Jump to content
POLITISTI.ro

Lamuriri privind aplicarea Legii 61/1991


Userm

Recommended Posts

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la aplicarea Legii 61/1991 - sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata la 7 februarie 2014.

La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis un restaurant cu program non-stop care produce un zgomot infernal in timpul noptii, orele 22:00 - 08:00. Camera mea este asezata deasupra partii din spate a restaurantului, mai exact deasupra bucatariei restaurantului (in aceeasi zona se afla si vestiarele angajatilor, depozitele de alimente, toaletele). Este vorba de bubuituri, de trantit de scaune si mese, de un zgomot infiorator pe care il fac scaunele trase pe podeaua din gresie.

Am sunat Politie si am reclamat zgomotele produse de restaurant, dar ne lovim de o problema de neinteles pentru mine. Politistii nu vin in casa noastra sa constate zgomotul ci se duc direct in restaurant, reprezentantii restaurantului le arata autorizatia de functonare emisa de Primarie si le spun ca nu este zgomot. Politistii nu verifica niciodata partea din spate a restaurantului si pleaca spunandu-ne ca ei nu au dreptul sa intre in interiorul restaurantului si ca daca exista autorizatie ei nu au ce face ... sa ne adresam la Primarie,

Am depus plangere si la Primarie dar ni s-a raspuns ca daca nu exista amenzi pentru incalcarea linstii publice ei nu au ce sa faca, nu le pot anula autorizatia de functionare si ca sa ne adresam la Politie. Suntem pur si simplu pasati de la Primarie la Politie si nimic nu se rezolva. Aceasta situatie dureaza de 3 luni de zile si am ajuns fizic la limita suportabilitatii, De 3 luni de zile nu putem dormi si ne trezim noapte de noapte din 5 in 5 minute. Avem reclamatii depuse la ambele institutii si nimic nu se rezolva.

Politistul de proximitate ne-a spus ca si el a trimis adrese catre Primarie si Poltie Locala, dar fara nici un rezultat, Toti vecini din bloc au semnat reclamatia referitoare la functionarea restaurantului, dar nimeni nu o ia in seama, 

Reprezentantii restaurantului au efectuat lucrari de constructie fara autorizatie de constructie, motiv pentru care au fost amendati si li sa deschis dosar penal.

Pe langa faptele prezentate mai sus, reprezentantii restaurantului au ridicat firma luminoasa pe balconul nostru, fara a avea acordul nostru. Am reusit de 2 ori sa ii oprim, dar a treia oara, cand nu eram acasa au reusit sa o monteze pe balconul nostru, Politistii sositi la fata locului nu au luat nici o masura ci doar ne-au amenintat ca nu cumva sa ne atingem de firma luminoasa, ca daca o vom da jos ne vor acuza de distrugere, chiar daca aceasta este ilegal amplasata pe proprietatea noastra,

Am depus reclamatii la Primarie si la Politia locala si mi s-a raspuns ca fapta a fost incadrata ca infractiune in forma continuata, dar firma luminoasa a ramas pe balconul nostru si nici nu se stie daca va fi data jos vreodata.

Problema mea cea mai mare ramane insa zgomotul. Sunt o persoana cu mari probleme de sanatate, sunt incadrata ca persoana cu handicap si pur si simplu aceasta situatia mi-a deteriorat in mod grav starea de sanatate,

Din cate am aflat reprezentantii restaurantului au incercat sa mituiasca politistii de la Politia Locala, fapta pentru care li s-ar fi deschis inca un dosar penal. Mentionez ca este vorba despre un foarte puternic lant de restaurante si toti, inclusiv politistii ne sfatuiesc sa apelam la televiziune si presa, ca este singura sansa.

Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Ce pot face mai mult pentru a rezolva aceasta situatie? Reprezentantii Primariei spun ca daca vor exista amenzi pe Legea 61 li se va anula autorizatia de functionare. Intrebarea mea este, cum ii pot convinge pe politisti sa vina sa constate zgomotele? As vrea ca ei sa vina direct la mine in apartament si nu sa se duca in restaurant (se face liniste pentru 30 de minute si apoi reincepe zgomotul).

Imi cer scuze ca am scris atat de mult, dar am vrut sa va faceti o idee despre situatie. Stiu ca nu aveti cum sa ma ajutati, dar am nevoie macar de un sfat pentru ca simt ca pur si simplu voi ceda. Ne simtim abandonati si nu vad nici o cale de iesire din aceasta situatie.

Va multumesc pentru rabdarea de a citi mesajul meu.

 

 

Link to comment
  • Moderator

Nu poliţiştii trebuie să constate zgomotele. Acest lucru se poate face de către lucrătorii Gărzii Naţionale de Mediu sau ai Direcţiei de Sănătate Publică (nu ştiu exact care dintre aceste instituţii), care trebuie să vină şi să efectueze măsurători cu aparatură specială ce indică valoarea decibelilor înregistraţi.
Cei de la Primărie mint cu neruşinare, pentru că în cadrul poliţiei locale (fostă comunitară), aflată în subordinea primăriei există servicii pentru Protecţia Mediului şi Inspecţie Comercială, care la rândul lor pot face verificări în urma sesizărilor primite şi pot aplica sancţiuni.
Chiar dacă Poliţia Română aplică sancţiuni în această situaţie, Primăria nu are cum să afle, pentru că nu primeşte niciun fel de document în acest sens.
Atunci când cei de la Primărie acordă aceste autorizaţii de funcţionare, nu consultă Poliţia. Trebuie să-şi facă treaba şi să pună comunitarii locali la muncă, pentru că datorită unor astfel de situaţii au fost înfiinţaţi, asta e treaba lor.
Te sfătuiesc să depui reclamaţie scrisă atât la Primărie/comunitarii locali, la Garda de Mediu cât şi la DSP. Nu uita că şi aceşti comunitari locali au dreptul să aplice sanţiuni la Legea 61/91 rep.

Link to comment

Multumesc mult pentru raspuns domnule Marius.

Am depus deja reclamatii scrise la toate institutiile enumerate de dvs.

Cei de la Protectia Mediului din cadrul Politiei Locale ne-au cerut sa le dam voie sa efectueze masuratori, Au venit in apartamentul nostru si tot ceea ce s-a intamplat a fost un circ. Zgomotele care se auzeau erau foarte puternice. Au refuzat sa intocmeasca proces verbal, au refuzat sa ne arate documente din care sa rezulte daca aparatul este omologat/autorizat. Au spus ca trebuie sa descarce datele in calculator si au plecat. A trecum mai mult de o luna de atunci si cu toate ca am solicitat in scris rezultatele masuratorilor sonometrice, ei refuza sa ni le comunice. Ca raspuns ni s-a spus ca zgomotele care se aud (trantit de usi, scaune, mese, galagia angajatilor, bubuiturile) nu tin de competenta lor si nici a Garzii de Mediu, ci de a Politiei ... ca este vorba de aplicarea legii 61.

Aici ma lovesc de urmatoarele probleme:

- atunci cand chemam politia (indiferent care, locala sau sectia de politie), politistii nu vin sa constate zgomotele, merg direct in restaurant. Reprezentantii restaurantului le arata autorizatia de functionare iar politistii pleaca si ne spun ca ei nu au voie sa intre in interiorul restaurantului (camera mea este situata pe partea din spate a restaurantului, adica zona in care se lucreaza efectiv non stop, bucatarie, vestiare, spatii depozitare etc). 

Am ajuns la capatul puterilor, de 3 luni de zile dureaza aceasta situatie si eu nu vad nici o rezolvare, Sunt un om cinstit care nu a avut niciodata probleme cu Politia ... mereu am crezut ca politistii sunt acolo undeva si sunt cei care ma vor ajuta in cazul in care voi avea nevoie de ei. Aveam un respect enorm pentru acesti oameni, credeam ca ei sunt cei care ne apara. Acum ceva timp vedeam inscriptiile de pe masinile de politie, acelea cu "Siguranta si incredere" ... cam asta era ceea ce insemna pentru mine Politia Romana. Sunt femeie si ma simt coplestita. Ma credeti ca am inceput sa simt ca vreau sa iau un topor (nu, nu am asa ceva in casa, dar asta simt ca as face) si sa merg jos sa fac ca zgomotul sa inceteze? Simt ca o iau razna si nu ma mai pot controla, vreau doar sa vin acasa si sa pot dormi macar 1 ora fara sa aud bubuituri, Probabil ca nu voi face asta, nu am facut niciodata rau nimanui.

Va multumesc inca o data ... am facut deja tot ceea ce mi-ati spus, probabil ca problema mea nu are nici o rezolvare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.