Jump to content
POLITISTI.ro

Datele personale dezvaluite de site-urile care vand asigurari RCA


MihaiA

Recommended Posts

As vrea sa stiu ce se poate face (daca exista sanctiuni) in situatia in care o persoana juridica ce prelucreaza date personale le dezvaluie si le pune la dispozitia oricui pe internet.

Ma refer la website-urile care incheie asigurarea obligatorie RCA, unde esti nevoit sa-ti intoduci datele personale pentru a primi o oferta de pret, iar dupa ce introduci aceste date, oricine are acces la respectivele date.

De exemplu, pe doua site-uri foarte cunoscute de vanzare a asigurarilor obligatorii RCA ([cenzurat] si pe [cenzurat]), orice persoana care introduce seria de sasiu a unui autovehicul obtine toate datele personale ale proprietarului, inclusiv CNP-ul, numele, adresa, marca si numarul masinii etc.

Ce pot face in aceasta situatie, intrucat datele mele personale de identificare pot fi accesate de orice persoana, fara acordul meu?

Pot depune o plangere impotriva firmelor ce administreaza site-urile respective la politie?

  • Downvote 2
Link to comment
  • Moderator

Nu trebuie să depui plângere la poliţie, pentru că altă instituţie se ocupă de acest domeniu.

 

În România activitatea de protecţie a datelor cu caracter personal revine Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal - www.dataprotection.ro, autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice autoritate a administraţiei publice.

 

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal poate dispune, în cazul în care constată încălcarea dispoziţiilor din Legea nr. 677/2001, suspendarea provizorie sau încetarea prelucrării datelor, ştergerea parţială ori integrală a datelor prelucrate şi poate să sesizeze organele de urmărire penală sau să intenteze acţiuni în justiţie.

 

Dacă ce ai scris mai sus este adevărat, este clar că sunt încălcate prevederile legale, întrucât operatorul nu a luat măsurile necesare pentru a preveni dezvăluirea sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal stocate.

 

Art. 20.

(1) Operatorul este obligat să aplice măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat, în special dacă prelucrarea respectivă comporta transmisii de date în cadrul unei reţele, precum şi împotriva oricărei alte forme de prelucrare ilegală.

 

Îţi recomand să te adresezi cu o plângere către ANSPDCP.

Pângerea trebuie formulată în scris şi poate fi transmisă prin poştă, inclusiv cea electronică, on-line sau depusă la sediul instituţiei şi trebuie însoţită de dovezi. În cazul în care plângera, se transmite prin poştă electronică sau on-line, este obligatorie şi menţionarea unei adrese valabile de e-mail pentru contactarea petiţionarului. ANSPDCP solicită confirmarea corectitudinii datelor transmise prin e-mail sau on-line.

 

Persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate se pot adresa în scris Autorităţii de Supraveghere (ANSPDCP) în cazul în care apreciază că le-au fost încălcate drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001, cu condiţia:

  • de a nu fi introdus anterior o acţiune în justiţie, cu acelaşi obiect şi aceleaşi părţi,
  • numai după ce s-au adresat în prealabil operatorului reclamat.

Conform art. 25 din Legea nr. 677/2001, persoana vizată trebuie să se adreseze operatorului cu 15 zile înainte de a depune plângere la autoritatea de supraveghere.

 

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30

Sector 1, cod postal 010336

Bucureşti

anspdcp@dataprotection.ro

Telefon: +40.318.059.211

Fax: +40.318.059.602

 

1. MODEL DE PLÂNGERE (pentru exercitarea dreptului de acces)

2. MODEL DE PLÂNGERE (pentru exercitarea dreptului de intervenţie)

3. MODEL DE PLÂNGERE (pentru exercitarea dreptului de opoziţie)

4. MODEL DE PLÂNGERE (alte cazuri)

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.