Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Amenda pentru folie auto ! Ajutor !

gabisportivu

Question

Salut azi am fost oprit de catre un politist ma intrebat daca am autorizatie pentru foli i-am spus ca nu am si mi-a raspuns ca ori imi ia talonul ori le dau jos , le-am dat jos dupa sa dus la masina am asteptat 40 de minute sa imi aduca amenta (mentionez politaiul citea dintr-o carte cu codul rutier , nu mi se poare ok treaba asta ) imi spune ca imi da amenda 1080 de lei pentru ceva de genu ca am avut folie si nu am avut autorizatie si trecerea de pe o banda pe alta fara semnal  . Dati-mi un sfat ! Nu am semnat procesul verbal mai pot face contestatie ? Multumesc !

• Downvote 14

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

O sa-l primesti prin posta, procesul-verbal. Poti sa faci contestatie in termen de 15 zile de la primire!

Edited by povi
  • Upvote 2
  • Downvote 2
  • 0
  • Membru

Ce nu ti se pare ok?ca citea politistul din codul rutier?Dar judecatori ai vazut sa citeasca din codul penal , de procedura penala etc, pe popa in biserica l-ai vazut citind din cartile bisericesti si putem continua cu exemple! Tin sa te anunt ca legile si codurile se schimba tot timpul iar noi nu suntem roboti sa le avem salvate pe un hardisk!

Iar in privinta sfatului nu este treaba noastra...pentru asta sunt avocatii!

• Upvote 7
  • 0

In fine era o simpla intrebare , am vazut ca ai luat foc , nu mi se pare corect o amende 1080 de lei ca nu aveam actele pentru folie , si ca nu am semnalizat cand am trecut de pe o banda pe alta totusi sa fim seriosi am asteptat 45 de minute sa scrie o amenda in care mai mult de 200 de cuvinte nu cred ca incap . Multumesc inca o data 

• Downvote 10
  • 0
  • Moderator

Esti mult prea preocupat de ce a făcut politistul si să-i cauti un nod în papură. Nu ti se pare în regulă că a durat atât? N-are nici cea mai mică relevantă sau importantă ce nu ti se pare tie a fi în regulă sau nu. Tu ar trebui să fii preocupat să respecti legea, nu de ce sau cum face politistul. Canalizează-ti energia pentru a cunoaste si respecta legea si renuntă la grija asta mioritică pentru altii. Asa ca fapt divers e bine să stii că în timpul ăla politistul nu doar completează un formular, ci mai are de făcut si alte lucruri, cum ar fi de exemplu niste verificări, interogări ale unor baze de date, etc, (niciodadă nu ai de unde să stii pe cine ai oprit, poate individul e dat în urmărire generală, internatională, poate maşina e furată şi aşa mai departe) deci n-ai de ce să-i porti de grijă.
Cât despre mărimea amenzii, la fel, e irelevantă părerea ta sau a altcuiva, nu confunda sanctiunea pentru încălcarea legii cu negocierea de la piată. Politistul ăla nu stabileste amenda după bunul plac, mărimea amenzilor este stabilită de lege, deci dacă în lege scrie că pentru folii amenda este de un leu, atunci politistul va consemna în procesul verbal o amendă de un leu, indifirent dacă o consideră a fi prea mare sau prea mică.

• Upvote 7
  • 0
  • Moderator

gabisportivu
Nu are nicio importanţă ce ţi se pare ţie corect, important este să respecţi prevederile legale. E cât se poate de normal şi firesc ca poliţistul să consulte legislaţia, chiar dacă tu crezi că nu este ok. Mai mult, poliţistul înainte de a întocmi un document de constatare are de efectuat şi alte activităţi (ex. verificarea persoanei şi a maşinii în bazele de date, etc.) şi din cauza asta durează mai mult. Lasă grija asta pentru activitatea poliţistului pentru că nu are absolut nicio relevanţă, concentrează-te pe problema ta.
Acum, dacă ai refuzat să primeşti copia procesului verbal, trebuie să aştepţi să-ţi vina acasă.

PS: Fără să te superi, mai pune şi tu mâna pe vreo carte din când în când, pentru că spre exemplu, corect gramatical se spune poliţist sau poliţistul, nu "politaiul" cum ai scris tu.

• Upvote 3
  • 0

gabisportivu - politistii sunt si ei oameni. Cu bune si cu rele. Unii mai frumosi, altii mai urati, unii mai rai, altii mai buni, unii mai intelegatori, altii mai putin samd. La fel si soferii. Nu te astepta sa gasesti sfinti.....asa cum nu sunt nici draci. Ipocrizia romanului este ca atunci cand un compromis sau o situatie interpretabila ii convine, il avantajeaza....i se pare firesc sa fie asa. Cand nu e in avantajul lui.....e o tragedie, un complot universal impotriva lui.

Acum revenind la problema ta. Din punctul meu de vedere, foarte bine ca ti ai pus folii. Si eu am vrut probabil din alte considerente (pentru siguranta a ceea ce mai las in habitaclu) sa mi pun. DAR ....foarte rau ca le ai pus fara sa respecti legea privitoare la omologarea si montarea lor. Care nu e degeaba data.

Acum aspectul cel mai grav: de ce ai schimbat banda fara sa semnalizezi??? si de cate ori ai efectuat procedura asta?? pe cati alti participanti la trafic i ai pus in pericol??

A devenit o obisnuinta nebuna pentru multi manevrele multiple fara asigurare si fara semnalizare. Ma intreb de multe ori daca fie "n au mai avut bani de masina cu semnalizare" sau chiar raman printre ultimii fraieri care stiu unde e si ce face maneta aia??

Zilele trecute un jmecheras, cu folii pe geamuri mi a taiat fata in viteza, fara semnalizare pe ditamai bulevardul, chiar in dreptul unei treceri de pietoni. Pana la urmatorul semafor....a mai facut manevra de vreo 3 ori in fata mea. Fara semnalizare, cu accelerari si franari din alea de ziceai ca e la curse. Una din masinile "fentate" chiar a virat brusc din reflex si era sa intre in bordura.

Toate aceste elemente: inconstienta, atitudine in trafic, lipsa respectului pentru siguranta si pana la urma chiar doar confortul celorlalti participanti la trafic, din punctul meu de vedere il incadreaza intr o anumita categorie pentru care legea este mult mult prea blanda. Chiar m am rugat ca daca e sa l surprinda vreun politist sa l arda sa i mearga fulgii ! Oare mi s a indeplinit dorinta??

• Upvote 1
  • 0
  • Membru

I-auzi ca eu "am luat foc"!De parca eu am primit 1000 ron amenda nu tu!Bai sportivule care esti...tu ramai la dispozitia politistului pana se iau masurile legale fata de tine ca altfel o sa faci un pic pe pietonul ca sa-ti mentii conditia fizica!Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic!

Edited by cipri83
  • 0

Domnule, chiar judecatorii citesc din Codul Penal , Codul Civil etc.... De obicei un politist stie cateva incadrari ale faptelor contraventionale des intalnite (oprire si stationare interzisa, nefolosire centura, folosirea telefonului fara handsfree, lipsa documente eetc.)

• 0
  • Moderator

@gabisportivu: am fost zilele trecute la o companie ce ofera servicii de internet/tv/telefonie sa ma documentez despre niste oferte pe care le-am vazut pe siteul lor... duduia de la ghiseu mi-a zis ca pachetul de servicii pe care-l doresc eu nu este disponibil... i-am spus ca apare pe siteul lor... a vorbit cu seful de magazin si dupa ce s-au uitat amandoi pe site si mi-au dat dreptate. In concluzie, si "privatii" mai citesc din cand in cand, desi ei traiesc din comisionul de la vanzari!

Probabil ca a durat 40 min cu tot cu datul foliei jos (mai ales pe frigul asta, nu-i foarte usor, nu-i asa!) sau ai fost obraznic cu politistul, asa ca nu s-a grabit sa scrie procesul-verbal! Apropos, legislatia in vigoare nu prevede durata de intocmire a documentelor de catre agentul constatator, asa ca nu vei putea sa folosesti acest tertip in eventualitatea unei contestatii!

Ca sa-ti raspund in ton cu postarea ta, iti urez "succesuri si progresuri"!

Edited by CITADELA
  • Upvote 2
  • 0

Buna seara 

Mi-a fost reținut raionul masini pentru goli neomologate (Nu stiam ca sunt omologate asa am cumparat masina) discutând cu fostul propriertat al acesteia mi-a dat actele de omologare erau de fapt omologate foliile. 

Intrebarea mea este unde merg acum cu actele de omologare pt a-mi educa talonul?

Mentionez ca am fost la secția de poliție de care apartinea agentul care mi-a reținut talonul dar nu au știut să imi spuna ce trebuie sa fac.

Va multumesc 

Edited by Mihaelacristea
  • 0

Va salut,

1. S-a schimbat legea privind foliile auto incepand cu Ianuarie 2019?

Un prieten de-al meu tocmai a ramas fara talon + amenda. I s-a explicat ca nu mai sunt legale foliile pe geamurile laterale fata.

Si eu am asa ceva, cu grad de transparenta 70%, autorizata RAR, instalata de firma autorizata RAR. Sa inteleg ca nu mai conteaza?

2. De unde as putea sa aflu despre astfel de legi, inainte ca acestea sa-si produca efectele. Inteleg ca este de datoria mea sa cunosc legea, dar sincer va intreb, cum as putea afla despre asa ceva?

Nici acum nu gasesc pe internet nimic despre aceasta schimbare de lege.

Multumesc mult si va salut!

• 0

Buna seara mi sa reținut certificatul mașinii pentru ca polițistul mia spus ca am folie aplicata pe geam, iar mașină nu are aplicata nici o folie, mașină asa a venit din fabrica. Iar atunci când lam rugat sa îmi demonstreze ca am folie pe geamuri, mi a dat dovada și a plecat. Nu mi se pare deloc normal, sa te lase ca fraierul în aer fără nici un răspuns. Ce ar trebui sa fac? 

• Downvote 1