Jump to content
POLITISTI.ro

Pot sa lucrez ca si politist in Uniunea Europeana?


cornel48

Recommended Posts

Salut tuturor.Fac un apel celor experimentati in legatura cu acest subiect si care m-ar putea ajuta :)

Am 24 de ani,momentan sunt elev al scolii de politie "Septiumiu Muresan",as dori sa stiu daca am posibilitatea sa lucrez in cadrul U.E ca si politist:).Aici fac referire la tari ca Anglia,Spania sau Italia.

Astept pareri si sfaturi.

Multumesc anticipat

 

Link to comment
 • Member

Un raspuns scurt si la obiect : Nu.

 

 

In primul rand ai nevoie de cetatenie, iar urmatoarele probleme le poti deduce si tu ( tin de a fi scolit intr-un anumit sistem/proceduri/legi - nu ai cum sa echivalezi scoala facuta aici cu ce fac cei din Anglia sau Germania, de exemplu )

Link to comment
 • Moderator

Alte legi, alte sisteme juridice, etc

S-a mai discutat pe forum, caută si citeste acele topic-uri. Asa cum la noi se cere ca si conditie de admitere candidatilor să fie cetăteni romani, în majoritatea tarilor se întâmplă la fel.

Link to comment

este o intrebare buna care este in mintea multor viitori politisti sau actuali tineri politisti, asa ca ar trebui sa dezvoltam putin:

 

1. Pentru moment nu exista posibilitatea de a iti echivala studiile sau ca acestea sa iti fie recunoscute si de a te angaja ca politist intr-o tara UE. Adica nu poti proceda ca un medic, asistent medical sau personal din invatamant (vorbim de institutii finantate de stat) caruia ii sunt recunoscute studiile in UE, ii este recunoscuta specializarea si vechimea in profesie si poate participa la selectii de personal pentru a se angaja intr-o tara UE. 

 

2. In acest moment este posibil ca un politist roman sa se angajeze la institutii de aplicare a legii (internationale si europene) cum ar fi Interpol, Europol, Frontex, Eurojust si ONU (DPKO), precum si in misiunile de stabilizare, asistenta sau mentinere a pacii din strainatate (non-UE) - unele dintre ele cu atributii executive (faci munca de politie), altele fara atributii executive (faci consiliere si instruire cu politistii din tara gazda). Cele 2 modalitati de angajare sunt secondare (candidatura iti este propusa de MAI) sau contractare (candidezi individual si esti angajat cu contract de munca)

 

3. In acest moment este posibil ca politist roman sa iti desfasori activitatea de politist in UE, in misiuni de cooperare, legatura sau reprezentare, cu durata de la cateva luni (cooperare, legatura) la 4 ani (pentru atasatul de interne).

 

4. In acest moment fosti politisti romani sunt angajati ca personal contractual in politii nationale din UE pentru a consilia si contribui la munca de politie.

 

5. Avand in vedere evolutia cadrului legislativ european si tendinta de recunoastere a profesiilor al nivel UE este foarte posibil ca intr-un orizont de timp mediu (5-8 ani) profesia de politist sa fie recunoascuta si politistilor romani sa li se permita sa participe la selectii pentru a se angaja in alte politii nationale.

 

 

Punctele 2 si 3 sunt bine reglementate, cine este interesat sa caute pe google si in ordinele interne. Punctul 5 este inca invaluit in incertitudine, dar se pot face anticipativ anumite eforturi daca esti interesat de asa ceva, cum ar fi:

- sa stapanesti limba din statul respectiv si limba engleza la nivel cat mai aproape de nativ

- sa ai o specializare completata cu studii civile cu competente transferabile (ex: criminalistica + facultate tehnica, cybercrime+facultate informatica)

- sa ai studii civile in tara respectiva (facultate de drept, stiinte economice, etc)

- sa fii implicat in misiuni de cooperare politieneasca in tara respectiva

- sa ai rezultate in munca de politie din Romania pe segmente de infractionalitate care pun serioase probleme in tara respectiva (inclusiv criminalitate itineranta a cetatenilor romani)

 

In concluzie parerea mea este ca Punctul 5 va deveni o oportunitate reala, dar pentru a o valorifica trebuie sa fii extrem de bun profesional si suficient de pregatit intelectual pentru a castiga un concurs de intrare in politie organizat de un stat membru UE.

Edited by rahor2012
 • Upvote 3
 • Downvote 1
Link to comment

Multumesc mult Rahor

 

Am in scoala profesor care pleaca an de an in misune in Kongo.O sa i-au legatura cu dumnealui pentru mai multe informatii.

Sincer,ma preocupa acest subiect pentru ca doar intrand in acest minister M.A.i am reusit sa vad cum stau lucrurile de fapt si cum reusesti sa iti faci datoria de politist in RO.Raportat la ce ti se cere sa faci si in ce conditii reusesti sa iti faci meseria...lasa mult de dorit.

Am terminat si o facultate de inginerie iar daca nu o sa reusesc sa plec cu aceasta profesie de politist o sa ma orientez pe inginerie :)

Sunt interesat de Noua Zeelanda si Australia.

Sper sa reusesc sa fac ceva intr-un final :)

Link to comment
 • Member

@Cornel48 : are Ruja o groaza de povesti legate de misiunile dumnealui in Congo. Si ce-i mai place sa povesteasca - deci, baga-te pe langa el, ca abia asteapta + ai si o gramada de invatat de la om !

 

PS - cat tine de ce spuneai tu de MAI,  presupun ca ai vazut o groaza in practica, dar sa stii ca este de n ori mai rau odata ce esti politist cu acte in regula ( mai ales daca nimeresti prin moldova sau alte zone defavorizate )  si raspunzi pentru ceea ce faci ;) 

Edited by Albu
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Eu nu prea inteleg tu ce vrei de la viata.

Daca vrei intr-adevar sa pleci, de ce-ti ingreunezi strategia?

De ce nu ai facut o scoala in IT.

 

Si cu ingineria se pleaca, trebuie sa stii fluent engleza si daca mai stii inca una (de preferinta germana, spaniola) e si mai usor

se cauta in manufacturing, quality, logistica, automatica/robotica, auto.

 

nici in australia/noua zeelanda si nici in canada nu poti pleca fara experienta, scoala nu e totul

Link to comment

Rahor: Ingineria Produselor Alimentare.

Cezar: Pt mine meseria de politist mi se pare una foarte frumoasa,dar poate fi si mai frumoasa sa reusesti sa o practici in alta tara.Daca terminam IT nu eram acum intr-o scoala de politie ;)

Albu: Se pare ca ai trecut prin aceiasi scoala de politie,cunosti in mare parte cadrul didactic al scolii.Intradevar,domnul Ruja este un om foarte experimentat de la care ai ce sa inveti.

 • Upvote 1
Link to comment

cornel cu specializarea ta faci casa buna cu criminalistica; daca mai poti face si un master pe biochimie/laborator clinic vei fi mai calificat decat multi politisti din ue care activeaza in acest domeniu. deci ai sanse destul de mari sa realizezi ce vrei. doar chef de munca si de invatat sa ai. iti urez sa ai noroc sa fii repartizat intr-un loc unde sa ai acces la invatamant universitar de calitate, altfel se complica lucrurile.

 • Downvote 1
Link to comment

Rahor: Ingineria Produselor Alimentare.

Cezar: Pt mine meseria de politist mi se pare una foarte frumoasa,dar poate fi si mai frumoasa sa reusesti sa o practici in alta tara.Daca terminam IT nu eram acum intr-o scoala de politie ;)

Albu: Se pare ca ai trecut prin aceiasi scoala de politie,cunosti in mare parte cadrul didactic al scolii.Intradevar,domnul Ruja este un om foarte experimentat de la care ai ce sa inveti.

 

Ai lasat impresia ca vrei sa devi politist pentru a pleca, de asta nu intelegeam de iti complici situatia.

Cred ca daca combini cele 2 meserii poate iesi o cariera frumoasa.

Tara in cazul asta, are mai putina importanta. Bravo si succes!

Link to comment

Rahor...iti multumesc mult pentru sfaturi si incurajari,mai ales legat de master,chair aveam nevoie de un sfapt ;)

Cezar..sper sa reusesc sa combin cele 2 meserii astfel incat sa ajung unde si cum vreau :)

Sa auzim de bine.

Link to comment
 • 9 years later...

Buna ziua! Am citit pe internet ca politistii din tarile care fac parte din institutii  internationale si europene, ca Interpol, Europol, Cepol, Frontex, pot lucra la acele insitutii. Doresc sa intreb profesionistii daca este adevarat ceea ce citisem si care sunt conditiile de a aplica la aceste institutii. Ma gandeam ca trebuie sa absolvi o Scoala de Politie din Romania si dupa poti aplica.

Ma scuzati daca este o intrebare proasta, dar chiar sunt interesat. Multumesc , o zi frumoasa!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.