Jump to content
POLITISTI.ro

Angajatorul nu plateste contribuţiile la stat - neplată asigurări de sanătate


Constantin

Recommended Posts

Am tot citit prin presă că foarte mulţi angajatori nu plătesc contribuţiile la stat pentru proprii salariaţi şi că această faptă constituie infracţiune.

Cum se poate asigura un salariat că firma la care lucrează îi plăteşte contribuţiile la stat? Există vreo posibilitate de verificare?

Mă interesează în special plata contribuţiei angajaţilor pentru asigurări sociale de sănătate, pentru că în caz contrar salariatul respectiv este nevoit să-şi plătească serviciile medicale.

Se poate depune plângere penală împotriva angajatorului în situaţia în care acesta nu plăteşte contribuţiile pentru asigurări de sănătate?

Link to comment
 • Active member

Se poate face o sesizare la Politie daca ai aceasta banuiala. Cei care detin date cu privire la situatia platilor reprezentand impozitele cu stopaj la sursa sunt cei de la administratia fiscala unde este arondata societatea comerciala.

 

art. 6 din Legea 241/2005

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Se poate verifica foarte uşor dacă eşti sau nu asigurat în sistemul de sănătate. Poţi face acest lucru accesând site-ul oficial CNAS unde există o aplicaţie (PIAS - Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) ce oferă această informaţie dacă se intoduce Codul Numeric Personal din cartea de identitate.

După ce se completează CNP-ul şi se introduce un număr de verificare (număr afişat într-o fotografie), se poate interoga baza de date. Rubrica cu numărul CID (Codul de IDenitificare al asiguraţilor din PIAS) se generează automat după CNP şi nu e necesar să fie completat.

 

post-1-0-99414400-1413638271_thumb.png

 

După accesarea butonului "Caută" sistemul informatic generează un mesaj care confirmă sau infirmă statutul de asigurat al persoanei respective.

 

Nu ştiu cu siguranţă, dar se poate ca neplata în termenul legal a contribuţiei salariaţilor la asigurările de sănătate să fie incriminată, prin legi speciale, drept contravenţie.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Active member

E infractiune sadea. Oricum, programul de pe site-ul CNAS iti poate confirma doar calitatea de asigurat, insa nu-ti arata situatia platilor pt tine, care pot fi intarziate cu luni bune. Acum, daca asta ar fi si situatia ta Constantin (sa figurezi ca asigurat, dar sa nu fie virate sumele retinute), nu stiu ce efect ar avea in cazul unei situatii medicale - consultatie, interventie medicala, etc, in sensul sa-ti fie refuzate, dar din punct  de vedere penal produce efecte sanctionatorii pt administratorul firmei la care lucrezi si poate fi tras la raspundere penala.

 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Corect, ai dreptate. E infracţiune sadea când în mai mult de 30 de zile de la scadenţă, se reţin şi nu sunt vărsate la buget impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă (contribuţiile la asigurările de sănătate e una dintre ele), deşi societatea respectivă are la data respectivă disponibilităţile băneşti necesare.

În schimb, când nu sunt îndeplinite toate elementele constitutive ale infracţiunii (cel mai frecvent intenţia) se aplică prevederile art. 305 lit. b, raportate la art. 258 alin.1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ce spune că nevirarea contribuţiei datorate pentru asigurarea sănătaţii personalului constituie contravenţie.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Vezi ca nu mai exista "scuza" neintrunirii elementelor constitutive ale infractiunii...

Cica a fost inlocuita de faptul ca fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege...

Cica e o chestie de finețe procedural penală :)

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.