Jump to content
POLITISTI.ro

Romania - stat laic? Incotro M.A.I.?


Recommended Posts

Stiam ca dam 7 centi/l acciza pentru constructia de autostrazi care nu vor exista, ca vom primi banii inapoi pe taxa de poluare/de prima inmatriculare in 5 ani(si noi tot esalonat i-am platit, nu?), ca platim in facturi taxa pe stalp pentru ca de facto toti banii de care suntem talhariti sa se duca pentru beep! neamului, campanii beep! sau pentru pomeni catre BOR( am terminat constructia de autostrazi, nu mai avem analfabetism, spitalele romanesti sunt peste Clinica Mayo, noi avem dotare mai ceva decat predator, ..., etc.) dar deja s-a atins apogeul...pe langa biserici facute pe fiecare strada(in curte de gradinita, ce ziceti?....Deva, cartier Dacia!), bani de la fondul de rezerva a guvernului pentru popi si megalomanicele cazemate cu cupola de aur(foitza, stiu!) numite nevinovat "biserici"(Fagaras cu al sau 13% somaj!), bani de la C.J.-uri ptr. episcopii(ex.:episcopia de la Deva....cu ale sale D.J.-uri cum nici Dresda n-avea in mai 1945!)de data asta ministerul nostru, prin initiativa ilustrului sau pluto...oups!ptiu, drace! ghinarar de entendentza, o cazut in ceva ce nu-mi inchipuiam sa se poata:legalizarea non-laicitatii institutiilor statului, penibil, discriminare religioasa.

<<< Sectia de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne are de acum inainte obligatia sa informeze Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la "activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe". Prevederile fac parte dintr-un ordin al vicepremierului si ministrului de Interne, Gabriel Oprea, care a fost publicat in Monitorul Oficial. Ordinul reglementeaza organizarea Directiei Informare si relatii publice, care are in subordine directa aceasta Sectie de asistenta religioasa.Raportarea Sectiei de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost introdusa prin Ordinul nr. 148 din 2 octombrie 2014 al viceprim-ministrului si ministrului afacerilor interne Gabriel Oprea. Ordinul privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Directiei Informare si relatii publice a fost publicat in Monitorul Oficial vineri, 24 octombrie, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale 2014.Ordinul prevede ca Directia Informare si relatii publice "este unitate a aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne (...), fiind specializata in conceperea, organizarea, conducerea, coordonarea si controlul activitatilor de informare si relatii publice, transparenta decizionala, realizare a publicatiilor, filmelor si materialelor audiovizuale cu privire la domeniul specific, precum si in monitorizarea si analizarea permanenta a efectelor mediatice produse de misiunile si actiunile intreprinse de personalul M.A.I., cu scopul de a asigura o reflectare obiectiva in spatiul public a activitatii M.A.I."
Fata de fostul regulament cel aprobat acum prevede ca "Directia este in coordonarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, si are ca structuri subordonate Centrul Multimedia si Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne". Pana acum, Directia era "in coordonarea unui secretar de stat al M.A.I., desemnat de catre ministrul afacerilor interne".Noul regulament mai prevede ca Sectia de asistenta religioasa "isi desfasoara activitatea in baza Legii195/2000 privind constituirea si organizarea clerului militar, precum si a regulamentelor si instructiunilor in vigoare, si reprezinta M.A.I. in relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, cultele si asociatiile religioase de stat, cu organismele similare care au atributii in domeniul asistentei religioase atat in tara, cat si in plan international".Printre obiectivele specifice ale Sectiei de asistenta religioasa (care nu erau prevazute in regulamentul vechi) se numara urmatoarele:

-efectueaza controale tematice privind modul de aplicare a prevederilor instructiunilor specifice, pe linia asistentei/educatiei moral-religioase, in structurile M.A.I., urmarind organizarea si desfasurarea acestor activitati, asigurarea protectiei spirituale a personalului, respectarea drepturilor si libertatilor de constiinta ale persoanei, acordand indrumare si sprijin de specialitate;

-intocmeste informari anuale privind activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe, care sunt aduse la cunostinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane;

Potrivit organigramei Directiei informare si relatii publice, Sectia de asistenta religioasa este in subordinea directa a directorului de Directie.Noile prevederi au fost promovate in contextul in care Guvernul Ponta a alocat, in plina campanie electorala, 6.000.000 lei din Fondul de rezerva bugetara pentru finantarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona, a Manastirii Lainici din judetul Gorj si a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. Repartizarea fondurilor a fost aprobata in sedinta de guvern din 15 octombrie, pentru ca la finalul saptamanii, pe 19 octombrie, premierul Ponta sa participe la slujba de duminica la o biserica ortodoxa romaneasca din Madrid. Guvernul Ponta a alocat alti 6.000.000 de lei tot din Fondul de rezerva bugetara pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj). Aceasta la putin timp dupa participarea in 15 august a prezidentiabilului Victor Ponta la slujba de Sfanta Maria la Manastirea Nicula si a prezidentiabilului Elena Udrea la Manastirea Tismana, din judetul Gorj. >>> sursa 1  si sursa 2

Din cate stiu personalul M.A.I. este multiconfesional:in el lucreaza si ortodocsi si greco/romano-catolici si neoprotestanti si musulmani si protestanti si evrei si atei....ce sa se inteleaga din chestia asta cu intratul BOR cu bocancii in MAI???? Nu mai suntem stat laic,cumva?Parca deunazi spunea un clasic inca in viata si libertate ca "esti bun roman daca esti crestin ortodox si iti iubesti tara":evident eroii care sunt inmormantati in cimitirele militare din cele doua conflagratii nu si-au iubit tara decat daca erau ortodocsi...asa si acum.

A propos:va aduceti aminte ca exista formulare de R.U. pe care le completam anual si care au nevinovata rubrica"religie"? Ca ce chestie te intereseaza pe tine SMRU/DMRU/IGPR/MAI ce confesiune am eu???Ca mie personal imi tot scapa!!!

Edited by axle15
 • Upvote 3
 • Downvote 1
Link to comment

Sunt crestin ortodox practicant (nu doar declarativ)iar din cate stiu reprezentam 86,7% din populatia tarii conform recensamantului populatiei din 2002, sprijin si voi sprijini toate activitatile bisericii noastre nationale.Traim intr-o lume in care se doreste din ce in ce mai mult satanizarea oamenilor,nu credeti? uitati-va in jurul vostru si veti intelege.Ceea ce eu nu inteleg, de ce se incurajeaza de catre ministrul educatiei si de catre ceilalti parlamentari ca in scolile din Romania sa se promoveze sarbatori cu caracter satanist (Halloween)intr-o tara majoritara ortodoxa.

 • Upvote 1
 • Downvote 19
Link to comment

Rustic, tu ti-ai citit postarea? Eu ti-am citit-o de doua ori si iti respect opinia dar Romania este s t a t l a i c adica, ca sa intelegi, n i c i u n cult n-are ce cauta in actul de guvernare, in institutiile statului sau in deciziile statului(impotrivirea cretina a BOR fata de legalizarea prostitutiei!)...Aduci un argument pueril cu 87% dar repet iti respect opinia si hotararea.Din cate cunosc inflatia de biserici , pupat de oase si alte cele biologice tine de o perioada cam din trecut si noi suntem cam prin sec.al XXI-lea....ma rog, nu toti.Sprijini si vei sprijini toate activitatile bisericii ortodoxe? O fi ! Poate seminarul teologic ti se potrivea mai bine:suntem politisti si sprijinim aplicarea legii....Ai da vreodata amenda unui preot? Ma indoiesc!!! Cand ai cerut ultima oara bon fiscal pe 10 lumanari??? Sau pe slujba de cununie???....Si sa nu uit a amesteca politia cu popeala si ce face BOR imi pare cel putin degradant ca sa nu spun altfel si mai dur.Btw: sunt ortodox....culmea!

 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Biserica este scutita de anumite impozite si taxe, in special in zona activitatilor de comert sau prestari servicii care tin de activitatea specifica de cult.

Deci, daca iti vinde lumanari, iconite sau iti face slujba de cununie nu se impoziteaza, dar ce faci cu restul activitatilor precum comertul cu vin "bisericesc", miere si alte minunatii care nu tin de activitatea lor specifica? :D

Daca nu ma insel, nici cladirile, masinile, terenurile nu sunt impozitate de catre stat, ba chiar primesc subventii sau poate ma insel, dar imi aduc aminte de niste cretini ca in conditiile astea se gandeau sa impoziteze alocatiile.

Dar, ma rog, sunt eu un nenorocit de ateu sau ortodox nepracticant. Cine stie?!

Link to comment
 • Member

Adevarul este că Halloween-ul este cu adevarat o sărbătoare satanistă... ce poate fi mai rău decât să vezi niște copii costumați, care împreună cu alți copii să adune dulciuri... e iadul pe pamânt, zău asa, eu zic să se interzică odată  ”distracțiile” astea. A! da, și să termine dom'le și cu colindătorii că de la asta până la Halloween e doar un pas...

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

axle15 nu vreau sa dezvolt si sa argumentez intrebarile la care m-ai provocat pentru a nu degenera discutiile,ma abtin de la alte comentarii pe aceasta tema, ii respect pe cei care nu au convingerile mele,da, stiu sunt foarte multi in aceasta tabara.Eu imi mentin ceea ce am avut de zis si va urez Doamne ajuta la fiecare in parte!

 • Upvote 3
 • Downvote 10
Link to comment

Convingerile nostre religioase, cate or mai fi, daca mai sunt, nici nu cred ca putem cuantifica, nu sunt sinonime cu institutia Biserica; si e drepul fiecaruia dintre noi sa si le pastreze. Nu cred ca, astel de convingeri, te pot impiedica sa-ti exerciti orice profesie sau sunt o premiza ca n-ai fi in masura sa aplici legea. Poate a avut omul noroc sa intalneasca doar preoti buni, sa-i fi amendat oricum? Chiar daca as fi foarte religioasa, nu l-as alege pe Preafericitul ca duhovnic, dar m-as duce la cursurile lui de management, optimizare fiscala, recuperare de creante...chiar si de la vaduve si batrani...

 • Upvote 4
Link to comment
 • 2 weeks later...
 • Member

Mi-e tot mai scarba de absurditatile care se fac in tara asta ... de ce ? Am sa relatez in cateva randuri :

 

 

Ce treaba au convingerile tale spirituale cu religia constituita la nivel de institutie, care inghite tone de bani, care culmea sunt luati din fondul de rezerva ( si banii aia imprumutati, pentru care si copii copiilor nostrii vor lucra ca niste sclavi ca sa ne platim datoriile catre FMI ),  intr-o tara in care sistemul sanitar, educational si cam tot ce tine de administratie, noi ce facem ?? Ridicam biserici la tot pasul. Cand vom ramane fara spatii de construit, nu e problema, se vor darama spitale sau centre pentru nevoiasi sau in cel mai rau caz, se va construii cate o biserica deasupra altei biserici.

 

Pentru toti astia ortodoxi pana-n maduva, nu stiu daca ati citit indeaproape cartulia aia mare si neagra cu un crucifix auriu pe ea, dar in ea, protagonistul #1 ne da niste lectii de conduita morala si civica, pe care BOR decide in fiecare clipa de 25 de ani incoace sa le calce in picioare, ca mai apoi sa iasa demagogia din ei, ne mai si predica despre respectivele pacate ...

 

 

Cat tine de introducerea in MAI a acestei 'Sectii de asistenta religioasa', nu pot decat sa spun ca este inca una din miscarile, tipic PSDiste de a-si asigura votul Patriarhiei, aceasta nefiind prima miscare de acest fel in ultima luna ( cine are ochi de vazut, sa vada, si urechi de auzit, sa auda ). As continua pe acest subiect, dar nu ne sunt permise discutiile cu tente politice. ( Ironia face ca MAI e una dintre cele mai politizate institutii din tarisoara asta frumoasa a noastra ).

 

[...] asadar, revin la declaratia mea de la inceputul post-ului, vin si o intaresc : mi-e tot mai scarba de ce se intampla in Romania noastra, dragi colegi !

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.