Jump to content
POLITISTI.ro

Efectuarea controlului corporal sumar in siguranta


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Efectuarea controlului corporal in conditii de siguranta este o deprindere esentiala a oricarui politist, careia trebuie sa-i acordam o mare atentie la antrenamente.

Referitor la prevederile pur teoretice si pe latura legislativa, pe care cu totii le-am invatat in scoala, le puteti parcurge si dezbate aici:


In acest topic vom discuta efectiv despre modalitatea practica, procedee si tactici ce trebuiesc folosite atunci cand efectuam un control corpora sumar.
Ideea acestui topic mi-a venit in urma citirii unui articol de pe un site al politistilor americani si mi s-a parut util sa avem si noi aici o astfel de dezbatere. De aceea fotografiile si o parte a continutului provin din acel articol, eu doar am tradus din engleza si am sintetizat/adaptat la realitatile noastre. Articolul original il puteti citi aici.
Sper sa-l considerati util. smile.gif

Controlul corporal sumar este o procedura tactica mai mult necesara d.p.d.v. al sigurantei noastre, decat d.p.d.v. al materialului probator sau a unei eventuale acuzatii aduse unei persoane suspecte. Este, de asemenea, o activitate ce trebuie, sau ar trebui efectuata foarte des si care ar trebui in mod normal sa intre in activitatile de rutina ale tuturor politistilor atunci cand intra in contact cu o persoana suspecta. Pe langa avantajul sporirii sigurantei politistului, un astfel de procedeu tactic va mai poate oferi posibilitatea de a descoperi la timp o infractiune privitoare la portul fara drept al unei arme albe sau de foc.

Deci, cum poti sa te protejezi atunci cand efectuezi un control corporal sumar astfel incat acesta sa se faca intr-un mod cat mai sigur, eficient si cu promptitudine?
Pentru aceasta trebuie adoptat si folosit un procedeu tactic simplu si rapid dar care sa nu afecteze siguranta noastra si eficienta acestei activitati. De aceea pentru a nu ne expune inutil unor riscuri, intotdeauna trebuie sa tineti cont de trei lucruri foarte importante:

  • pozitia corpului, a politistului si a suspectului
  • limitarea mobilitatii persoanei suspete
  • controlul mainilor acestuia pe toata durata efectuarii procedeului

Pozitia corpului

Trebuie sa-i solicitati suspectului sa se intoarca cu spatele catre voi. Este foarte important, intrucat se reduce posibilitatea de a fi atacat de catre suspect. Majoritatea acestor atacuri asupra politistilor se fac cu bratele sau picioarele, de aceea daca suspectul este cu spatele catre voi, posibilitatea de a fi atacati se reduce. In plus chiar daca suspectul va incerca sa va atace, eficacitatea loviturilor acestuia este foarte redusa, iar daca procedeul de control corporal se efectueaza corect, coroborat cu celelalte doua principii, posibilitatea suspectului de a va ataca se reduce considerabil.
Foarte importanta este de asemenea si pozitionarea corpului politistului, aceasta trebuie sa fie una echilibrata, care sa va ofere mobilitate. Cea mai buna pozitionare a politistului este atunci cand picioarele nu sunt pe aceeasi linie, ci unul mai in fata, iar piciorul cu arma sa fie cel pozitionat inapoi, apropierea facandu-se oarecum din lateral. In felul asta holster-ul/tocul armei se va afla la o mai mare distanta fata de suspect, pentru a se evita o tentativa de dezarmare.

post-2-010138600 1301814151_thumb.jpg

Limitarea mobilitatii persoanei suspete

Odata ce suspectul s-a intors cu spetele catre voi, solicitati-i sa departeze piciarele in lateral. Cu cat unghiul de departare este mai mare, cu atat mobilitatea acestuia se reduce. In plus, prin aceasta tehnica se poate compensa si din dezavantajul pe care il reprezinta diferenta de inaltime dintre un uspect mai inalt si un politist mai scund. Aceasta se realizeaza in principal prin departarea picioarelor suspectului. Din aceasta pozitie (cu picioarele departate) daca persoana suspecta intentioneaza sa te atace, va fi nevoit sa-si schimbe pozitia unui picior, ceea ce va ofera mai mult timp de reactie.

post-2-039257300 1301814393_thumb.jpg

Controlul mainilor

Pentru a avea un mai mare control asupra persoanei suspecte este necesar ca mainile acestei sa le aveti tot timpul sub control. Cea mai eficienta modalitate de a face acest lucru folosind o singura mana, pentru ca cealalta sa o folositi pentru controlul corporal sumar sau in caz ca lucrurile degenereaza pentru a scoate arma sau pentru a aplica direct o lovitura suspectului, este sa-i cereti suspectului sa-si puna ambele maini pe cap. Iar voi ii veti apuca ambele palme cu o singura mana si le veti duce la ceafa suspectului.
In acest fel aveti un control asupra manilor acestuia si aveti la dispozitie celalalt brat liber.
Pe toata durata efectuari controlului corporal, trebuie sa tineti palmele suspectului in mana, iar cand palpati picioarele suspectului, trebuie sa trageti usor catre inapoi astfel incat suspectul sa fie dezechilibrat si mai mult.
post-2-002933300 1301814513_thumb.jpg post-2-080748800 1301814534_thumb.jpg post-2-075883900 1301814565_thumb.jpg post-2-069077800 1301814637_thumb.jpg

post-2-010181500 1301814693_thumb.jpg post-2-051055500 1301814720_thumb.jpg

Dupa cum puteti vedea si in fotografii, palparea suspectului se face in doua etape, respectiv numai pe partea pe care avem mana libera, dupa care se schimba bratul cu care efectuam controlul mainilor suspectului astfel incat bratul liber sa fie intotdeauna cel de pe partea unde se efectueaza controlul/palparea.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ceva in genul acesta ne invata si pe noi in scoala de politie, controlul insa se efectueaza intr-o ordine stricta...punandu-se chiar accent pe aceasta ordine , respectiv, cap, maini, piept, spate, zona centurei fatza spate, picor, la fel si pe partea cealalta

Link to comment
Share on other sites

Ceea ce in viziunea mea este o greseala.Controlul se incepe de la talie (centura).

De cele mai multe ori cutitul cu care a fost injunghiat politistul a fost scos de la centura. Prima zona si cea mai predispusa la portul cutitului este cureaua.De acolo se poate scoate cel mai rapid.

Edited by arcan
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.