Jump to content
POLITISTI.ro

Măsura preventivă a controlului judiciar este neconstituţională - decizie CCR


Recommended Posts

  • Moderator

Curtea Constituţională - CCR a decis că măsura preventivă a controlului judiciar este neconstituţională deoarece nu are o durată limitată de timp.

 

Concret, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin prevederilor art.53 din Constituţie.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

04.12.2014

 

În ziua de 4 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.211-217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune.

 

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26).

 

În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie.

 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Satu-Mare – Secţia penală.

 

Argumentațiile reținute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate, pe larg, în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Această hotărâre nu produce deocamdată efecte până la publicarea ei în Monitorul Oficial. Apoi însă, toate controalele judiciare existente la data publicării încetează de drept. Învinuiţii nu vor mai fi obligaţi să se prezinte la organul de poliţie sau să respecte anumite interdicţii.

 

Puterea legislativă trebuie să îndrepte eroarea constituţională din Codul de Procedură Penală.

Soluţia este ca Parlamentul să se întrunească urgent şi să emită o lege prin care să completeze dispoziţiile Codului la acest capitol. Ideal ar fi ca această modificare legilativă să se facă înainte ca decizia Curţii Constituţionale să fie publicată în Monitorul Oficial şi să producă efecte.

Se poate modifica legislaţia şi prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, iar această ordonanţă poate fi dată fără să se aştepte motivarea Curţii Constituţionale.

 

Păreri?

  • Upvote 1
Link to comment

Din pct. meu de vedere ca unul care m-am ocupat si de cei care aveau interdictii dupa vechiul C.P.P., precum si de cei  fata de care se dispune una din cele trei masuri dupa NCPP, acestea sunt apa de ploaie. Si pot aduce o sumedenie  de argumente in acest sens.

La momentul de fata nu avem resursa umana si logistica necesara pentru a pune in aplicare aceste masuri asa cum au fost ele concepute.

Link to comment
  • Moderator

Guvernul a adoptat azi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea prevederilor declarate neconstituţionale de CCR referitoare la controlul judiciar. După publicarea în Monitorul Oficial, prevederile acesteia vor intra în vigoare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.