Jump to content
POLITISTI.ro

Restituirea placutelor cu numerele de inmatriculare retinute


danh

Recommended Posts

Buna seara,

In decursul zilei de astazi am fost oprit de catre un echipaj pe motiv ca placuta mea de inmatriculare este neconforma cu standardul in vigoare si mi s-a retinut acea placuta + talon. Acea placuta a fost emisa de Politie printr-o cerere la comandant.

Cum procedez pentru recuperarea placutei ? E normal sa se intample acest lucru daca a fost emisa de unitatea lor ? Mie mi s-a retinut placuta dar masinile celor de la rutiera merg fara probleme cu acelasi tip de placute de inmatriculare, bonus folii pe fata de 5%-30%. Am intrebat agentul daca asa ceva e posibil la ei si mi-a raspuns ca "isi face doar datoria".

Multumesc.

Edited by danh
Link to comment
 • Moderator

Citeşte legislaţia rutieră şi te vei convinge că poliţistul este obligat să reţină plăcutele cu numerele de înmatriculare neconforme.

Reţine că Poliţia Română NU eliberează plăcuţe cu numere de înmatriculare, NU înmatriculează autovehicule şi aşa mai departe, o altă instituţie (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule), ce se află sub coordonarea prefecturilor se ocupă de aceste aspecte.

Trebuie să mergi la DRPCIV şi să soliciţi eliberarea unei plăcute de înmatriculare conformă cu standardul.

Mai departe, te rog renunţă la frustrările şi argumentele ăstea de genul "capra vecinului", pentru că nu îşi au locul aici şi chiar nu ne interesează absolut deloc.

Link to comment

Atata timp cat DRPCIV a emis acel numar de inmatriculare, de ce mi se retine ? comandantul a vazut masina si a observat ca nu intra alta placuta, am fost amendat pentru faptul ca ori o purtam in geam ori am taiat-o. Ce e de facut in acest caz ? Merg la risc fara numar/in geam/neconform/taiat si risc sanctiuni din cauza cui ? unora care-si fac norma de amenzi pe spatele meu ?

 • Downvote 6
Link to comment
 • Moderator

Singur ţi-ai răspuns la întrebare. A fost reţinută pentru că nu este conform cu standardul. Comandantul de la înmatriculări nu poate da derogări de la prevederile legale, asta dacă întradevăr ar fi făcut aşa ceva. 

Nu mai există de mult "normă de amenzi", acum colegii de la rutieră au voie să aplice câte contravenţii pot să constate.

Trebuie să mergi respectând legea, aşa cum este ea, bună sau rea, incompletă sau nedreaptă (depinde de fiecare cum o consideră) trebuie respectată, în caz contrar rişti ca spatele tău să fie nevoit a suporta mai multe amenzi. Şi e inutil un astfel de risc. E mult mai cool să circuli legal şi să-i dispreţuieşti pe cei ce încalcă regulile. Încearcă şi tu!

 • Upvote 1
Link to comment

Greșești!

Polițiștii nu au normă de amenzi. Acum pot da câte vor. Asta ca o glumă.

Ori eu nu am fost atent ori tu nu ai specificat ce anume are plăcuța de ți-a fost reținută.

În principiu plăcuțele cu numărul de înmatriculare se eliberează în funcție de locașul special destinat.

Există un standard care reglementează acest lucru și anume Standardul SR 13078 care spune că, plăcuța tip "A", (52x11 cm) pe un singur rând, este obligatorie la partea din față a tuturor tipurilor de auto, plăcuța tip "B", pe două rânduri (34x20 cm) este obligatorie la partea din spate acolo unde locașul special destinat nu permite plăcuță tip "A" iar cea de tip "C", (13x20 cm) se montează exclusiv pe motociclete. Cei de la DRPCIV sau SRPCIV știu asta cu siguranță.

Cum au spus și antevorbitorii mei, e bine să te informezi înainte de a face afirmații cu privire la modul de acțiune al polițiștilor rutieri pentru că ei nu fac legea decât să aplice legea așa cum prevede aceasta la momentul actual.

Standardul de care vorbesc îl găsești la Asociația Română de Standardizare, sau cam asa ceva, și costă în jur de o sută și ceva de lei.

Odată reținute, plăcuța și talonul, nu prea mai poți scoate mașina pe stradă fiindcă dovada se eliberează fără drept de circulație.

Explică ce probleme ai cu locașul special destinat plăcuței de zici că ți-a fost reținută și mai ales ce i-ai făcut tu de a ajuns în custodia poliției.

Dacă ai putea atașa și vreo două poze, ți-am putea explica cu exactitate ce nu este normal și mai ales cum să rezolvi problema fără a mai fi în neregulă.

Link to comment

Este vorba despre o placuta de tip C, emisa de DRPCIV in urma unei cereri formulate comandantului cu poze ale masinii cat si al locului destinat montarii. In urma acestei cereri am primit formatul solicitat, l-am montat pe masina. Am fost oprit de atatea ori si nu am avut niciun fel de problema cu agentii rutieri.

Link to comment
 • Moderator

Dacă consideri că sancţiunea nu a fost aplicată corect, singura soluţie este să formulezi o contestaţie împotriva procesului verbal de constatare la judecătorie.

Link to comment
 • Moderator

Nu ai primit, pentru că cel mai probabil ai refuzat să semnezi pentru primirea acestuia. Nu-i nimic, îl primeşti acasă şi poţi formula atunci contestaţia.

Link to comment
 • Moderator

Nu. Acel poliţist şi-a făcut datoria, el a făcut ceea ce trebuie să facă un poliţist. Pentru asta e trimis de societate acolo în stradă. Societatea, care este formată din oameni normali, cinstiţi şi care respectă regulile, îl trimite pe poliţist acolo în stradă tocmai pentru a-i sancţiona pe cei ce nu respectă regulile (legile), printre care şi cei cu alte plăcuţe de înmatriculare. Iar când omul de rând circulă pe stradă şi vede un concetăţean că are montată o plăcuţă decât cele stabilite de lege, aşa cum s-a stabilit că trebuie să aibă toţi, atunci îşi doreşte ca un poliţist să-l sancţioneze. Exact asta a făcut şi acel poliţist, te-a sancţionat pentru că asta e treaba lui, asta trebuie să facă el, pentru asta l-au trimis concetăţenii săi acolo în stradă, să-i găsească şi să-i sancţioneze pe cei ce nu respectă regulile.

Încearcă să-ţi schimbi această mentalitate. Poliţistul ăla nu ţi-a cerut să-i sapi grădina sau vreun favor personal, te-a sancţionat şi ţi-a cerut să respecţi legea. Dacă respecţi legea nu îi faci un favor poliţistului sau poliţiei. 

Link to comment
 • Moderator

Care abuz? Nu putem discuta de niciun abuz din ce ai povestit aici. 

"Deranjul" ar trebui să-l plăteşti prin achitarea sancţiunii contravenţionale. Pentru că dacă ai fi respectat legea, nu mai exista niciun "deranj".

Link to comment

Am respectat legea și o respect în continuare.

Imi place ca pe forumul asta se evita subiectul "polițiștii au voie și polițiștii pot, pentru că sunt polițiști etc.".

Mașinile personale ale polițiștilor pot fi însoțite de plăcuțe de înmatriculare "lăbărțate", plăcuțe tip C montate pe niște mașini unde producătorul nu le-a făcut suport destinat acestui format, folii pe față de 5%-30%, de ce ? Eu să respect legea și să fiu sancționat și ei să nu respecte legea și să-i doară în teneși ? Suntem toți egali, nu ?

Bat la pariu că nu o să mi se răspundă la întrebarea asta sau o să primesc un răspuns ocolitor acestui subiect "nu e treaba ta ce face capra vecinului".

Vă salut.

 • Downvote 5
Link to comment
 • Moderator

Nu ai respectat legea, din cauza asta ai şi fost sancţionat.

Faptul că te macină grija de ce fac alţii, doar demonstrează că eşti tributarul unei mentalităţi învechite şi româneşti, cunoscută ca aceea obsesie a românului pentru capra vecinului. Dacă sunt şi poliţişti care încalcă legea, asta nu înseamnă că şi tu trebuie să o faci. Înţelegi? Tot timpul vor exista poliţişti care să calce pe bec, la fel cum sunt în toate ţările (nicăieri în lume nu există un corp al poliţiştilor imaculat), la fel cum în toate categoriile profesionale există uscături, la fel există şi în rândul poliţiştilor, dar asta NU înseamnă că legea nu mai trebuie respectată. Şi te rog să nu-mi reciţi acel stereotip ipocrit românesc cu poliţistul care trebuie să fie nu ştiu ce exemplu şi aşa mai departe. E doar un clişeu penibil, generat de ipocrizia "deontologilor", ce uită că poliţiştii provin din societatea asta şi sunt la fel ca ea, nu sunt nici mai buni şi nici mai răi, sunt la fel ca şi societatea din care provin. Fiecare răspunde şi este responsabil pentru fapte sale, mai devreme sau mai târziu.

Pe viitor nu mai "bate" pariuri, cel ce se abate de la firul discuţiei şi subiectul ei ai fost doar tu. 

Link to comment

danh, ai tendinta sa generalizezi si gresesti. Poate esti un pic frustrat. Nu toti politistii au masini, iar dintre cei care au, nu toti au montate pe geamurile laterale folii de protectie solara si cu atat mai putin, nu toti au placute cu numere de inmatriculare neconforme. Cel putin la noi in oras, nu exista situatii in care placutele montate pe masinile politistilor sa fie neconforme. Si eu am masina si am montate pe geamurile laterale dar si pe luneta folie de protectie solara, folie ce a fost montata intr-un atelier omologat RAR si care este conforma cu normele legale in vigoare.

Inca ceva, politisti sunt doar cei care fac parte din Politia Romana si din Politia de Frontiera Romana, nu din alte structuri ale MAI care doar poarta uniforme de politist sau folosesc aceleasi grade profesionale. Este o mare diferenta!

 

"polițiștii au voie și polițiștii pot, pentru că sunt polițiști etc.". Nimic mai gresit! Faci afirmatii care aduc atingere imaginii politistilor! Nimeni nu este mai presus de lege, iar noi nu toleram incalcarea legii de catre nicio persoana!

Link to comment

Stimați colegi, cam asta este gândirea și mai ales conceptul, vizavi de polițiști, cei rutieri și nu numai, avute de cetățenii care au senzația că suntem plătiți să-i pupăm în dos ori să le facem plecăciuni.

Acest domn, care reclamă ce reclamă, uită un lucru și anume, chiar dacă SRPCIV-ul care i-a eliberat acea plăcuță ar fi făcut o derogare în acest sens, polițistul de pe stradă nu are de unde să știe asta și aplică doar legea.

Nu e treaba mea, ca polițist, că își cumpără un cazan de mașină din America, unde majoritatea mașinilor la locașul pentru număr au standardul plăcuței tip "C".

Știi că prin asta se naște o problemă, ia prietene măsuri și schimbă spoilerul să ți se încadreze numărul pe care te obligă codul rutier din România să-l ai.

Dacă nu, suportă consecințele. Fii bărbat!

Te pomenești că-l vrea pe colegul de l-a sancționat afară din sistem.

Păi... Cum și-a permis una ca asta?

Tot stimabilul cetățean uită că tot codul rutier îi dă dreptate polițistului pentru că nu face în niciun fel referire la derogări.

Scrie acolo, -"neconforme cu standardul"- iar standardul specifică expres tipul lui de plăcute numai pe motociclete? PA!

Doamne, mare îți e grădină!

Observ, aici dar și pe stradă, tot mai mulți care ne "urechează" pentru măsurile, legale, luate impotriva lor din necunoașterea crasă a legislației dar jurând câ o știe mai bine ca tine, permițându-și chiar să-ți de lecții. Mai nou, te apostrofează pentru că îți permiți nesimțirea de a folosi sistemul acustic și luminos la urgențe (perturba circulația domnule) ori că încalci codul rutier în timp ce-ți exerciți serviciul. Măi oameni buni, noi suntem în operativ și trebuie să fim operativi nu plimbăm cățeaua prin cartier!

Dumnezeule, că mulți îs proști!

Sunt curios cum o fi "rezolvat" el cu plăcuța? Și-o fi luat una din târg?

Pe acești cetățeni i-aș nu-mi frustrați doar că, frustrat, conform DEX, este o persoană lipsită de un drept legitim ori aici nu este cazul de așa ceva.

Link to comment

Buna seara,

In decursul zilei de astazi am fost oprit de catre un echipaj pe motiv ca placuta mea de inmatriculare este neconforma cu standardul in vigoare si mi s-a retinut acea placuta + talon.

 

 

Am respectat legea și o respect în continuare.

Vă salut.

 

:lol:

ai probleme mari cu logica

Link to comment
 • 5 years later...
 • Marius changed the title to Restituirea placutelor cu numerele de inmatriculare retinute
 • 1 year later...

Miau fost retinute numerele si talonl din cauza lipsa Rca as dori sa stiu in cit timp pot sa le ridic am fost azi si mi sa spus ca nu au venit inca mi sau retinut pe data de 22 

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua...am si eu o problema...mi sau ridicat numerele si talonul masini din cauza lipsa RCA problema e ca in talon nu sunt trecut eu ci doar in asigurare si am si contract vanzare cumparare...intrebarea mea este pot ridica talonul si numerele fara proprietarul din talon

 

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.