Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Retinerea certificatului de inmatriculare

Crixus21

Question

Buna seara tuturor,

In primul rand, vreau sa spun ca port un respect deosebit Politiei Romane, care m-a ajutat cum s-a putut de fiecare data cand am avut cate o situatie in care am fost implicati.

Am dorit sa postez aici aceasta situatie pt a demonstra stimatilor cititori cum exista unii (nadajduiesc ca putini) dintre colegii dumneavoastra care fac persoanele ca mine sa ramana efectiv fara cuvinte in fata unor astfel de atitudini.

Problema sta in felul urmator :

Astazi, conducand regulamentar pe un bulevard in Iasi, un agent din cadrul Politiei Rutiere denumit in continuare (X - nu am retinut numele), imi face semn din coloana sa opresc.

Ma conformez si intreb frumos un motiv, dupa legitimarea dumnealui scurta si inexplicita (poate nu am auzit), mi se spune " Nu aveti asigurare la masina ".

Uimit, ii inmanez documentul RCA care spune clar ca mai am inca vreo 2 luni pana expira. Intre timp, colegul lui fuge spre masina si imi ia documentele, colegul acesta fiind intitulat Agent T******* comunicandu-mi ca mi se va retine certificatul de inmatriculare si amenda >600 RON pt ca aveam o folie neomologata aplicata pe triple.

Pana aici totul aproximativ legal, din punctul meu de vedere, insa ii explic cu documente agentului T ca masina abia am cumparat-o [ am 14 zile de cand am luat-o conform contractului de Vanzare Cumparare ] , nu am apucat sa o inmatriculez pe numele meu si e aiurea daca imi ia acum certificatul. De asemenea ma dau jos si cu un cutter din masina in max. 5 minute scot ambile folii de pe triple tinand minte un articol cf. caruia daca inceteaza motivul, nu se mai dispune retinerea certificatului, ci numai amenda.

Va rog sa-mi spuneti daca am gresit cu ceva pana aici.

Agentul X imi spune ca mi se va restitui certificatul, dupa care Agentul T (din aceeasi masina) imi inmaneaza dovada. Incercand sa cer explicatii, sunt refuzat intr-un limbaj total inadecvat de agentul T si agentul X ma ignora total ( cu geamul inchis). IN CENTRUL IASIULUI !

Acum am dovada si un Proces Verbal pe care il voi contesta luni la prima ora la judecatorie.

Acum, stimati useri, va rog sa ma ajutati cu urmatoarele chestiuni :

1) Aveam dreptate ca nu se mai ia certificatul daca inceteaza motivul (adica dau jos foliile atunci, in momentul respectiv) ?

2) Pot depune instiintare legata de atitudinea agentului T (care a refuzat sa se legitimeze de doua ori sub pretextul " Scrie pe procesul verbal !" si apoi mi-a ras in nas " Vezi ca hă hă, numai proprietarul din acte o sa mai ia certificatul inapoi ". ) la MAI? Sau un memoriu la Seful Politiei Rutiere explicandu-i intreaga situatie ? (plus faptul ca a trecut acest agent T ( spun agent fiindca e Agent ca si grad, dl. X avea simbolurile unui grad mai inalt) la amenintari ca face lucruri mai urate daca incerc in continuare sa vb cu colegul lui .

3) Pot ridica eu certificatul de inmatriculare de la politia rutiera cat timp contestatia este in analiza la Judecatorie ? Sau trebuie sa ma duc sa fac procura notariala si etc. etc. Asta in conditiile in care sunt inca in cele 30 de zile care le am la dispozitie pt a inmatricula masina cu certificat cu tot.

PS Mentionez ca in scurta perioada de cand am masina, i-am schimbat si motorul la un service autorizat, cu facturi, cu tot.. deci o sa trebuiasca si omologat.

Multumesc frumos tuturor care au citit si care au avut intentia de a raspunde. :hmmmt:

E primul meu post aici...

• Upvote 1
  • Downvote 1

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Mi se pare ciudat faptul ca ai avut timp sa schimbi motorul masinii de cand ai cumparat-o, dar totusi nu ai reusit sa dai jos folia aceea de pe blocurile optice.

Faptul ca au tinut geamul inchis, nu e nimic rau si nicio greseala din partea lor. Nu exista o astfel de obligatie sau indatorire, ba chiar se recomanda ca agentul de circulatie sa nu intre in astfel de discutii ce pot foarte usor degenera.

In schimb poti depune o plangere oriunde doresti. E dreptul tau, dar asta nu inseamna automat ca, consecintele ei te vor multumi sau vor rezolva ceva.

Eu cel putin, din ce ai povestit tu nu vad vreo abatere clara in modul de actiune al celor doi.

• 0
  • Moderator

Crixus21, vechiul Regulament de aplicare al OUG 195/2002 într-adevăr prevedea la art. 237 alin. 2
În situaţiile prevazute la alin. (1) certificatul de înmatriculare nu se reţine dacă conducătorul autovehiculului sau tramvaiului remediază pe loc deficienţele constatate, caz în care se aplică numai sancţiunea contraventională.

Acest Regulament a fost modificat şi republicat, iar în prezent H.G. 1391 din 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice are numai 225 de articole şi nu mai conţine această prevedere.

• 0

Multumesc mult amandurora pentru raspuns, mai ales domnului Marius . Acolo vazusem eu situatia respectiva. Voi vedea ceea ce este de facut. Multumesc inca o data.

• Upvote 1
  • Downvote 1
  • 0

in noul cod rutier spune asa: articolul148 pct 11 din regulamentul pt. aplicare a OUG195/2002 republicat - Se interzice conducatorului de autovehicul sau tramvai sa aiba aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, luneta ori pe geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea, atat din interior, cat si din exterior, cu exceptia celor omologate si certificate, prin marcaj corespunzator, de catre autoritatea competenta. .

Politia nu se afla in strada pentru a te invata legislatia rutiera! Atata timp cat esti posesorul unui permis de conducere trebuia sa cunosti prevederile articolului mai sus enuntat. Tu ca si sofer model( atata timp cat pretinzi ca vei face contestatie, fiindca tu esti corect iar politistiii au fost mitocani)) trebuie cam macar de 2 ori pe an sa mai rasfoiesti legislatia rutiera, daca ai obtinut permisul de conducere nu inseamna ca vei cunoaste de-a lungul vietii, adevarul absolut in tainele soferiei...cat despre folii ce sa iti spun ? e cea mai mare idiotenie care exista! daca ti-ai pune niste flori in masina dupa acele folii, vei observa ca din cauza lipsei de lumina se vor ofilii (cu toate ca pamantul e de cel mai bun si le dai apa din belsug), exact asa te ofilesti si tu ca om. Daca ai bunavointa vei observa ca cei mai agresivi soferi in trafic sunt cei care au aplicate folii pe geamuri! Tu in ce categorie intri? Chiar vrei sa te ofilesti precum o floare, fara lumina? organismul uman are nevoie de apa, mancare , lumina si caldura exact ca si o floare!

P.s. sper ca folia de pe geamurile tale a fost o greseala si pe viitor iti doresti o viata mai buna...in rest eu iti dorec drumuri cat mai sigure! :emo-yessir:

Edited by patriotul
  • 0

Pt patriotul

In primul rand, nu inteleg unde am fost neclar, referindu-ma la tipul de folii pe care le avem, dar mai repet : aveam folii PE STOPURILE DIN SPATE sau PE BLOCURILE OPTICE sau PE TRIPLE sau PE BECURI, NU pe geamuri !

Nici eu nu sunt fan al geamurilor foliate, iar pe stopuri, asa o cumparasem, greseala mea e ca nu prea bagasem de seama, nefiind negre mat, ci doar putin intunecate...

Sper ca am lamurit problema aceasta, nu vreau sa contest amenda, ci vreau sa evidentiez atitudinea " te opresc ca nu ai asigurare, nu ma recomand, te iau in ras ".

• 0

Asta este in vigoare acum.

ART. 202 ROUG 195/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

(1)Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are in pastrare proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivelor pentru care s-a dispus aplicarea masurii tehnico-administrative.

...

• 0

OK, dar il primesc daca sunt in cele 30 de zile ale contractului de vanzare - cumparare fara alte acte ? Azi am aflat ca proprietarul e plecat din tara pana de Pasti...

• 0

Pai daca legea zice ca ai 30de zile timp in care sa-ti inmatriculezi masina pe numele tau normal c-o sa ti-l dea. Tu esti exact ca si copii aia care asteapta sa-i rezolve problemele de la scoala altii spunand ca nu stiu cum se face dar ei nici nu invata si nici nu incearca nimic, vor mura-n-gura tot.

• 0

Buna seara! Am tot citit diferite si diverse forumuri unde aveau loc dezbateri inversunate privind legalitatea foliilor auto si as avea si eu nevoie de ajutor, asa ca m-am decis sa ma informez direct de la sursa. Doresc sa-mi montez niste folii cu transparenta 73/75% (din ce am inteles, folia aceasta este aproape insesizabila, diferentele dintre un geam normal si un geam cu folia aplicata, fiind aproape nule) pe geamurile laterale din fata iar pe celelalte din spate si luneta, transparenta 50%. Spune-ti-mi va rog frumos daca este legal, pt ca din tot ce am citit pe internet, nu mi-e absolut deloc clar.

Va multumesc anticipat!

• 0
  • Moderator

În normele tehnice elaborate de către registrul Auto Romăn se specifică faptul că parbrizul trebuie să confere o transparenţă de minim 75 % în câmpul de vizibilitate al şoferului iar geamurile laterale faţă de minim 70 %.

Pentru celelalte geamuri, care nu au un rol esenţial în vizibilitatea şoferului, coeficientul de transmitere al luminii poate fi mai mic de 70 %.

Luneta autoturismului nu este considerată a fi un geam cu rol important în vizibilitatea conducătorului auto, cu condiţia ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele laturi.

Foliile pot fi aplicate în următoarele condiţii:

- sunt omologate sau certificate de către Registrul Auto Român;

- geamurile pe care s-au aplicat respectă condiţiile tehnice privind gradul de transparenţă specific;

- fiecare geam pe care s-a intervenit este marcat corespunzator;

- aplicatorul v-a înmânat documentele corespunzătoare aplicării;

- aceste accesorii sunt conforme şi sunt legal aplicate.

• 0

Va multumesc pt promptitudine!

Din ce stiu, de la cei cu care am vorbit ( firma ce aplica foliile ) au folii omologate RAR ( folii marca Llumar ) si service-ul la randul sau este in conformitate cu legea... Deci.. geamurile mele din lateral fata au o tenta verzuie slaba si intr-adevar scrie pe ele 70% min. Intrebarea e, daca imi pun folii pe laterale fata, folie cu gradul de 70% transparenta ( cu toate ca geamul masinii mele are deja o tenta putin verzuie ) are ceva? Este legal? Sau legea se ia doar de acei smecherasi care-si pun folii foarte intunecate pe lateralele din fata?

Va multumesc!

• 0
  • Moderator

In cazul în care autovehiculul are din fabricaţie geamuri – faţă cu o tenta de culoare, (nefiind 100 % transparent), aplicarea unei folii cu transparenţă de 70% va depăşi gradul de transparenţă legal acceptat pentru geamul respectiv.

• 0

Am inteles si m-am si decis. Fara folii pe geamuri! Daca nu-mi pot pune pe fata, n-o sa-mi pun nici pe spate (probleme de estetica, dupa parerea mea). Oricum am vbit acum 30 de min. cu cineva care lucreaza la RAR si mi-a spus ca n-ai voie cu folii pe fata! Imi spunea ca oricat de impopotonat si bine pus la punct este certificatul care ti-l ofera service-ul unde ai montat folia, tot o sa fii oprit in trafic si luat la bani marunti pt ca ai folie pe fata ( indiferent de transparenta acesteia, din moment ce ai deja pe geam o tenta verzuie - asa cum a specificat si domnul Marius mai sus ).

Va multumesc pentru sfaturi si pentru prevenirea unei mari greseli ce urma sa aibe loc :D

• 0

pentru Crixus21:

"ART. 202 ROUG 195/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

(1)Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are in pastrare proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivelor pentru care s-a dispus aplicarea masurii tehnico-administrative.

... "

Deci degeaba iti dai jos foliile aplicate pe geamuri ,la momentul opririi in trafic , ca oricum certificatul de inmatriculare o sa-ti fie retinut de politist!

Diferenta intre prevederile oug-ului vechi si O.U.G 195/2002 R (actuala) e ca in conf cu art 202 (de mai sus) certificatul de inmatriculare o sa ti-l recuperezi doar atunci cand prezinti un document sau act prin care reiasa ca ti-ai dat jos foliile. Si e aproape imposibil ca in momentul cand te opreste politistul pentru folii ,atunci imediat sa-ti dai jos foliile (neomologate) si sa mergi la un service sa-ti elibereze un act de constatare ca ti-ai remediat problema ,sa te intorci la fata locului ,sa prezinti actul agentului de politie ,si acesta sa-ti inapoieze certificatul de inmatriculare ... Mai bine circuli fara folii :P

• 0

Buna

Ieri ma depasit cineva pe linia continua,politistul a sarit din masina,a oprit persoana respectiva dar in mod neregulamentar,ca si facund autostop,a fugit dupa masina respectiva.Ma oprit si pe mine tot nereglamentar,mia cerut actele ,si a intrebat de omologarea foliei pe care am pe geamurile lateral spate,am zis ca nu am,fiindca asa am cumparat din afara tarii,sa dus si dupa 5 minute a venit cu o amenda de 630 de lej si cu o dovada ca mia luat si talonul ce pot sa fac?Pot da depun o cotestatie?

Edited by Turky
  • Downvote 5
  • 0
  • Moderator

E tare asta cu ”a sărit și m-a oprit neregulamentar”. :lol:

Scrie undeva în lege că trebuie să se deplaseze lin, încet sau în pasul ștrengarului? Nu, deci poate să se și catapulteze, poate să facă body jumping de pe vreun pasaj sau pod, etc. Din moment ce a reușit să se facă înțeles prin semnele pe care le face, de către cei cărora li se adresează, aceștia trebuie să se conformeze și să oprească și este perfect regulamentar. Așa că poți să renunți liniștit la astfel de mențiuni, ce nu au nicio relevanță.

• 0

Stii si tu Catalin ca in general cei care au de suportat anumite consecinte (amenzi, retineri p.c. , c.i.) au ceva de spus la adresa politistului, ba ca la oprit neregulamentar, ba ca i-a cerut spaga, ba ca i-ar fi scris alta amenda decat cea constatata si exemplele pot continua.

Edited by Rusy
  • Upvote 1
  • 0

E tare asta cu ”a sărit și m-a oprit neregulamentar”. :lol:

Scrie undeva în lege că trebuie să se deplaseze lin, încet sau în pasul ștrengarului? Nu, deci poate să se și catapulteze, poate să facă body jumping de pe vreun pasaj sau pod, etc. Din moment ce a reușit să se facă înțeles prin semnele pe care le face, de către cei cărora li se adresează, aceștia trebuie să se conformeze și să oprească și este perfect regulamentar. Așa că poți să renunți liniștit la astfel de mențiuni, ce nu au nicio relevanță.

Acum nu vreau sa fiu rautacios dar daca tot nu conteaza ce semnal face politistul rutier atunci de ce se mai invata la scoala de soferi in cadrul cursurilor de legislatie semnificatia semnalelor politistului? ca asa pot sa zic si eu ca a ridicat mana sa se salute cu pasagerul din dreapta sau sa interpretez un semnal in orice alt mod atata timp cat este neregulamentar(concret un semnal asimilat celui de autostop cum se spune mai sus poate fi interpretat ca avand obligatia de a reduce viteza si nicidecum de a opri).

• 0
  • Moderator

Unde a scris că nu contează semnalul poliţistului? Asta ai inţeles tu?
Probabil dacă citeşti cu atenţie reuşeşti să pricepi că face referire la "poliţistul a sărit din maşină".
În plus, te asigur că nici tu şi niciun alt conducător auto nu puteţi decide când semnalul poliţistului a fost sau nu "regulamentar".

• 0

Ideea e ca folia de pe geamurile laterale spate caci numai acolo am folie,candva a fost montata in service autorizat si e folie omologata,e o inscriptie pe folie,numai ca asa am cumparat din belgia.Daca cumva gasesc omologarea origiala din belgia pot sa incep ceva cu ala?

Sa daca imi trimite cineva din germania o omologre pe numarul care e inscriptionata pe folie?

Daca persoana respectiv nu ma depasea nici nu ma opre politia.

• 0

Unde a scris ca nu conteaza semnalul politistului? Asta ai inteles tu?

Din moment ce a reușit să se facă înțeles prin semnele pe care le face, de către cei cărora li se adresează aceștia trebuie să se conformeze și să oprească și este perfect regulamentar.

Extras din "Conceptia de atitudine si actiune a politiei rutiere":

Obligatiile politistului rutier la oprirea autovehiculelor:

-sa efectueze semnalul de oprire regulamentar cu bratul pe timp de zi, iar pe timp de noapte, cu bastonul iluminat sau reflectorizant, iar in lipsa acestuia prin balansarea in plan vertical a unui dispozitiv cu lumina de culoare rosie. In ambele situatii poate folosi si fluierul din dotare;(...)

Semnalul de oprire regulamentar cu bratul pe timp de zi se executa ca si cum s-ar face autostopul?

...te asigur ca nici tu si niciun conducator auto nu puteti decide cand semnalul politistului a fost sau nu "regulamentar".

Mai exista si alte semnale "regulamentare" care nu se regasesc in "Regulament"?

Ideea este ca prin mentionarea de catre conducatorul auto a acestui fapt in PVCC, poate constitui motiv de anulare a acestuia in instanta.

• Upvote 1
  • Downvote 4
  • 0
  • Moderator
Ideea este ca prin mentionarea de catre conducatorul auto a acestui fapt in PVCC, poate constitui motiv de anulare a acestuia in instanta.

Serios? De unde scoateţi astfel de aberaţii?

Asta e doar o presupunere a ta, care nu are legătură cu realitatea. Dacă eşti aşa bine informat, te rog postează aici o singură hotărâre de anulare a unui P.V. de contravenţie cu o asemenea motivaţie. Eu sunt sigur că nu există. Citeşti site-uri de genul amenda.ro, contestatie.ro şi alte asemenea bazaconii, iar tu chiar crezi că ce scriu acolo e adevărat.

După părerea ta, care e legătura dintre faptul că un conducator auto a fost depistat la volanul unei maşini ce are aplicate pe geamurile laterale din faţă folie care estompează vizibilitatea şi modul de efectuare a semnalului de căre poliţist?