Jump to content
POLITISTI.ro

Sesizarea unei fapte ilegale (în special sesizarea unei infracţiuni)


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Unde vă adresaţi pentru sesizarea unei fapte ilegale / antisociale - în special sesizarea unei infracţiuni

Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, daca aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte ilegale / antisociale etc. trebuie să vă adresaţi de îndată celei mai apropiate unităţi de poliţie.

Întotdeauna cineva este pregătit să se ocupe de dumneavoastră, iar timpul şi informaţiile utile ne sunt cel mai bun sprijin în lupta contra infracţionalităţii.

Conform legislaţiei în vigoare poliţia poate fi sesizată prin plângere sau denunţ, ori se sesizează din oficiu când află pe orice altă cale că s-a săvârşit o infracţiune.

Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestui document.

Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizica sau de o persoana juridica căreia i-a fost cauzată o vătămare sau o pagubă printr-o faptă antisocială organelor judiciare.

Plângerea poate fi făcută şi oral, situaţie în care conţinutul acesteia se consemnează într-un proces verbal de către poliţistul care o primeşte.

Plângerea se poate face personal sau prin mandatar (mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii).

De asemenea, plângerea se poate face şi de către unul din soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată pentru care s-a depus plângerea poate ulterior să declare că nu-şi însuşeşte conţinutul acesteia. Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se poate face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă (art. Art. 289 din Codul de procedură penală).

Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni. În acest caz, spre deosebire de plângere, persoana care face denunţul nu a suferit nici o vătămare sau pagubă, ea sesizează doar săvârşirea unei infracţiuni.

Denunţul se poate face numai personal, iar în cazul denunţului oral, acesta se consemnează într-un proces verbal de către poliţistul în faţa căruia a fost făcut. (art. 290 din Codul de procedură penală)

În ce priveşte conţinutul acestor documente, atât plângerea cât şi denunţul trebuie să conţină:.

 • numele, prenumele şi codul numeric personal
 • calitatea şi domiciliul petiţionarului - precizarea dacă acţionează în nume personal sau ca mandatar / reprezentant al unei persoane, caz în care persoana reprezentată trebuie nominalizată.
 • descrierea faptei care formează obiectul plângerii - este necesară o descriere cât mai exactă şi detaliată a faptelor. Orice element de fapt, chiar aparent neimportant, care poate servi la stabilirea existenţei infracţiunii sesizate sau la identificarea făpturitorului, trebuie adus la cunoştinţa organelor de ancheta. Se recomandă ca descrierea faptelor să fie facută cât mai obiectiv şi cât mai detaşat de emoţiile, trăirile, sentimentele, părerile sau aprecierile celui care relatează.
 • indicarea făptuitorului dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă - dacă autorul sesizării nu cunoaşte făpturitorul, va face menţiune în acest sens, urmând ca organele de poliţie să procedeze la identificarea făptutitorului. Indicarea mijloacelor de probă este o menţiune foarte importantă pentru ca sesizarea să fie cu adevărat eficientă. Spre exemplu, indicarea unor martori, a unor înscrisuri, fotografii, înregistrări sau obiecte care pot servi la dovedirea susţinerilor din sesizare. Chiar dacă aceste mijloace de probă nu sunt deţinute de petiţionar, dar acesta cunoaşte identitatea persoanelor deţinătoare, trebuie să precizeze în mod clar în sesizare, cine deţine respectivele mijloace de probă.

Plângerea şi denunţul formulate în scris trebuie semnate de persoana vătămată ori după caz, de către denunţător.

Plângerea şi denunţul în formă electronică îndeplinesc condiţiile de formă numai dacă sunt certificate prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.

În cazul în care prin plângere sau denunţ se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul de poliţie primeşte plângerea ori denunţul şi îl transmite organului competent din ţara pe teritoriul căreia a fost comisă infracţiunea respectivă. În astfel de situaţii se aplică regulile privind cooperarea judiciară în materie penală.

 • Upvote 5
Link to comment
 • 3 years later...

Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti:
1. Care este marja de timp in care se poate face un denunt? Este vorba despre un furt.

2. Cum se poate proceda in cazul in care a trecut un an de la infractiune, iar vecinii care l-au vazut pe individ furand, se eschiveaza, pe motiv ca nu vor probleme?
Va multumesc anticipat.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua,am mai mult decat suspiciunea ca mi-au fost amplasate echipamente de supraveghere ilegal sau ca  mijloacele de telecomunicatii imi sunt urmarite ilegal.Carui departament pot face o solicitare pentru verificare,daca este cazul contra cost?

Link to comment
 • Moderator

Vă puteţi adresa celei mai apropiate unităţi de poliţie. Plângerea / sesizarea se trimite ulterior structurii competente material şi teritorial să cerceteze faptele semnalate.

Link to comment
 • 1 month later...

Salutare,

Unde se poate reclama faptul ca o masina de politie circula fara asigurare de aproape 30 zile? Timp in care opreste in trafic alte masini si aplica sanctiuni, desi ei...nu au asigurare. Chestia asta se intampla intr-o localitate unde ei considera ca nu ii verifica nimeni.

Si cum se poate constata asta? Ca daca te adresezi la sectie sigur or sa spuna ca "masina nu a circulat" in data x si or sa inchida repede plangerea sau daca suni sa le spui ca e o masina a politiei pe strada fara asigurare iti inchid telefonul in nas, ca doar nu vine un echipaj sa opreasca alt echipaj. 

Multumesc!

 • Downvote 2
Link to comment

Masina de politie a avut asigurare pana pe 29 noiembrie, nu-mi spune ca au facut ei acum pe seria de sasiu, de fapt nici nu se poate pe serie decat daca ii schimba proprietarul, si masina e la sectia aia de ani buni.

Eu am pus o intrebare daca stie cineva unde pot face sesizare, daca stii spune, daca nu stii nu fii offtopic, daca or avea pe seria de sasiu o sa aflam dupa sesizare, desi sansele sunt 0.0001%.

Ma asteptam sa sara cineva in apararea colegilor contravenienti. Nu iti vine sa crezi ca si politia incalca legea, este?

Edited by mariustz
 • Downvote 4
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.