Jump to content
POLITISTI.ro

 • 0
Ramm

Sunt obligat să mă legitimez poliţistului?

Question

Ramm

Buna ziua,

Daca un politist ma opreste pe strada fara vrrun motiv anume, sunt obligat sa ii spun numele, adresa etc si/sau sa ii dau acte(buletin, permis etc)?

Multumesc

 • Upvote 1
 • Downvote 17

Share this post


Link to post

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
cipri83

Esti obligat sa te legitimezi in fata politistului, si te asigur ca exista tot timpul un motiv pentru acest lucru!Sau ce crezi ca politistii fac legitimari doar de dragul de a le face?

Oricum pentru cunostintele tale refuzul de legitimare se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei conform Legii 61/1991!

Edited by cipri83
 • Upvote 1

Share this post


Link to post

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

 • 0
Marius

Pe stradă eşti obligat să te supui dispoziţiilor poliţistului, chiar dacă nu-ţi convin şi eşti de altă părere. Dacă nu respecţi dispoziţiile poliţistului, acesta este îndreptăţit să folosească forţa.

Citeşte:

 

Legea nr. 218 din 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

 

Art. 31. - (1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:

a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
b ) să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa; verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă;

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
 • 0
CITADELA

@ramm: chiar daca suna a slogan, dar politistii sunt in slujba cetateanului, nu impotriva lui!

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
 • 0
genessys30

Acest gen de intrebari sunt rezultatul necunoasterii legislatiei si mai ales a indiferentei fata de aceasta.

Daca negi sau ignori un lucru asta nu inseamna ca el inceteaza sa existe.

Asa ca... Ramm, numai o persoana rau intentionata sau care are ceva de ascuns refuza o legitimare justa si legala a unui politist.

Daca nu ai nimic de ascuns cu atat mai mult daca n-ai facut nimic, ”contactul” cu politistul se va rezuma la un minut, maxim doua, si se va termina cu ”o zi buna sa aveti.” Prin asta se dovedeste ca acel politist isi face treaba pentru ca printre altele, conform art. mentionat de Marius, acest lucru face parte din munca politistului. Asemanarea se poate face cu situatia cand o persoana sanctionata, printr-un proces-verbal, refuza sa-l semneze pe motivul ca nu este de accord cu sacntiunea primita. Ca si mai sus, si aici intervine necunoasterea legislatiei. Nu semnezi ca esti de accord sau nu ori ca-ti recunosti vinovatia. Semnezi ca ti s-a adus la cunostinta motivul sanctioarii si ca ti-a fost inmanat acel proces verbal.

Atat timp cat n-ai gresit cu nimic, politistul nu-ti va face niciodata ceva rau.

Problema este ca nu cunoastem legislatia, ca si cetatean, si de aici si ”contactul” mai dur cu Politia care are obligatia sa aplice legea. 

Inainte sa faci vreo prostie pe tema asta, informeaza-te. Astfel vei scuti timp alocat a ceea ce nu trebuie si mai ales bani pe care nu trebuie sa ii platesti statului prin amenzi.

Bafta!

 • Upvote 1
 • Downvote 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.