Jump to content
POLITISTI.ro

Voluntaria politie - uniforma


eduardpirvu

Recommended Posts

Buna ziua, 

 

Numele meu este Mihai și de curând am reușit sa devin voluntar la o secție de politie comunala din Dâmbovița. As vrea sa îmi spuneți va rog dacă beneficiez de uniforma din cadrul Inspectoratului de Politie Județean. Am întrebat pe Șeful de Post dar nici dansul nu a știut ce sa îmi spună.

De asemenea as dorii sa cumpăr un ham reflectorizant dar am văzut ca nu îl pot cumpăra decât persoanele autorizate.

In aceasta situație eu as putea sa îl cumpăr?

 

Aștept cu deosebit interes răspunsul dumneavoastră!

Link to comment

Buna ziua, 

 

      Numele meu este Mihai și de curând am reușit sa devin voluntar la o secție de politie comunala din Dâmbovița. As vrea sa îmi spuneți va rog dacă beneficiez de uniforma din cadrul Inspectoratului de Politie Județean. Am întrebat pe Șeful de Post dar nici dansul nu a știut ce sa îmi spună.

     De asemenea as dorii sa cumpăr un ham reflectorizant dar am văzut ca nu îl pot cumpăra decât persoanele autorizate.

      In aceasta situație eu as putea sa îl cumpăr?

 

Aștept cu deosebit interes răspunsul dumneavoastră! 

Cu stima, 

Mihai    

Link to comment

Nu, nu poți beneficia de uniformă pentru că nu ești polițist. Nu există uniformă specifică voluntarilor dar nici posibilitatea purtării acesteia de către voluntari.

Poți achiziționa un ham dar e bine să fie inscripționat cu "voluntar" ori să nu scrie nimic pe el.

Înainte, pe lângă legitimația de voluntar, mai primeai și un ecuson.

Acum... Nu știu cum mai este.

Totuși... Ce vrei să faci cu hamul?

Link to comment

mai bine apelai la serviciile celor care se numesc asemenea noua, doar ca mai au adaugat la nume, miiic de tot ca sa se confunde sau sa nu se vada cuvintul "locala". ei poarta orice, legal sau nelegal, iti pot pune la dispozitie orice, de asemenea legal sau nelegal, tu doar sa ceri ca la casa de moda. ce vrea sufletelul tau.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Pai... Banuiesc ca ti s-a dat o legitimatie care atesta faptul ca esti voluntarul politiei.

De fapt, voluntarul unui anume lucrator din cadrul politiei nu voluntarul politiei per ansamblu.

Cel care te-a facut voluntar, nu ti-a explicat ce si cum?

Mai exact, la ce distinctie faci referire?

Si voluntariatul asta nu mai e ce-a fost odata.

Hai sa iti spun ceva. Poate ca este off-topic dar ajuta sa intelegi unele aspect vizavi de a fi voluntarul politiei.

Acum o luna, la schimbul 3, am oprit un tip, de 25 de ani, care conducea un Audi A6, negru, cu toate geamurile, mai putin parbrizul, la fel de negre. De fapt asta a fost si motivul opririi.

Nu imi mai aduc aminte sigur dar masina parca avea numere de DJ. In fine...

Cum in MCV eram trei, l-am trimis pe unul din colegi sa ii ceara documentele si sa-i comunice motivul opririi. MCV-ul l-am oprit, asa cum scrie la carte, in spatele masinii trase pe dreapta.

Toate bune si frumoase insa colegul vine inapoi la masina si ne spune ca cel oprit este voluntar al politiei in judet la el si ca fratele sau este soferul inspectorului sef.

Ok, am spus, dar de ce are folie pe geamurile din fata?

Intrebat personal de acest lucru mi-a raspuns ca la el acolo asa se poarta. (Imi cer scuze fata de colegii din Dolj, stiu ca nu este adevarat dar asa mi-a spus tipul)

Foarte bine insa aici nu mai esti la tine in localitate si ca atare, ca sa scapi de sanctiune si retinerea C.I. am rugamintea sa dai jos folia de pe geamurile laterale fata.

N-am tinut mortis sa-i dau amenda. Nici nu i-am dat.

Ca har, ca mar, ca nu poate sa o dea, ca masina va arata groaznic fara, ca va fi vazut de toata lumea la volan, pana la urma a dat-o. Cand am mers sa ii inmanez documentele, am obseravat la distinsul domn, in parbriz, o lampa stroboscopica, rosu/albastru, specifica masinilor politiei neinscriptionate, care se lipesc de acesta, de parbiz, pe interior, prin acele patru ventuze.

Mi-a cazut fata. Hai ca folie, sa zicem, mai inteleg. Teribilismul, dar si stroboscop? Acum ca o fi avut si ”goarna” Dumnezeu stie, nu l-am mai cautat ca nu vroiam sa ma enervez, era spre dimineata si ieseam din tura, insa i-am luat stroboscopul.

Intrebat ce-i cu ala acolo, mi-a raspuns ca o fi, c-o plezni, ca fratele lui dupa cum mi-a spus este soferul inspectorului sef din Dolj si ca merg la misiuni impreuna.

Intrebat a cui este masina mi-a raspuns ca a lui personala. Deci...

Eu pentru autospeciala pe care o conduc am atestat profesional. Fara ala nu pot conduce masinile de serviciu. Nici pe cele neiscriptionate. El, sa mearga cu asa ceva in parbriz, ce pregatire are si mai ales ce patalama la mana?

Mi-a balmajit niste lucruri care mai rau m-au enervat. Ca asa se poarta la ei, ca merge la misiniuni cu X sau Y si prostii de genul asta.

I-am atras atentia ca, atunci cand mai vine prin Bucuresti, sa aibe mare grija la cum arata masina ori la ce are pe ea, ca aici suntem ceva mai stricti, apoi i-am dat drumul sa plece.

Era nervos nevoie mare pentru ca, mergand ceva vreme in paralel cu el, fara folie pe fata, se vedea cum vorbea la telefon si gesticula intr-una.

Probabil si-a sunat fratele sau... pe insepctorul sef.

Morala?

Asa cum i-am spus si lui, a fi voluntarul politiei este una si a profita de aceasta ”distinctie” este alta.

Vad din ce in ce mai multi ”voluntari” cu folii negre tuci pe geamurile laterale fata, cu lampi stroboscopice in parbriz, in masca radiatorului, cu masini cat mai apropiate, ca model si culoare, de cele ale structurilor din domeniu, care nu fac altceva decat sa profite de asta in speranta ca pot face cam orice prin trafic iar daca arata politistului, care il opreste, acea legitimatie de voluntar, va fi lasat sa-si faca de cap in continuare.

Mai mult decat atat, un VW Touareg, un Vw Passat ori vreun A6, negre si cu stroboscoape in parbriz, fara a avea vreo legatura cu vreo institutie de profil, te dau violent la o parte de pe sosea, din teribilism, grandomanie, amuzament ori s-o impresioneze pe Pissy din dreapta, iar tu, conducatorul auto de buna credinta, ai impresia ca pe langa tine a trecut o oficialitate ori o masina a cine stie carei structuri ce se deplaseaza intr-o misiune care impune urgenta. Tipul la care am facut referire mai sus, venea de la Dolj si mergea la aeroport sa ia pe cineva si spunea ca se cam grabeste. Ce zici? O fi folosit acel stroboscop si sirena, daca o fi avut, pe ”raza” sa de competenta, sa isi faca loc prin trafic pentru a ajunge cat mai repede la destinatie? Eu am curaj sa fac pariu ca da. Nu si-a pus ala in geam doar asa, sa dea bine.

Partea proasta este ca acest comportament, al asa zisilor voluntari, este incurajat si de catre unii dintre colegii nostri.

Rog colegii sa iti explice, intr-un mod mult mai profesionist decat am facut-o eu, ce presupune a fi voluntar pentru ca eu nu am, nu am avut si nici nu doresc sa am voluntari, tocmai pentru a evita un asfel de comportament.

Nu te acuz de nimic si te rog sa nu ma intelegi gresit dar am senzata ca nu stii ce inseamna sa fii voluntar si mai ales ce presupune asta.

 • Upvote 3
 • Downvote 2
Link to comment

"Intrebat personal de acest lucru mi-a raspuns ca la el acolo asa se poarta. (Imi cer scuze fata de colegii din Dolj, stiu ca nu este adevarat dar asa mi-a spus tipul).Foarte bine insa aici nu mai esti la tine in localitate (...) I-am atras atentia ca, atunci cand mai vine prin Bucuresti, sa aibe mare grija la cum arata masina ori la ce are pe ea, ca aici suntem ceva mai stricti, apoi i-am dat drumul sa plece."                                                                                                                                                                                                  Si eu imi cer scuze (e si off-topic, si scos din context, se si incadreaza  la datul cu parerea), dar pare ca l-ai fi crezut, ca doar "exigentele" de la Bucuresti le-ar fi incalcat. Ai si nominalizat judetul din care, e posibil sa fi venit, de prea multe ori... E drept ca n-ai "tinut mortis sa-i dai o amenda". E doar o parere, dar postarea ta transmite un mesaj ciudat.

 • Upvote 4
 • Downvote 3
Link to comment
 • Member

Art. 44

(1) În circulația pe drumurile publice conducătorii de vehicule pot folosi, în condițiile prevăzute de regulament, mijloacele de avertizare sonoră și luminoasă aflate în dotare și omologate.

(2) În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire.

(3) Conducătorii motocicletelor și mopedelor sunt obligați să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.

(4) În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și luminoasă pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum și deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.

(5) Conducătorii de autovehicule pot fi avertizați de poliția rutieră în legătură cu prezența în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei.

Link to comment

A fi voluntarul, cu acte, al unui polițist nu cred că îți conferă drepturi speciale și nici ocazia să epatezi până la a te da în stambă.

Sunt ferm convins că cel despre care am povestit mai sus se folosea de "statutul" de voluntar doar pentru a ieși în evidență și a arăta cât e el de zmeu, la el în localitate, și nu cred să fi făcut o oră de voluntariat, în adevăratul sens al cuvântului, pe lângă vreun polițist.

Ăsta am vrut să scot în evidență, și anume că mulți își doresc a devenii voluntari pentru a-și putea "dota" mașinile cu tot felul de "accesorii" mai puțin legale, fără a conștientiza adevărata muncă de voluntar și răspunderea pe care o presupune aceasta, și i-am explicat și lui eduardpirvu, printr-un exemplu, care a solicitat câteva răspunsuri, pentru a înțelege mult mai bine, bănuind că dacă întreabă dacă i se dă uniformă, ca voluntar, va dori și o autospecială.

Dacă totuși nu va primi una, și-o va dota pe cea personală cu acele "lumini magice" cu mare efect și priză printre puștii teribiliști care habar n-au cu se mănâncă și ce presupune munca unui polițist dar se vor asimilați acestuia.

Am învățat, în anii petrecuți în stradă, că nu neapărat amendând pe cineva îl și determini să nu mai greșească.

Din contră. Unii nu vor înțelege nimic sau mai rău, vor crede că ai ceva personal cu ei.

Da. L-am crezut pe tip, de ce nu l-as fi crezut?

Totuși, faptul că i-am reținut obiectul incriminator, lampa stroboscopică, și l-am determinat să-și dezlipească folia de pe geamuri, îl consider tot o sancțiune.

Repet, întâmplarea povestită a fost cu scopul de "așa nu" pentru ca ce-l care a întrebat, eduardpirvu, să înțeleagă cu exactitate ceea ce este, în mod legal, și nu ceea ce ar vrea să fie, în mod ilegal.

Acum îmi aduc aminte cu exactitate.

Mașina era înmatriculată pe Dolj.

Link to comment
 • Member

Noua lege a voluntariatului adoptata in acest an a desprins aceasta activitate de cea a Poliției Romane.

In curand vor înceta aceste "colaborări"!

 • Upvote 1
Link to comment

dati-mi voie sa propun stergerea acestui topic. DACA .. il vad "colegii" nostrii si-si fac si ei un sistem asemanator ?!?
pun pariu ca nu vor rezista tentatiei ! ;)

Link to comment
 • 9 months later...

dati-mi voie sa propun stergerea acestui topic. DACA .. il vad "colegii" nostrii si-si fac si ei un sistem asemanator ?!?
pun pariu ca nu vor rezista tentatiei ! ;)

au facut deja :(

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.