Jump to content
POLITISTI.ro

Citarea părţilor cu domiciliul în străinătate - procedura penală


Paul90
Go to solution Solved by 25tess,

Recommended Posts

 • Member

Care este procedura în cazul în care vreau să citez o persoană având domiciliul în străinătate ?

 

În concret, am un suspect, cu domiciliul în Ungaria, reședința în Franța (ambele adrese cunoscute în concret). Stabilesc data prezentării peste aproximativ o lună și jumătate de la data emiterii citației, pentru a avea cele 30 de zile la dispoziție să vină la poliție, conform art. 259, alin. 11 CPP. Bun, acum două întrebări:

 

1. Trimit câte o citație la ambele adrese ?

2. Cui trebuie să înaintez citațiile pentru a îndeplini procedura de citare ? Poștă, ambasadă, IGPR ?

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Nici IGPR-ul, si cu atat mai putin MAE, nu te pot ajuta legal! Cel mai bine este sa trimiti la locul de domiciliu. Ce te faci cand un cetatean are mai multe resedinte? Trimit la fiecare adresa?!  :hmmmt:

Edited by CITADELA
 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Ok Citadela. Și atunci, ce fac ? Trimit prin Poșta Română, cu confirmare de primire ? Se poate în străinătate ? Mi-e groază că nu îi tocmai ieftin. Și de recuperat banii, mă îndoiesc.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Procedura penala foloseste in ceea ce priveste locul de citare sintagma "la adresa unde locuieste". Prin aceasta nu se refera neaparat la domiciliu sau resedinta, ci unde stii tu ca acesta sta efectiv. Dupa ce ai stabilit locul de citare, documenteaza-te cu privire la anumite norme de drept penal international sau tratate intre Romania si tara respectiva in ceea ce priveste cooperarea judiciara, daca aceastea exista si procedeaza la citare in functie de acestea. Cel mai probabil o sa poti trimite citatia prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, posta prioritara, chiar cu acel nr. de urmarire (tracking no.) avand dovada trimiterii citatiei, putand chiar urmari traseul scrisorii. O astfel de scrisoare se incadreaza in limita a 21 de grame, deci mai  mult de 7 lei (cred) nu ar costa, dar e normal sa suporte institutia asta in care lucram ca doar nu trimit scrisori de dragoste.

Eu nu am citat pe nimeni niciodata din strainatate. Iti zic din teoria CPP combinata cu practica dobandita de mine cand mai trimit unele scrisori in strainatate in interes personal.

Bafta!

 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Dacă suspectul sau inculpatul locuieşte în străinătate, citarea se face, pentru primul termen, potrivit normelor de drept internaţional penal aplicabile în relaţia cu statul solicitat, în condiţiile legii. În absenţa unei asemenea norme sau în cazul în care instrumentul juridic internaţional aplicabil o permite, citarea se face prin scrisoare recomandată. În acest caz, avizul de primire a scrisorii recomandate, semnat de destinatar, sau refuzul de primire a acesteia ţine loc de dovadă a îndeplinirii procedurii de citare. Pentru primul termen de judecată, suspectul sau inculpatul va fi înştiinţat prin citaţie că are obligaţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul. În cazul în care nu se conformează, comunicările i se vor face prin scrisoare recomandată, recipisa de predare la poşta română a scrisorii, în cuprinsul căreia vor fi menţionate actele care se expediază, ţinând loc de dovadă de îndeplinire a procedurii.

[ ... ]

La stabilirea termenului pentru înfăţişarea suspectului sau inculpatului aflat în străinătate se ţine seama de normele internaţionale aplicabile în relaţia cu statul pe teritoriul căruia se afla suspectul sau inculpatul, iar în lipsa unor asemenea norme, de necesitatea ca citaţia în vederea înfăţişării să fie primită cel mai târziu cu 30 de zile înainte de ziua stabilită pentru înfăţişare.

 

Art. 259 - Locul de citare din Noul Cod de Procedură Penală

 • Upvote 5
Link to comment
 • Solution

Eu am trimis prin Posta Romana cu confirmare de primire.Am mers la secretariat la IPJ cu plicul si confirmarea de primire completate si nu au fost probleme. Ultima data am trimis in Marea Britanie si a costat pana in 20 de lei suportati de IPJ.

 • Upvote 5
Link to comment
 • Member

Mulțumesc tuturor pentru sprijin. În cele din urmă, am trimis la ambele locații, neavând certitudinea că suspectul mai locuiește la reședință sau nu.

 

M-am ajutat colegii de la poliția municipală arondată secției rurale, sens în care am completat avizul de culoare roșie pentru confirmarea primii (unde am completat adresa poliției și a destinatarului + nr. de corespondență) și pe plic mi s-a aplicat ștampila cu sintagma " valabilitate cf. contractului" (pentru a nu plăti la poștă), urmând ca atunci când se predă toată corespondența, colega de la secția rurală să predea plicurile pe bază de borderou.

 • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.