Jump to content
POLITISTI.ro

Interpretare modificari Dispozitia 123/2012

VxS

Recommended Posts

Politistii de ordine publica stiu ca in primavara acestui an, dupa intrarea in vigoare a noului CP, s-a modificat Dispoz 123. In anexa acestei modificari, la punctul 12, se prevede ca politistii de proximitate au in competenta furturile intre rude (art. 228 - 230). Acum intrevine dilema :

- unii sefi au intrepretat ca proximistii au in competenta toate genurile de furturi si este doar o greseala completarea "intre rude", mai ales ca nu se face precizarea si la art. 231 (Plangerea prealabila si impacarea)

- altii spun ca proximistii au in competenta furturile prevazute de art. 228 - 230, dar conditionate de existenta relatiei de rudenie intre partea vatamata si faptuitor. Daca nu exista aceasta relatie, nu este de competenta proximistilor.

Acum vine intrebare : prin teritoriu care este cutuma?

Eventual stie cineva de un punct de vedere al vreunui inalt de la centru?

In anexa la care faci referire sunt enumerate numai infractiunile care sunt pedepsite la plangerea prealabila, pentru acest motiv se face vorbire la pct.12 doar de furtul intre rude. In concluzie toate infractiunile de furt cu autori cunoscuti, inclusiv furtul calificat, prev.de art.229, daca sunt comise intre rude sunt in competenta politistilor de proximitate.

In plus de aceste infractiuni cercetate la plangerea prealabila, tot noi, adica politistii de proximitate, mai avem in competenta si infr.de furt prev.la art.228 alin.1,2 si 3 , art.372 din CP si art.12-14 din OUG nr.55/2002, care erau prevazute in Disp.IGPR nr.123/2012. Aceasta interpretare a fost facuta si prin adresa IGPR nr.226710/991487 din 20.03.2014.

Edited by drAGO5
  • 4 months later...

As dori sa-mi raspunda cineva unde prevede ca agentii de siguranta publica in mediul urban solutioneaza dosare penale, care sunt infractiunile pe care le pot cerceta si cine dispune

As dori sa-mi raspunda cineva daca ag. de sig publ. din mediul urban pot solutiona dosare penale si unde este prevazut acest lucru.

Dar cine ti-a spus tie ca agentii de siguranta publica solutioneaza dosare penale? Unde se intampla acest lucru, daca vrei un raspuns pe masura, fii mai concret. In primul rand, agentii de siguranta publica nu au calitatea de organ al politiei judiciare si drept urmare, nu pot solutiona dosare penale. Potrivit art.61 C.pr,pen., agentii de siguranta publica(si nu numai) sunt organe de constatare nu de urmarire penala. Si mai mult daca vrei, activitatea de organ de politie judiciara nu poate fi efectuata nici prin delegare.

• Upvote 1
  • Downvote 2
  • 1 month later...
  • Membru

Sunt si agenti de siguranta publica, care au aviz de politie judiciara. Sunt, ce-i drept, exceptii. In aceste cazuri, seful ii poate repartiza dosare penale. Nu cred ca este reglementat undeva, ca un agent de siguranta publica nu poate efectua acte de urmarire penala. In cazul in care un agent de sig publica are aviz de pol jud, acesta are calitatea de org de cercetare penala si nu se mai incadreaza la art. 61 CPP.

Studiați Dispoziția 123/2012, respectiv chestia cu atribuțiile agenților de siguranță publică, unde, deși recunosc că nu am studiat-o prea amănunțit, nu am văzut să scrie că agentul de siguranță publică soluționează dosare penale. Nu prea văd cum soluționezi un dosar penal atunci când ești în serviciu, pentru că trebuie să audiezi persoane, să faci C.F.L, e.t.c și dacă ai un 112 lași totul baltă și pleci la intervenție. Unde audiezi persoanele? la sediul poliției sau pe stradă?

Propun mutarea acestui topic în aria privată, pentru că sunt de discutat prea multe aspecte din „bucătăria” noastră.

Edited by iav

Si daca au avut pana in acest an, desi nu era legal, dupa interventia reprezentantilor parchetelor de la inceputul acestui an, s-au retras avizele la toti politistii care nu solutionau dosare penale, ori nu aveau competente in instrumentarea unor infractiuni, inclusiv celor cu functii de conducere, dar care nu rezolutionau cel putin dosarele penale, motivatia fiind aceea ca procurorii nu puteau face evaluarea de sfarsit de an unui politist care nu a solutionat niciun dosar penal.

• 1 month later...

Iata ca Disp.IGPR nr.123/2012 a fost modificata si incepand cu data de 01.05.2015 se va aplica Disp.IGPR nr.23 din 04.03.2015, In referire la activitatea de constatare a infractiunilor, de identificare a autorilor si de cercetare penala de care politistii din cadrul Polotiei Romane.

Ca noutati mai importante, infractiunile de furt si de distrugere sunt in competenta de solutionare a politistilor de la investigatii criminale si nu mai sunt cercetate de politistii de proximitate din mediul urban. O alta noutate, care va naste cu siguranta controverse, este aceea ca repartizarea cauzelor penale cu autori cunoscuti, politistilor de proximitate din mediul urban se realizeaza doar in situatia in care autorul sau victima infractiunii are domiciliul, resedinta sau locuieste in mod obisnuit in zona de responsabilitate a politistului de proximitate. In situatia in care niciunul dintre aceste criterii nu este indeplinit, cauza se repartizeaza dupa caz, structurii de investigatii criminale sau de investigare a criminalitatii economice.

• Upvote 1
  • Moderator

Ca urmare a acestor modificări, sunt convins că în perioada următoare vor fi necesare suplimentarea funcţiilor din structurile de investigaţii criminale (cel mai probabil în detrimentul altor formaţiuni).

• Upvote 1

La noi, comandantul ne-a spus sa nu ne bucuram prea tare intrucat art. 3 din Dispozitia 23 ii lasa posibilitatea de a da dosarele si altor politisti. Si ghiciti cine sunt aceia? Exact! Proximistii! Deci ramane ca inainte. Ne-am bucurat pentru putin timp intrucat managerul ne-a pus pumnul in gura. I-am cerut ca macar furturile de curent (avand in vedere ca ramane cu AN persoana care realizeaza instalatia clandestina) sa le dea BIC-ului. Raspuns negativ. Cica Dispozitiile 123 si 23 sunt doar orientative, dar avand calitatea de politisti judiciar, poti face orice dosar. Doar cand e sa "ti-o traga" iti arata dispozitiile alea. Atunci au caracter obligatoriu. Procurorii nu se baga, zicand ca in "bucataria noastra" ne gestionam singuri problemele. Lor sa le facem dosarele.

Daca seful tau ar putea sa faca o interpretare gramaticala ar intelege ca in art.3 scrie ca pentru cazuri deosebite poate repartiza dosare si altor politisti din cadrul altor structuri decat cele stabilite in anexele 1 si 2, adica altii decat proximitate si investigatii criminale si aici se refera la cei care au sau pot avea calitatea de organ de politie judiciara, adica sef politie, adjuncti, sefi birouri, ofiteri de schimb,, cei care se ocupa de paza sc-urilor, de executarea mandatelor, etc., sau pot detasa pe perioade determinate politisti de la o structura la alta. Cat este el de sef trebuie sa respecte dispozitia lui Toba. Nu vrea, plangere penala pentru abuz in serviciu. Discutati si cu procurorii, au primit si ei dispozitia.

Dupa cum ti-am spus, procurorii nu se baga. Daca am insistat cu respectarea dispozitiilor, managerul a zis ca muta oameni de la proximitate (prin reorganizare) la BIC, motiv pentru care seful de birou ne-a cerut sa o lasam " ciocu' mic". Referitor la dispozitiile IGPR-ului, a zis ca isi asuma raspunderea si tot va face asa cum a zis. Oricum avem delapidari, falsuri in declaratii, purtari abuzive, infractiuni rutiere etc. Declinari nu ne-au fost acceptate la parchet, asa ca am dat bice inainte. Cand vine Bucurestiul, VENI, VEDI, v-am pupat si v-am lasat. Apoi iti trimite material ca nu esti cu evidentele la zi, motiv pt manageri sa-ti rada si sa-ti dea peste nas.

• Membru

La noi, comandantul ne-a spus sa nu ne bucuram prea tare intrucat art. 3 din Dispozitia 23 ii lasa posibilitatea de a da dosarele si altor politisti. Si ghiciti cine sunt aceia? Exact! Proximistii! Deci ramane ca inainte. Ne-am bucurat pentru putin timp intrucat managerul ne-a pus pumnul in gura. I-am cerut ca macar furturile de curent (avand in vedere ca ramane cu AN persoana care realizeaza instalatia clandestina) sa le dea BIC-ului. Raspuns negativ. Cica Dispozitiile 123 si 23 sunt doar orientative, dar avand calitatea de politisti judiciar, poti face orice dosar. Doar cand e sa "ti-o traga" iti arata dispozitiile alea. Atunci au caracter obligatoriu. Procurorii nu se baga, zicand ca in "bucataria noastra" ne gestionam singuri problemele. Lor sa le facem dosarele.

Comandantul tău a fost judiciarist si are in jur de 50 de ani...tipul milițianului clasic...

"își asuma el..."

Trist :/

De-a lungul timpului au venit si cei d ela Bucuresti. Au vazut dosarele, au intrebat de sunt la noi (nu cunosc raspunsurile primite), au constatat, au notat si au plecat. Iar noi ... tot ca inainte. Bucurestiul stie bine ce se intampla peste tot si tolereaza, din lipsa de personal. Oficial ne merge bine si gunoiul sub pres. Cand apar probleme se dau toti fete mari si se uita in jos catre talpa. Ca de ce nu ai raportat. Cui?! La surzi?!

Comandantul tău a fost judiciarist si are in jur de 50 de ani...tipul milițianului clasic...

Pai cati de OP ajung in varf?!