Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Replici de arme airsoft


yo3ies

Question

Cat de legale sunt aceste arme mai ales ca unele din ele folosesc ca mijoc de propulsare al proiectilului CO2, si mai ales vreau sa stiu daca imi pot amenaja la mine in curte (curtea avand 200m x 40 m) un fel de poligon avand in vedere ca armele folosesc bile de plastic si bataia maxima a lor e undeva la 30m, din ce am citit pe internet detinerea acestor arme este legala pentru persoanele de peste 18 ani si se incrimineaza folosirea lor in public

Link to comment

Recommended Posts

  • 0

Cat timp te "joci" cu ea in propria ograda nu ai de ce sa iti faci griji.

PS : si eu am o astfel de arma si stau la bloc, iar la "poligon" trag doar cand sunt singur acasa ca sa utilizez toata lungimea apartamentului.

Link to comment
  • 0
  • Membru

Sunt 100% legale, dar trebuie sa iti iei masuri de siguranta.

Sunt jucarii, dar nu le subestima, unele pistoale au bataie maxima 50 m, dar aceasta bataie maxima, in termenii de airsoft nu inseamna ca bila se duce numai 50m, ci acolo poti sa nimeresti tinta, si armele cu teava lunga bat si peste 100-150 m, daca se trage cu bila mai grea.

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Asa-zis "armele" airsoft sunt de fapt doar replici fidele ale armelor de foc, nişte jucării, care nu pot fi modificate pentru a capata caracteristicile unei arme de foc letale ori neletale.
Nu cunosc în detaliu, dar există o limită privind viteza cu care este aruncat proiectilul de plastc, parcă o limită undeva pe la 220m/sec, dar nu sunt sigur.
Replicile de air-soft sunt de trei tipuri, din punct de vedere al modului de propulsie a bilei:

  • pe baza de gaz - CO 2, "Green Gas" sau "Red Gas" (propan cu cantităţi diferite de lubrifiant siliconic în compoziţie);
  • pe baza de arc (aerul este comprimat, printr-o duză, cu ajutorul unui mecanism cu arc ăi piston acţionat manual);
  • cu propulsie electrică (conţin sisteme mecanice care folosesc motoare electrice pentru a acţiona un piston cu arc - aceste replici sunt cunoscute şi ca AEG-uri).

Din punct de vedere legal nu este nevoie de permis port armă ori alt fel de autorizaţie pentru achizitionarea unei astfel de replici pentru că sint doar nişte jucării, însa conform Legii 61/1991 - Republicată trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani.
Acelaşi act normativ impune unele restricţii privind utilizarea, manipularea şi transportul acestor tipuri de arme.

Aceste jucării sunt destinate agrementului şi nu autoapărării, iar orice expunere în zone publice atrage sancţiuni contravenţionale, chiar şi penale, cât şi confiscarea acestora.
Totodata este interzisă utilizarea acestora împotriva persoanelor sau animalelor. Replicile de airsoft pot fi folosite doar în spaţii amenajate şi în cadrul jocurilor organizate, iar pentru a evita eventualele accidentari se recomandă purtarea obligatorie a unor ochelari de protecţie.
În final trebuie reţinut că sunt doar nişte jucării, care nu au nimic în comun cu armele de foc exceptând aspectului exterior.

Link to comment
  • 0
  • Membru

peste 220 m/s sunt interzise la noi chiar si armele cu aer comprimat supuse autorizarii, dar la airsoft nu se fabrica foarte puternice, pentru ca au un singur scop: agrementul.

Sunt facute pentru joc, adica sa te impusti cu ele, :D

Link to comment
  • 0
  • Membru

Din punct de vedere legal nu aveti nevoie de permis port arma pentru achizitionarea unei astfel de arme, insa conform Legii 61/1991 - Republicata trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani.

Acelasi act normativ impune unele restrictii privind utilizarea, manipularea si transportul acestor tipuri de arme.

Hmmm...ma indoiesc...in lege spune de arme. Acestea nu sunt arme, conform legii 295/2004 , dealtfel si titlul topicului este gresit. Sunt replici de airsoft.

Am avut si eu cateva specimene de replici de pistoale. Sunt destul de precise si nu foarte puternice. Daca-ti tragi prin blugii, care nu sunt lipiti de picior, se simte usurel. In schimb sunt destul de precise, dar depinde de fiecare marca in parte. De exemplu se poate tinti foarte usor o foaie A4 de la ~20m

S-a jucat cineva cu un sniper? :naughty:

Link to comment
  • 0
  • Membru

VIn si eu cu o completare la ce a scris colegul Marius:

Conform Legii 61/1991 R:

art.2 alin.1 pct.2 prevede importul sau procurarea din țară, în vederea comercializării, de arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate care imprimă proiectilului o viteză mai mare de 220 m/s, cu excepția celor destinate pentru a fi folosite la antrenamente și competiții de către Federația Română de Tir, de cluburile și asociațiile sportive cu secții de tir afiliate la această federație, care pot dobândi, deține și folosi arme din această categorie, conform standardelor sportive internaționale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai grava.

iar la art. 2 alin. 2: portul sau folosirea, fără drept, de obiecte din cele prevăzute la alin. (1) pct. 2, în localul autorităților publice, instituțiilor publice, instituțiilor sau altor persoane juridice de interes public, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani

Link to comment
  • 0
  • Membru

da, dar 295-ul interzice total armele cu ac cu viteza mai mare de 220 m/s, si zice ca se autorizeaza detinerea armelor ac numai sub aceasta viteza. deci nici la tir nu ai voie cu ele, de fapt la nimic. Armele cu AC pentru Romania vin modificate sa nu depaseasca aceasta viteza.

Si armele de airsoft nu trebuie subestimate, unele fiind doarte puternice. Un coleg are o replica de revolver Dan Wesson de 8 inch, cu care am tras la 30 m si am nimerit cutia de bere, prin care a trecut...

In general aceste arme se fabrica cu putere slaba, chiar si cele scumpe deoarece sunt destinate jocului de airsoft, deci sa te impusti cu ele, dar exista limite de distanta proportionale cu cele de putere, iar cu unele sunt folosite numai pentru tras la tinta, cum e revolverul colegului meu.

Link to comment
  • 0
  • Membru

Dan Wesson ala de 8 inch este o exceptie, fiind cea mai puternica replica de airsoft! Mai e si frumos rau!

Colegu nu are drum pe la Capitala sa ne jucam si noi un pic cu trancanu? :):)

Link to comment
  • 0
  • Membru

ba da, unde anume in capitala? i-a facut upgrade la vreo 190 m/s . E tot din metal si are precizie extraordinara, la 7 m am nimerit o tigara :D

Link to comment
  • 0

Buna ziua ! Am si eu o intrebare legat de acest subiect deschis de dumnevoastra.Pe site-ul www.căutarepegoogle.ro la categoria intrebari frecvente urmatoarea intrebare ma lasat putin nelamurit:

6. Am nevoie de permis port arma pentru a achizitiona o replica de airsoft?

Varsta minima pentru achizitionarea replicilor de airsoft este de 18 ani!

Replicile pentru airsoft sunt considerate de catre legislatia din Romania arme-jucarii, prin urmare nu aveti nevoie de permis port arma pentru achizitionarea unui astfel de produs.
Daca sunt considerate jucarii de ce este necesar CNP-ul la achizitionare sau comanda online ? Dupa achizitionare trebuie sa merg si sa sectia de politie sa o declar ? Tin sa specific ca nu o iau pentru a o folosi in vreun scop negativ.Am voie sa o folosesc in parc intr-un loc special amenajat pentru a trage la tinta intr-un anumit obiect ? As dori sa imi achizitionez un exemplar din categoria arme cu functionare manuala.
Va urez o zi buna in continuare !

Link to comment
  • 0

Buna seara!

Vin si eu cu o intrebare legata de armele airsoft si folosirea lor

Strict in cazul de legitima aparare atunci cind "infractorul" intra in curte/casa cu scopuri de furt, tilharie sau ce altceva ii trece prin cap, ce probleme legale vor fi la adresa mea, in caz ca folosesc o astfel de replica pentru imobilizarea lui? mai bine spus sa imi asigure acea "secunda in plus" de a imobiliza persoana ulterior prin forta fizica

De precizat ca practic airsoft-ul (pe vremuri era paintball, dar aici macar scapam de salopetele pline de vopsea :) ) si detin o mica colectie de astfel de replici, unele destul de puternice ce nu pot fi folosite decit pt tir (similare ca forta cu dan wesson-ul de care spunea cineva mai sus - lucru care le si face interzise la jocuri)

Un prieten politist m-a sfatuit ca pentru protectia casei sa obtin permisul de port arma pentru categoria E (cele neletale), dar sincer nu-mi doresc toata bataia de cap si implicatiile legale ce vin cu acesta; concluzia din ce-am citit despre armele cu bile de cauciuc ma face sa cred ca legea la cum este formulata acum sint sanse mari sa ma transforme din victima in agresor ... parca as prefera sa ma aleg cu o amenda, replica confiscata si agresorul sa plece pe picioarele lui insotit de politie decit sa iasa ceva mai grav.

Daca cineva poate detalia situatia asta va sint recunoscator.

Link to comment
  • 0

peste 220 m/s sunt interzise la noi chiar si armele cu aer comprimat supuse autorizarii, dar la airsoft nu se fabrica foarte puternice, pentru ca au un singur scop: agrementul.

Sunt facute pentru joc, adica sa te impusti cu ele, :D

man, sunt arme de airsoft care trag si cu 150 m/s si pot cauza rani destul de urate, dinti sparti, etc.. eu vreau sa ma apuc de airsoft, m-am documentat destul de bine si acum vreau sa achizitionez un Beretta care trage cu vreo 90 m/s cunosc oameni care eu ramas fara dinti de la arme airsoft. cand te joci cu astfel de arme neaparat echipament pe tine, nu se compara la durere cu cele de airsoft. :)

Buna seara!

Vin si eu cu o intrebare legata de armele airsoft si folosirea lor

Strict in cazul de legitima aparare atunci cind "infractorul" intra in curte/casa cu scopuri de furt, tilharie sau ce altceva ii trece prin cap, ce probleme legale vor fi la adresa mea, in caz ca folosesc o astfel de replica pentru imobilizarea lui? mai bine spus sa imi asigure acea "secunda in plus" de a imobiliza persoana ulterior prin forta fizica

De precizat ca practic airsoft-ul (pe vremuri era paintball, dar aici macar scapam de salopetele pline de vopsea :) ) si detin o mica colectie de astfel de replici, unele destul de puternice ce nu pot fi folosite decit pt tir (similare ca forta cu dan wesson-ul de care spunea cineva mai sus - lucru care le si face interzise la jocuri)

Un prieten politist m-a sfatuit ca pentru protectia casei sa obtin permisul de port arma pentru categoria E (cele neletale), dar sincer nu-mi doresc toata bataia de cap si implicatiile legale ce vin cu acesta; concluzia din ce-am citit despre armele cu bile de cauciuc ma face sa cred ca legea la cum este formulata acum sint sanse mari sa ma transforme din victima in agresor ... parca as prefera sa ma aleg cu o amenda, replica confiscata si agresorul sa plece pe picioarele lui insotit de politie decit sa iasa ceva mai grav.

Daca cineva poate detalia situatia asta va sint recunoscator.

Vezi ca armele de airsoft nu sunt capabile sa opreasca un atacator doar daca ai tragi in ochi, caz in care o incurci rau din punct de vedere legal(nu sunt sigur dar cred ca asa e), ele cauzeaza rani care nu pun in pericol viata, asa ca atacatorul te poate vatama destul de rau chiar si dupa ce ai tras in el. :) Eventual poti sa indrepti arma spre el doar sa il sperii, daca si tragi si vede ca e de airsoft e naspa. :)

Link to comment
  • 0

man, sunt arme de airsoft care trag si cu 150 m/s si pot cauza rani destul de urate, dinti sparti, etc.. eu vreau sa ma apuc de airsoft, m-am documentat destul de bine si acum vreau sa achizitionez un Beretta care trage cu vreo 90 m/s cunosc oameni care eu ramas fara dinti de la arme airsoft. cand te joci cu astfel de arme neaparat echipament pe tine, nu se compara la durere cu cele de airsoft. :)

cauta de la WE beretta m92 pe co2 - are 100-110m/s parca si e foarte buna; la jocuri oscilez intre asta si glock pe gaz ca si arma secundara in functie de temperatura (la frig gazul nu e bun)

Vezi ca armele de airsoft nu sunt capabile sa opreasca un atacator doar daca ai tragi in ochi, caz in care o incurci rau din punct de vedere legal(nu sunt sigur dar cred ca asa e), ele cauzeaza rani care nu pun in pericol viata, asa ca atacatorul te poate vatama destul de rau chiar si dupa ce ai tras in el. :) Eventual poti sa indrepti arma spre el doar sa il sperii, daca si tragi si vede ca e de airsoft e naspa. :)

stiu foarte bine ca nu au capacitatea de a opri, in schimb acea durere provocata de la distanta mica e suficienta cit sa-i distraga atacatorului atentia si sa-l faci sa muste din pamint, daca te tine fizicul bineinteles; btw o arma de airsoft de constructie metalica pot s-o folosesti f bine si pe post de caramida :)

intrebarea ramine valabila: care sint consecintele legale in urma folosirii in curtea/casa mea?

Edited by LiviuC
Link to comment
  • 0

am citit modificarile, dar nu m-au ajutat sa gasesc un raspuns clar ...

inteligent din partea politicienilor ar fi sa apara 3 modificari in legile legate de arme/munitii si legitima aparare:

- posibilitatea de cumparare a armelor cu glont de catre cetatenii de rind

- un text de lege ce specifica clar ca cel ce intra pe proprietate privata fara permisiune isi pierde drepturile de victima indiferent de circumstante

- o politica mai severa pentru obtinerea legala a armei cu glont

astfel un hot s-ar gindi de 10 ori daca iti trece pragul sau nu

Link to comment
  • 0
  • Membru

Nu te supara pe mine, dar o cam iei pe aratura... Jucariile sunt jucarii, armele sunt arme. Data viitoare o sa intrebi daca te poti apara cu un pistol cu apa....

Desigur daca citesti forumul o sa vezi multe discutii despre autoaparare, si despre lg 295 sau dreptul de a te apara de persoanele care patrund ilegal in locuinta, si ce spune codul penal despre acest lucru.

Spor la cautat!

  • Upvote 2
Link to comment
  • 0

Nu ma supar deloc, dar In ce priveste selectia obiectelor de autoaparare fiecare e liber sa-si aleaga ce crede de cuvinta - daca sint eficiente sau nu va vedea pe pielea lui la momentul respectiv ...

Eu doar am pus o intrebare referitoare la aspectul legal, fiind un obiect ce este mentionat in lege, unde apar si specificatii legate de folosirea lui si o serie de contraventii pentru nerespectarea acestora - zic eu o intrebare legitima!

Chestia cu raspunsul direct proportional atacului (dupa cum scrie mai jos la conditiile apararii) e total aberanta, motiv pentru care nu vreau sa iau in considerare pistoalele cu bile de cauciuc; daca ar disparea acea prevedere, ar fi simpla solutia de ales

LEGITIMA APARARE

Conform Articolului 44 Cod Penal al Romaniei, nu constituie infractiune fapta, prevazuta de legea penala (care in conditii normale constituie infractiune - in speta vatamarea corporala "- articolul181/182 Cod Penal) savarsita in stare de legitima aparare.

Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau a unui interes public si pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.

Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau a temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-au comis.

Conditiile atacului:

atacul trebuie sa fie material, adica sa fie exteriorizat (ex: lovire, taiere, impungere, sugrumare, etc.);

atacul trebuie sa fie direct, adica sa ameninte in mod nemijlocit persoana sau interesul public si sa creeze in acelasi timp un pericol nemijlocit;

atacul trebuie sa fie imediat, adica este pe cale de a produce, cat si atacul actual in curs de desfasurare pina la epuizarea lui(ex: apropierea amenintatoare cu un cutit, ducerea unei arme la ochi, imobilizare prin strangulare, etc.);

atacul trebuie sa fie injust (nelegal, contrar legii, nedrept, nefondat, sa nu fie justificat, sau provocat);

atacul trebuie sa fie indreptat impotriva valorilor aparate de legea penala (in speta, dreptul la viata, dreptul la integritatea fizica, dreptul la propietate, etc.) si sa puna in pericol grav aceste valori(un pericol grav poate produce un prejudiciu ireparabil).

Conditiile apararii:

fapta comisa prin aparare sa fie prevazuta de legea penala (adica poate fi chiar infractiune, vatamare corporala, sau ucidere din culpa, etc.);

apararea sa se faca si sa fie necesara in vederea inlaturarii atacului pentru ocrotirea valorilor prevazute de lege care sunt puse in pericol grav;

apararea sa nu depaseasca limitele necesitatii;

apararea trebuie sa fie pe cit posibil proportionala cu atacul;

apararea sa se faca numai mpotriva celui care ataca si in intervalul de timp de cind atacul este imediat si momentul cind este consumat.

Imi cer scuze ca s-a dus discutia in offtopic

Edited by LiviuC
  • Downvote 1
Link to comment
  • 0

am citit modificarile, dar nu m-au ajutat sa gasesc un raspuns clar ...

inteligent din partea politicienilor ar fi sa apara 3 modificari in legile legate de arme/munitii si legitima aparare:

- posibilitatea de cumparare a armelor cu glont de catre cetatenii de rind

- un text de lege ce specifica clar ca cel ce intra pe proprietate privata fara permisiune isi pierde drepturile de victima indiferent de circumstante

- o politica mai severa pentru obtinerea legala a armei cu glont

astfel un hot s-ar gindi de 10 ori daca iti trece pragul sau nu

a doua chestie cu cel care intra pe o proprietate privata sa isi piarda drepturile de victima... e discutabila... cum ar fi sa te ia pe sus vreo 2 malaci care ti-au pus ganduri negre, sa te duca la ei in curte si sa te umple cu plumb? crezi ca infractorii n-ar abuza de o astfel de lege?

IN CAZUL IN CARE INTRA PRIN EFRACTIE :) atunci da... bineinteles ca e greu de demonstrat, daca a intrat prin efractie sau nu... si tot asa apar o gramada de discutii

  • Downvote 1
Link to comment
  • 0
  • Moderator

... cum ar fi sa te ia pe sus vreo 2 malaci care ti-au pus ganduri negre, sa te duca la ei in curte si sa te umple cu plumb?

Asta e alta treaba si se numeste "lipsire de libertate" etc.

Link to comment
  • 0
  • Membru

Si ce ti se pare in neregula cu proportionalitatea, nu ti se pare normala aceasta regula? Poate nu ii ntelegi sensul...

Si da, fiecare se apara dupa cum il taie capul si raspunde conform legii. Daca tu atat gandesti sa te apeti cu o arma de airsoft...

Dar nu e vorba de asta, tu vrei sa te documentezi ce poti patii daca tragi cu jucaria in cineva sau ameninti pe cineva. Asa ca lasa vrajala...

Link to comment
  • 0
Si ce ti se pare in neregula cu proportionalitatea, nu ti se pare normala aceasta regula? Poate nu ii ntelegi sensul...

pai nu prea il inteleg ... sau mai bine zis nu vad logica in el - adica daca individul scoate un cutit in fata ta, teoretic prin folosirea armei cu bile de cauciuc ai depasit acea proportionalitate, dar daca consideri efectele fiecarei arme in parte, cutitul poate fi mai periculos

Link to comment
  • 0

uitasem sa precizez ca nerespectarea reglementarii in locuri publice pt replicile airsoft conform noilor modificari la lege vine cu amenda incepind de la 100 mil, - deci ar trebui sa fi chiar prost sa te incurci in asa ceva, dar legat de spatiul privat nu este specificat nimic

luasem in calcul varianta unei replici de airsoft din cauza proportionalitatii,...

Link to comment
  • 0
Nu cunosc in detaliu, dar din cate stiu exista o limita privind viteza cu care este aruncat proiectilul, respectiv pana la 220m/sec. O viteza superioara claseaza arma intr-o alta categorie si implicit restrictiile legislative sunt diferite.

Cunosc si eu prevederea aceasta numai ca ea este facuta cu picioarele. Spre exemplu, daca ti se ia replica pentru masuratoare cu ce bile se va face testul (0.12, 0.2, 0.4, 0.6)??? In lege nu scrie nicaieri ca trebuie sa scoata sub 220m/s cu un anumit tip de bila, iar diferenta de viteza dintre 0.12 si 0.4 spre exemplu este mai mult decat dubla.

Link to comment
  • 0

Viteza de 220 m/s se aplica numai pentru AC in cal.4,5/5,5/6,35mm sau mai mare cu peleturi din plumb nu are treaba cu BB.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.