Jump to content
POLITISTI.ro

Amenda pentru rovinieta


bobeicacristi

Recommended Posts

Buna ziua,

 

     Anul trecut am vandut o masina si cu contractul de vanzare-cumparare am fost la fisc si am radiat masina si mi-a fost emis un certificat fiscal care atesta ca am radiat masina. Astazi am primit prin posta o amenda de la CNADNR cum ca autovehiculul a fost surprins in data de 25.06.2014 ora 15:53 pe DN22 km53+660m, Movila Muresii jud BR fara a detine o rovinieta valabila. Mentionez ca eu sunt din Galati si noul proprietar tot din Galati. Noul proprietar nu a inscris masina nici la fisc si nici la politie pe numele lui si eu am pierdut contractul de vanzare-cumparare dar detin o copie dupa buletinul lui si dovada de la fisc precum ca am radiat masina. Cum pot proceda? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Link to comment
 • Moderator

Îl acţionezi în judecată.

Cauţi şi plăteşti un avocat care să-ţi reprezinte interesele şi demarezi procedurile de chemare în judecată.

Link to comment

Vezi ca noul cumparator nu a inmatriculat auto. pe numele lui, deci a ramas inmatriculat pe numele tau si de asta ai primit amenda.Intr-adevar auto nu mai este trecut la primarie pe numele tau pentru ca te ai dus cu contractul de vanzare cumparare si l-ai scazut...

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • 2 months later...

Buna ziua
 
        Am avut in proprietate un autoturism pe care l-am vandut cetateanului x in 2013 si am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu acesta, ocazie cu care am si radiat masina de la impozit si acesta a inscris-o tot la impozit pe numele lui. Cetateanul x a vandut masina in aprilie 2014 cetateanului y, care dupa 9 zile a vandut masina cetateanului z. In luna octombrie masina a fost depistata de o camera CNADNR fara rovinieta si am primit amenda acasa. Am facut contestatie in tribunal si am atasat toate actele de vanzare cumparare si hartia de la impozit ca a fost radiata. Dar concret pe cartea de identitate a masinii si pe certificatul de inmatriculare eu figurez ca si ultim proprietar. Pot da masina in urmarire la politie sa ii fie retinute placutele de inmatriculare si certificatul cand este depistat in trafic? Sau daca gasesc masina pot anunta politia sa ii ridice placutele sau certificatul? Sau ce alte optiuni mai am? Va multumesc anticipat.

Link to comment
 • Moderator

Cum să dai tu mașina în urmărire?

Nu poți da mașina în urmărire la poliție, pentru că poliția nu caută astfel de mașini și nici nu reține documentele așa când vrea fiecare.

E strict problema ta, iar pentru rezolvarea acesteia trebuie să-l acționezi în instanță pe cel care a cumpărat mașina de la tine.

Link to comment

Nu! Mașină este vândută și nu furată iar legislația românească nu prevede o astfel de măsură pentru o astfel de faptă.

Singura modalitate de a se pune, ce ai spus tu, în practică este ca cel ce-ți conduce mașina să nu-i fi făcut RCA și să-l prindă Poliția.

Abia atunci îi poate reține talonul și plăcuțele iar pentru a le redobândi va avea nevoie de proprietar, în speță tu.

Deci...

Instanța vă fi cea care va decide.

Link to comment

Din cunostinele mele, un contract de vanzare-cumparare facut la un birou de acte auto are o valabilitate de 30 de zile in care cumparatorul are obligatia sa treaca masina pe numele lui, adica sa fie el proprietar si pe cartea de identitate si pe certificatul de inmatriculare. Din moment ce CNADNR ma vede pe mine in evidentele politiei ca fiind proprietar si fiind ultimul trecut pe acte, logic e ca masina e in proprietatea mea. Adica omul incalca legea si nu pot da masina in urmarire ca circula ilegal cu ea?

Link to comment

Conform articolului 11 din OUG 195/2002, “(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.”. Conform articolului 101, neindeplinirea acestor obligatii “constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni”. Practic, in cazul in care cumparatorul circula cu autoturismul dupa expirarea termenului de 30 de zile, acesta este pasibil de o amenda civila constand in 6-8 puncte de amenda (un punct de amenda fiind 70 de lei, la data redactarii acestui articol).

 

 

Se pare ca daca semnalez o problema din aceasta politia ar trebui sa poata lua masuri. Asta daca vrea. Oamenii scriu aici in speranta de a fi ajutati de politisti si nu de a fi trimisi sa piarda timpul prin tribunale. Stima.

Link to comment
 • Member

Formulezi o plangere in instanta iar in urma hotararii judecatoresti o sa poti sa-ti radiezi de pe nume masina!

Edited by cipri83
Link to comment

Plangere in instanta impotriva celui caruia i-am vandut masina. Dar eu as dori sa semnalez politiei faptul ca ultimul cumparator al autoturismului nu respecta prevederile OUG 195/2002 : Conform articolului 11 din OUG 195/2002, “(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.”. Conform articolului 101, neindeplinirea acestor obligatii “constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni”. Practic, in cazul in care cumparatorul circula cu autoturismul dupa expirarea termenului de 30 de zile, acesta este pasibil de o amenda civila constand in 6-8 puncte de amenda (un punct de amenda fiind 70 de lei, la data redactarii acestui articol).

 

Practic reclamand asta Politia rutiera are motivul de a opri masina in trafic deoarece incalca prevederile legale si il poate sanctiona pe proprietarul care nu a inscris-o pe numele lui si se poate dispune imobilizarea masinii. Ideea e ca eu sunt dintr-un judet, iar ultimul proprietar din alt judet si nu stiu unde trebuie sa reclam.

Link to comment
 • Moderator

În momentul înstrăinării autoturismului, vânzătorul trebuie să menţioneze pe certificatul de înmatriculare al vehiculului în mod citeţ "Înstrăinat către … la data de …" şi să semneze.

Ai făcut treaba asta?

Link to comment
 • Moderator

Nu se poate dispune indisponibilizarea maşinii într-un astfel de caz. Legea prevde clar care sunt situaţiile în care se poate lua o astfel de măsură, iar neîndeplinirea unor formalităţi administrative nu face parte dintre acele cazuri.

Calea legală este acţiunea în instanţă, chiar dacă nu-ţi convine, acesta este demenrsul legal pe care îl poţi face. Poliţia Rutieră nu-l poate obliga să treacă maşina pe numele său, numai instanţa de judecată o poate face.

Link to comment

Totusi in cazul in care nu stiati si poate le va fi util si altora care vor fi in situatia mea :

In calitate de vanzator, nu puteti impune cumparatorului sa finalizeze inmatricularea masinii pe numele sau, deoarece acesta nu este obligat sa inmatriculeze in circulatie un autoturism cumparat. Exista multe cazuri in care o masina si-a schimbat proprietarul de drept de mai multe ori, fara ca autoturismul sa fie inmatriculat pe numele cumparatorilor. Pentru a evita astfel de situatii, dupa trecerea termenului de 30 de zile de la vanzare, puteti verifica la Serviciul de Inmatriculari Auto daca s-a efectuat inmatricularea pe numele noului proprietar – iar daca aceasta nu a fost efectuata, puteti solicita mentionarea instrainarii in registrele Serviciului de Inmatriculari, in baza actelor de vanzare – cumparare. Aceasta mentiune de vanzare nu obliga cumparatorul sa inmatriculeze autoturismul, dar va scuteste pe dvs de eventuale neplaceri ulterioare cum ar fi plata amenzilor rutiere incasate de conducatorul masinii vandute.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 3 years later...

Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Am cumparat o masina de la un domn x nu era proprieter a zis ca are toate actele la zi in afara de rovinieta, bun am fost la un peco sa platesc rovinieta acolo mia zis ca rovinieta e valabila pina in noiembrie 2018 nu am nici un act la mina. Ce pot sa fac in acest caz?

Edited by SaplanStelian
Link to comment
 • 4 months later...

Buna ziua si va rog sa ma scuzati daca aceasta intrebare a mai fost pusa pe forum.

 

Acum 3 ani am vandut o masina (contract de vanzare si completat pe spatele talonului cum ca a fost instrainata) pe care mai apoi eu am radiat-o de la finante.

Din pacate anul trecut am primit o amenda de Rovigneta acasa pentru acea masina. Astfel am aflat ca noul proprietar nu a inmatriculat-o pe numele lui nici in ziua de azi.

Am contestat amenda in baza contractului de vanzare cumparae si a legi care prevede ca noul proprietartrebuie sa o inmatriculeze pe numele dansului in termen de 30 de zile dar decizia judecatorului a fost cum ca eu sunt obligat sa il OBLIG pe noul proprietar sa o inmatriculeze .

Am contestat decizia si in cele din urma a trebuit sa depun din nou toate documentele doveditoare vanzarii si am castigat.

Astazi cei de la CNADNR au facut apel cu aceiasi scuza; cum ca eu trebuia sa OBLIG noul proprietar sa inmatriculeze masina.

Ce este de facut in acesta situatie???, pentru ca mi se pare aberrant si incredibil ca eu sa fiu scos la raspundere pentru asa ceva tinanad cont ca vanzarea automobilului a fost facuta urmand toti pasi legali.

Link to comment
 • Moderator

Domnul judecator este un idiot. Obligatia de transcriere a dreptului de proprietate cade, potrivit legii, in sarcina cumparatorului.

Edited by Cristi
Link to comment
 • Marius changed the title to Amenda pentru rovinieta - masina vanduta
 • 1 year later...

Buna ziua,

Am primit o amenda pentru rovinieta prin posta, dar nu stiu cand a ajuns efectiv (PVCC-ul e semnat cu data de 28 mai 2019, contraventia a fost facuta pe 15 martie 2019) , dar eu astazi am verificat casuta postala. Ca o paranteza, verific foarte rar casuta postala, toate facturile le platesc in format electronic. Intrebarea mea este daca amenzile pentru rovinieta primite prin posta (nici nu stiu daca mai exista si alt mod), sunt expediate ca si scrisorile recomandate, sau sunt trimise normal? Daca esti in concediu mai mult de 2 saptamani (perioada pentru plata amenzii la jumatate respectiv pentru contestare) sau verifici casuta postala destul de rar, cum e si cazul meu , inseamna ca nu o sa poti vedea la timp aceste amenzi pentru a le putea achita la jumatate.

 

Multumesc

 

Link to comment
 • Marius changed the title to Amenda pentru rovinieta
 • Moderator

Sancţiunile contravenţionale pentru lipsa rovinietei nu se aplică de poliţie, ci sunt aplicate de către angajaţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - CNAIR (în trecut, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, prescurtat CNADNR).

Link to comment
 • 6 months later...

Am achizitionat o rovinieta online si fara sa bag de seama am selectat tip B. Eroarea am observat-o dupa ce am circulat ceva cu masina care este tip A.  Atunci cand sunt inregistrat de camerele de verificat roviniete figurez ca si cum nu as avea rovinieta (din timp ce cea pe care o am nu este corecta)? Pot aparea probleme cand sunt oprit si verificat de politia rutiera? La ce contraventii ma pot astepta?

Link to comment
 • 1 year later...

Buna seara,

As aprecia daca ma puteti ajuta cu o nelamurire. Am primit in data de 30.11 , prin posta, o amenda pentru circularea fara rovinieta. Procesul verbal de constatare e inregistrat in data de 03.11. Avand in vedere ca nu am semnat pentru primirea procesului verbal (deci nu pot demonstra data la care am l-am primit), mai sunt valabile cele 15 zile de la comunicarea PV , si in consecinta, plata a jumatate din contraventie, sau trebuie sa platesc suma intreaga ? 

Va multumesc pentru atentie! 

Silvia T.

Edited by SilviaT
Link to comment
 • 9 months later...

Bună ziua,am primit o amendă pentru rovinietă și aș dori să o contestez din cauză că mașina în acea zi era pe trailer exclusiv, de asemenea nu era absolut nici o persoană la bord și pe deasupra era și poziționată invers pe trailer, în contrasensul de mers,cum se poate face acest lucru și dacă nu pierd mai mult cu drumuri și altele, vă mulțumesc anticipat pentru ajutor 

Link to comment
 • Active member

Ca sa contesti amenda, te duci la Judecatorie și faci o plângere împotriva procesului verbal pe care l-ai primit acasă cu sancțiunea, în termen de 15 zile de la data semnăturii de primire.

Restul te învață un avocat pt o sumă modică de vreo 3 sute de lei ...:))

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.