentari. Un numar mai mic de alesi, cu un numar mai mic de personal auxiliar. La fel si la nivelul administratiilor locale.

 • Upvote 3
Link to post
Share on other sites
 • Membru

 Indolentul ala vrea desfiintarea serviciilor enumerate doar pt faptul ca nu sunt in subordinea presedintelui, deci incontrolabili de pnl=PeNibiLi, atat nimic mai mult.

 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites
 • Membru

Cu siguranță Coosstti, daca il întrebi, nici nu știe cu ce se ocupa exact fiecare instituție din cele pe care le-a enumerat.

Link to post
Share on other sites
 • Moderator

Pe cand o propunere de control psihiatric inainte de a-si depune candidatura acesti domni politicieni?

Dl Orban l-ar pica oricand... Cine este generalul care...? :D

 • Upvote 3
Link to post
Share on other sites

...să ştie!

Pe Orban ăsta l-am văzut anul trecut la mare, un om de doi lei, cu fiţe şi pretenţii la restaurant.

Indivizi de genul ăsta ne decid nouă viitorul.

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Catalin

Într-un fel îsi merită soarta toti specialii ăstia. Vă amintiti când vă spuneam cu ceva vreme în urmă despre incostienta cu care cei ce conduc aceste structuri, în obsesia lor după grandomanie, nu stiu cum să se delimiteze si să se rupă din institutiile de unde provin. Sunt disperati să urce pe etajele ierarhiilor, să fie miezul din fanta si gaura din covrig. Să fie mai cu mot, mai speciali. Ei bine, această retetă e una periculoasă si s-a dovedit a fi letală.
Vă mai aduceti aminte de Acvila? Ei bine ăia erau un fel de apendice. Nu se subordonau nici sefului politiei, nici sefului jandarilor, se subordonau direct ministrului. Nu era clar când si unde pot fi folositi, nimeni nu-i deranja pentru că trebuia ca însusi ministrul să dispună. Misto, nu? Cei ce i-au condus destinele s-au bucurat de acest măret nivel pe scara ierarhiilor. Nu-i deranjau toată ziua-bunăziuna, toti inferiorii ăstia de la esaloanele de jos. Dar au pierdut din vedere că această liniste le poate dăuna când se trage linie si se face o analiză. Ceea ce s-a si întâmplat.
Asa si cu smecherii si superspecialii de la DGIPI. Înainte erau un serviciu în cadrul militiei si ulterior al politiei. Au dorit să devină mai cu mot, functii mai mari si asa mai departe. Ba mai mult, în loc să-si vadă de oala lor, de competentele si scopul înfiintarii lor, au început să se creadă altceva decât ceea ce erau, se calcă de ani buni pe bătături cu DGA-ul, uitând că rolul lor este altul, cel de protectie, nu combatere. Au reusit să se rupă de Politia Română, că doar nu e deloc misto să te subordonezi sefului politiei, să lupti pentru imaginea si prestigiul unei institutii blamate de toată societatea si e mai usor să te delimitezi, să te umflii în pene.
Iar acum mai nou, se subordonează direct primului ministru, ce minister, ce igpr, ei sunt miezul din fanta. Numai că acest măret salt i-a băgat si în jocurile politice, iar consecintele sunt cele pe care le vedem.

 • Upvote 6
Link to post
Share on other sites

Cat v-au ajutat pe voi aceste servicii pentru a va face meseria? Ca sa fiti mai cu spor in  a proteja cetateanul de rand. Imi aduc aminte ca atunci cand am vrut sa protestam pentru ca cineva a vrut sa ne decimeze aceste servicii s-au pus in slujba sistemului pentru a  ne ingradii dreptul la exprimare si dreptul de a manifesta.

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
CITADELA

Este evidenta necesitatea unei reforme, serioase si temeinice, a comunitatii de informatii. Evenimentele din ultima perioada o dovedesc cu prisosinta!

Discutia se rezuma la adevarata motivatie a demersului, caci daca este una politica si de obtinere a controlului, atunci este o chestiune de fatada; daca este o reforma generata de o analiza obiectiva a situatiei operative, la nivel national si in context regional/international, atunci "jos palaria!"

Ar trebui indepartate duplicitatile de competente (ex. DGA/DIPI); sincer, vad SPP-ul integrat in MAI, si, mai ales, demilitarizat! Cat despre STS, opinez ca trebuie sa functioneze ca structura independenta, dar in adevaratul sens al cuvantului...si eficient, daca se poate.

 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites
 • Membru

Eu nu cred ca exista o duplicitate de competente intre DGA si DIPI, la modul ca se calca intre ei. Niste asemanari sunt intr-adevar, dar nu consider ca sunt institutii identice. Lucratorii DGA sunt organe de cercetare penala (nu mai repet competentele lor), iar atributiile lor nu cuprind si pe cele de "protectie"  specifice DIPI-ului (care este structura de informatii si atat) incepand de la isteria cu stick-uri, medii de stocare, protectia informatiilor clasificate, emiterea de autorizatii de acces la informatii clasificate pana la anturajul in care te invarti tu ca politist. 

Pe langa faptul ca mai au si cealalalta structura "Informatii" care se ocupa de culegerea de informatii cu privire la activitatea infractionala a unor diversi indivizi, in sprijinul structurilor de politie.

Or, DGA-ul nu se ocupa nici de "protectia" cadrelor (asa cum intelege SIPI sa o faca, nu mai repet) si nu aduce nici suport informativ pt unitatile operative de politie. Ba dimpotriva. Daca s-ar putea sa te prinda cu 50 de lei.

Parerea mea.

Edited by Ben
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to post
Share on other sites

Pai si atunci de ce sa se desfiinteze numai DGIPI? Cu toate ca imi vine greu de crezut ca s-ar putea intampla asa ceva in viitorul apropriat.

Link to post
Share on other sites

Asa este , dar cred ca aceeasi vointa politica isi va schimba parerea cum ii este prea bine caracteristic atunci cand prrim-ministrul va fi din partea lor.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • Catalin
   By Catalin
   De câteva zile circulă pe net o "informaţie preţioasă" provenită "pe surse" conform căreia poţi să verifici dacă DGIPI-ul îţi ascultă telefonul prin simpla apelare a numărului scurt 544.
   dacă îţi va răspunde robotul cu anunţul „Ai tastat un număr greşit” sau „Număr incorect. Te rugăm să încerci, din nou, verificând înainte numărul format”, nu te ascultă.
   dacă auzi sunete sacadate, ca de ceas, atunci telefonul este ascultat

   Este o mare tâmpenie această legendă, iar cei ce pun botul la astfel de vrăjeli sunt extrem de naivi, asta ca să nu spun că sunt proşti făcuţi grămadă.

   Tâmpenii de acest gen au mai fost şi vor mai fi. De exemplu chiar şi acum circulă pe net aberaţia cu tastarea inversă a codului pin la bancomat ce are ca rezultat anunţarea poliţiei în mod automat. Şi exemplele pot continua.
   Dar cu ce este mai deosebită acestă nouă intoxicare?
   Este uimitoare prostia unui (atenţie!) director al unui cotidian naţional, care a pus botul la o astfel de tâmpenie şi a publicat un editorial în care batel câmpii cu voioşie, dovedind că trăieşte cu o manie a persecuţiei şi care îşi dă singur importanţă autovictimizându-se inutil. Nu ar fi nicio problemă dacă aceste poveşti tâmpe le-ar povesti cercului de prieteni la o pungă de semniţe, dar un astfel de specimen prin poziţia pe care o ocupă dezinformează şi intoxică oamenii de rând.

   Ca să înţelegeţi la ce mă refer, citiţi cu atenţie editorialul directorului puterea.ro (click pe butonul "Arată")   Articolul original îl găsiţi aici, l-am postat aici în întregime, pentru că tare îmi este teamă că o să dispară complet, după ce domnul director va realiza cât de penibil a fost când a publicat asemenea tâmpenii.

   În primul rând, ca să înţelegeţi cam ce specimene conduc "cotidienele naţionale", trebuie să ştiţi că numărul scurt 544 la Orange este numărul pentru Acces WAP (vă puteţi convinge singuri)
   Aşa se explică şi "măreaţa descoperire" în care ziaristul ditamai director aude "sunete sacadate, ca de ceas", pentru că citez: "Accesul wap este caracterizat prin dreptul de a folosi server-ul Orange Romania specializat numit "WAP Gateway". Rolul acestui server este de a traduce informatia scrisã în WML (Wireless Meta Language) caracteristicã protocolului WAP (Wireless Applications Protocol), în informatie pe care navigatorul inclus în telefonul mobil sã o poatã afisa pe ecranul acestuia."

   Pe lângă faptul că a pus botul la o asemenea tâmpenie, domnul jurnalist ce pozează într-un cunoscător cu surse de încredere şi deştepte din interior, nici măcar nu ştie care este teoretic scopul DGIPI, din moment ce spune că:

   Omul confundă DGIPI-ul cu DGA-ul, dar în schimb se laudă cu nu ştiu ce măreţe dezvăluiri, cu legături şi surse din interior.
  • BGeorge
   By BGeorge
   Luni a debutat în sala mare a Teatrului de Stat o conferinţă la care participă lectori de la FBI, US Homeland Security, STS şi IGPR. Până miercuri, reprezentanţi ai forţelor de ordine din zece judeţe vor lucra cu oaspeţii americani, abordându-se diferite teme de securitate. Conferinţa, intitulată „Pregătire pentru provocări prin parteneriate”, a fost deschisă de invitatul cel mai de seamă al evenimentului. Este vorba despre John Ashcroft, fost procuror general al SUA, între 2001 şi 2005.

   Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a fost traducătorul discursului rostit de Ashcroft. Acesta din urmă le-a împărtăşit românilor ce a învăţat din tragedia de la 11 septembrie 2001 şi ce trebuie făcut pentru ca asemenea dezastre să nu se mai repete. John Ashcroft a adus în discuţie inclusiv factorul corupţie. „Nu poţi colabora cu cineva în care nu ai încredere, e corupt şi nu-i pasă”, a subliniat Ashcroft de pe scena Teatrului, transmiţându-le reprezenanţilor MAI, MApN şi ai Parchetului că trebuie să le inspire încredere cetăţenilor.

   Pentru John Ashcroft – procuror general al Americii în timpul atacurilor de la 11.09.2001– securitatea este strâns legată de libertate. „Nu putem ofensa libertatea”, spune Ashcroft, ajuns acum la 70 de ani. Prezent la Oradea, a transmis auditoriului din sala mare a Teatrului de Stat – reprezentanţi ai structurilor MApN, MAI şi Parchet – ce a învăţat din tragedia de acum zece ani şi jumătate. S-a folosit de un citat din Einstein pentru a defini ignoranţa: „Ignoranţa e încercarea de a face mereu la fel, cu gândul că vei obţine rezultate diferite”, a spus Ashcroft de pe scena Teatrului, ţinând să le spună românilor că „trebuie să facem altceva decât am făcut până acum pentru a avea rezultate diferite. De aceea suntem azi aici, ca să schimbăm idei”.

   O problemă perpetuă

   Ashcroft a mai încercat o remarcă de efect, arătându-le celor din sală că, de fapt, cuvântul „comunitate” este un cuvânt compus, provenit din latină. „Com-unitate. Aceasta trebuie să facă forţele de ordine: trebuie să aibă abilitatea de a inspira încredere”, a spus Ashcroft, insistând şi pe factorul comunicare. Comunicare în sânul aceleaşi instituţii, dar şi între instituţiile statului. El a dat exemplul agentului FBI căruia chiar instituţia la care lucra i-a refuzat furnizarea de informaţii, înainte de atacurile teroriste. „Înainte cu două săptămâni de 9/11, acel agent FBI scria aşa: «Pentru că nu împărtăşim acest tip de informaţii, într-o zi vor muri americani. Şi singurul beneficiar va fi Osama bin Laden». Sper ca voi să învăţaţi din aceste greşeli, pentru că preţul este prea mare”, a afirmat Ashcroft.
   Firesc, fostul demnitar american a adus în discuţie şi factorul integritate. „Nu poţi apăra libertatea fără integritate. Sunt întotdeauna probleme cu integritatea şi cel mai rău e să pretinzi că nu sunt probleme cu integritatea”, le-a transmis Ashcroft autorităţilor române, dând exemplul unui agent FBI, desconspirat ca spion, din cauza căruia colegi de-ai săi au fost executaţi.
   Şi lectorul Ken Kilbridge – de la extensia FBI din Budapesta, International Law Enforcement Academy (ILEA) – a vorbit despre etică. „Se aşteaptă de la noi nu doar să vorbim despre reguli etice, ci şi să ne ghidăm după ele”, a spus Kilbridge, oferind exemple din viaţa sa în slujba legii.

   Sursa www.bihon.ro

   Mă intreb care este rolul şefilor jandari acolo? Oricum îi depăşeşte discuţia...

   LE. Şi normal, ca de fiecare dată, un personaj politic este prezent şi la această conferinţă.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.