Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Insumare sau comasare perioade suspendare permis


cva66

Question

Buna ziua. Va rog sa analizati urmatoarea speta si, in limita disponibilitatii, sa-mi raspundeti.

1.     03.07.2014: 103 km/h in localitate, in jud. Bistrita. Mi s-a retinut permisul si mi s-a eliberat dovada 1 pentru 15 zile (valabila pana in 18.07.2014). Nu am facut contestatie.

 

2.     29.07.2014 (dupa ce a expirat dovada 1!): am fost surprins la volan in jud. Bihor (de domiciliu) (in perioada de suspendare, deci in perioada in care NU aveam dreptul de circulatie). Mi s-a retinut dovada 1 (deja expirata) si mi s-a eliberat dovada 2 cu mentiunea: ".... vi se suspenda dreptul de a conduce autovehicule pana la solutionare".  Evident ca mi s-a intocmit dosar de urmarire penala. Nu am contestat (nici nu mai puteam la acel moment).

 

3.     08.08.2014: am sustinut examenul 13/15 (15 pct :) ) cu toate ca initial au vrut sa ma scoata din sala pentru ca au zis ca nu am dreptul sa sustin examenul pe perioada cercetarii penale. Pe spatele dovezii nr. 2 s-a trecut mentiunea "08.08.2014 Admis 15 pcte". Pentru ca nu am fost sfatuit (de fapt, neoficial e drept, un politist a spus ca nu are rost) nu am depus cerere de reducere a perioadei de suspendare pentru contraventia 1 (viteza) catre Politia Bistrita.

 

4.     29.09.2014: S-a emis ordonanta propcurorului de "renuntare la urmarire..." fara alte completari sau pedepse. Ordonanta am primit-o si depus-o la Politia Bihor in 09.10.2014.

Intrebare:

Intrebare generala: Cand pot sa-mi recuperez permisul?

 

Formal deocamdata, mi s-a spus ca la 90 de zile dupa expirarea perioadei de suspendare 1 (pentru viteza) (aceasta perioada 1 expira la 16.10.2014; am sustinut si promovat examenul 13/15 deci nu se mai prelungeste cu 30 de zile). Cu alte cuvinte; 16.10.2014 (expira suspendarea bazata pe Codu rutier 102/(3)/e) ) + 90 de zile (cf. cod rutier 103/1/c)=15.01.2014.

Neclaritatea provine din modul de calcul a perioadelor (perioadei) de suspendare, calcul care se poate regasi doar in regulamentul de aplicare a codului:

Art 214 (Regulament):

"(1) În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile." (nu e cazul pentru ca faptele nu au fost constatate in acelasi proces verbal)

"(2) Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie." Cu alte cuvinte nu se pot aplica perioade distincte deoarece a doua fapta (care nu este, de altfel, contraventie) nu s-a petrecut "în perioada în care are drept de circulaţie".

 

In opinia mea a doua perioada de suspendare trebuie sa curga de la 29.07.2014 cand a fost intocmit p-v (a doua dovada) si, in consecinta, sa-mi pot recupera permisul in data de (aprox) 29.10.2014.

Intrebare speciala: Pe ce art. se bazeaza INSUMAREA celor doua suspendari: (cu alte cuvinte 90+90=180 de zile?)

 

 

Va multumesc pentru orice informatie care poate lamuri, fara echivoc, modul de calcul a perioadei de suspendare in cazul mentionat.

 

 

 

Link to comment

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

O simplă observaţie, a doua perioadă de suspendare nu poate să înceapă mai devreme de 29.09.2014, când procurorul a emis ordonanţa.

Link to comment
  • 0

Multumesc de observatie, dar nu stiu daca e corecta. In cazul in care, de exemplu, un individ provoaca un accident si este urmarit penal daca beneficiaza de ordonanta de renuntare cred ca perioada de suspendare se calculeaza de la data faptei si nu de la data ordonantei (cred).

Multumesc oricum.

As fi curios daca exista undeva (in codul rutier, regulamentul de aplicare, codul penal sau codul de procedura penala) o prevedere clara referitoare la data de la care se socoteste scurgerea termenului de suspendare.

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Procurorul care supraveghează cercetarea penală poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte 30 de zile (art. 111 din Ordonanţă).

Până la momentul în care magistratul a emis ordonanţa, nu putem discuta despre fapta prevăzută de art. 103 alin (1) litera c).

Link to comment
  • 0

De acord, dar unul din politisti (la momentul la care am inregistrat ordonanta) mi-a spus ca, daca as fi depus cerere de reducere la Bistrita pentru reducerea perioadei de suspendare, a doua suspendare ar fi curs de la data de 16.08.2014 (presupunand ca cererea ar fi fost aprobata si perioada ar fi fost redusa la o luna); respectiv ar fi fost pe perioada 17.08.2014-16.11.2014. Cu alte cuvinte ordonanta procurorului nu mentioneaza nimic referitor la perioada de suspendare. Deoarece nu am fost sanctionat pe codul penal se aplica sanctiunea administrativa din codul rutier (103/1/c) dar aceasta sanctiune trebuie sa ia in calcul perioada in care permisul a fost suspendat, perioada care pentru infractiunea de conducere fara permis incepe la data de 29.07.2014 (cand a fost constatata). Aceasta perioada se suprapune celei pentru contraventie dar in practica (recunosc nu ma pricep) cred ca se poate aplica principiul comasarii pedepselor (ca in cazul, de exemplu, al unui infractor care a comis mai multe infractiuni si i se aplica pedeapsa cea mai grea, nu neaparat suma pedepselor).

Multumesc

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Contopirea pedepselor e un sistem de stabilire a pedepsei din dreptul penal şi cu siguranţă nu se aplică în acest caz. În situaţia faptei prevăzute de art. 103 alin (1) litera c), avem de a face cu o măsura complementară care se dispune de şeful poliţiei rutiere în urma decizia magistartului.

Link to comment
  • 0

Imi cer scuze pentru insistenta dar inca nu sunt convins. Intr-adevar masura complementara se dispune de seful politiei rutiere dar perioada de suspendare trebuie sa inceapa de la data constatarii (data de la care am primit dovada 2 ca nu mai am drept de conducere). Nu am gasit nicaieri untext de genul (mentionat si anterior):

"(2) Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie."

Deoarece eu nu ma incadrez in acest caz inseamna ca nu se aplica distinct perioadele deci, in consecinta, a doua perioada trebuie sa inceapa de la data la care Pol Bihor mi-a suspendat dreptul de conducere. Nu discut aici normalitatea ci legea. Daca legiuitorul nu a prevazut perioade distincte pentru situatia in care ma aflu si eu atunci nu se pot aplica perioade distincte. Altfel trebuie sa mi se specifice in baza carui art. de lege (cod, regulament, cod penal etc.) politia rutiera are dreptul sa impuna perioade distincte (scuze pentru repetari)

Multumesc

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.