Jump to content
POLITISTI.ro

Viteza regulamentara vs viteza excesivă - nu se respectă limitele de viteză


nelu09

Recommended Posts

Oare de ce, indiferent daca se circula in localitati sau in afara lor, majoritatea conducatorilor auto ruleaza in concordanta cu limitarea vitezei impusa de lege, doar daca au fost averitizati (de catre alti participanti la trafic, sau de catre detectorul de radar) de existeta pe traseu al unui echipaj de politie, sau a unui aparat radar (mobil sau fix)?

Link to comment

Oare de ce?

Din lipsa de civilizatie, din lipsa de respect pentru societate, din nesimtire, sunt multe motive.

 

Oare de ce atunci cand o usa e inchisa o deschidem si nu o spargem?

Link to comment

Asa este! Dar cum observa multa lume acest fenomen, cred ca il observa si politistii (si cei de la rutiera) cand sunt in trafic, dar nu in timpul serviciului.

 

Atunci ma intreb, oare de ce nu se face si la noi ca si in tarile civilizate de exemplu, sa fie masini ale politiei rutiere in trafic, sub acoperire si dotate cu toate cele necesare pentru a poza masina ce a incalcat legea si a trimite ulterior dovada (poza cu data, ora si viteza) si amenda aferenta prin posta cu recomandata (ce se ridica de la posta doar cu buletinul !!) direct acasa la proprietarul masinii.

 

Astfel ... am avea reusita de 100%, fara nici un fel de suspiciuni, fara nervi si tocmeli, fara balcanisme, si in cel mai scurt timp ar fi disciplina in trafic la fel ca si in tarile civilizate.

Link to comment

Daca am da curs acestei idei, atunci in aceeasi situatie se afla orice actiune sub acoperire, ceea ce este complet fals.

 

Daca nu ar exista posibilitatea de a lucra sub acoperire, nu stiu sincer cate dintre problemele majore legate de lege, ar fi fost rezolvate.

Link to comment
  • Moderator

Domnule nelu09,

 

Răspunsul la întrebarea din prima postare a topicului este foarte simplă: pentru că trăim într-o societate inundată de ipocrizie şi prostie. Pentru că majoritatea conducătorilor auto din România sunt iresponsabili şi nu realizează că pun în pericol vieţile altor oameni nevinovaţi, în schimb sunt foarte revoltaţi şi deranjaţi că vezi domnule, poliţia stă la pândă.

Toţi vor ca poliţistul să stea numai în mijlocul străzii, să poată fi văzut de toţi iresponsabili, inconştienţii şi berbecii. În absolut toate instituţiile de aplicare a legii din lume se uzitează de această măsură poliţienească, diferenţa este că doar în România şoferii habarnişti sunt ipocriţi şi deranjaţi de acest lucru, iar şefii din poliţie le cântă în strună.

 

Trăim într-o societate bolnavă unde majoritatea cetăţenilor pleacă de la premisa că vor încălca legea, iar interesul lor e să găsească modalităţi de a scăpa mai uşor de consecinţe. Astfel de chestiuni sunt promovate şi apreciate pe toate canalele media, în presă şi aşa mai departe.

 

Dacă vrem să ajungem vreodată la nivelul de civilizaţie din ţările occidentale trebuie să realizăm că legile nu sunt făcute pentru a fi încălcate, ele doar stabilesc nişte norme ce trebuie respectate în mod obligatoriu de toată lumea pentru o convieţuire normală.

 

Numai în mentalitatea românului apare această idee conform căreia amenda - sancţiunea contravenţională face parte din normalitate, e ceva firesc şi trebuie să aibă un coantum redus în aşa fel încât cetăţeanul să o poată primii în fiecare zi, să-şi poată permite achitarea amenzii şi alte aberaţii de acest fel. Această idee împământenită în societatea noastră e foarte nocivă, iar din păcate pentru noi toţi se regăseşte în rândul celor ce au putere de decizie şi se află în conducerea acestei ţări.

 

Sancţiunile pentru încălcarea legii NU sunt la fel ca alimentele, nu sunt un strict necesar care să poată fi suportat de toată lumea. Într-o societate normală şi sănătoasă sancţiunile pentru încalcarea legilor sunt excepţii, NU fac parte din normalitate. Conform acestor principii nocive, mâine-poimâine ne pomenim că violatorii şi tâlharii vor cere reducerea pedepselor, astfel încât să poată comite fapta de mai multe ori.

 

Dacă s-ar analiza situaţia mai profund şi nu subiectiv doar din punctul de vedere al celui care se identifică în rolul celui care încalcă legea, absolut toţi trebuie să realizeze că orice încălcare a normelor de convieţuire socială are repercursiuni asupra tuturor cetăţenilor. Asta dacă vrem vreodată să circulăm în siguranţă, astfel încât să nu mai stai cu grijă şi teamă să nu-ţi schilodească vreun smecher nevasta şi copilul atunci când se deplasează pe drumul public, pentru că îl doare la bască şi îşi poate permite să primească o sancţiune.

  • Upvote 9
Link to comment

Domnule Marius,

 

Sunt de acord cu cele spuse de dvs. dar in acelasi timp consider ca ar fi normala impunerea unor masuri care sa aiba ca rezultat aducerea lucrurilor catre "normalitatea" celor din tarile civilizate.

 

Nu cred ca este normal ca lumea sa dezaprobe luarea unor masuri care au ca finalitate nimic altceva decat apararea cetatenilor ce respecta legea (in cele din urma despre aceasta este vorba), chiar daca aceste masuri presupun o asa zisa "vanatoare" a celor ce incalca legea, de fapt.

 

Nu cred ca ar trebui sa le pese celor ce respecta legea, de tipul de abordare al politiei vis a vis de punerea in practica a legii (sub acoperire, sau nu)!!

 

Daca ne gandim un pic, cu siguranta ca nici unui infractor nu ii convine ca politia aplica legea si incearca sa il demaste, indiferent de metoda folosita de politisti!

 

Dar, chiar asa sa fie, legile sa fie facute pentru a nu ii deranja pe cei ce le incalca?

 

Daca este asa ... atunci cred ca la legile respective este o problema mare si daca este asa, de ce sa ramana in acelasi spirit?

Link to comment

Cu ceva timp în urmă, când Poliția Română era condusă de oameni capabili și cu cunoștințe solide în ale poliției și a muncii într-un asemenea domeniu, existau autospeciale, neinscripționate la Poliția Rutieră, (simple, civile, cum vrei să le spui)

dotate cu aparatură radar care determinau conducătorii auto să respecte câtuși de cât viteză legală și din care constatai foarte multe contravenții comise cu intenție sau nu, fără să fii văzut.

Acum, mai nou, odată cu "conceptul", total eronat dacă ar fi să mă întrebi pe mine, cum că "Poliția nu mai stă la pândă", s-a pus un foarte mare accent pe acele mașini inscripționate, care musai trebuie să fie vizibile pentru ca participanții la trafic să, vezi Doamne, respecte legislația văzându-le.

Așa consideră șefii poliției române și a celei rutiere, de obicei niște parveniți ori numiți în funcții pe orice criteriu mai puțin cel de competență, că se face prevenire alimentați în prostie și incompetență de "formatorii" de opinie genul lui Badea Mircea, care cred

că statul în "boscheți" este cel mai de porc lucru care îl poate face această structură a poliției.

Ori, rostul aparatului radar este să facă șoferul să meargă normal pe toată perioada deplasării și nu doar acolo unde-l vede.

În metodologia aparatului radar NU SCRIE cum că acesta

trebuie montat doar pe mașină cu însemne.

Pot să îl pun și în pom că nu contează.

Doar că, mentalitatea de hoț, de speculant și escroc a tot mai multor șoferi români, unii dintre ei cu relații și influență, determină mai marii poliției să facă exact inversul a ceea ce fac cei din celelalte state mult mai civilizate decât noi unde radarul se montează în tomberonul de gunoi, în remorcile pentru transportul cailor, lângă stâlpii nodurilor rutiere pe autostrăzi și așa mai departe și crede-mă că nu comentează nimeni nimic și nici nu contestă legalitatea a ceea ce face Poliția.

La alții de ce se poate?

Pentru că nu au atât de mulți "șmecheri" pe metrul pătrat care nu vor să fie prinși și pentru că se vrea a se face treabă iar Poliția este poliție.

Nu e vina celor din stradă ci a trântorilor de prin birouri care habar n-au de viața lor.

Acum înțelegi de ce?

  • Upvote 3
Link to comment
  • Moderator

Daca este asa ... atunci cred ca la legile respective este o problema mare si daca este asa, de ce sa ramana in acelasi spirit?

 

E un cerc vicios aici. 

Legile sunt relativ blânde. Dar chiar şi aşa cum sunt, au căzut în derizoriu. Dacă unui beţiv i se va reţine permisul 1, 2 sau 3 ani, te asigur că se va gândi de două ori înainte să se urce la volan. Numai că de asta depinde şi "practica judiciară", adică domnii judecători să nu îl dea înapoi aşa de uşor cum se întâmplă în prezent. Pentru că dacă beţivul ştie că îl poate redobândi nu-l interesează cât de aspră e pedeapsa. Deci nu numai înăsprirea pedepselor ar rezolva problema haosului rutier din ţara noastră.

În prezent, în practica judiciară din ţara noastră pericolul social aferent încălcării normelor rutiere a căzut în derizoriu, este perceput de bravii noştri magistraţi ca fiind minim. Am văzut cu toţii cazuri de judecători ce îl percep pe poliţist ca fiind omul negru, adversarul şi cel ce face un rău, iar respectarea normelor rutiere este văzută ca fiind un favor făcut poliţiei sau poliţistului.

  • Upvote 3
Link to comment
  • 3 weeks later...

Am remarcat o chestie foarte tristă:

Mai toată lumea circulă pe DN-uri cu viteză excesivă MEREU.
Nu înţeleg de ce se întâmplă acest lucru, cred că toţi aţi observat că dacă circuli cu viteza maximă legală pe un drum lung, îndeosebi prin localităţi, te depăşesc o groază de maşini, cu viteze excesive. Făcând enorm de multe drumuri lungi observ că aproape TOATE autocarele şi camioanele circulă îndeosebi prin localităţi ca nişte ignoranţi cu mult peste 50 km/h. 
Deci întreb poliţiştii, ce vă împiedică să le rupeţi ouăle?

Apropos, aş avea o şi o sugestie de abordare a criminalilor (vitezomanilor, şi a celor agresivi). Poate că am dreptate, poate că nu, dar din auzite ştiu că o groază de vitezomani după ce primesc amenzi, le contestă şi câştigă.
Deci cred că ar fi bine de a-i sancţiona la pachet,
Adică când este surprinsă o încălcare, să se introducă nr. de înmatriculare a maşinii într-o bază de date.
Maşinile poliţiei să fie dotate cu un sistem de recunaştere a plăcuţelor, iar în cazul depistării în trafic a unui potenţial ”DEBIL” să îl urmărească până se identifică stilul lui de a fi pe stradă. Dacă este un ”DEBIL”, să fie marcat în baza de date corespunzător cu un fanion, şi să fie urmărit de fiecare dată pâna la înregistrarea unei încălcări, şi asta să se repete până se adună suficiente încălcări ca să i se ridice carnetul pentru atâţia ani, cât el nu va supravieţui. Cred că nici un judecător nu va da dreptate unui DEBIL căruia i se întocmeşte un cărucior de procese verbale.
P.S. Bineînţeles pentru urmărire şi înregistrare ar fi bine de folosit automobile nemarcate. Sau se pot implica voluntari pe maşinile cărora să fie montate sisteme de înregistrare aprobate de lege.
Bănuiesc că nu e din domeniul S.F. Ştiu că se poate face, iar dacă se mai şi rulează câte un filmuleţ despre victimele acestui scenariu, cred că majoritatea ”curajoşilor” de pe şoselele noastre vor circula NORMAL.

Scuze dacă am scris cu greşeli, 
Vă Salut, 
Cu stimă Sergiu

Link to comment

Ehe!

Ce vrei tu Sergiule chiar că este SF în România.

Ce ne împiedică să le rupem ouăle șoferilor debili?

Păi... În primul rând legislația. În al doilea dotarea execrabilă și în al treilea lipsa de interes a conducerii ca lucrurile să se facă bine și cu un rost.

Urlăm de ani de zile pe tema asta însă cine ne bagă-n seama?

Eu ca polițist aș vrea să pot face ordine pe străzi însă pentru a putea face asta trebuie să fiu și ajutat de sistem.

Ori, la noi sistemul are alte preocupări iar rezultatul îl vezi în modul de comportare al cetățenilor. Șoferi sau pietoni.

Nu la noi este problema.

Ea se află la cei care au puterea iar aceștia nu-și doresc o poliție puternică pentru a nu le pune bețe-n roatele afacerilor dubioase și a nu-i răni în orgoliul de cercopiteci pe potentații sorții oprindu-i tu, rahatul de la circulație.

Vezi tu, lumea ne blamează pe noi că nu facem și nu dregem.

Păi...

Cu ce dacă statul ne forțează să ne prostituăm profesional?

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.