Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

 • 1 year later...

Daca sunt atacat cu pumnii de o persoana si ii aplic agresorului o lovitura care ii cauzeaza moartea sunt acoperit de legitima aparare?

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Catalin

Teoretic da. Practic, judecătorul stabileşte acest lucru pentru fiecare caz în parte. Iar dacă consideră că reacţia ta a fost una disproporţionată, vei face puşcărie. 

Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

Buna ziua!

Eram intr-o zi in traficul din bucuresti cu sotia si fetita in masina.Din neatentie si necunoasterea Bucurestiului m-am incadrat gresit la un semafor unde era si o trecere de pietoni,intradevar se facuse rosu pentru cei pentru banda de inainte iar intermitent pt banda pe care ma incadrasem,insa erau pietoni pe trecere si nu ma puteam deplasa mai departe. Un sofer din spate a insistat sa claxonene excesiv si au coborat din masina doi tipi masivi venind la geamul masini si injurand si dand cu pumni in geam. Cum trebuia sa procedez in aceasta situatie din punct de vedere legal.Ii lasam sa imi dea un pumn si dupa aceea ma duceam la politie?

Intrebarea mea e simpla cum ma pot proteja legal de agresori?

Ps : Sunt o persoana care nu sa batut in toata viata cu nimeni si nici nu doresc asa doar vreau sa stiu cum imi pot proteja familia fara sa patesc nimic?Ce pot folosi?

Va multumesc si va doresc o zi minunata!

 • Downvote 2
Link to post
Share on other sites

ionut1. situatie frecvent intalnita... legal ...doar daca pornesti camera la telefon si ai o proba in instanta ,,,dar daca nu s.au produs pagube atunci    eu zic ignora si nu te cobori la nivelul gorilelor)! .in nici un caz nu cobori din masina ! o zi linistita tuturor

 

 • Downvote 4
Link to post
Share on other sites

Elvis înțeleg ce zici,dar ionut1 a precizat clar că nu are nici un fel de cunoștințe de autoapărare  ,așa că în cazul lui, este mai bine să nu părăsească mașina !

 • Downvote 2
Link to post
Share on other sites

Sa inteleg ca nu este nici o metoda legal de a-mi proteja familia decat sa ma iau la bataie cu ei sau sa stau in masina, in timp ce aceste "gorile" imi sperie si traumatizeaza familia?

Am vrut sa imi procur un pistol taser pentru aceste situatii insa am aflat ca nu sunt legale.Banuiesc ca este mai bine sa obtin un permis de port arma si sa ii inpusc decat sa ii curentez.Inteleg ca unele persoane sufera cu inima si ar putea patii ceva .Dar cand te dai jos din masina si te duci la el sa il intimidez sau sa il bati nu mai ai probleme cu inima?.Sunt absolut sigur ca pot obtine un permis de port arma si de asemenea imi pot achizitiona si o arma ,totul legal dar as prefera sa nu ranesc pe nimeni insa familia mea e pe primul loc.

Sunt de acord sa se ceara un consult si un aviz pshihologic pentru cei ce vor sa aibe un pistol taser.sa nu il foloseasca aiurea sa se distreze.

 • Downvote 3
Link to post
Share on other sites
 • Moderator

Fiecare înţelege doar atât cât poate. Prima postare a topicului cuprinde toate informaţiile şi explicaţiile necesare. 

 

 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

Buna ziua.Am intrat pe acest site,deoarece cu doar doua zile in urma am avut parte de o intamplare deosebit de grava.Eu si ceilalti membri ai familiei,sotia(47 ani),fiica noastra(21 ani) si fii nostri(23ani,21 ani si 13 ani) ne-am intors din concediu..Am ajuns la autogara in jurul orei 23.Neavand masina am vrut sa luam doua taxiuri,dar banii nu ne ajungeau.Asa incat am hotarat sa mergem la un ATM pentru a retrage niste bani.Pentru acest lucru s-au dus fiica si unul din fii.Cand sa traverseze(era verde) o masina cu trei rromi (mie greu sa le spun asa),au inceput sa-i sicaneze,prefacandu-se ca-i calca.Fiica mea le-a aratat semaforul.Atunci ei au inceput sa injure,sa scuipe si au aruncat un pahar cu bautura spre ea.Celalalt fiu a fugit imediat in apararea lor.Atunci tiganii(scuze rromii),au iesit din masina cu o sabie(maceta) si o bata de basseball.Fiul care a sarit in ajutor a scos un spray lacrimogen pe care l-a indreptat spre ei dar nu l-a folosit.La vederea sprayului au urcat in masina,au injurat in continuare si au plecat.Am rasuflat usurati.Pe moment,caci ei au intors masina si au venit pe sensul opus,si daca unul din fii nu se ferea,era lovit in plin.Apoi dupa doi metri au opprit si au iesit in fuga din masina repezindu-se la copii mei cu sabia fluturind-o amenintatori.Fiul meu s-a bagat in intampinarea lor cu sprayul in mana.Cum de data asta tiganii nu au fost intimidati a fost nevoit sa dea un jet spre agresor care a pus mana la ochi si s-a retras.Ceilaltio doi au incercat sa atace prin invaluire pe laturi.Fiul meu a mai dat un jet spre cel cu bata fapt care a facut ca cel de al treilea agresor sa se retraga.S-au suit in masina si au fugit intrucat noi am sunat la 112 inca de la inceputul conflictului.In concluzie,familie atacata de trei persoane inarmate cu intentia clara de a provoca vatamari grave,reuseste sa respinga atacul doar cu un spray de 50 ml.Desi atacul a fost respins,traumele psihice sunt deosebit de grave.Mentionez cu aceasta ocazie deosebita promptitudine a organelor de politie,jandarmerie precum si a serviciului de urgenta 112,care in aproximativ 30 minute i-au identificat si retinut.Nu am depus plangere penala,dar am hotarat sa ne luam masuri de protectie personala,intrucat sau inmultit atacurile rromilor,favorizati de legea foarte blanda,cu multe portite de scapare.INTREBARE - In situatia pe care am prezentat-o,daca aveam asupra noastra si foloseam spray urmat de baston cu electrosoc telescopic(800 kw) asupra celor trei,imobilizandu-i si deferindu-i organelor in drept care au fost anuntate in prealabil am fi beneficiat de legitima aparare?Dar daca in urma panicii si a traumei psihice deosebite la vederea acelei sabii,am fi facut exces de aparare,iar atacatorul ar fi suferit traume grave,chiar deces?Multumesc anticipat,cu respect si stima.

Link to post
Share on other sites

Nu ai depus plangere penala......asta spune totul! In rest, multa sanatate.

Oare te-ai gandit macar o secunda ce s-ar fi putut intampla? Sau ca tiganii nu erau la prima fapta? Sau ca o sa faca alte victime? Asta cu imobilizarea cand ala are o maceta in mana.....

Procurorul desfasoara cercetari si judecatorul hotaraste in functie de probele adunate intr-un dosar. Nu cred ca poate sa iti spuna cineva ce s-ar fi intamplat in cazul in care unul din porumbeii antifonati mergea intr-un loc cu verdeata. In situatia prezentata fiul tau a fost in legitima aparare.

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Catalin

Deci spui că ăia s-au strofocat şi i-au identificat, după care i-au căutat şi i-au găsit ... iar voi nu aţi depus plângere? Practic aţi făcut pişu pe munca lor!
Ştii că "mulţumită" grozavelor şi mirificelor coduri (penal şi de procedură penală), ăştia noi europene, lipsa plângerii înlătură răspunderea penală şi ţiganii ăia le-au râs în nas acelor poliţişti, nu!? Şi uite-aşa opinia publică şi toţi luptătorii dreptăţii de pe facebook vor zice că poliţiştii "nu le-au făcut nimic", că sunt mână-n mână şi alte asemenea stereotipuri generate de manipularea ce se practică în mod curent.

 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites
 • Membru

@kris noi te sfatuim sa depui plangere. Mai ai timp (90 de zile), asta daca nu cumva ai declarat deja ca nu doresti.
Nu ne-ai spus exact....nu ai depus pe moment si ti-ai rezervat dreptul pe viitor sau ai declarat din capul locului ca nu doresti sa depui ?

Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...
 • Moderator
Marius

Comiterea unei fapte prevăzute de legea penală în stare de legitimă apărare este considerată de lege ca fiind justificată. În această situație fapta nu constituie infracțiune.

Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.

Se prezumă a fi în legitimă apărare și acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

(…) apelantul inculpat A. a lovit, în data de 22 septembrie 2015, în jurul orei 21.00, în timp ce se afla în scara X. a blocului din Calea B., persoanele vătămate C. şi D., cauzându-le vătămări ce au necesitat un număr de 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, conform certificatului medico-legal nr. Y. din 23 septembrie 2015, respectiv, un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, conform certificatului medico-legal nr. Z. din 23 septembrie 2015.

(…), este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârșită în legitimă apărare. Este în legitimă apărare persoana care săvârșește fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat și injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporțională cu gravitatea atacului.

Apelantul inculpat A. a susţinut că între el şi persoanele vătămate exista o relaţie tensionată din cauza faptului că acestea i-ar fi adresat cuvinte/expresii jignitoare, de-a lungul timpului, verbal sau prin scrieri efectuate pe pereţii din scara blocului şi ai liftului, ar fi rupt majoritatea informărilor afişate în spaţiul imobilului de către asociaţia de proprietari, inculpatul fiind preşedintele acestei asociaţii o anumită perioadă de timp, şi i-ar fi cauzat neplăceri în contextul în care deţineau mai multe animale în apartament, fiind vecini de palier, la etajul 4 al imobilului.

Fără a aprecia asupra veridicităţii acestor susţineri, instanţa de apel consideră că, şi reale dacă ar fi, aceste împrejurări nu constituie, în mod evident, un atac material îndreptat împotriva inculpatului, condiţia (…) ca atacul să fie material, fiind neîndeplinită.

Atacul este material când se exercită prin mijloace de natură să pună în pericol fizic valoarea socială contra căreia este îndreptat şi pentru efectuarea lui s-a recurs la violenţă fizică ori s-a manifestat o atitudine pasiv agresivă prin care s-a creat un pericol fizic pentru valoarea vizată.

Legea penală exclude de la aplicarea legitimei apărări atacurile nemateriale produse prin acţiuni non-violente, cum sunt insultele, ameninţările scrise sau verbale, defăimările, zvonurile etc., considerând că în aceste situaţii s-ar putea invoca cel mult provocarea, ca circumstanţă atenuantă legală sau o circumstanţă atenuantă judiciară.”

(I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 99/A din 8 aprilie 2020)

 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • Bursucu
   By Bursucu
   Buna ziua.
   Am o intrebare care ma chinuie de mult timp.
   De mic copil am fost pasionat de arte martiale si am frecventat diverse cluburi. Am avut ocazia sa invat multe elemente din stiluri diferite de la diversi oameni. Am aflat de multe elemente de lupta si aparare care par dubioase din punct de vedere etic si legal.
   Unul dintre acestea este Sokuto (si derivatele acestui procedeu). Mi-a fost prezentat ca o tehnica de aparare foarte buna, si chiar este. Necesita putina forta si adversarul este neutralizat instantaneu. Implica o lovitura la genunchi care indoaie genunchiul in sens contrar si il rupe. Aceast lucru m-a pus pe ganduri.
   Vorbind pur teoretic, daca as fi atacat cu un cutit sau topor, etc, Doamne Fereste, as folosi Sokuto imediat. E mai bine decat sa ma aleg cu un cutit in gat.
   Dar in cazul in care ma ataca unul cu maine goale si eu aplic lovitura asta, nu ar fi considerat un exces si ar iesi din aria apararii legitime? Chestia asta schilodeste. Piciorul nu va mai fi niciodata la fel.
   Asta vreau sa stiu. Mi-a fost prezentat ca o chestie de aparare dar nu mi s-a spus nimic de implicatiile legale.
   (Oricum, multumesc lui Dumnezeu, nu am avut niciodata o situatie violenta in care sa am vreo vina si din care sa nu pot scapa cu un pic de spray cu piper si fuga.   )
  • NOYFB
   By NOYFB
   Se dau urmatoarele situatii :

   A.Un om este batut violent pe strada .
   B.Un om este atacat cu o arma letala si ii este pusa viata in pericol.
   C.Eu sunt atacat de catre un individ.
   D.Eu sunt atacat de catre un individ cu o arma letala.

   Se va considera victima/eu un civil/individ obisnuit ( ~60 kg cu o inaltime de ~1,70m cu o varsta intre 20-40 ani, fara antrenament lupte corp la corp (box, muay thay , karate ...) ).
   Se va considera agresorul un individ superior unui individ obisnuit (mai masiv , mai inalt , posibil practicant de lupte corp la corp) . Mentionez detaliile astea pentru ca nu cred ca va fi nevoie sa folosesti un dispozitiv pentru a te apara de o persoana inferioara ca statura/varsta.

   Se dau intrebarile :

   In situatiile : A,B,C,D , care ar fi procedurile corecte ?

   Ca civil ce dispozitive pot detine/folosi in aceste cazuri, de unde le pot procura si daca am nevoie de o anumita aprobare pentru ele de unde / cum pot face rost de ea ? . (Ex : Sa luam cazul B , Procedura 1 , ma apropii de agresor si il neutralizez cu : spray cu piper/CS/mixt , baston telescopic , pistol gaze/bile cauciuc dupa care il imobilizez cu : propriul corp (tinandul imobilizat cu propia forta) , il imobilizez cu funie / catuse / zip-tye . Procedura 2: memorez trasaturile agresorului si : strig dupa ajutor / sun la politie / fug , in timp ce victima este ucisa . )

   Acestea fiind zise dumneavoastra stiti urmatoarele :
   A. In anumite cazuri pierderea unei vieti ar fi putut fi evitata daca martorul/victima ar fi fost dotati cu cunostintele/antrenamentul/dispozitivele necesare si lear fi folosit corespunzator.
   B. In anumite cazuri prin incercarea de a inlatura un agresor multe persoane fara cunostine/antrenament/dispozitive au ajuns sa fie ranite/ucise. (Ex. In cazul A/B o persoana se duce sa ajute victima ajungand la randul ei o victima .)

   Imi cer scuze pentru eventualele greseli de ortografie/exprimare.

   Multumesc anticipat
  • Marius
   By Marius
   Rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală este dat de prima prelevare de mostre biologice
    

    
   Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a emis o hotărâre pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, în sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală în ipoteza unei duble prelevări de mostre biologice.
    
   Noul Cod penal, în art. 336 alin. (1), a incriminat fapta de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului, iar legiuitorul nu a preluat textul din vechea reglementare, ci a modificat condiţiile de incriminare în ceea ce priveşte momentul în care este necesară existenţa îmbibaţiei alcoolice în sângele conducătorului auto.
   Dacă din reglementarea anterioară se desprindea concluzia că îmbibaţia alcoolică peste limita prevăzută de lege trebuie să se găsească în sângele conducătorului auto la momentul conducerii autovehiculului, noua reglementare prevede că momentul relevant este cel al prelevării mostrelor biologice.
   Problema de drept ridicată, în legătură cu modificarea textului de lege, este aceea de a şti care este rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală în ipoteza unei duble prelevări, în condiţiile în care, conform aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1512/2013, la art. 10 alin. (1) se prevede că pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta tot două probe de sânge.
    
   Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis sesizarea şi a decis (Decizia nr. 3/2014, în vigoare de la 28 mai 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 392/2014) că, în aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, în ipoteza unei duble prelevări de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală (pentru reţinerea infracţiunii de "conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe") este cel dat de prima prelevare.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.