Jump to content
POLITISTI.ro

Sporul pentru lucrari de exceptie. Cum si cui se acorda.


Anonymous

Recommended Posts

Am citit un articol dintr-un cotidian local referitor la modul cum se acorda acest spor si m-am gandit ca nu ar fi o idee rea daca am strange aici intr-un singur loc astfel de exemple din intreaga tara. Cine stie, poate se uita presa si observa ca este vorba de o practica impamantenita in Politia Romana, daca cei din corpul de control al ministrului, igp-ului sau alte foruri superioare se fac ca nu vad.

 

Parerea mea este ca aceste informatii, mai ales cele ce se refera la bani, salarii, sporuri, trebuie sa fie cat mai transparente. Sa stie domnule cetateanul cum, cui si pentru ce i se acorda, ca doar suntem in slujba lui, a cetateanului. Daca un politist a reusit sa finalizeze o lucrare de exceptie, cetateanul trebuie sa stie, nu e niciun secret. La fel si modul de acordare a acestui spor.

 

Ca sa nu o mai lungesc, priviti aici cum se acorda sporul de excelenta la Satu Mare.

 

Scandal în Poliția Satu Mare

 

Acordarea salariilor de merit a declanșat se pare un scandal serios în cadrul IPJ Satu Mare dat fiind faptul că Sindicatul Național al Agenților de Poliție Satu Mare a reacționat azi, 28,12,2013, prin intermediul unui comunicat dur și presărat cu nenumărate acuzații la adresa superiorilor lor pe care vi-l redăm integral:

 

COMUNICAT DE PRESA
„Gasca” sefilor din Politia Satu Mare si-a votat salarii de exceptie
In data de 22.12.2014 a fost convocat Consiliul de conducere al I.P.J. Satu Mare (format din șefii de servicii si de politii municipale/orasenesti) in vederea alegerii a 8 politisti care sa beneficieze de un spor pentru lucrari de exceptie intre 30-50% din salariul de baza.
„Gasca” de șefi a dictat ca cele 8 salarii sa fie impartite astfel: 5 la ofiteri si 3 la agenti iar cuantumurile cele mai mari, de 40-50% sa fie acordate exclusiv ofiterilor. Asta desi ponderea agentilor de politie este de 70%. Mai mult, pentru mimarea unei transparente a actului managerial, cei prezenti au decis ca fiecare sa propuna 3 politisti cu „numele” și fara a se motiva concret care sunt meritele deosebite și lucrarile exceptionale pe care le-au intreprins. Dupa numaratoarea finala, în mod „surprinzator” cele mai multe voturi le-au primit 5 sefi prezenti in sala, toti ocupand functii de conducere.
Mai mult, dintre cei 5 sefi cu norocul scris in frunte, 3 au mai beneficiat si in ultimele 6 luni de acest spor. Se prefigureaza astfel o practica specifica „gastilor”, ca sa nu folosim „grupuri organizate”, ca din 6 in 6 luni, cei din Consiliul de conducere, sa se voteze intre ei alternativ. Si uite asa, agentii de politie si ofiterii cu functii de excutie sunt lasati pe din afara si sunt infranti de acest sistem de tip mafiot, cu toate ca acesti sefi traiesc de pe urma muncii lor.
Dorinta de a-si pastra functiile si de a iesi in evidenta a sefilor imbraca forme care incalca orice norme de moralitate. In acest sens, prezentam situatia cms. sef Zbona Adrian, seful Pol. Mun. Satu Mare și a cms. șef Stan Vasile, sefului Sectiei 1 Politie, care si-au arogat meritele pentru prinderea autorului care a comis mai multe talharii in zona Micro 17 .
De fapt, talharul a fost prins de un agent de politie din cadrul Serviciul de Actiuni Speciale care, aflandu-se in timpul liber, a auzit strigatele unei femei pe o strada alaturata si a reactionat imediat, urmarind autorul mai mult de 3 km iar in final l-a imobilizat si a recuperat intreaga suma de bani si telefoanele mobile ale victimei. In mod paradoxal acest agent de politie nu se regaseste pe aceasta lista, desi si-a pus in pericol viata. Faptul ca cei doi sefi au indus in eroare cetatenii, lasandu-i sa creada ca prinderea autorului nu a fost o intamplare , ci a fost o „actiune” bine organizata de ei, denota disperarea cu care acestia incearca sa iasa in evidenta si sa-si pastreze functiile „caldute”.
Pentru aceasta „fapta”, cei doi sefi se regasesc pe lista sporurilor de lucrari de exceptie iar cuantumul in bani pe care acestia il vor primi lunar, timp de 6 luni, se ridica la aproximativ 1800 lei in plus la salariu, asta in timp ce pentru cei 3 agenti de politie sporul de 30%, cat le-a fost stabilit, se ridica la aproximativ 250 lei. Ca fapt divers, cms. sef Zbona Adrian are in derulare mai multe cercetari disciplinare iar cms. sef Stan Vasile, a fost mai mult de 4 luni in concediu medical.
Dragi contribuabili, cam astfel de lucrui se intampla in cadrul Politiei satmarene, in timp ce politistii cu functie de executie nu mai au nicio motivatie sa-si faca treaba si sunt descurajati constant de astfel de episoade. Orientarea, pilele si slugarnicia au ajuns sa reprezinte singurii indicatori de performanta dupa care sunt evaluati politistii. In calitate de reprezentanti ai organizatiei sindicale nu putem sa-i indemnam pe politisti sa protesteze prin neimplicare in munca, dar este acelasi lucru daca le recomandam sa se comporte la fel ca acesti sefi carora li s-a acordat salariul pentru lucrari de exceptie.
Ne aratam inca o data indignarea si neputinta in fata acestei „gasti” care comanda si conduce I.P.J. Satu Mare și a caror singur obiectiv il reprezinta pastrarea functiilor pe care le ocupa.
Satu Mare
28.12.2014

 

 

sursa: satmareanul.net

 

Daca mai stiti situatii de acest gen, postati aici sa vedem care este practica in toata tara

 • Upvote 3
Link to comment

Macar de ar fi respectata legea si acest salariu de 50% s-ar acorda unui procent de 5% din efectiv pe fiecare unitate de politie, ar fi ceva. De exemplu la un IPJ cu un efectiv de 1000 oameni, ar primi 50 de oameni, dar ei dau doar la 8-9 oameni, pentru ca IGPR -ul si alte structuri trebuie sa ia in proportie de 50-70% din efectiv si nu se poate respecta acel procent de 5%, decat pe tot ministerul. Este un favor facut pentru sefi si servit ca praf in ochi agentilor. Ministrul se lauda degeaba cu acest spor si cu altele, da bine doar la presa dar marea majoritate a politistilor nu beneficiaza de nimic.

Link to comment
 • Moderator

La noi e şi mai mişto. E o pace, prietenie şi armonie superbă. De ce? Pentru că acolo în "gaşcă" sunt incluşi şi liderii sindicali.

Umblă vorba printre colegi, că un lider sindical supărat că nu îndeplinea condiţiile să-l avanseze, acum la avansarea asta la grămadă, s-a dus şi şi-a tras un spor dintr-ăsta de excelenţă. 

Link to comment

Vezi Catalin din cauza asta iti spun eu ca tu esti baiat de treaba dar te cam grabesti.

Nu trebuie sa crezi tot ce spun unii.

Petardele sunt aruncate pentru cei invatati sa faca rapoarte informative.

Liderul ala suparat nu a luat niciun  fel de salariu de excelenta, poti verifica foarte usor la salariul urmator, pe fluturas.

Link to comment
 • Moderator

Nu e vorba de nicio "petardă", colegul vicepreşedinte de sindicat, se zbătea ca peştele pe mal pentru a fi avansat înainte de termen. A fugit repejor la inspecorul şef, să ceară o derogare, iar datorită faptului că nu îndeplinea condiţiile necesare s-a întors cu promisiunea că va primi sporul pentru lucrări de excepţie şi singurel s-a lăudat în gura mare cu "recompensa" obţinută.
Degeaba încercaţi să o dregeţi acum cu "petarde" pentru cei care fac rapoarte informative şi alte bazaconii de acest fel, pentru că la momentul respectiv singurel se umfla în pene din dorinţa de a demonstra şefului influienţa pe care o are asupra conducerii inspectoratului.

Adevărul e că prin aceste funcţii sindicale unii lideri sindicali îşi urmăresc doar interesele personale şi obţin tot felul de beneficii pentru sufleţelul propriu. Într-un cuvânt nişte fripturişti, iar de poliţiştii pe care îi reprezintă îşi aduc aminte doar când e nevoie de oameni care să meargă la miting-uri/demonstraţii etc.

 • Upvote 3
Link to comment

Marius colegul de sindicat poate sa spuna ce vrea el....ce ma mira pe mine ...de unde vine rautatea asta?

Daca sunt lider de sindicat nu pot sa fiu avansat inainte de termen chiar daca sunt avansati 320 de politisti!

In cazul unora care sunt avansati inainte de termen, chiar de doua ori, colegi cu noi, pe care ii stim foarte bine, le cunoastem ,,capacitatile", se poate si nu mai suntem atat de suparati. Sau a altora care sunt abonati la salariile de merit de 7 ani. Si acum nu vorbesc de tine.

Nu s-a pus niciodata problema sa fie avansat inainte de termen sau sa fie propus pentru salariul de merit sau de excelenta.

Sunt altii abonati! Unitatea de masura ar trebui sa fie la fel, numai ca daca esti lider nu poti sa iei salariul de merit pentru ca nu....il meriti!

Ca unii isi urmaresc interesele personale sunt de acord, insa ma doare ca nu vreti sa intelegeti ca una este sa spui alta este sa poti.

Eu nu va cer decat sa aveti incredere in mine pentru ca imi este foarte greu sa lupt cu toata lumea, inclusiv cu voi care trebuie sa ma sprijiniti.

Cum am tastat mai sus, nu s-a pus niciodata problema vreunui salariu de excelenta, sunt decat vorbe!

La Dolj din ,,gasca " eu nu fac parte .... nici alti lideri ai sindicatului asa cum lasa sa se intelega Catalin mai sus, iar voi doi ar trebui sa stiti!

Edited by Elvis
Link to comment
 • Moderator

Deci dacă stimabilul vicepresedinte spune singurel, iar oamenii încep să se minuneze, să-si pună niste întrebări, să vorbească între ei, înseamnă că se grăbesc si nu ar trebui să creadă? Păi atunci pe cine dracu să mai creadă, dacă nici ce spun chiar liderii, cu gurita lor, nu trebuie să creadă?

Dacă spun ce nu mi se pare a fi în regulă, înseamnă că sunt răutăcios?

Eu ti-am mai spus-o si repet: în ziua în care nu voi mai avea încredere în tine, nici nu voi mai cotiza. Dar nu încrederea în persoana ta ar fi problema mea, ci faptul că esti înconjurat pe acolo de niste colegi cu alte preocupări ...

Link to comment

Catalin stimabilul meu vice are 18 ani, este vaccinat si raspunde pentru afirmatiile pe care le face.

Dar de la niste mistouri pe care le face cu unii pana la adevarul ca facem parte din gasti este cale lunga.

Lista cu cei care au luat salarii de excelenta nu este un document secret.

Daca nu ti se pare in regula intreaba-ma ca nu sunt un om care nu intelege anumite lucruri.

La politsitii cu functii de executie iti spun cu mana pe inima ca s-au acordat pe munca.

Sunt probleme la sefi...dar nu pot sa fac mai mult, sunt singur impotriva...curentului. 

Edited by Elvis
Link to comment
 • Moderator

dar nu pot sa fac mai mult, sunt singur impotriva...curentului.

Ai grijă ce spui, că ajungi să-mi dai dreptate, exact ce ziceam si eu mai sus că esti înconjurat de unii care trag la o altă cărută.
Link to comment

Catalin cei la care te referi nu sunt in sala aia unde se taie tortul.

Incerc sa fac tot posibilul ca acele salarii sa fie acordate cat de cat corect si de fiecare data sunt singurul care vorbeste.

Nu a existat nicio sedinta in care sa nu ma cert cu toata lumea inclusiv cu unii trimisi acolo sa reprezinte politistii.

Ultima data a iesit un scandal monstru pentru ca unii nu intelegeau de ce eu sustin un politist cu functie de executie care nu este membru de sindicat impotriva unui sef.

Din principiu......Iar la Dolj niciun sef nu a luat 50%! Au luat  40% pentru ca exista o dispozitie tampita, ca multele emise de I.G.P.R., CARE STIPULEAZA CA DONII COMANDANTI NU POT LUA SALARIUL DE 30%!

Mai intreaba pe la alte judete Catalin. 

Edited by Elvis
Link to comment
 • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.