Jump to content
POLITISTI.ro

Servicii in politia romana


Flipper

Recommended Posts

Salut din nou .Am citit niste chestii pe net ,si sunt foarte curios de un aspect .Probabil unii stiu despre dorinta mea de a lucra in criminalistica .De aceea ,va intreb :Cu ce se ocupa politistul de la investigatii criminale ?Cu ce se ocupa politistul de la politie judiciara ?Multumesc :)

Link to comment

Nu stiu ce ai citit pe net, dar habar nu ai despre ce vorbesti.

Serviciul Criminalistic nu inseamna Serviciul de Investigatii Criminale. Acesta din urma este fostul Serviciu Judiciar.

Din asa-zisa politie judiciara fac parte politistii care se ocupa de cercetarile din dosarele penale si lucreaza in diferitele servicii operative ale Politiei Romane si care detin calitatea de politist judiciarist. Nu exista serviciul sau biroul de politie judiciara.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Poliţia judiciară este constituită din poliţişti (ofiţeri şi agenţi de poliţie), specializaţi în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală. Acesti poliţiştii specializaţi, au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare.

 

Altfel spus, acest termen de "poliţie judiciară" este o denumire generică atribuită tuturor poliţiştilor ce desfăşoară activităţi de cercetare penală, iar această cercetare penală este o activitate desfăşurată de majoritatea formaţiunilor operative din Poliţia Română. Astfel majoritatea poliţiştilor de la ordine publică, de la poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, crimă organizată, arme şi substanţe periculoase şi aşa mai departe, au calitatea de organ de cercetare penală şi fac parte din poliţia judiciară.

Ca să înţelegi, inclusiv agentul de poliţie de la un post de poliţie are calitate de organ de cercetare penală şi deci face parte din poliţia judiciară, la fel cum face parte şi poliţistul din cadrul serviciilor de investigaţii criminale sau cei de la crimă organizată.

 

Serviciile de Investigaţii Criminale sunt acele formaţiuni de poliţie ce au în competenţă combaterea infracţiunilor contra persoanei, patrimoniului, avutului public, autorităţii, precum şi a celor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, excepţie făcând cazurile din sfera crimei organizate. Investigaţiile criminale de la noi sunt formaţiunile care se ocupă cu cercetarea infracţiunilor de genul infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale, infracţiunile la viaţa sexuală cu accent pe abuzurile sexuale, tâlhăriile şi furturile comise cu moduri de operare deosebite sau cu prejudicii mari, traficul ilegal intern şi internaţional cu autovehicule, furturile deosebite de şi din autovehicule, omoruri şi alte infracţiuni de acest gen.

Acest serviciu nu trebuie confundat cu Serviciul Criminalistic, care e cu totul altceva. Vezi aici:

  • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.