Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Violenţa în public - cum trebuie să procedăm?


CetateanulObisnuit

Question

Buna ziua/seara! Postez pe acest forum doarece recent am patit-o si eu in public mi-am luat una pentru nimic. Nu cunosc legislatia si chiar daca as cauta legile cu privire la violenta in public nu stiu cum sunt interpretate si cum sunt aplicate.
O sa descriu problema mea minora: Astazi ma duc spre banca sa imi platesc factura la telefon la banca transilvania de pe langa zona city park constanta, un individ rom (nu vreau sa zic tigan, nu stiu exact cum trebuie sa le zic acum, dar sper sa intelegeti ideea) mai solid ca mine merge in fata mea si imi arunca un servetel fix in fata, ii zic : i-al ma de pe jos ca altu curata dupa tine, el zice nu vreau... continui nu aveam de gand sa ma cert cu el, el isi schimba traseul. Eu cand astept sa trec strada la banca transilvania individul vine in viteza imi da una peste cap, ma rog nu mia spart capul , dar imi sar ochelarii pe asfalt, praf se fac.  eu eram confuz la inceput nici n-am inteles ce mi-a zis dupa, a bolborosit ceva...
Dar eu n-am stiut atunci ce sa fac, in ideea ca ceva mai rau se poate intampla si cineva poate veni inspre mine cu o arma sau cu intentia de a ma pune la pamant din orice motiv sau fara motiv, n-am stiut ce o sa faca dupa, i-am spus exact asa "ba ce ai? sun la politie" el imi spune "hai ca stau cu tine pana vine politia, ia-ti dracu' lentilele de pe jos"' eu sincer n-am stiut ce o sa se intample in cazul in care sun la politie de vine politia, intr-un fel imi era si rusine sa sun pentru o palma/pumn... Si dupa am plecat cu ochelarii cioburi in buzunar gandindu-ma : ca pana vine politia asta dispare eu pot lua amenda sau ceva ca am sunat fara rost, iar o masina de politie poate lipsi de la un caz real grav doar din vina mea . 
Si am o intrebare pentru cei care cunosc au experienta, politistii de pe acest forum: ce pot face eu intr-o situatie ca asta, ce am voie sa fac? am voie sa dau in el? in ce masura in limitele legii eu ma pot apara, pentru ca sincer nu imi e usor sa dau 100 de lei pe lentile noi(am noroc ca ramele sunt doar zgariate) ignor o prostie ca asta o palma, o impungere, o injuratura de obicei nici nu ma uit plec si ii las sa rada sa faca ce vor. Dar indivizi ca acestia iti strica o pereche de ochelari si prostu ca mine plateste (ca sunt cateodata exagerat de scumpi)  si de asemenea nu vreau sa fac ceva care sa ma faca pe mine sa platesc, pentru ca eu ascult o vorba veche care mi-o zice tata dintotdeauna: nu te lega/lua de nimeni, sa n-ai nimic cu nimeni, ca nu stii peste cine dai.
​Eu pot ca persoana majora sa port o arma de socuri electrice la mine? exista undeva un fel de permis? pentru ca chiar si ziua intr-un loc public plin de oameni ti-o iei fara sa vrei, scuzati-mi limbajul. Mai mult mi se intampla sa plec de la facultate seara si mai trebuie sa merg si pe jos, iar strazile intunecate sunt periculoase. 
Caut cu ajutorul vostru daca se poate nu numai legile care imi permit sau nu permit ci si cat de mult se respecta se iau in considerare sau se aplica; in privinta autoapararii. Sa nu credeti ca ma gandesc la cutite pistoale sau cine stie ce arme, un spray cu piper sau lacrimogen (nici nu stiu exact cum se numesc, scriu din auzite) e permis sa am la mine? ca in cazul in care (acum nu fac discriminare) un tigan (acel tigan cu scoala neterminata cu tigara la bucata) are chef de bataie sau de cearta sau se plictiseste, se gandeste : ia sa-i dau una lu' asta! Eu ce fac???
Nu stiu daca e ceva real sau doar o presupunere, dar am impresia ca e din ce in ce mai periculos sa iesi din casa, mai ales seara.
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns sau sugestie!
Edited by CetateanulObisnuit
Link to comment

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Art. 193 din Codul Penal

Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.