Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Suspendare permis 120 de zile, reducere suspednare, modalitate predare permis.


abonat

Question

Buna ziua

Doresc si eu cateva clarificari in ceea ce ma priveste.

Am avut un proces pe rolul Tribunalului Constanta in faza de recurs pentru anularea unui proces verbal de contraventie pentru depasirea vitezei.

Procesul a fost suspendat prima data 6 luni si apoi 12 luni iar de fiecare data inainte de expirarea suspedarii am depus cerere pentru reluarea procesului.

Astazi am primit prin posta Decizia pronuntata in 5 Noiembrie 2014 care este Irevocabila prin care se perimeaza recursul impotriva sendintiei initiale de la Judecatoria Mangalia.

Am fost astazi la Politie sa depun carnetul si am aflat de perioada celor 15 zile, motiv pentru care momentan nu am depus carnetul iar dupa ce am fost verificat in prezent nu am suspendat dreptul de a conduce.

Am inteles ca pentru depasirea celor 15 zile perioada de suspendare se majoreaza de la 90 de zile la 120 de zile si nu mai am dreptul de a da examenul de reducere a suspendarii pentru maxim 30 de zile sau macar la jumatatea perioadei.

Nu comentez formularea legii cu predarea permisului in 15 zile desi eu am primit abia astazi comunicarea.

Am studiat putin astazi legea si am cateva intrebari

Cele doua aliniate din art 121 spun ca suspendarea dreptului de a conduce incepe in data pronuntarii sentintei irevocabile.

In acest sens doresc sa stiu cand incepe de fapt suspendarea in momentul cand voi preda carnetul sau suspendarea a inceput din data de 5 Noiembrie 2015 ?

Ce se intimpla daca nu voi preda acum carnetul si il voi preda de exemplu in Aprilie 2015 sau Septembrie 2015 (ma voi interesa daca permisul va figura ca suspendat sau nu inainte de a ma urca la volan).

 

Exista in lege un articol in care suspendarea de 120 zile se reduce la 60 de zile daca la 30 de zile din ce am inteles nu este posibila ?

In final doresc sa va intreb daca avand dreptul de a conduce in Romania suspendat in baza unei procuri in care voi declara ca voi conduce in Bulgaria imi pot recupera carnetul pentru a il putea folosi in Bulgaria si evident ca fiind suspendat in Romania nu voi conduce in tara ci doar in afara tarii.

 

In OUG 195 / 2002 la Capitolul VIII Art
Art. 121
(1) In cazul in care instanta investita cu solutionarea cauzei a respins plangerea contravenientului impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, isi produce efectele dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare a permisului de conducere.
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

Link to comment
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 1

Buna seara,

 

In primul rand multumesc pentru raspunsuri, din pacate la ghiseu nu am primit un astfel de raspuns argumentat ci doar informatii contradictorii.

 

Starea de fapt este ca in prezent permisul va fi suspendat 120 de zile 90 de zile plus 30 de zile majorare deoarece nu am predat carnetul in termenul de 15 zile desi nu primisem comunicarea (dar nu doresc sa insist pe acest aspec).

 

Din informatiile furnizate de dumneavoastra sa inteleg ca fie pot preda eu carnetul in decursul acestei luni, fie in cazul in care voi primi o comunicare prin Posta din partea Politiei, va trebui sa predau carnetul in termen de 5 zile.

 

Ce se intimpla daca eu sunt plecat din tara in aceasta perioada de exemplu voi fi plecat in intervalul 20 Decembrie 15 Ianuarie.

 

Sa presupunem ca Politia va expedia acest document pe 01 Ianuarie deci pe 06 Ianuarie permisul este suspendat.

 

Deci daca eu revin pe 15 Ianuarie si gasesc la Posta acest document si predau carnetul pe 15 Ianuarie se suspenda permisul pentru 120 zile + inca 30 de zile ? sau permisul se suspenda pentru cele 120 de zile initiale.

 

A nu se intelege ca in acest interval voi conduce.

 

Mentionez ca 15 ani de cand detin permis de conducere este pentru prima data cand mi se suspenda dreptul de a conduce.

 

La final doresc sa va intreb daca suspendarea dreptului de a conduce are afect doar pe teritoriul Romaniei sau pe intreg teritoriul UE ?

Deoarece eu sunt mare parte din timp in afara tarii si doresc sa stiu daca in baza unei declaratii notariale precum ca nu voi conduce pe teritoriul Romaniei ci doar pe teritoriul ator state UE permisul poate fi recuperat dupa predarea prealabila a avestuia si folosit in scopul explicat mai sus.

 

In ceea ce priveste de ce am ales sa contest procesul verbal pentru ca desi nici acum nu s-a demonstrat daca eu eram in afara sau in interiorul localitatii atunci cand masina ce avea aparatul radar ce venea din sens opus a inregistrat viteza, masina ce se afla la o distanta destul de mare de `granita` localitatii.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Pe acest website se promovează respectarea legii, deci singurul sfat sau îndrumare este să mergi şi să depui permisul de conducere, nu să încerci cu disperare să găseşti o modalitate prin care să continui să conduci. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Multumesc pentru raspuns.

 

Eu doresc un raspus clar si oficial.

 

Astazi la biroul Politiei mi s-a spus ca permisul nu este suspendat dar suspendarea incepe din 5 Noiembrie ?

 

Alt angajat de acolo a spus ca suspendarea incepe din momentul cand predau permisul dar a spus ca il pot preda si in 2015 in Februarie de exemplu.

 

De aceea informatiile fiind confuze chiar contradictorii doresc clarificari in acest sens.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Art. 209.

(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

O hotărârea definitivă şi irevocabilă este cea mai puternică decizie din punct de vedere juridic, ea nu mai poate fi atacată sub aceeaşi formă şi este decizia ultimei instanţe care poate judeca respectiva cauză.

Până să devină irevocabilă, sentinţa are o forma definitivată şi deci îi zice definitivă, iar pentru forma irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă, după termenul prevazut. (în cazul contravenţiilor termenul pentru a devenii irevocabilă este de 15 zile în primă instanţă şi după pronunţare pentru hotărârile date în recurs).

Orice parte în proces, personal sau prin mandatar avocat, cu împuternicire avocaţială, sau mandatar neavocat, cu procură specială în acest sens, poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti.

În concluzie termenul de 15 pentru predarea permisului de conducere, se scurge de la data legalizării hotărârii judecătoreşti.

Când legalizarea se face de către contravenient (persoana în cauză), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu cele 30 zile şi intră în vigoare după ce poliţia primeşte hotărârea definitivă şi irevocabilă.

Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.

În concluzie, ce urmăreşti tu prin această întrebare şi anume, să primeşti o confirmare că poţi conduce fără probleme dacă nu vei preda permisul de conducere, răspunsul este categoric NU.

Poliţistul rutier este obligat de lege să verifice în bazele de date starea permisului chiar şi în cazul în care conducătorul auto prezintă la control şi înmânează poliţistului permisul de conducere, ori în situaţia în care conducătorul auto nu predă permisul de conducere iar dreptul de a conduce îl are suspendat şi este depistat conducând i se întocmeşte dosar de cercetare penală, riscând o pedeapsă penală privativă de libertate, iar permisul de conducere este anulat definitiv.

Ideea că poti conduce liniştit cât timp ai permisul de conducere în buzunar este total falsă, pentru că există posibilitatea ca oficiul juritic al poliţiei să solicite oricând legalizarea hotărârii judecătoreşti şi să implementeze suspendarea dreptului de a conduce, iar tu să fii depistat conducând şi să te pricopsești cu un dosar penal.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Cu atât mai mult într-un alt stat unde legile sunt ceva mai drastice iar aplicarea lor poate conține forme pe care legea românească nu le prevede.

De exemplu arestarea pentru conducere fără permis.

Nicio dovadă înlocuitoare a permisului de conducere nu este recunoscută, ca document, și valabilă decât pe teritoriul României.

Ca și plăcuțele cu numere roșii.

Sfatul meu este să predai permisul în termenul prevăzut și să respecți hotărârea instanței.

Asta e viața! Cu bune și cu rele, suntem bărbați, ne asumăm greșelile și trecem peste ele plătindu-le cu demnitate.

Noi polițiștii așa facem.

Cum spun și colegii mei, nu promovăm și sfătuim decât în spiritul respectării legii.

Orice formă de fraudare, eludarea sau fentare mie personal îmi provoacă silă iar persoana care pune astfel de întrebări, cum să "fure", va fi tratată cu dispreț. Vorbesc de cum procedez doar eu.

Este adevărat că oameni fiind greșim pentru că suntem supuși greșelilor dar când acestea ne sunt lecții din care nu învățăm nimic, neinteresându-ne, căutând cu disperare să trecem peste și să facem la fel cu prima ocazie, părerea mea este că o putem pune pe seama relei voințe.

Totuși, ca o curiozitate personală, care a fost motivul invocat de tine pentru a-ți fi anulat acel proces verbal și cu ce viteză ai fost depistat și înregistrat de aparatul radar?

Te întreb pentru că dacă fapta există, de ce trebuie să contestăm?

Care este logica?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Nu te aştepta să repetăm la nesfârşit, doar pentru că tu nu pricepi şi repostezi aceleaşi întrebări.

 

Dacă eşti cetăţan român şi permisul tău este eliberat de autorităţile române, nu se aplică prevederile legale la care faci referire cu declaraţia notarială. Nu mai căuta modalităţi de a scăpa de consecinţe.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

La final doresc sa va intreb daca suspendarea dreptului de a conduce are afect doar pe teritoriul Romaniei sau pe intreg teritoriul UE ?

Deoarece eu sunt mare parte din timp in afara tarii si doresc sa stiu daca in baza unei declaratii notariale precum ca nu voi conduce pe teritoriul Romaniei ci doar pe teritoriul ator state UE

 

Dreptul de a conduce pe teritoriul altor state îl ai tocmai în virtutea permisului românesc, pe baza unor convenții de reciprocitate (noi recunoaștem permisele lor, ei le recunosc pe ale noastre). Cu alte cuvinte, statul român declară prin intermediul permisului că cetățeanul X are dreptul să conducă, iar celelalte state recunosc această declarație și îți permit să conduci pe teritoriul lor în baza ei. Or dacă statul român îți suspendă acest drept, atunci pe ce bază ai mai putea conduce în alte state? :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

cele 15 zile decurs de la data de 5 noiembrie. iti spun, pentru ca si eu am fost in aceeasi situatie; in sistem, dreptul de a conduce va figura ca fiind suspendat. in momentul predarii permisului se va da dovada cu drept de conducere pana la 12 noaptea si apoi...repaus!

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Orice formă de fraudare, eludarea sau fentare mie personal îmi provoacă silă

 

Si eu am acelasi sentiment 

Imi vine in minte expresia unui individ care, surprins fiind cand incerca sa-mi fure motocicleta a inceput sa planga, "hai sa ne intelegem, mancati-as!"

Nu e cu nimic diferita situaita de fata.

In plus ar trebui sa se afle si pe forumurile care sunt izvor de idei, Daca accepta decizia in prima faza, reusea sa se aleaga cu doar 30 de zile suspendare, acum, are jumate de an.

Speram in sinea mea sa traiesc si ziua asta, cand cei care incearca sa "faca" pe cei care vegheaza la supravegherea legilor sa plateasca mai mult

Link to comment
Share on other sites

  • 0

In urma unui proces cu politia rutiera mi sa respins plangerea la suspendarea a 90 zile la care am asteptat acasa sa imi ajunga hotararea civila.Am fost personal la tribunal sa o pot face definitiva ca cei de la rutiera nu au vrut sa il primeasca fara sa fie definitiva si irevocabila.Adevarul este ca lam predat de aproape 2 saptamani, am fost sa intreb daca pot reexaminare.Mi sa spus asa: Inca nu figurati cu el suspendat, cand va ajunge acasa instintarea veniti sa dati reexaminarea pentru 30 zile. Ma ingrijoreaza faptul ca eu lam predat si ei nimic, ce este de facut sa mai astept pana imi trimit ei? oare asa mult dureaza sa opereze in baza de date la ei sau chiar nu le pasa?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.