Cezar Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 (edited) Initial incepusem un subiect numai pentru cafea, dar,gandidu-ma ca nu se mai poate scrie in afara de comentariile lui Vlad, m-am oprit si am continuat la stilouri. Sfatul lui Dan m-am facut sa ma raz-gandesc si sa incep un subiect mai larg. Sunteti bineveniti, in special "professor Vlad" Am un espresso machine DeLongi cumparat din Luxembourg acum 2 ani. Aici a trebuit sa-i cumpar "step-up" transformator, de la 110 la 220 Si asa am avut emotii, nu stiam daca va merge "fluent" la 60Hz. Dar merge grozav si asta si televizorul si Treadmill(ul), (banda de alergat) de la Decathlon (dar m-au rupt transformatoarele). Cafeaua Doi Chaang, sper c-ai auzit de ea (Thai Chivet). E prima data cand cumpar si sunt foarte curios. O tin pentru revelion (nu ma astept sa simt o diferenta prea mare, cred ca e mai mult legenda) Am si citit cum se prepara: https://doichaangcoffee.com/how-to-brew-wild-civet-coffee Cand schimb cerneala o sa mai scriu cate o proba pe aici. Inca o data multumesc. Ai fost un tutore pe cinste Edited December 20, 2014 by danpin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
VladSoare Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 (edited) La espressor n-o să simți o diferență prea mare. Dacă vrei să simți într-adevăr o diferență, fă așa: 1. Caută o cafenea unde cumpără cafea verde și o prăjesc ei înșiși. 2. Cumpără puțin, cam 50g, dintr-o cafea care a fost prăjită foarte recent. 3. Ia-ți o rîșniță cu conuri ceramice (nu cu lame rotative, alea nu-s bune de nimic) și cu reglaj de finețe. 4. Chiar înainte de preparare, macină cafeaua cît de fin se poate, mai fin decît pentru espressor. Să iasă ca o făină. 5. Prepar-o la ibric, la foc mic, dată în foc doar o singură dată (sau eventual de maxim două ori, dar nu mai mult, pentru că devine amară). 6. Consum-o în maxim o săptămînă de cînd ai cumpărat-o. Yumm... Singura problemă e că după ce faci asta n-o să-ți mai placă nici o cafea din comerț, iar espressorul va strînge praf. Poate ai auzit de "Confesiunile unui cafegiu", de Gheorghe Florescu. E o carte interesantă din multe puncte de vedere, care merită citită. Ei bine, autorul a reușit după mulți ani să-și redeschidă un magazinaș unde vinde o cafea deosebită, prăjită chiar de el. E pe o străduță de pe lîngă Piața Rosetti. Cînd te întorci în țară, să-i faci o vizită, să vezi ce înseamnă o cafea adevărată. Edited December 19, 2014 by VladSoare 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezar Posted December 19, 2014 Author Share Posted December 19, 2014 Nope, esti mult mai periculos decat am crezut! Sunt multe motive sa nu-ti urmez sfatul, prea multe. Apropo de magazinasul de care zici, am fost parca acolo unde au zeci de tipuri de cafea, am si cumparat, daca imi amintesc bine, am cumparat Sumatra. Esspresso-ul meu are macinator conic cu reglaj, la asta m-am uitat prima data cand l-am cumparat. In Romania si in general Europa, ca ma plimbam mult, cumparam Lavazza. Aici gasesc Lavazza doar macinata, trebuie sa comand on-line, si pe mine ma enerveaza genul asta de comert, cand cumpar trebuie sa pun mana si ochiu'... Daca ar fi sa incerc modul de preparare al cafelei de care ai amintit, si daca mi-ar placea mai mult decat espress-ul pe care am dat o avere, ar trebui sa ma sinucid, asa ca pot spune, "Vlad, inca nu sunt pregatit sa prepar cafeaua asa cum mi-ai recomandat". Sunt insa curios cum o sa simt la gust Dean & Deluca (de mult vroiam sa ii simt gusul caci am auzit multe despre ea), si mai ales cafeaua Thai Chivet, care a fost "procesata" prima data de maimute. Initial as fi vrut sa incep un subiect nou, dar m-am oprit caci nu stiu ce s-ar putea scrie prea multe despre cafea 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator danpin Posted December 20, 2014 Moderator Share Posted December 20, 2014 Gata! Deja imi pregatesc agenda pentru a lua notite Spor la depanat impresii savuroase! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator CITADELA Posted December 20, 2014 Moderator Share Posted December 20, 2014 In centru, in spate la Universitate, pe str. Ion Campineanu, este un gang ce da intr-o curte interioara; acolo exista o bacanie, ca pe vremuri, ce vinde vreo 50 de feluri diferite de cafea....macina si ei, daca este cazul (nu stiu ce fel de rasnita au) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezar Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 (edited) Gata l-am gasit (magazinul de care vorbea Vlad), http://www.delicateseflorescu.ro/ Am cumparat de acolo o "Sumatra". Sincer, nu m-a dat pe spate, dar recunosc ca nici nu am "ametit-o" cum spunea Vlad. Inainte sa am espresorul de cafea, preferam s-o fac cu apa fiarta, care o turnam peste cafeaua rasnita, la presa, ceva de genul asta: Prima data am vazut asa ceva (o presa) prin 98, eram in Canada si biroul a cumparat asa ceva pentru bucatarie Eu am plagiat ideea instantaneu si am cumaprat pentru mine inainte sa ajung acasa Puneam apa fiarta peste cafea (macinata in supermarket si dupa 2-3 minute presam incet. Apoi l-am vazut pe sefu cum pune apa fiarta si VIOLENT impinge si trage de coada aia de mi s-au inmuiat picioarele. Am si tipat la el: "Yooooooo...., spargi dracu moleculele-alea!" In afara de pregatelile astea de care am amintit (la presa si espresor), mai am un set de cafea turcesc, cumparat de la mama lui din Turcia, pregatit manual, sa va caut poza: Am gasit-o si pentru asta mandra-mea prepara (fierbe), o cafea pe cutia careia scrie "cafea turceasca", naiba o avea ceva special ca gustul e bun Am fost in vizita la un furnizor si am vazut setul intr-un restaurant si n-am plecat pana nu mi l-a vandut (€50), Proprietarul mi-a spus ca e cumparat de la Ceylanpinar, de langa granita cu Siria. Imi place la nebunie. Nituirea manerului nu e perfecta asa ca mai apar bule de apa cand il pun pe foc, dar si asta ii da o savoare aparte. Cand folosesc serviciul de cafea turcesc, imi place sa pun in cescuta speciala niste rahat turcesc cu fistic taiat in cubulete mici. Chiar daca nu ating de el cateodata, imi place sa fie prezent Azi cand am fost la cumparaturi am gasit rahat turcesc la un magazin iraqian, asa ca am luat o cutie, acum urmeaza sa caut cafea pentru serviciu si sa-mi pun nevasta sa treaba. Dac-as gasi si niste tzoale d-alea de dansatoare din buric, as avea toata ambianta, Mie cafeaua imi place cu caimac. Asta e un motiv pentru care imi place sa folosesc espresorul, si, bineinteles ca am canutele / cescutele din care imi place sa beau Ma duc sa mai imi fac una ca mi-ati facut pofta Edited December 20, 2014 by cezar1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezar Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 (edited) Uite Vlad, nici o cafea fiarta cum zici tu, nici chiar cea dedicata si "aranjata" in spirit turcesc nu-mi da o catifea asa cum imi scoate espresorul asta: Edited December 20, 2014 by cezar1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
VladSoare Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 (edited) Presa franceză e foarte bună. E ieftină, ușor de folosit și face cafea bună. Bineînțeles că trebuie să apeși pistonul foarte încet, nu ca șeful tău. Dacă-l forțezi e posibil chiar să spargi vasul. Serviciul turcesc e superb. Astfel de ceșcuțe au la o cofetărie turcească din centrul Brașovului la care trag cîteodată, cînd mă aflu prin zonă. Chiar mîine plec la Brașov pentru două săptămîni și sigur o să trec și pe la ei. E foarte frumos serviciul, dar are un singur cusur: toarta, fiind corp comun cu suportul și din același material cu el, se încinge foarte tare. Nu prea poți să apuci ceșcuța pînă nu se răcește. Mă surprinde că-i alb. Din ce material e? M-aș fi așteptat să fie din cupru, dar culoarea nu se potrivește. Argint sigur nu e, că nu l-ai fi luat doar cu cincizeci de euro. Edited December 22, 2014 by danpin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
VladSoare Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 (edited) Un espressor similar, dar altă marcă, avem la serviciu. Am pus mai mulți mînă de la mînă și acum îl folosim cu toții. E OK, face o cafea tare și cu multă spumă. Ceea ce îmi place cel mai mult la el este țeava de abur. Îmi place să-mi fac capuccino. Dar mai am mult de lucrat la tehnică. Încă nu-mi iese o spumă prea grozavă. E OK în lipsă de altceva, dar nu se compară cu un capuccino ca lumea. Tu cum te descurci cu ea? Edited December 22, 2014 by danpin postare dublata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezar Posted December 23, 2014 Author Share Posted December 23, 2014 (edited) Sa stii ca nu se incalzeste toarta prea tare, acum daca te-ai referit la ibric, e okay pntru ca e lunga si se pierde din puterea calorica "pe drum" La canutza, da, e calda, dar se poate folosi, nu cred ca are peste 60°C, ca temperatura maxima. Asta, mai mult ca sigur ca nu atinge perfect canuta de portelan din interior, si deci caldura se transmite doar prin 4-5-6 puncte.. Mai cald este capacul, dar nici ala insuportabil. Materialul.., cu toate ca ar trebui sa stiu avand in vedere studiile si experienta, ma rusinez. Dar uite sa stii ca o sa tin minte si o sa calculez densitatea sa estimez din ce aliaj ar putea fi facut. Argint..., nu uita ca l-am cumparat din Turcia unde am scazut de la $150 la $50 Esspressoul acum. O singura data am facut capucino. E pentru mandra. Mie imi place sa apas pe butonul de 2 cesti si sa pun in canuta pe care o vezi in fotografie. Deci 2 intr-una, la cat mai putina apa Imi place sa fie cafeaua neagra si spuma alba, fina si catifelata. hai ca m-ai facut sa o pun de un capucino maine dimineata sa-i fac o surpriza. Nu ma mai duc la servici pana pe 5, dar am o sedinta la 7:30 cu china, dupa care Plec sa ii iau o briosa cu iaurt si afine de la starbucks, si o sa-i fac o surpriza cu capucino-ul la care ii fac fotografie sa-l vezi si tu, Edited December 23, 2014 by cezar1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezar Posted January 4, 2015 Author Share Posted January 4, 2015 La espressor n-o să simți o diferență prea mare. Dacă vrei să simți într-adevăr o diferență, fă așa: 1. Caută o cafenea unde cumpără cafea verde și o prăjesc ei înșiși. 2. Cumpără puțin, cam 50g, dintr-o cafea care a fost prăjită foarte recent. 3. Ia-ți o rîșniță cu conuri ceramice (nu cu lame rotative, alea nu-s bune de nimic) și cu reglaj de finețe. 4. Chiar înainte de preparare, macină cafeaua cît de fin se poate, mai fin decît pentru espressor. Să iasă ca o făină. 5. Prepar-o la ibric, la foc mic, dată în foc doar o singură dată (sau eventual de maxim două ori, dar nu mai mult, pentru că devine amară). 6. Consum-o în maxim o săptămînă de cînd ai cumpărat-o. Yumm... Singura problemă e că după ce faci asta n-o să-ți mai placă nici o cafea din comerț, iar espressorul va strînge praf. Poate ai auzit de "Confesiunile unui cafegiu", de Gheorghe Florescu. E o carte interesantă din multe puncte de vedere, care merită citită. Ei bine, autorul a reușit după mulți ani să-și redeschidă un magazinaș unde vinde o cafea deosebită, prăjită chiar de el. E pe o străduță de pe lîngă Piața Rosetti. Cînd te întorci în țară, să-i faci o vizită, să vezi ce înseamnă o cafea adevărată. Mi-a ajuns astazi: Am dat eu ce-am dat la manivela,... apoi am adus bormasina. Gustul e intr-adevar diferit Maine fac una la rasnita, una la espresor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now