Jump to content
POLITISTI.ro

Iesirea dintr-un sens giratoriu


Heredea

Recommended Posts

Buna ziua. Se pune urmatoarea problema: un autovehicul A intra intr-un sens giratoriu primul pe banda 2. Celalalt autovehicul B intra inaintea acestuia (ca timp) pe banda 1 neintersectandu-se cu primul autovehicul. Ambele se intreapta spre iesirea a doua (vizavi de masina B) iar la iesirea din sens se ciocnesc. Masina A intra direct de pe banda 2 pe prima cu intentia de a traversa a.i. sa iasa din sens, masina B pastrandu-si banda.Practic, cele doua se ciocnesc inainte de iesirea din sens, masina A intrand cu partea dreapta fata in aripa/farul stanga fata a masinii B. Cine se face vinovat de producere accidentului? am auzit mai multe pareri  atat pro cat si contra deci sunt cam in cumpana...multumesc!

Link to comment
 • Member

Hai sa te ajut, sa te fac sa intelegi :). Care dintre masini efectueaza o manevra acolo ? Masina A, fiind pe banda 2, pentru a iesi din sensul giratoriu trece mai intai pe banda 1? Deci efectueaza o manevra de schimbare a benzii de circulatie. Ce obligatii are un conducator auto cand efectueaza o manevra de schimbare a benzii de circulatie ? (art. 54 alin (1) din OUG 195/2002R). Sper ca ai inteles ;)

Link to comment

Da, asta am inteles si sunt de acord cu asta. Tocmai aici e problema:se sustine ca masina A avea prioritate la intrarea in sens (aceasta intrand prima) pastrandu-si aceasta "prioritate" si la efectuarea manevrelor (ceea ce nu mi se pare logic) Astfel, masina A a intrat direct de pe banda 2 pe 1 cu intentia de a iesi din sens, in conditiile in care pe banda 1 se afla masina B ,si aceasta din urma avand intentia de a parasi la aceeasi iesire sensul. S-a sustinut ca masina B este de vina pentru producerea accidentului pe baza art 57/4. Eu nu prea vad legatura, dvs ce parere aveti?

Link to comment
 • Moderator

Ieşirea din sensul giratoriu trebuie să se facă de pe banda 1, prima bandă de circulaţie de lângă bordură, dacă nu există indicatoare sau marcaje rutiere care să impună alte obligaţii în zona respectivă.

Link to comment
 • Member

Inseamna ca am inteles eu altceva, autoturismele nu au intrat in sensul giratoriu de pe acceasi strada?  Daca nu au intrat de pe acceasi strada... ce obligatii are conducatorul auto care intentioneaza sa intre intr-un sens giratoriu fata de cei care deja circula in interiorul sensului (fii atent ca este vorba de cei care circula in interiorul sensului giratoriu, nu cei de pe banda 1,2, etc..) ?

Link to comment
 • Moderator

După titlul topicului, eu înţeleg că se referă la părăsirea/ieşirea din sensul giratoriu. Nu văd nicio legătură cu pătrunderea în sensul giratoriu.

Link to comment

Nu au intrat de pe aceeasi strada..si sa zicem ca masina B a fortat intrarea, insa a facut'o totusi in conditii de siguranta intrucat accidentul s'a produs la iesirea din sens nu la intrare..Am inteles partea cu prioritatea la intrarea in sens insa cine se face vinovat de accident la iesirea din sens?


Si din moment ce ambele erau in interiorul sensului , ambele beneficiau de aceleasi drepturi si obligatii. Parasirea lui presupune de asemenea alte obligatii pentru participantii la trafic, gen sa se asigure inainte de a parasi sensul si in niciun caz sa iasa de pe banda 2...

Link to comment
 • Moderator

Ai primit deja răspuns la această întrebare. Conducătorul auto care părăseşte sensul giratoriu de pe banda a doua (virează la dreapta şi trece pe banda unu de circulaţie înainte de a părăsi sensul giratoriu), trebuie să se asigure că pe banda din dreapta lui nu circulă în acel moment alte vehicule.

 

Art. 54 din OUG 195/2002 republicată

(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Link to comment

SI totusi, vina a fost atribuita masinii B pe baza art 57/4 cum ca nu a acordat prioritate. S-a intocmit proces verbal si toate cele necesare, acesta din urma nefiind de acord cu decizia. Contestatia ar avea fonduri solide in acest caz?

Link to comment
 • Moderator

Înseamnă că ce ai povestit aici nu corespunde cu cele întâmplate în realitate, e doar varianta ta, expusă într-un mod cât se poate de subiectiv.

Link to comment

am fost de fata stiu cum s-a intamplat...ce nu a fost destul de obiectiv in relatarea intamplarilot? masina A era pe banda 2, masina B pe banda 1 ambele avand aceeasi directie, iesire din sens. Inainte de aceasta iesire, masina A de pe banda 2 a patruns pe banda 1 cu intentia de a iesi din sens, pe banda 1 aflandu-se masina B, in acel moment s-a produs coliziunea.

aceasta intrare are legatura cu accidentul produs la iesire? Ambele masini au intrat relativ in acelasi timp in sens, cu diferenta ca masina A a patruns la o intrare anterioara masinii B.

Link to comment
 • Moderator

Uşor uşor, începi să expui şi varianta reală. Bănuiesc că impactul între cele două maşini nu a avut loc la ieşirea din sensul giratoriu, iar aşa cum bine a intuit şi colegul meu mai sus, ce ai scris mai devreme:

 

..si sa zicem ca masina B a fortat intrarea ...

 

spune multe.

Noi ţi-am răspus STRICT pentru varianta expusă de tine în primele postări. Asta nu înseamnă că în realitate evenimentul s-a petrecut în acest fel.

Link to comment

Impactul a avut loc la iesirea din sens. in procesul verbal scrie ca, conform art 57/4, masina B se face vinovata de accident. Cum, moral vobind, tu fiind pe banda 2 intri direct pe banda 1 fara sa te asiguri ,in felul asta tu vrei sa iesi din sens ?! plus ca, din moment ce ai intrat in sens cu o intrare inaintea altei masini, imposibil sa nu o vezi din moment ce e in fata ta pe banda paralela cu tine...

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua,

Stiu ca s-au discutat multe aspecte despre prioritatea intr-un sens giratoriu insa mai am niste neclaritati privind sensurile cu mai multe benzi 3 sau 4 si cu semafoare.

 

1.Va propun o situatie din Bucuresti, de la aviatorilor sa vedeti un exemplu.

https://www.google.de/maps/@44.4661818,26.0869664,3a,75y,31.41h,64.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1szlSNRRl4MksxPq_AEssTfA!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en

In maps eu sunt pe banda 2 si honda civic pe banda 1. Eu doresc sa ies din sens la prima iesire, insa honda civic care este pe banda 1 doreste sa continue rotatia in sens.

Intrebare 1:

Este regulamentar din punct de vedere legal pentru honda civic sa continue rotatia in sens? desi este incadrat pe banda din dreapta? In acest caz eu sunt obligat sa opresc masina si  sa il las sa continue rotatia? ca mai apoi sa ies din intersectie?

Intrebare 2:

Stiu ca se zice ca in momentul in care vrei sa iesi din sens sa te incadrezi pe ultima banda din dreapta dand prioritate la schimbare benzilor. Dar ce se intampla in momentul in care sensul are 2 benzi si iesirea are si ea tot 2 benzi pe sens. In acest caz daca eu sunt pe banda 2 si vecinu pe banda 1 si vrem sa iesim amandoi la aceeasi iesire, eu de ce sunt obligat sa ma incadrez pe banda 1 in cazul in care banda mea 2 are continuitate (iesire avand si ea 2 benzi pe sens).

Pe de alta parte daca sunt in situatia de mai sus (eu pe banda 2 si vecinu pe banda 1), iesirea are si ea 2 benzi, insa eu de pe banda 2 vreau sa ies, iar vecinu de pe banda 1 vrea sa continue rotatia ajungem intr-un impas.

Scuze daca sunt intrebari stupide, insa incerc sa aflu un raspuns corect, pe forumuri sunt tot felul de pareri. Inteleg ca normal este sa te incadrezi pe banda dreapta daca vrei sa iesi la prima sau a 2 a iesire, si pe banda din stanga daca vrei sa iesi la a 2 a sau a 3 a iesire. Insa ma intereseaza daca regulamentar cel de pe banda 1 este obligat sa pareasca sensul la prima iesire, sau are voie sa continue in sens cat vrea el.

Pentru ca mereu stau cu teama cand sunt in sens pe banda 2, ca cel de pe banda 1 nu o sa pareasca odata cu mine iesire si o sa intre in mine.

Multumesc

 

 

 

Edited by Catalin222
Link to comment
 • Moderator

În primul rând îţi recomand să respecţi semnificaţia indicatoarelor pe care le întâlneşti şi să nu mai circuli "după ureche", pentru că în exemplul oferit de tine NU este niciun sens giratoriu. Unde ai găsit/văzut indicator rutier cu semnificaţia "sens giratoriu"?

NU-sens-giratoriu.png

Cunoşti care este semnificţia marcajului longitudinal discontinuu? Ce delimitează, ce obligaţii are conducătorul auto la trecerea peste acest marcaj, la schimbarea benzii de circulaţie, a direcţiei de mers şi aşa mai departe?

marcaje.png

Link to comment

Buna ziua, 

Multumesc de raspuns. Intr-adevar nu este marcat ca un sens giratoriu, insa se aplica alte reguli intr-un sens giratoriu decat in situatia de fata?

Prin urmare raspunzand intrebarii a 2 a a dvs, eu daca sunt pe banda 2 si honda civic pe banda 1, pentru a iesi din intersectie trebuie sa schimb banda de mers si sunt obligat sa dau prioritate masinii din dreapta, reducand viteza sau invartindu-ma in intersectie pana ma pot muta pe prima banda. Corect?

Prin urmare se poate concluziona ca: intr-un sens giratoriu sau orice alta intersectie circulara, atat timp cat iti tii banda ai prioritate in continuu. Adica daca ma incadrez pe banda 1 nu sunt obligat sa parasesc sensul la prima iesire, iar cei de pe banda 2 si 3 trebuie sa se mute succesiv pe banda 1 pana la iesire.

Exceptie de la aceasta regula se face in momentul in care sunt idndicatoare (ex obligatoriu la dreapta).

Este corect ce zic?

Am gasit acest semn de circulatie ce nu stiu ce inseamna, si nu stiu cum sa il caut pe internet... (am cautat semne aditionale intersectie, si nu gasesc nimicsave.png)

 

 

Edited by Catalin222
Link to comment

Indicatorul acela iti arata directia (directiile) drumului cu prioritate in intersectia respectiva (atunci cand nu e cea evidenta).

Tu ai mai intalnit 100% o alta varianta, mai simpla, a acestuia:

 

directie_drum_Prioritate.gif

Link to comment
 • 4 years later...

Buna ziua! Nedumerirea mea este: daca eu ma aflu pe banda a 2-a si se afla o masina langa mine pe banda a 3-a in sensul giratoriu, eu si ea semnalizand stanga, (ma aflu pe banda a 2-a pentu ca nu am avut posibilitatea sa ma incadrez pe banda a 3-a) si ea se decide sa mearga inainte si ma loveste, cine este vinovat? Aceasta intrebare vine pentru ca am auzit mai multe variante de la mai multi politisti

Link to comment
 • Moderator

Părăsirea/ieşirea din sensul giratoriu se face de pe prima bandă de circulaţie de lângă bordură (banda nr.1 din dreapta), dacă nu există indicatoare sau marcaje rutiere care să impună alte obligaţii în zona respectivă. Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreapta a drumului către axa acestuia, la fel şi în sensul giratoriu.

Link to comment
 • 2 years later...

Vă salut!

Legat de acest videoclip👇. Un coleg de la SR care poate să spună în cunoștință de cauză cine este de vină în cazul în care două auto sunt în interiorul sensului giratoriu iar cel de pe banda doi semnalizează și schimbă direcția către dreapta intrând în coliziune cu cel de pe banda unu. Cine are prioritate? Cum  se apreciază  vinovăția într-o astfel de speță? 

Mulțumesc!

 

https://vm.tiktok.com/ZMFo6fNkB/ 

Edited by AlexandruAdm
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.