radu42 Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 (edited) Buna seara, Recent bunica unei cunostiine a fost inselata prin metoda "accidentul". Niste indivizi au reusit s-o convinga sa le ofere 5000 de euro pretinzand ca sunt medici si ca fiica sa are nevoie de acesti bani pentru a intra in operatie, fiind ranita in urma unui accident. Fiica sa era bine mersi acasa, si nu se intamplase nici un accident, dar saraca femeie batrana nu s-a prins si, speriata fiind, a cazut prada inselaciunii. Mai tragic este faptul ca acei bani trebuiau sa o ajute pe batrana sa-si ia o garsoniera dupa ce urma sa fie evacuata din casa ei (care este acum vanduta de rude lipsite de bun simt si de inima) pentru ca, in urma decesului sotului ei, o parte din casa nu-i mai apartine. Sansele ca faptasii sa fie prinsi sunt minime, chiar daca, in mod evident aveau informatii pe care doar apropiati ai familiei le puteau cunoaste. Cum nu putem face nimic pentru aceasta femeie batrana (decat s-o ajutam cum putem), ne-am gandit sa cream un site care sa informeze oamenii in legatura cu mai multe metode folosite de escroci, si sa invatam oamenii sa reactioneze in situatii de acest gen. Daca femeia suna la politie din primul moment, se putea organiza un flagrant si hotii puteau fi prinsi. Mai trist este ca exista multi oameni care au fost vizati de escroci care folosesc aceste metode, si desi s-au prins la timp si nu si-au pierdut banii, nu au alertat politia. In aceste conditii un website si o campanie de informare ar putea sa ajute mult. Intrebarea mea este: cunoasteti vreun ONG care are ca obiect de activitate inselatorii de acest fel? Ne gandim ca, daca exista, putem cel putin sa invatam cate ceva de la ei. Alternativ, putem sa venim la politie si sa discutam cu un politist specializat in aceste tipuri de inselaciuni? Ca sa stim cel mai bine, direct de la voi, care sunt cele mai bune metode de preventie si care este cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci cand esti abordat de escroci astfel incat politia sa-i poata prinde? Edited December 11, 2014 by radu42 Link to comment
Membru bozo Posted December 11, 2014 Membru Share Posted December 11, 2014 (edited) Politia informeaza tot timpul populatia in legatura cu acest gen de infractiuni, insa datorita socului emotional in special persoanele in varsta cedeaza si sunt inselate. De asemenea oamenii cam ignora informatiile utile si prefera sa se uite sa subiecte de scandal la tv. Website-ul nu cred ca ajuta prea mult fiindca aceasta categorie de persoane inselate nu acceseaza internetul. Despre prinsul autorilor, te inseli, majoritatea sunt prinsi, mai greu e cu recuperarea prejudiciului. Oricum cam toti infractorii sunt deja in inchisoare si au pedepse mari, cel mai mult au de pierdut complicii lor din libertate. In majoritatea cazurilor se suna la intamplare si nu se cunosc date despre victima. Infractorii incearca numere gasite prin anunturi sau formate din intamplare, mai ales pe fix, pentru ca acolo isi pot da seama in ce judet sta victima, sau in Bucuresti pot aproxima chiar si cartierul. Fenomenul poate fi oprit numai cand cartelele de telefoane vor fi date doar cu buletinul, cum se intampla cam peste tot prin Europa, iar telefoanele vor fi bruiate in penitenciar, procedura destul de greu de realizat. Din pacate suntem obligati sa lucram cu legile actuale, mai mult de atat nu putem face, dar te asigur ca se fac mari eforturi pentru depistarea acestor infractori. Edited December 11, 2014 by bozo 2 Link to comment
Membru cipri83 Posted December 11, 2014 Membru Share Posted December 11, 2014 Ce spune colegul bozo este purul adevar!Tu ai impresia ca , cu niste ONG-uri o sa prinzi pe acei indivizi?Sau ai impresia ca Politia sta degeaba si nu s-a ocupat de instiintarea populatiei vulnerabile la astfel de infractiuni?Sau tu crezi ca politistii nu ii prind pe acesti faptasi doar pentru ca nu sunt prezentate aceste lucruri la tv ca si alte cacaturi gen :"simpaticul interlop nelson mondialul sau ce a visat zavoranca azi noapte etc"? Te inseli amarnic daca ai toate aceste impresii, dar inteleg ca nu este vina ta ca in mass media da mai bine un reportaj cu un politist corupt decat destructurarea unei retele de trafic de droguri, de persoane sau care se ocupa de inselaciuni daca tot ai pus in discutie acest lucru! Link to comment
Moderator Marius Posted December 12, 2014 Moderator Share Posted December 12, 2014 Câteva exemple: iar dacă nu sunt suficiente, mai căutăm și mai găsim. Link to comment
radu42 Posted December 12, 2014 Author Share Posted December 12, 2014 Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Da, stiu ca persoanele care sunt vizate de acest gen de inselatorii nu prea intra pe internet, campanie va fi directionata catre oamenii care intra pe internet si care, in general, au impreisa ca doar prostii pot sa pateasca asa ceva si, in general, ca lor nu li se poate intampla. Ideea e sa-i convingem sa dicute cu parintii si bunicii lor si sa-i invete sa se protejeze, pentru ca venind de la apropiati sfaturile sunt mult mai bine primite de persoanele care ar putea fi vulnerabile. Afirmatia conform careia "politia nu face nimic" vine oarecum din experiente personale, in cazul descris mai sus politia a spus ca nu se poate face mare lucru, desi asta nu inseamna ca avem impresia ca politia sta degeaba. Suntem constienti ca, mai ales in ultima vreme, lucrurile au inceput sa mearga mai bine Dar indiferent de cat de bine functioneaza politia, preventia este cea mai buna. Si asta vrem sa facem. Link to comment
Moderator Catalin Posted December 12, 2014 Moderator Share Posted December 12, 2014 Hai să-ţi spun cum stă treaba şi cu prevenţia asta de care toată lumea vorbeşte şi se pricepe. În realitate, acest mod de "preveniţie" prin informări, simpozioane, şedinţe, etc este complet ineficient şi doar o risipă de resurse. Chiar şi în Poliţia Română există compartimente şi structuri specializate ce se ocupă exclusiv cu aşa ceva. Dacă nu ştiai că există, acest lucru se datorează tocmai datorită eficienţei acestor metode. Sunt o armată de poliţişti (în general poliţiste şi orientaţi sau descurcăreţi) care împart pliante, participă la simpozioane, şedinţe de informare, etc care dpdv al eficienţei sunt undeva aproape de zero. Vei întreba de ce? Sau ce nu fac bine? Nu greşesc cu nimic, ci doar şefii noştrii în primul rând şi în al doilea rând societatea, nu vor să vadă realitatea. După cum au spus şi colegii mei mai sus, românul nu este interesat de sfaturi, tocmai datorită crezului autohton conform căruia românul este cel mai deştept de pe planetă, cel mai frumos, cel mai grozav, etc. Deci nu are nevoie de sfaturi din partea profesioniştilor ce se confruntă zilnic cu acest gen de lucruri. În realitate, fie că vor românii să realizeze sau nu, peste tot în lumea asta ... frica păzeşte strugurii. Iar cea mai eficientă metodă de prevenire este puterea exemplului. Şi aici mă refer la exemplul dat de condamnările pe care le vor primi cei ce comit stfel de fapte. Omul de rând vede că ăla ce a comis o astfel de faptă ajunge la beci, deci cetăţeanul va conştientiza că dacă va face aşa ceva o să ajungă la puşcărie, iar teama şi puterea exemplului într-un astfel de caz este cea mai puternică şi eficientă metodă de prevenire. Până atunci putem să împărţim noi câte pliante dorim, pe cei ce îi bate gândul să câştige un ban înşelând pe cineva, o vor face fără să ezite tocmai pentru că ei se informează, în timp ce victimele nu, ele privesc la emisiuni de tipul acces în rect şi măruţa manelistu'. Îţi aduci aminte cum jubilau televiziunile şi toţi formatorii de opinie, analiştii ori specialiştii în ce trebuie să facă alţii, atunci când curtea constituţională din grija nemărginită pentru drepturile cetăţenilor liberi a dat de pământ cu legea big brother? Şi românii au făcut la fel, s-au bucurat când au auzit că poliţiştilor şi procurorilor le-a fost luat un instrument util. Ei bine, există şi efecte adverse. Asta ar putea fi şi una dintre cauzele pentru care colegii noştri ţi-au spus că nu prea pot face mare lucru şi sunt legaţi de mâini în astfel de cazuri. 4 Link to comment
radu42 Posted December 12, 2014 Author Share Posted December 12, 2014 (edited) O sa sune a fitza de hipster, dar sunt multe studii care arata ca senzatia ca esti permanent urmarit dauneaza grav creativitatii si libertatii in gandire. Un popor supravegheat si constient de asta sufera. Plus, frica e utila, dar frica ii opreste doar pe cei mai putin abili. Bineinteles, nu sunt noi inca la nivelul la care chestia asta ar conta, in acest moment sunt de acord ca legea ar fi facut mai mult bine decat rau. Dar asta e alta discutie, unda pe care nu sunt extrem de bine pregatit, ca n-am studiat foarte mult problema. Stiu de campaniile de informare ale politiei, stiu ca au mai fost si altele, dar nici una nu a incercat abordarea la care ne gandim noi. Campaniile n-au vorbit pe limba celor vizati si nici nu au apelat eficient la partea emotionala. Nu spun ca sunt eu vreun fel de geniu si nici nu spun ca sunt sigur ca ma voi descurca mai bine, dar vreau sa incerc si in felul meu. Sunt constient ca exista sanse mari sa ma chinui fix degeaba. N-am venit aici sa ma contrazic cu voi am venit sa ma sfatuiti vizavi de metode de preventie, si consider ca sunteti cei mai abili in acest sens, ca va ocupati cu asta zi de zi. Nu ma gandisem sa includ in site-ul de campanie si date despre cei prinsi si incarcerati, este o idee foarte buna. O sa public, daca imi permiteti, aici pe forum, site-ul inainte de lansare, ca sa puteti si voi sa-mi spuneti ce parere aveti, n-as vrea sa fac ceva care cauzeaza mai multe probleme decat rezolva. Si m-ar bucura foarte tare orice feedback din partea voastra. Edited December 12, 2014 by radu42 Link to comment
Cezar Posted December 12, 2014 Share Posted December 12, 2014 Buna seara, Recent bunica unei cunostiine [...] Cum nu putem face nimic pentru aceasta femeie batrana (decat s-o ajutam cum putem), ne-am gandit sa cream un site [...] Intrebarea mea este: cunoasteti vreun ONG care are ca obiect de activitate inselatorii de acest fel? O sa sune a fitza de hipster, dar sunt multe studii care arata ca senzatia ca esti permanent urmarit dauneaza grav creativitatii si libertatii in gandire. Nu ma gandisem sa includ in site-ul de campanie si date despre cei prinsi si incarcerati, este o idee foarte buna. O sa public, daca imi permiteti, aici pe forum, site-ul inainte de lansare, [...] O mamaie (bunica unei cunostinte), care e data afara din casa de rude, da €5,000 fara sa clipeasca tot rudelor. Mie-mi suna ciudat a publicitate Link to comment
Moderator Catalin Posted December 12, 2014 Moderator Share Posted December 12, 2014 N-am venit aici sa ma contrazic cu voi Nu am văzut până acum vreo postare în care unul dintre colegii mei să se contrazică cu tine, fiecare şi-a expus un punct de vedere. Dacă tu crezi că vei reuşi să instruieşti antiinfracţional potenţialele victime, doar visezi frumos. Sigur că teoretic şi ideal ar fi grozav, numai că noi cei ce am încercat aşa ceva doar îţi spunem că e o luptă deja pierdută. Cetăţeanul cinstit e complet dezinteresat de astfel de subiecte, lui nu i se poate întâmpla. Asta în timp ce infractorul este interesat de astfel de subiecte, el se interesează, studiază, tocmai pentru că încearcă să se perfecţioneze. Încearcă tu să-i explici unui om de rând, cinstit şi normal despre problemele poliţiştilor în documentarea unor astfel de fapte antisociale (cum ar fi efectele deciziei Curţii Constituţionale) şi ai să vezi că te loveşti de un zid. Nu-l interesează! În marea lor majoritate, românii trăiesc cu impresia că dacă la noi în ţară o femeie poate să iese la ora 23 pe stradă şi să se ducă până la magazinul din colţ, fără să fie bătută, tâlhărită sau violată, cum se întâmplă prin alte ţări unde turiştilor li se recomandă să nu iese pe stradă cu aparatul foto, telefon sau card, se datorează soartei, divinităţii sau oricui altcuiva, nicidecum muncii poliţiştilor. La noi în ţară campania de denigrare a poliţiei şi poliţiştilor a devenit un sport naţional, stereotipruile şi legendele se promovează chiar şi de către mass-media ori aşa zişii formatori de opinie. În timp ce problemele poliţiştilor nu interesează pe nimeni, ba din contră, aduc bucurie şi extaz societăţii. Toate aceste stări de fapt coroborează-le cu faptul că cei ce ar trebui să ne ofere instrumentele necesare (legi, bugete) au o mentalitate de infractori, asta dacă deja nu au fost şi dovediţi ca infractori. Drept dovada sunt noile coduri, ce au devenit mai blânde cu infractorii şi în care cea mai uzitată modificare a fost reducerea pedepselor. Dar în schimb, românii îşi doresc securitate. Ei bine, nu poţi avea o securitate socială sporită şi în acelaţi timp o libertate absolută. Ca să înţelegi la ce mă refer, ia ca exemplu un aeroport. Vrei libertate absolută şi nu mai vrei să se uite ăia în bagajul tău? Corect, numai că o astfel de libertate vine la pachet şi cu insecuritatea şi riscul ca orice dezaxat să se urce în avion cu cine ştie ce cuţit, armă de foc, molotov, etc. Doreşti o libertate de exprimare absolută? Foarte bine, numai că ea vine şi cu riscul ca vreun dezaxat să facă vreo glumă de şantier şi să te trezeşti cum ţipă "bombă! bombă!" iar ceilalţi intră-n panică, se crează haos cu tot ce aduce el, oameni răniţi, etc. În concluzie, nu se poate şi în căruţă şi pe jos. Libertatea absolută nu este compatibilă cu securitatea, trebuie să existe nişte limite. Şi e destul de dificil, dacă nu imposibil, să-i explici bunicuţei înşelate prin telefon că nu-l poţi depista pe infractor întrucât acesta trebuie să se bucure de libertatea gândirii şi creativitate. 3 Link to comment
radu42 Posted December 12, 2014 Author Share Posted December 12, 2014 O mamaie (bunica unei cunostinte), care e data afara din casa de rude, da €5,000 fara sa clipeasca tot rudelor. Mie-mi suna ciudat a publicitate Cred ca fiecare "crima" are nevoie si de un motiv nu? Si daca publicitatea este "crima" "intentiilor mele ascunse" atunci care este motivul? Site-ul nu va produce nici un ban si va fi creat integral de mine si de prieteni de-ai mei, din propriile noastre resurse. Si nu va contine nici un fel de publicitate, maxim vor fi anunturi din partea autoritatilor, daca isi va dori vreo autoritate sa faca asta. Link to comment
radu42 Posted December 12, 2014 Author Share Posted December 12, 2014 Nu am văzut până acum vreo postare în care unul dintre colegii mei să se contrazică cu tine, fiecare şi-a expus un punct de vedere. Dacă tu crezi că vei reuşi să instruieşti antiinfracţional potenţialele victime, doar visezi frumos. Sigur că teoretic şi ideal ar fi grozav, numai că noi cei ce am încercat aşa ceva doar îţi spunem că e o luptă deja pierdută. Cetăţeanul cinstit e complet dezinteresat de astfel de subiecte, lui nu i se poate întâmpla. Asta în timp ce infractorul este interesat de astfel de subiecte, el se interesează, studiază, tocmai pentru că încearcă să se perfecţioneze. Încearcă tu să-i explici unui om de rând, cinstit şi normal despre problemele poliţiştilor în documentarea unor astfel de fapte antisociale (cum ar fi efectele deciziei Curţii Constituţionale) şi ai să vezi că te loveşti de un zid. Nu-l interesează! În marea lor majoritate, românii trăiesc cu impresia că dacă la noi în ţară o femeie poate să iese la ora 23 pe stradă şi să se ducă până la magazinul din colţ, fără să fie bătută, tâlhărită sau violată, cum se întâmplă prin alte ţări unde turiştilor li se recomandă să nu iese pe stradă cu aparatul foto, telefon sau card, se datorează soartei, divinităţii sau oricui altcuiva, nicidecum muncii poliţiştilor. La noi în ţară campania de denigrare a poliţiei şi poliţiştilor a devenit un sport naţional, stereotipruile şi legendele se promovează chiar şi de către mass-media ori aşa zişii formatori de opinie. În timp ce problemele poliţiştilor nu interesează pe nimeni, ba din contră, aduc bucurie şi extaz societăţii. Toate aceste stări de fapt coroborează-le cu faptul că cei ce ar trebui să ne ofere instrumentele necesare (legi, bugete) au o mentalitate de infractori, asta dacă deja nu au fost şi dovediţi ca infractori. Drept dovada sunt noile coduri, ce au devenit mai blânde cu infractorii şi în care cea mai uzitată modificare a fost reducerea pedepselor. Dar în schimb, românii îşi doresc securitate. Ei bine, nu poţi avea o securitate socială sporită şi în acelaţi timp o libertate absolută. Ca să înţelegi la ce mă refer, ia ca exemplu un aeroport. Vrei libertate absolută şi nu mai vrei să se uite ăia în bagajul tău? Corect, numai că o astfel de libertate vine la pachet şi cu insecuritatea şi riscul ca orice dezaxat să se urce în avion cu cine ştie ce cuţit, armă de foc, molotov, etc. Doreşti o libertate de exprimare absolută? Foarte bine, numai că ea vine şi cu riscul ca vreun dezaxat să facă vreo glumă de şantier şi să te trezeşti cum ţipă "bombă! bombă!" iar ceilalţi intră-n panică, se crează haos cu tot ce aduce el, oameni răniţi, etc. În concluzie, nu se poate şi în căruţă şi pe jos. Libertatea absolută nu este compatibilă cu securitatea, trebuie să existe nişte limite. Şi e destul de dificil, dacă nu imposibil, să-i explici bunicuţei înşelate prin telefon că nu-l poţi depista pe infractor întrucât acesta trebuie să se bucure de libertatea gândirii şi creativitate. Ok, le luam pe rand: - am spus ca "n-am venit sa ma contrazic" pentru ca efectiv nu venisem ca sa port o dezbatere despre dreptul la intimitate versus securitate - faptul ca pana acum nu a functionat nici o campanie de acest fel nu inseamna ca nu poate functiona in viitor, si faptul ca e un proces dificil nu inseamna ca nu ar trebui sa ma apuc de el - politia are o reputatie proasta in Romania desi ne bucuram de un nivel de siguranta mult mai mare decat in foarte multe state occidentale, chiar si gruparile de crima organizata sunt mult mai mici si mai putin influente la noi (asta daca nu ne gandim la parlament, care oricum e curatat acum de DNA) si eu am fost intotdeauna recunoscator pentru asta, si nu sunt singurul - cand a fost votat noul cod penal am iesit in strada, din pacate fara prea mare succes ca eram doar vreo 2000 de fraieri, si fara 20.000 protestul nu are mare efect, romanii pot schimba orice in tara asta daca ies in strada doua ore in weekend in loc sa se uite la vocea romaniei, dar n-o fac, aia e, speram c-o s-o faca in viitor - echilibrul intre libertate si securitate este unul fragil, de-aia e bine ca politia sa-si doreasca mai multe unelte de supraveghere, in timp ce o parte a societatii civile sa lupte impotriva lor, asa speram sa ajungem la un echilibru corect si sanatos, nu suntem acolo, dar fara sa existe si pozitii critice nu cred ca se poate obtine un rezultat bun, de la putere la abuz este un drum scurt, si in Romania s-au comis atatea abuzuri, inclusiv de angajati ai politiei, incat lipsa de incredere a oamenilor a putut fi usor exploatata de politicieni care nu vor sa fie ascultati de catre oamenii legii, inteleg perfect chestia asta si, ca in celelalte aspecte, incetul cu incetul si politia se va bucura de mai multa incredere (atata timp cat nu vor mai fi semnalate abuzuri) Voiam doar sa stiu daca aveti orice fel de sfat care poate ajuta oamenii vizati de inselatorii. Opiniile mele sunt doar atat, opinii, ma bucur sa vad ca exista oameni atat de pasionati in politie, e trist ca noi, cetatenii tarii, nu stim asta. Ma asteptam sa fiu socat inainte sa intru pe forum, in America e jale pe forumurile politiste (agentii lor sunt aproape inumani), aici situatia este mult mai buna si sunt foarte placut surprins. Va salut, o seara buna. Link to comment
Cezar Posted December 12, 2014 Share Posted December 12, 2014 Uite un program care fucntioneaza in State si in Canada. http://en.wikipedia.org/wiki/Neighborhood_watch In America si Canada politistul este respectat. Mai mult, in sanul multor comunitati e aleasa o zi in care politia este sarbatorita o data pe an. Link to comment
radu42 Posted December 12, 2014 Author Share Posted December 12, 2014 Stiam de Neighborhood watch, dar nici nu-mi trecuse prin cap ca as putea sa fac asta si pe internet nici macar nu trebuie sa fie foarte sofisticat, pur si simplu un loc in care oamenii sa anunte aparitia noilor tipuri de inselatorii. Mersi mult Link to comment
Cezar Posted December 12, 2014 Share Posted December 12, 2014 Poti citi mult despre asa ceva pe net. Contrat legendelor ca politistii americani sunt robocopi, sa stii ca sunt si ei tot oameni. Atata doar ca societatea avand multe libertati (ma refer la politica armelor, care e din ce in ce mai restrictiva), au proceduri mai drastice. Insa, in momentul in care nu creezi suspiciuni, te supui cerintelor lor, sa stii ca mai glumesc si ei. Ce vezi tu pe la televizor sunt doar lucrurile iesite din comun, care, da, exista. Insa spre deosebire de polistii romani, americanii chiar fac uz de arma si sunt aparati si de lege (mult mai clara) si de judecator (n-am auzit pana acum ca vreun politist sa fie penalizat de instanta; daca a gresit, si stiu 2 cazuri grave, a fost penalizat intern, lucru foarte normal de altfel) Pentru neighborhood watch, in Romania e foarte greu de acceptat, datorita reputatiei politiei mentinuta de legende, de generalizarea unor cazuri izolate, de media, de ne-educarea maselor. Foarte rar o sa vezi in Romania ca populatia ajuta voluntar politia. In alte tari lumea e educata inca din scoala ca politia de fapt exista pentru a ajuta si apara de infractori omul care respecta legea, omul cu bun simt. De acord ca exista sin in America exagerari ale situatiei si sunt politisti care sunt efectiv inebuniti de aceeasi oameni extremisti, dar nici o politica de aparare nu este perfecta. Si eu am cazut prada unui asemenea individ si am primit acasa o scrisoare de la politie (cat eram in Canada, prin 2005), cum ca faceam "racing" cu motocicleta pe strazile unui orasel. Acum, motocicleta era standard, esapament original, nu alergam, ca doar stiu ce inseamna strada in regim urban, dar individul era tipul de care ti-am scris. Imediat am scris un memo politistului si am cerut o audienta la care m-am dus cu motocicleta. Initial mi-a raspuns ca nu trebuie sa fac nimic, si nimeni nu ma poate penaliza, dar eu am vrut sa sterg orice observatie/avertisment asociat cu numele meu. Am ajuns acolo in ziua stabilita si politistul mi-a spus ca batranul a fost el amendat pentru ca a fost surprins, culmea, tocmai de sistemul nieborghood watch, ca pune nisip in curbe pentru motociclisti. Cum ma asteptam, cum nu iese fum fara foc, si batranul era exasperat de motociclisti zgomotosi care treceau prin zona, now and then. Ghinionul meu este ca am trecut pe acolo si el si-a gasit sa-si verse frustrarea pe mine. Per total, am citit o statistica (tot in Canada, in State sunt de putin timp), ca nivelul crimelor este mult mai scazut in comunitati de-astea supravegheate de rezidenti cu legaturi direct la sectia de politie, doar pentru faptul ca sunt amplasate semne acolo, asta descurajeaza crima. Acest lucru are un efect pozitiv in a atrage si mai mult populatia in a afisa un spirit civic si in a adopta si ei programul care este foarte efectiv. In Romania sistemul asta ar fi asociat cu "informatorii securisti". Din pacate, cei ce pierd sunt tocmai oamenii corecti 2 Link to comment
Membru bozo Posted December 18, 2014 Membru Share Posted December 18, 2014 (edited) Uite aici si combatere si prevenire, in special pentru cei care cred ca Sansele ca faptasii sa fie prinsi sunt minime : http://b.politiaromana.ro/ro/stiri/grup-specializat-in-comiterea-infractiunii-de-inselaciune-prin-metoda-accidentul-destructurat-de-politistii-capitalei " În cursul zilei de marţi, 16 decembrie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecatoria Sectorului 5, au destructurat un grup specializat în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „accidentul”. În perioada noiembrie – decembrie a.c., poliţişti din cadrul Sectorului 5 – Serviciul Investigaţii Criminale şi Secţiei 17 au documentat activitatea unui grup infracţional, format din trei bărbaţi, specializat în înşelăciuni prin metoda „accidentul”. La data de 16 decembrie a.c., două persoane, încarcerate în penitenciar, au contactat-o telefonic pe o femeie, în vârstă de 70 de ani, declinându-şi calitatea falsă de ofiţer de poliţie şi, inducând-o în eroare, afirmând că fiica acesteia ar fi provocat un accident rutier, i-ar fi solicitat suma de 10.000 de euro, pentru rezolvarea situaţiei. Femeia, realizând că riscă să fie victima unei infracţiuni, a apelat imediat numărul de urgenţă 112, informând organele de poliţie cu privire la situaţia în care se află. La scurt timp, un bărbat s-a prezentat la domiciliul femeii pentru ridicarea unui plic cu suma de 47.000 de lei, conform indicaţiilor telefonice primite de la ceilalţi doi. Fiind supravegheat de către poliţişti, bărbatul a fost imobilizat şi condus la sediul secţiei de poliţie. În urma controalelor efectuate în camerele unde sunt încarceraţi cei doi care au făcut apelul telefonic au fost găsite două telefoane mobile şi două cartele SIM, care ar fi fost folosite de către aceştia la comiterea faptei. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, cu unul dintre bărbaţi în stare de arest preventiv, fiind efectuate verificări pentru a se stabili dacă aceştia se fac vinovaţi şi pentru alte asemenea fapte. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei pentru Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în acest gen de situaţii. Astfel, în cazul în care sunteţi contactat de persoane ce se recomandă a fi cunoscuţi însă nu vă apelează de pe un număr ştiut de dumneavoastră, verificaţi veridicitatea informaţiilor prezentate. Totodată, nu comunicaţi telefonic informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele preplătite. Dacă vă regăsiţi într-o astfel de situaţie, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru comunicarea datelor şi a numărului de telefon care v-a apelat." Edited December 18, 2014 by bozo 3 Link to comment
BDM Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) Va vine sa credeti ca am avut in localitate, in acelasi an, aceeasi persoana, inselata de doua ori Muncim degeaba cu prevenirea,romanul face ce vrea ,desi toate posturile de radio si tv au popularizat subiectul Edited February 7, 2015 by Catalin Te rog nu mai scrie cu majuscule. Mulţumesc pentru înţelegere Link to comment
Recommended Posts