Jump to content
POLITISTI.ro

Pot conduce cu permisul neridicat de la politie? Ce consecinte sunt?


nagyrobi

Recommended Posts

Buna Seara! As avea o intrebare. Am avut permisul suspendat pe o perioada de 30 de zile in septembrie. In octombrie au expirat cele 30 de zile. Eu nu sunt in tara, dar ma voi duce in decembrie. Permisul meu este la politia Brasov, dar eu sosesc in tara si am masina in Deva. Daca conduc masina din Deva pana in Brasov cu permisul valabil dar neridicat de la politia Brasov, fapta constituie o contraventie sau infractiune?

 

Cu respect,

Robert

Link to comment

Art. 101 (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

 

(18) Nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevazute la art. 35 alin. (2)

 

Art. 35 alin (2) Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus...

Link to comment
 • Member

Andrei art 101/1/18 este articolul care sanctioneaza...daca vei citi cel din regulament mentionat de genessys30 vei observa ca acolo se face o descriere clara a faptei si nu face trimitere la alte articole.Nu este gresit dar mai corect este art 147/1 din RaOUG 195/2002 deoarece acesta prevede sanctiunea!

Edited by cipri83
 • Upvote 1
Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua,

Acum aproximativ o luna de zile permisul mi-a fost suspendat 30 de zile pentru neacordare prioritate pietoni. Adresa mea de domiciliu este in Brasov dar eu locuiesc in Bucuresti.

Aici intervine problema. Permisul trebuie ridicat din Brasov. Am sunat la politie in Brasov si am confirmarea faptului ca ultima zi de suspendare este data de 25 iulie ceea ce inseamna ca acesta poate fi ridicat incepand cu data de 26 iulie.

Din motive personale, doresc sa merg cu masina pentru a transporta ceva in ziua respectiva pe aceasta ruta. Avand in vedere ca permisul nu va mai fi suspendat pe data de 26 iulie, dar pe drumul catre Brasov eu nu il voi avea fizic la mine, care este sanctiunea exacta pe care o risc? Banuiesc ca intru sub incidenta legii care ma obliga sa am permisul la mine, acesta fiind valabil.

Daca imi poate clarifica cineva problema, mi-ar fi de mare ajutor. Nu vreau sa imi asum riscul de a fi incadrat la conducere fara permis (fapta penala).

 

Multumesc mult.

Link to comment

Intre timp observ ca topicul a fost mutat aici. Mentionez ca pe site-ul coxxxxx.ro, la articolul 101, punctul 18 pare sa nu mai existe.

Deci care ar fi mai exact contraventia in momentul de fata pentru conducere fara permis in posesie (dar valabil)?

 

Multumesc.

Edited by CITADELA
Link spre alt site
 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Ce legătură avem noi cu site-ul respectiv? Site-ul respectiv nu aparţine Poliţiei Române şi nici nu are vreo legătură cu poliţiştii. Scrie foarte clar acolo în termeni că aparţine unei firme private. Mergi şi întreabă acolo.

Legislaţia în vigoare şi actualizată pe care o aplică poliţiştii o găseşti în Monitorul Oficial. Forma actualizătă o poţi lectura şi aici:

 

Link to comment
 • 1 month later...

Buna ziua, daca se poate as vrea sa aflu si eu daca am dreptul sa conduc pe drumurile publice dupa expirarea termenului suspendari permsului . Data la care expira suspendarea este 20.08.2016, am dreptul sa conduc incepand cu data de 21.08.2016? La ce riscuri ma supun, la ce sa ma astept in cazul in care sunt oprit de un agent de politie? Va Multumesc!

Link to comment
 • Moderator

@Victor322 Citeste intreg topicul si o sa ai raspunsul!

In alta ordine de idei, pentru toti cei care incearca sa gaseasca tot felul de "eschive" ca sa circule inainte de a ridica permisul retinut, aveti in vedere ca desi perioada de suspendare a expirat, de multe ori, sistemul se actualizeaza cu intarziere, astfel ca este posibil ca baza de date pe care o acceseaza politistul din strada pentru a verifica daca aveti dreptul sa conduceti s-ar putea sa-i indice ca inca va aflati in perioada de suspendare, fapt pentru care este obligat sa va intocmeasca dosar penal...chiar daca ulterior nu exista nicio consecinta juridica, insa nu merita efortul (avocat, drumuri pe la Procuratura etc.)

Gasiti variante legale! (ex.imputernicire pentru un prieten/coleg/ruda care sa ridice permisul, gasiti pe cineva care sa conduca pana acolo, tren/autobuz) Iesiti mai ieftin! :naughty:

Edited by CITADELA
 • Upvote 1
Link to comment
 • 11 months later...

Buna ziua! Am o intrebare: permisul meu a fost suspendat in germania si trimis in Romania. Acasa a ajuns un plic de la Politia rutiera sa ma prezint sa ridic permisul. Eu saptaman viitoare vin in tara si intrebatea este urmatoarea:voi putea conduce pe teritoriul Romaniei pana in orasul de resedinta neavand posibilitatea de a prezenta permisul la un control? Pot solicita de la un sediu al politiei o dovada cu care sa pot conduce pana in orasul de resedinta? Multumesc anticipat

Link to comment
 • Moderator

In principiu, poti solicita la un consulat al Romaniei din strainatate sa-ti elibereze un astfel de dovada (ei il numesc "cazier rutier") insa este posibil ca in baza de date sa figurezi cu dreptul de a conduce suspendat. Mai bine faci o procura si o trimiti acasa ori gasesti o alta modalitate de a calatori spre Romania.

Link to comment
 • 4 months later...

Buna ziua . Intrebarea este daca se poate circula dupa expirarea perioadei de suspendare a permisului daca acesta nu a fost ridicat de la politia locala . Adica risc sa iau amenda ca nu am actele la mine sau risc sa fiu incadrat la conducere cu permisul suspendat in cazul unui control ? Permisul a fost suspendat 30 de zile in august si nu am putut ajunge sa-l ridic de la politie .

Link to comment
 • 5 months later...

Bună ziua,

Îmi cer scuze pentru întrebarea ce poate fi relativ stupidă.

Întrebarea mea: După trecerea perioadei de suspendare am voie să conduc până a-mi ridica efectiv permisul de conducere? (întreb în contextul descris mai jos)

Contextul:

Am permisul de conducere suspendat pentru neacordare de prioritate pietoni, fără a cauza vreun accident pentru 30 de zile.

Am primit înștiințare în legătură cu perioada de suspendare de 30 de zile începând cu data de 05/05/2018.

De asemenea, este menționat că nu trebuie să mă prezint pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație.

După calculele mele, (ar trebui să) pot să-mi ridic permisul de conducere în data de 04/06/2018 (pentru siguranță voi folosi data de 05/06/2018).

Suspendarea a avut loc în București (unde locuiesc acum) însă ridicarea trebuie făcută (conform Agentului de circulație care mi-a suspendat permisul) de la unitatea emitentă: Sibiu (mă gândesc că este o singură unitate - încă nu m-am interesat).

Mulțumesc anticipat.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua , stiu ca nu aici trebuia pusa aceasta intrebare,dar in sectiunea intreaba un politist nu se mai pot posta topic-uri noi. 
Am acut permisul suspendat timp de o luna de pe data de 27.11.2019 am primit amenda respectiv si dovada pentru 15 zile , urmatoare zi pe 28.11.2019 am predat dovada ca sa imi inceapa zilele de suspendare , aceste zile s-au terminat astazi pe 28.12.2019,dar cei de la ipj Ilfov au intrat in concediu pana pe 3.01.2020, in acasta perioada de pe 28.12.2019-3.01.2020, pot conduce fara a avea permisul in originar adica plasticul ? 
Multumesc anticipat !!

Link to comment
 • 1 month later...

Bună seara, dacă perioada de suspendare a permisului de conducere a expirat, dar permisul nu s-a ridicat de la ghișeul rutier,și se conduce un autovehicul pe drumurile publice,în caz de verificare in urma unei opriri de control a serviciului rutier, cum se sancționează:contravențional cu amendă?sau este infracțiune, ce înseamnă  penal?

Mulțumesc 

Edited by Vasi79
Link to comment
 • 2 years later...

Buna ziua,

Se da următoarea situație ipotetica:

- opriți pentru control un conducător auto care nu are asupra sa permisul de conducere, motivând că i-a fost suspendat(cu 15 zile drept de contestație) și că a introdus plângere contravențională în termen la instanta competenta.

Având în vedere că plângerea contravențională suspenda efectele PVCC, conducătorul auto nu are asupra sa permisul, iar în baza de date figurează suspendat, cum ați proceda?

Iar varianta a doua e mai interesanta, conducătorul auto prezintă dovada expirata și certificatul de grefa și declară că e in drum spre serviciul rutier în vederea ridicării permisului.

Link to comment
 • Moderator

La astfel de “situații ipotetice” îți poate răspunde un avocat, probabil contra cost.

Link to comment

Întrebarea nu era d.p.d.v. juridic, ci al practicii. Conducătorul auto are dreptul de a conduce, doar că nu este corelată situația de fapt cu baza de date, iar în ipoteza unei lucrări penale, șingura soluție legală ar fi una de clasare.

Că sa fiu mai explicit, reformulez întrebarea: porniți lucrarea penală sau conduceți persoana la sediu in vederea lămuririi situației și actualizării bazei de date?

Sper că m-am făcut înțeles 🎇

Link to comment

Dosar penal fără ezitare, pt că în acest fel decizia și responsabilitatea urmează să aparțină unui magistrat. Așa este prevăzut în legislația penală, că orice situație care creează astfel aparența comiterii unei infracțiuni necesită inițierea unei anchete penale, tocmai pentru ca organele competente să aibă cadrul legal necesar să cerceteze ceea ce s-a întâmplat. Din aceste motive este nevoie să deschidă un dosar penal.

PS: pentru întocmirea dosarului penal, persoana în cauză este obligatoriu condusă la sediu.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.