Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Amenda deranjarea linistii publice

SergiuFlorin1997

Question

Buna seara, astazi in timp ce veneam de la liceu (ora 20:00), un grup format din doi politisti m-au auzit vorbind urat, strigand catre un coleg. Cei doi m-au oprit, mi-au cerut datele si mi-au spus ca am primit o amenda de 500 lei pentru deranjarea linistii publice.

Intrebarea mea este daca pot face ceva in legatura cu aceasta amenda, stiu ca am dreptul la plangere in decurs de maxim 15 zile. Mi se pare mult prea exagerata aceasta amenda de 500 lei. Pe care nici macar nu am semnat'o. Intamplarea s-a desfasurat intre blocuri, la mai bine de 50 de metri de strada si in afara de politisti si de colegii mei nu mai era  nimeni. Am vreo sansa in legatura cu plangerea pe care o depun?

PS: Am 17  ani , deci sunt inca minor. Nu as fi putut scapa doar cu un avertisment tinand cont ca nu am deranjat pe nimeni, nu mi s-a plans nimeni.? Sunt la primul incident de genul, nu am mai avut niciodata probleme cu politia, nu am mai luat niciodata o  amenda sau ceva, sunt un elev foarte bun in general si vreau sa dau la ATM sau la politie si nu vreau ca acest incident banal sa imi strice viitorul.

Edited by SergiuFlorin1997
  • Downvote 4

22 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Pentru corecta ta informare, grupul este format din minim 3. E bine ca atitudinea politistilor te-a pus pe ganduri, alta data comporta-te civilizat in societate, nu ca gibonul! Probabil ca nu vei primi acasa nicio amenda... sau poate ca vei primi... Nu avem de unde sti... :D

• 0
  • Moderator

Poti sa exerciti dreptul constitutional de a contesta sanctiunea primita, urmand ca un judecator sa se pronunte daca este nedreapta sau exagerata!

Oricum, faptul ca nu ai semnat procesul verbal nu da dovada decat de lipsa de maturitate (asa cum scrie si pe formular, doar iei act de sanctiune, nu-ti recunosti si vina).

Daca ai sa continui cu un astfel de comportament, s-ar putea sa ai probleme pentru admiterea la ATM etc., insa o sanctiune contraventionala izolata, nu poate sa-ti strice viitorul!

Edited by CITADELA
M-am lasat dus de val!

• 0

In general ma comport normal, in seara asta am comiso pentru ca nu era nimeni in zona inafara de colegii mei si politistii care nu i-am vazut. 

• 0

Am nevoie de acordul parintilor? Tata e plecat in afara iar mama nu vreau sa afle despre chestia asta.

Nu am semnat formularul pentru ca politistii nu mi-au spus, mi-au scris datele, mi-au  spus ca amenda este de 500 lei pentru deranjarea linistii publice si au plecat.

Am inteles ca nu merge faza cu achitatul la jumatate din contravaloare in termen de 48h in cazul acestei "abateri".

Nu sunt genul care injura sau se manifesta necivilizat in public, foarte rar mi se intampla, pe langa aceasta am mai precizat, eram doar cu colegii si domnii politisiti pe care nu i-am vazut.

• 0
  • Moderator

Consideră că ai primit un avertisment şi să-ţi fie învăţătură de minte. Eu nu cred că vei fi sancţionat.

• 0
  • Membru

Legea 61/1991 nu permite plata a jumătate din minimul amenzii în termenul de 48 de ore.

art 2, pct.1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;

Pe viitor fii mai atent...

• Upvote 1

• 0

Dar de ce consideri ca ai fi meritat un avertisment?

Ca este prima oara? Prima oara cand ce?

Nu! Iti spun eu. Este doar prima oara cand, probabil, te-a auzit cine nu ar fi trebuit sa te auda pentru ca, in conceptia multora ca tine, minori de 17 ani, a urla pe strada vrute si nevrute, de mama si nu numai, unii la altii, este considerat ca ceva foarte normal si mai ales ”cool”. Ce daca este politia pe strada. Da-i in colo! Ca doar nu mi-o da amenda pentru asta. Asta e mentalitatea. Ei, uite ca dau.

Totusi, o intrebare. Care este motivul plangerii pe care vrei sa o formulezi si impotriva cui?

A politistilor ca ce anume?

Ca ti-au dat tie o amenda auzindu-te strigand dupa un coleg ceva urat si trivial?

Dar ce vroiai sa-ti dea?

Numarul de telefon al surorii vreunuia dintre ei?

Sanatoasa mentalitate, n-am ce zice!

Nu mai era nimeni in afara de tine, colegii tai si politistii?

Pai... Cine ai fi vrut sa mai fie? Papa Pius cu alaiul de prelati?

Daca este doar politia la fata locului este de ajuns.

Politistii atunci cand constata incalcari ale legii nu au nevoie de martori. Le constata si punct. Aplica sanctiunea care se impune.

N-ai semnat procesul verbal?

Foarte bine!

Il vei primi acasa, asta daca s-a intocmit vreunul.

Legea respectiva, cea care te-a sanctionat, este Legea 61/1991 si nu prevede jumatate din minim in acele doua zile lucratoare.

Prevede insa legislatia, ca minorul, cand primeste o sanctiune cu amenda, sa plateasca doar jumatate din acea suma.

Asa ca, sfatul meu este ca ar fi cazul sa-ti revizuiesti atitudinea si comportamentu, in public, si daca esti amator de ”sudalmi”, fa-o intr-un spatiu privat unde nu te aude decat anturajul.

Trebuie sa intelegi, mai ales de la varsta asta, ca democratia si libertatea ta se termina acolo unde deranjeza democratia si libertatea altuia.

Strada sau locul dintre blocuri nu este a ta sau a colegilor tai si, sa fii sigur de asta, nu toata lumea considera ”cool” ceea ce consideri tu si colegii tai si nu toata lumea este obligata sa suporte ceea ce iti place tie.

Sper ca ai inteles ceva din asta si apropo, politistii nu te vor invata decat sa respecti legea si sa te comporti normal in societate.

• 0

M-ati  inteles gresit. Nu sunt un deligvent, s-a intamplat pur si simplu. Daca eram pe strada nu reactionam asa, dar eram intre blocuri, nu mai era lume.

Totusi acesti domni politisti nu cautau decat bani, ar fi putut sa imi dea un avertisment tinand cont ca sunt minor si sunt la prima abatere. Iar amenda pe care acestea spun ca mi-ar fi dato este mult prea mare. 500 lei pentru asa ceva? De fiecare data tiganii stau si injura in tramvaie,autobuze si pe strada iar politistii nu le zic nimic, iar mie pentru ca am facuto in gluma asupra unui coleg mi-au dat 500  lei amenda.  Vreau sa depun plangere in legatura cu suma exagerata.

• Downvote 6

• 0

Am facut asta cand am postat pe acest forum. Trebuia sa ma astept ca o sa luati apararea colegilor vostri fara sa analizati situatia. Am postat problema mea aici in speranta ca voi gasi ajutor, ajutor pe care politia ar fi trebuit sa il acorde, dar inca odata dovediti ce inseamna politia in Romania.

• Downvote 7

• 0

Daca eram pe strada nu reactionam asa, dar eram intre blocuri, nu mai era lume.

Pe bune? Și blocurile alea erau părăsite? Nu stătea nimeni în ele? :rolleyes:

• 0
  • Moderator

SergiuFlorin1997

Serios!

Dacă ai impresia că poliţistul trebuie să-ţi pupe partea dorsală, te înşeli amarnic. Rolul poliţistului e să aplice legea împotriva celor ce nu respectă normele de convieţuire socială, împotriva derbedeilor şi a celor care nu sunt capabili să priceapă că legea trebuie respectată indiferent de împrejurări.

În poziţia ta, nu ai absolut niciun drept să acuzi pe alţii şi să reciţi pe aici astfel de stereotipuri penibile, preluate din gura idioţilor retardaţi de la TV, iar asta pentru că ai încălcat legea, eşti doar un delincvent şi faptul că nu eşti capabil să dai dovadă de demnitate şi să suporţi/accepţi consecinţele faptelor tale, dovedeşte doar un caracter guvernat de laşitate, specific fătălăilor care au impresia că ei sunt buricul pământului.

Pe lângă faptul că ai lacune mari în privinţa educaţiei elementare (nu eşti capabil să scrii corect în limba română), îţi mai dai şi tot felul de ifose. E ceva specific măscăricilor care nu sunt capabili să promoveze examenul de bacalaureat, dar în schimb sunt întodeauna deranjaţi de capra vecinului şi remarcă paiul din ochiul altuia.

Penibil!

• Upvote 1

• 0

Nu te-am inteles deloc gresit insa, nu am spus ca esti delicvent. Ai doar mentalitatea unuia.

Dai dovada in continuare de aceiasi mentalitate puerila care, crede-ma, n-are nicio legatura cu varsta si care te-a pricopsit cu ”patalamaua” de la politie.

De spun asta? Pai vad ca faci comparataii cum ca tiganii fac si dreg si nu le face nimeni nimic.

Esti tu sigur de asta? La care politisti te referi? Vezi ca mai este o categorie care se crede politie. Cea a primariilor. Poate aia fug de tigani. Noi nu fugim stai linistit.

Politistii cautau bani?

Nu mai spune?

Unde ii cautau sau, ce te-a determinat pe tine sa crezi ca acestia cautau bani?

Erau cumva gramada pe un capac de canal, in genunchi si cu lanterna in mana, chiorandu-se pe gaura acestuia incercand sa gaseasca banii, eventual cazuti acolo sau cum, ca nu inteleg?

Cum adica cautau bani?

Ti-au cerut tie bani de tigari si daca nu le-ai dat ti-au dat amenda?

Ca sa iti intre bine in cap, si multora care citesc pe aici, ca habar n-aveti dar va dati cu parerea, banii din amenzile date de catre politie persoanelor fizice ajung la primarii iar cele persoanelor juridice la venitul de stat nicidecum in visteria MAI, a IGPR ori in buzunarul politistului. Ori Politia nu este a primariilor.

Nu erai pe strada ci intre blocuri?

Pai unde stai pustiule, in camp sau la km 21 pe A2?

Intre blocuri sunt strazi, alei, parculete, locuri de joaca pentru copii. Mai pe scurt, este tot domeniu public.

Si daca erai la tine in casa si faceai galagie, politia este indreptatita sa iti dea amenda daca deranjezi vecinii.

Nu este nimeni obligat sa suporte altcuiva proasta crestere ori caracterul anormal.

Apropo de glume. Vezi ca glumele, unora le-au adus sfarsitul sau i-au lasat nenorociti pe viata.

Suma nu este exagerata. Daca iti dadea maximum ai fi putut spune asta insa... Legea prevede si mai mult. Ca atare, acel politist a aplicat doar legea si niciun cetatean nu are dreptul moral, nici minor fiind, sa comenteze ori sa conteste aplicarea legii de catre politie. Mai mult decata atat, facand aluzie ca este suma de bani exagerata. Politistul nu a dat tras din traista lozul cu o anumita suma si ti-a dat-o tie s-o platesti. Atata prevede legea facuta de Parlament si nu de catre politie.

Ca ne place sau nu, legile sunt facute sa fie respectate iar politistii exista pentru a le aplica si pentru a-i sanctiona pe cei care nu le respecta.

Acum tu ai inteles?

• 0

Sunt sigur ca nu mi-as dori unul ca tine sa apere legea in Romania.

Intelege o chestie elementara.

Cand incalci legea si mai ales cand o faci constient (adica din lipsa de bun simt), trebuie sa iti asumi ca e foarte probabil sa si platesti.

Esti prins, un om responsabil, plateste, invata si pune episodul la experiente.

Unul care in viitor vrea sa apere legea, nu ar incalca-o consitent, nu ar da un exemplu negativ asa cum faci tu.

De ce oameni de bun simt trebuie sa va inghita si sa va accepte trivialitatile? De ce urechile copiilor trebuie sa invete mizerii tipate de oameni lipsiti de educatie?

Ma bucur ca politia isi face datoria. Asta e un exemplu bun

• 0

Mai trebuie sa sari de partea dorsala in sus si sa ne spui ca esti platitor de taxe si din banii tai sau a parintilor tai ne sunt platite noua salariile, si tacamul e complet. In Romania vad ca e plin de cetateni europeni care au drepturi... Obligatii nu.

• 0

Treaba cu taxele e cu dus și întors. Eu plătesc taxe tocmai pentru ca Poliția să-și facă datoria și să-i ardă pe derbedeii de genul ăsta de cîte ori are ocazia. :D

• 0

Bine, am procedat gresit. Dar vreau sa stiu daca am luat sau nu amenda. Politistii mi-au luat datele dar nu au intocmit nici un formular de amenda si nu mi-au dat sa semnez nimic. In cazul asta oricine ar putea sa-mi dea datele si sa imi vina amenda pe numele meu. Este corect cum au procedat ei? Pe langa asta m-am interesat la un alt domn politist, cunostiinta de-a mea, ca amenda in cazul acesta este de 200 lei iar eu fiind minor platesc doar jumatate din ea.

• 0

Ai greșit!

Oricine poate greși și este de înțeles numai că pui problema foarte greșit.

Ei, uite că te lăsăm să fierbi în propria teamă și nu îți vom răspunde la această întrebare legată de faptul ca ai primit sau nu amendă.

Poate îți va fi învățătură.

Da, polițiștii au procedat foarte corect. Te-au legitimat pentru că ai săvârșit o faptă antisocială și ți-au notat datele în agenda de lucru.

Nu oricine îți poate lua datele. Nu uita că vorbim despre poliție iar aceasta nu este oricine.

Are un statut foarte bine definit de lege.

Mai au și posibilitatea, conform legii, să îți trimită amendă și peste 6 luni de la comiterea faptei.

Cum ție nu îți place ce fac țiganii, pe care i-ai pomenit, nici altora nu le place ceea ce faci sau ai făcut tu.

Asta să ții minte și când mai faci ceva, încearcă să gândești înainte. Să nu-ți pară rău după.

• 0

Am inteles ca am gresit. Cand spuneam de date, ma refeream ca oricine putea da datele mele. Sunt curios daca am luat sau nu amenda si unde pot afla daca am luat sau nu amenda.

• 0

Buna ziua,am fost amendati cu 200 lei pentru tulburarea linistii publice pentru ca fetita noastra a repetat cateva melodii ,ea fiind la liceu de muzica si are nevoie sa exerseze acasa anumite piese. Ea canta de la 7 ani si majoritatea repetitiilor le-a facut acasa. Dorim sa stim daca se poate stabili un orar pentru ea sa poata exersa, binenteles sa se faca masuratori daca se depaseste nivelul de zgomot admis, si daca avem sanse de castig daca contestam procesul verbal la judecatorie. Ideea este ca i se dau de la scoala anumite partuturi ce necesita studiu individual acasa,sa faca anumite solfegii..etc

• 0

Buna ziua! In noaptea dintre 28 si 29 iulie,un prieten de al meu venit din alt oras in vizita pentru am serba ziua a fost amendat pentru ca ar fi tulburat linistea publica. Problema este ca,in noaptea respectiva,la sosirea agentilor de politie la fata locului,prietenul meu,dupa ce s-a legitimat,a intrebat in repetate randuri daca va fi amendat si i s-a spus ca bu,ca totul e ok si poate pleca. Alti 3 barbati,care erau de fapt cei care tulburasera linistea si mai erau si beti pe deasupra,au fost amendati la fata locului. Ieri insa,pe data de 7 august, a primit acasa o amenda in valoare de 500 de lei,insa acest proces verbal a fost intocmit fara ca el sa fie de fata si nu e semnata nici de contravenient,nici de un martor,ci doar de politist. Este normal asa ceva? Cand i s-a spus la fata locului ca nu va primi amenda,atunci de ce i-a venit acasa? De ce nu a fost amendat pe loc,precum ceilalti 3 barbati?