Jump to content
POLITISTI.ro

Avertismente in loc de amenzi


alin2770

Recommended Posts

Senatorii au votat ca depăşirea vitezei legale cu maximum 20 km/h, vorbitul la mobil şi nepurtarea centurii de siguranţă să fie sancţionate cu avertisment la prima abatare. Relaxarea sancţiunilor prevăzute de Codul Rutier vine în condiţiile în care România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în privinţa siguranţei circulaţiei.

Iniţiativa acestor modificări aduse legii privind circulaţia pe drumurile publice i-a aparţinut senatorului PDL Florian Staicu. Interesant este că amendamentele au fost votate, miercurea trecută, cu 90 de voturi pentru şi o singură abţinere. Această iniţiativă aberantă i-a adus alături pe aproape toţi senatorii prezenţi, indiferent de partidul din care fac parte. Dacă modificările vor trece şi de Camera Deputaţilor, prevederile vor intra în vigoare în această vară.

Modificarea legislativă stabileşte că depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, folosirea telefoanelor fără dispozitiv „mâini libere", nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii de siguranţă, nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru începători vor fi sancţionate cu avertisment scris.

Dacă un conducător auto repetă abaterea respectivă într-un interval de şase luni, acesta va fi sancţionat cu amendă şi puncte de penalizare. Practic, avertismentul scris expiră după şase luni, iar contravenientul o poate lua de la capăt. În prezent, toate aceste abateri sunt sancţionate din prima atât cu amendă, cât şi cu puncte de penalizare. Chiar şi aşa, România are una dintre cele mai blânde legislaţii din UE în privinţa circulaţiei pe drumurile publice.

Justificări

Senatorul PDL Florian Staicu spune că s-a gândit la acest amendament pentru a schimba optica şoferilor faţă de agentul rutier. „În prezent, dacă te opreşte poliţistul pentru că ai uitat să-ţi pui centura de siguranţă sau te-a surprins vorbind la telefonul mobil şi nu eşti o domnişoară drăguţă, şansele de a scăpa nemustrat şi fără amendă sunt minime. Eu cred că astfel de relaţie nu şi-a demonstrat utilitatea pentru că şoferul nu va respecta mai mult regulile după ce a plătit o amendă.

Dar dacă i se acordă clemenţă şi va primi doar avertisment scris pentru o abatere minoră, va fi mai conştient în trafic", a spus senatorul PDL Florian Staicu. El a mai adăugat că poliţiştii sunt foarte nervoşi din cauza acestui proiect de lege pentru că „se consideră zeii şoselelor şi doar ei decid dacă şoferul va fi sancţionat sau nu".

Un Cod prea permisiv

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu susţine că a votat această iniţiativă pentru că vrea un Cod Rutier mai permisiv. „Consider că nu este vorba de contravenţii foarte grave. Astfel, legea nu mai dă posibilitatea agenţilor rutieri să decidă când să dea sau nu avertisment. În plus, ar putea elimina eventualele cazuri de mită în rândul poliţiştilor", a declarat Olguţa Vasilescu. Liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, Szabo Andras Fekete, nu crede că se vor rări accidentele de circulaţie produse din cauza vitezei, dar susţine că a votat acest amendament pentru a avea un cadru legal de pedepsire a abaterilor „nepericuloase".

„Trebuie să înţelegem că avertismentul este pedeapsa pentru prima abatere minoră a unui cetăţean. Şi acum se dau avertismente, dar este la latitudinea poliţistului ce măsură să aplice unui contravenient care nu a greşit foarte tare. De ce să negociem cu poliţistul, să pierdem vremea să-i explicăm că este pentru prima oară când greşim şi că nu este o abatere foarte gravă, dacă putem avea un cadru legal în acest sens?", a spus Szabo Andras Fekete.

Link to comment

aricolul acesta imi place cum suna si sunt fericit fiindca presa nu intra in hora cu prostimea din senat

Senatorii vor sânge pe şosele. Avertisment pentru depăşirea vitezei cu 20 km, vorbitul la mobil şi nepurtarea centurii

stirea completa aici My link

din articol imi place cum se justifica senatorul PDL:

Senatorul PDL Florian Staicu spune că s-a gândit la acest amendament pentru a schimba optica şoferilor faţă de agentul rutier. „În prezent, dacă te opreşte poliţistul pentru că ai uitat să-ţi pui centura de siguranţă sau te-a surprins vorbind la telefonul mobil şi nu eşti o domnişoară drăguţă, şansele de a scăpa nemustrat şi fără amendă sunt minime. Eu cred că astfel de relaţie nu şi-a demonstrat utilitatea pentru că şoferul nu va respecta mai mult regulile după ce a plătit o amendă. Dar dacă i se acordă clemenţă şi va primi doar avertisment scris pentru o abatere minoră, va fi mai conştient în trafic", a spus senatorul PDL Florian Staicu. El a mai adăugat că poliţiştii sunt foarte nervoşi din cauza acestui proiect de lege pentru că „se consideră zeii şoselelor şi doar ei decid dacă şoferul va fi sancţionat sau n

Oare acest senator are macar PERMIS DE CONDUCERE? oricum tin sa-i felicit pe cei doi ziaristi care au scris articolul de mai sus fiindca dau dovada de mai multa clarviziune decat un senat intreg.

Edited by patriotul
 • Upvote 1
Link to comment

sigur se gandesc la ei cand elaboreaza astfel de legi/ordonante/hotarari, pt ca stiu ca sunt in permanenta predispusi la comiterea de fapte antisociale si implicit la incalcarea legilor. isi mai bat joc de noi inca o data

 • Upvote 1
Link to comment

Daca trece legea nici nu-i mai opresc pe soferii care nu poarta centura sau vb la telefonul mobil,decat sa rada de mine ca nam ce le face decat sa consum un pv cu ei aiurea mai bine ai evit.

 • Upvote 1
Link to comment

dupa prima sanctiune cu avertisment, se va da amenda si puncte de penalizare, dar de unde stim noi ca e la prima abatere ? asta inseamna ca va trebui sa ii verificam pe toti si astfel vom pierde mai mult timp verificandu-i decat aplicand legea. probabil se vor plictisi de atat asteptare conducatorii auto si nu vor mai comite contraventii, doar asa va avea efect aceasta initiativa legislativa

Link to comment

Nici eu nu sunt de acord cu aceste modificari.

@sspinosu, oricum esti obligat si in prezent sa verifici in baza de date fiecare conducator auto, scrie in OUG 195.

Link to comment
 • Moderator

Nu e deloc o palma data politistilor. Noi doar aplicam legea, buna/rea, indiferent cum este trebuie sa o aplicam. Daca "mintile luminate" ale acestei tari considera ca securitatea si disciplina pe soselele patriei impun o astfel de masura ... asta e. Este o palma data fiecarui cetatean, fiecarui parinte caruia chiar si in prezent ii este teama sa-si lase copilul sa mearga singur la scoala, gandindu-se ca poate aparea vreun copil de bani gata, pui de parlamentar, care sa-i spulbere copilul direct de pe trotuar, cu un bolid de sute de cai putere.

Link to comment

Le doresc senatorilor respectivi ca în ziua în care aceste modificări vor intra în vigoare să fie, zilnic, victimele unor accidente provocate de către şoferi începători care au depăşit viteza maxim admisă cu până la 20 Km/h pe sectorul de drum respectiv şi care în acelaşi timp, vorbeau la un telefon dispozitiv „mâini libere", în momentul în care virau la stânga fără semnalizarea schimbării direcţiei de mers şi care nu purtau centura de siguranţă şi nici nu aveau :ner: aplicat semnul distinctiv pentru începători. Amin. Aşa să le ajute Dumnezeu!

Link to comment
 • Member

Nu se poate ca orice besinos de senator ,in special din PDL sa poata sa modifice ordonante doar pentru aberatii pe care le are el in cap cum ar fi cea cu "doamna draguta,".

eu ii doresc din suflet sa dea peste un politist gay cand depaseste pe linie continua :ner:

eu cred ca modificarile ar trebui sa fie facute doar cu acordul expertilor in domeniu,in urma unor studii facute,nu doar asa cum i se scoala vreunui libidinos din parlament ca sa ramana si el in analele istoriei.

cine stie poate domnul senator va avea parte de unul ce conduce neatent datorita telefonului mobil :angry:

Link to comment
 • Member

oare cum as putea sa ii arat si domnului senator videoclipul prin care poliţia galeză a demarat o campanie în care este prezentat un scenariu şocant - un accident auto descris în cele mai mici detalii.

vai de capul lui de senator,habar nu are pe ce lume traieste.

http://www.go4it.ro/telefoane-mobile/pericolul-utilizarii-telefonului-mobil-la-volan-videoclip-socant-4779884/

Link to comment
 • Moderator

Uitati aici videoclipul respectiv :

Si daca observati un detaliu aparent minor : domnisoarele din "reclama" poarta centurile de siguranta. Oare cum ar fi aratat videoclipul daca acestea nu purtau centura?

Si ca un p.s., pentru cei care au facut Scoala de Agenti de Politie "Vasile Lascar" Campina, poate va aduceti aminte ca la orele de legislatie rutiera ni s-au proiectat unele secvente filmate imediat dupa producerea unor accidente rutiere deosebit de grave, in timpul operatiunilor de salvare sau de descarcerare a persoanelor implicate in accident. Daca PDL-ii astia nenorociti ar vedea filmele alea, ar reduce viteza legala la 30 de km pe ora in localitate, in niciun caz nu ar recurge la astfel de aberatii legislative.

Edited by Kmcoio
Link to comment

socant videoclipul. Insa vreau pe aceasta cale sa va informez ca in ciuda faptului ca am recunoscut intotdeauna greselile comise la volan si am fost cat se poate de politicos cu politistii rutieri , parerea mea e ca totusi in unele cazuri ar fi bine sa dea dovada de putina clementa. In ceea ce ma priveste eu am benefiaciat de clementa insa (e doar o parere) la cei care au msini scumpe si mai sunt si necivilizati parca clementa e mai mare sau pur si simplu se fac ca nu ii observa.

In alta ordine de idei nu sunt de acord cu unii dintre colegii d-voastra(de vreo 10- 15 ani parca nu am mai intalnit asemenea personaje) care opresc masina si incep sa verifice semnalizarile incuietorile , stopurile etc. Nu spun ca trebuie sa circulam ca masina in neregula insa totusi se vede ca se cauta un nod in papura.

Iar ca ultima intrebare: Mai e valabila chestia aia ca nu are voie sa te opreasca nici un politist decat in caz ca gresesti? Sau te pot opri pt control de rutina?

Multumesc si sper din tot sufletul sa nu fi suparat pe cineva dintre d-voastra.

 • Downvote 9
Link to comment
 • Moderator

Iar ca ultima intrebare: Mai e valabila chestia aia ca nu are voie sa te opreasca nici un politist decat in caz ca gresesti? Sau te pot opri pt control de rutina?

Eu nu am gasit aceasta obligatie a politistului in niciun act normativ. Daca dvs. o gasiti in vreun act normativ / statut erc. va rog sa ne indicati si noua numarul si/ori titulatura acestuia.

Link to comment
 • Moderator

Domnule adrloc, nimeni nu va cauta nod in papura, aceasta este o mentalitate incetatenita intre oamenii din Romania, mai ales printre soferi. In psihologie, de fapt, mai aproape de spectrul psihiatric, acest tip de comportament poarta o denumire, se numeste "mania persecutiei". Va pot asigura ca niciunul dintre colegii mei nu v-ar sanctiona daca dumneavoastra, prin conduita adoptata in timpul desfasurarii activitatii de conducere auto si printr-un autoturism care respecta din toate punctele de vedere normele legale privind circulatia pe drumurile publice, ati dovedi ca sunteti un model de legalitate si un stalp de moralitate.

Din pacate, romanul se bate cu pumnul in piept cand vede pe unul si altul care calca pe alaturi in ceea ce priveste legea, urla in gura mare ca nu se iau masuri impotriva lui insa daca el este in cauza, cauta tot felul de cai ocolitoare pentru a nu fi sanctionat sau pentru a nu suporta rigorile legii.

Iar legat de tampeniile otv-viste de genul : politistul nu are dreptul sa ma mai opreasca daca nu are motiv, sa stiti ca niciodata un politist nu va va opri fara motiv si de asemenea, va rog sa cititi prevederile art. 182 din O.U.G. nr. 195/2002 modif. si veti constata urmatoarele :

"Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.[...]"

Cititi cu atentia partea subliniata...in baza acelei prevederi, puteti fi oprit oricand de politistul rutier aflat in timpul serviciului.

Sper ca v-am fost de folos.

Cu respect.

Edited by Kmcoio
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

socant videoclipul. Insa vreau pe aceasta cale sa va informez ca in ciuda faptului ca am recunoscut intotdeauna greselile comise la volan si am fost cat se poate de politicos cu politistii rutieri , parerea mea e ca totusi in unele cazuri ar fi bine sa dea dovada de putina clementa. In ceea ce ma priveste eu am benefiaciat de clementa insa (e doar o parere) la cei care au msini scumpe si mai sunt si necivilizati parca clementa e mai mare sau pur si simplu se fac ca nu ii observa.

In alta ordine de idei nu sunt de acord cu unii dintre colegii d-voastra(de vreo 10- 15 ani parca nu am mai intalnit asemenea personaje) care opresc masina si incep sa verifice semnalizarile incuietorile , stopurile etc. Nu spun ca trebuie sa circulam ca masina in neregula insa totusi se vede ca se cauta un nod in papura.

Iar ca ultima intrebare: Mai e valabila chestia aia ca nu are voie sa te opreasca nici un politist decat in caz ca gresesti? Sau te pot opri pt control de rutina?

Multumesc si sper din tot sufletul sa nu fi suparat pe cineva dintre d-voastra.

Sunt curios adrloc daca tu chiar ai permis de conducere sau faci caterinca. Altfel nu pot sa imi inchipui cum poti sa debitezi asa prostii. Si ca sa iti aduc aminte iata un pasaj din H.G. 1391/2006, respectiv regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 republicata pe care se presupune ca l-ai invatat cand ai absolvit examenul pentru obtinerea permisului de conducere:

Art. 179 – (1) Poliţia rutieră sau poliţia de frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat pot acţiona, împreună cu reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii în domeniu, pentru prevenirea şi constatarea unor încălcări ale normelor privind deplasarea în siguranţă, pe drumurile publice, a tuturor participanţilor la trafic.

(2) Poliţistul rutier sau poliţistul de frontieră aflat în punctul de trecere a frontierei de stat care acţionează în cadrul echipajului mixt are, ca principale atribuţii:

a) să oprească vehiculele pentru control şi să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor;

b ) să constate şi să aplice sancţiuni în cazul contravenţiilor aflate în competenţa sa

Apropos daca un tembel iese pe sticla si spune ceva nu trebuie sa luati de bune toate prostiile.

Edited by copman
 • Upvote 1
Link to comment

pai tembel sau nu era ministru cand a spus. Nu fac nici o caterinca ,imi pare rau daca s-a inteles asta.

Iar in legatura cu permisul il am din 1988 cu gradele B C E.

Link to comment

Hey adrloc noi inca lucram si sanctionam dupa o lege nu dupa ce spune un ministru facut ministru la coada vacii si la marimea spagii pe care o da,sau dupa ce spune diaconescu si alte posturi tv care debiteaza numa prostii :doh: (dupa ce mai multe posturi au dat aceasta stire tot al doilea sau al treilea roman intreba acelasi lucru tampit)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.