Jump to content
POLITISTI.ro

Prevenirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie de către Poliţia Română


NewsBot

Recommended Posts

Prevenirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie din competenţa de investigare a Poliţiei Române

 

Poliţia Română a intensificat colaborarea cu celelalte instituţii cu atribuţiuni în domeniu, în vederea prevenirii şi combaterii corupţiei. Peste 750 de dosare penale privind fapte de corupţie, conexe acestora sau privind conflicte de interese, din competenţa de investigare a Poliţiei Române, au fost declinate în favoarea parchetelor competente, în cursul anului 2014.

Corupţia reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei şi a securităţii statului. Astfel, Poliţia Română, prin structurile specializate desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie, sub delegarea procurorilor anume desemnaţi de la parchetele teritoriale, şi acordă sprijin Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate.

Colaborarea cu ANI este importantă întrucât un conflict de interese nesoluţionat poate conduce şi la săvârşirea altor fapte de corupţie sau conexe acestora.

Prin dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, a fost suplimentat numărul de poliţişti nominalizaţi să desfăşoare, exclusiv, activităţi în domeniul combaterii corupţiei, alături de procurorii anume desemnaţi sau cei ai DNA.

Poliţia Română a soluţionat în cursul acestui an, cu propunere de declinare a competenţei în favoarea parchetelor competente, 757 de dosare penale în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, dintre care 257 în favoarea DNA. În investigarea cazurilor s-a colaborat cu Serviciul Român de Informaţii.

1.617 persoane sunt bănuite de comiterea acestora, dintre care 633 de săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită, 176 de săvârşirea infracţiunilor de trafic şi cumpărare de influenţă, 31 de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi 777 de persoane sunt bănuite de săvârşirea unor infracţiuni conexe celor de corupţie, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Din numărul total de persoane implicate în fapte de corupţie cercetate cu sprijinul Poliţiei Române, 854 deţineau diferite funcţii de conducere în cadrul administraţiei publice locale, 301 dintre acestea fiind deferite DNA.

Faţă de 109 persoane au fost dispuse măsuri preventive, dintre care 45 de arest preventiv, 8 arest la domiciliu, 33 de control judiciar, 23 de reţinere şi au fost emise 46 de rechizitorii.

Dintre cazurile instrumentate de către procurori cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de investigare a fraudelor ale Poliţiei Române exemplificăm următoarele:

Un medic gorjean este bănuit că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe care le avea ca funcţionar public, a participat la luarea deciziilor privind încadrarea în grad de handicap a mamei, soacrei şi socrului său, semnând, totodată, certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentele de evaluare medicală.

Prin încadrarea lor în grad de handicap, mama şi socrii persoanei bănuite au beneficiat de drepturile şi accesibilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006, respectiv de indemnizaţie lunară, buget complementar şi indemnizaţie de însoţitor. Astfel, mama sa a încasat prestaţii sociale în valoare totală de 28.869 lei (pentru perioada august 2012 – mai 2014), soacra sa, în valoare de 24.215 lei (pentru intervalul august 2011 – iulie 2012), iar socrul său suma de 18.110 lei (pentru perioada decembrie 2012 – august 2013).

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în judecată a persoanei bănuite, sub aspectul săvârşirii a 6 infracţiuni de conflict de interese.

Un arădean este bănuit că, în perioada 2007-2012, în calitate de contabil în cadrul unei primării din judeţul Arad, a efectuat plăţi către o societate comercială administrată de acesta şi mama sa, obţinând un folos material injust în sumă totală de 1.219.532 lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a emis rechizitoriu şi l-a trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese în formă continuată (373 de acte materiale), fals intelectual şi uz de fals.

Un medic primar expertiza medicală a muncii din Sălaj a fost prins în flagrant în timp ce primea o sumă de bani. În cauză au fost audiate peste 150 de persoane, stabilindu-se că ar fi primit suma de aproximativ 20.000 lei (în lei şi valută) pentru confirmarea gradului de pensie de boală în cadrul reviziilor anuale. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a emis rechizitoriu în dosarul penal întocmit, fiind trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 weeks later...
PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE COMITEREA INFRACŢIUNII DE CUMPĂRARE DE INFLUENŢĂ
 
Poliţiştii ialomiţeni efectuează, la această oră, patru percheziţii domiciliare pe raza municipiului Slobozia, fiind vizate locuinţele unor persoane fizice, bănuite de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
 
La data de 13 octombrie a.c., peste 50 de poliţişti de investigaţii criminale şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Ialomiţa, în baza delegării procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, efectuează patru percheziţii pe raza municipiului Slobozia.
 
Percheziţiile sunt efectuate la locuinţele a patru persoane, bănuite că, la începutul lunii octombrie a.c., ar fi promis şi oferit 9.000 de euro, unei persoane care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor magistraţi, pentru a-i determina pe aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal.
 
Poliţiştii vor pune în aplicate patru mandate de aducere, persoanele bănuite urmând să fie conduse pentru audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

 

Sursă: IGPR 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.