Jump to content
POLITISTI.ro

Se desfiinţează DGIPI, STS şi SPP?


Catalin

Recommended Posts

 • Moderator

Citiţi aici ce doresc politicienii:

 

Parlamentarii liberali ar putea cere desfiintarea unor servicii speciale

 

Liberalii romani propun desfintarea a trei servicii speciale. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, spune ca Romania are prea multe astfel de structuri si adauga ca nu vede de ce trebuie pastrate Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Paza si Protectie. Cele trei sunt singurele care nu fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii, aflata sub controlul presedintelui.

 
PNL sustine ca Romania are cu trei servicii speciale mai mult decat ar avea nevoie.
 
„Da, sunt prea multe si cu multi angajati. Genereaza oameni legati de servicii (…) greu de controlat. Si nu-si indeplinesc obiectivele, ci tind sa se privatizeze. (…) Avem serviciul Ministerului de Interne nereglementat prin lege. (…) Nu vad nicio noima pentru care ai pastra STS si SPP”, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepre?edinte PNL, la Adevarul Live.
 
Procedura de desfiintare a unui serviciu de special trece prin Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). In perioada postdecembrista a existat un singur precededent. In mai 1998 a fost desfiintata celebra unitate „Doi s-un sfert” din cadrul MAI, acuzata de incorporarea unor foste cadre de politie politica si de depasire a atributiilor in timpul mineriadelor.
 
„La nivelul CSAT, aceasta problema ar putea fi abordata, de asemenea si la nivelul Parlamentului. (…) Ar trebui o analiza si o discutie serioasa asupra eficientei, functionarii, rezultatelor”, a comentat pentru Digi24 Mihaita Calimente, pre?edintele comisiei parlamentare de control a SIE.
 
„Domnul Orban, una este sa cante cucul in Bucovina si alta este sa vorbesti despre serviciile secrete. Comasarea unor servicii poate genera efecte cu caracter ireversibil in domeniul sigurantei nationale”, spune Daniel Savu, membru al comisiei parlamentare de control a SRI.
 
DGIPI, STS si SPP sunt singurele servicii speciale care nu fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii, institutie aflata sub control prezidential din 2005 incoace.
 
Sursa: DIGI24

 

 
Link to comment

Am vazut si eu o parte din interviul lui Orban. STS-ul si SPP-ul nu cred ca pot fi desfiintate.

Dar, mai bine ar cere si desfiintarea gardienilor locali sau macar schimbarea denumirii, reorganizarea jindarilor (atributie doar pentru restabilirea ordinii, cu un numar mai mic de oameni la nivelul fiecarui judet) si intarirea Politiei Romane. Eu asta as cere, fara sa fiu subiectiv. Degeaba ai spitale ultradotate, ai scoli cu profesori foarte buni, ai autostrazi sau parcuri daca nu poti sa te bucuri de ele pentru ca nu esti in siguranta, pentru ca esti furat, pentru ca esti talharit, pentru ca nu are cine sa te apere sau sa intervina si cu ce atunci cand esti in pericol.

 

 

P.S. Fara sa fac politica, nu ar strica nici desfiintarea unor posturi din parlament, cu tot cu unii parlamentari. Un numar mai mic de alesi, cu un numar mai mic de personal auxiliar. La fel si la nivelul administratiilor locale.

 • Upvote 3
Link to comment
 • Member

 Indolentul ala vrea desfiintarea serviciilor enumerate doar pt faptul ca nu sunt in subordinea presedintelui, deci incontrolabili de pnl=PeNibiLi, atat nimic mai mult.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Cu siguranță Coosstti, daca il întrebi, nici nu știe cu ce se ocupa exact fiecare instituție din cele pe care le-a enumerat.

Link to comment
 • Moderator

Pe cand o propunere de control psihiatric inainte de a-si depune candidatura acesti domni politicieni?

Dl Orban l-ar pica oricand... Cine este generalul care...? :D

 • Upvote 3
Link to comment

...să ştie!

Pe Orban ăsta l-am văzut anul trecut la mare, un om de doi lei, cu fiţe şi pretenţii la restaurant.

Indivizi de genul ăsta ne decid nouă viitorul.

Link to comment

Cat v-au ajutat pe voi aceste servicii pentru a va face meseria? Ca sa fiti mai cu spor in  a proteja cetateanul de rand. Imi aduc aminte ca atunci cand am vrut sa protestam pentru ca cineva a vrut sa ne decimeze aceste servicii s-au pus in slujba sistemului pentru a  ne ingradii dreptul la exprimare si dreptul de a manifesta.

Link to comment
 • Moderator

Este evidenta necesitatea unei reforme, serioase si temeinice, a comunitatii de informatii. Evenimentele din ultima perioada o dovedesc cu prisosinta!

Discutia se rezuma la adevarata motivatie a demersului, caci daca este una politica si de obtinere a controlului, atunci este o chestiune de fatada; daca este o reforma generata de o analiza obiectiva a situatiei operative, la nivel national si in context regional/international, atunci "jos palaria!"

Ar trebui indepartate duplicitatile de competente (ex. DGA/DIPI); sincer, vad SPP-ul integrat in MAI, si, mai ales, demilitarizat! Cat despre STS, opinez ca trebuie sa functioneze ca structura independenta, dar in adevaratul sens al cuvantului...si eficient, daca se poate.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Eu nu cred ca exista o duplicitate de competente intre DGA si DIPI, la modul ca se calca intre ei. Niste asemanari sunt intr-adevar, dar nu consider ca sunt institutii identice. Lucratorii DGA sunt organe de cercetare penala (nu mai repet competentele lor), iar atributiile lor nu cuprind si pe cele de "protectie"  specifice DIPI-ului (care este structura de informatii si atat) incepand de la isteria cu stick-uri, medii de stocare, protectia informatiilor clasificate, emiterea de autorizatii de acces la informatii clasificate pana la anturajul in care te invarti tu ca politist. 

Pe langa faptul ca mai au si cealalalta structura "Informatii" care se ocupa de culegerea de informatii cu privire la activitatea infractionala a unor diversi indivizi, in sprijinul structurilor de politie.

Or, DGA-ul nu se ocupa nici de "protectia" cadrelor (asa cum intelege SIPI sa o faca, nu mai repet) si nu aduce nici suport informativ pt unitatile operative de politie. Ba dimpotriva. Daca s-ar putea sa te prinda cu 50 de lei.

Parerea mea.

Edited by Ben
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Asa este , dar cred ca aceeasi vointa politica isi va schimba parerea cum ii este prea bine caracteristic atunci cand prrim-ministrul va fi din partea lor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.