Jump to content
POLITISTI.ro

Maşinile înmatriculate în Bulgaria pot circula cu asigurare valabilă fără carte verde?


OopsCam
Go to solution Solved by 25tess,

Recommended Posts

Tot am citit, dar fiind mai "greu" de cap nu am inteles. Ma poate lamuri si pe mine cineva cum sta treaba cu Cartea Verde a unui auto inm BG. Mai exact cand am cumparat (schimbat) masina are asigurare valabila dar nu are carte verde. cautand pe internet am gasit asa ceva, dar mai mult ma bagat in ceata.:

 

 
Informaţii despre obligativitatea Cărţii Verzi pentru autovehiculele înmatriculate în Bulgaria

Certificatul "Green Card" nu este obligatoriu când se călătoreşte în ţările SEE (Spaţiul Economic European), Andorra, Croaţia şi Elveţia. 

Certificatul "Green Card" este un certificat internaţional de asigurare eliberat de către Biroul naţional în conformitate cu Recomandarea № 5, adoptată la 25 ianuarie 1949 de Comisia pentru transport rutier a Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa. 

"Cartea Verde" se referă la răspunderea conducătorului auto al vehiculului într-o ţară străină în care este acuzat de provocarea de daune şi/sau pagube produse terţilor.  

Certificatul "Carte verde" este necesar numai la tranzitarea cu un mijloc de transport motorizat pe teritoriul ţărilor din afara SEE (Spaţiul Economic European) şi care nu sunt părţi ale Contractului-cadru multilateral de garantare dintre Birourile Naţionale, şi anume: AlbaniaBosnia şi Herţegovina,BelarusIsraelIranMarocMoldovaMacedoniaRusiaTunisiaTurciaUcraina, excepţie fiind Kosovo, care nu este un membru al sistemului "Carte Verde". Cu începere de la 1 ianuarie 2012, Serbia a devenit parte a acestui Contract-cadru, prin urmare la tranzitarea pe teritoriul acesteia nu se solicită certificatul "Carte verde".

De la data intrării în vigoare a Acordului de aderare a Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană, este suficient să încheiaţi un contract de asigurare obligatorie de "Răspundere Civilă Auto" a automobiliştilor cu privire la mijloacele de transport care vor părăsi teritoriul R. Bulgaria. Contractul de asigurare obligatorie de "Răspundere Civilă Auto" a automobiliştilor acoperă răspunderea persoanelor asigurate pentru daune provocate atât pe teritoriul R. Bulgaria potrivit legii bulgare, precum şi a ţării-membre – potrivit legii acesteia.

Odată cu primirea şi intrarea în vigoare a Directivei 2009/103/EO a Parlamentului European şi a Consiliului din 16.09.2009 cade obligativitatea încheierii şi controlului disponibilităţii unui certificat valid "Carte verde". Premisă pentru libera circulaţie este numai valabilitatea unui număr de înmatriculare a mijlocului de transport motorizat, valid pentru ţările-membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European.

În Directiva 2009/103/EU a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009 se prevede explicit regula ca la plata unei prime unitare de asigurare pentru asigurarea obligatorie de "Răspundere Civilă Auto" în oricare ţară membră (inclusive poliţa eliberată de asigurator în R. Bulgaria – ţară membră), la utilizarea mijlocului de transport motorizat asigurat, poliţa are validitate pentru întregul termen din contract şi pe tot teritoriul Comunităţii, inclusiv şi fiecare perioadă în care mijlocul de transport rezidează în altă ţară-membră în perioada termenului de acţiune a contractului de asigurare.

Statele SEE (Spaţiul Economic European) pentru care NU ESTE OBLIGATORIU certificatul "Carte verde":
Austria, Belgia, Bulgaria, Regatul Unit, Germania, Grecia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Islanda, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Finlanda, Franța, Țările de Jos, Cehia, Suedia, Serbia.

 

 

Se poate circula cu asigurare valabila fara carte verde?

 

Multumesc!

  • Downvote 2
Link to comment
  • Moderator

Ar trebui să citeşti cu atenţie regulile acestui forum şi să nu mai postezi în secţiunea dedicată poliţiştilor pentru discuţiile pe teme profesionale. Pentru acest gen de discuţii există secţiunea "Întreabă un poliţist", unde a fost mutată şi postarea ta. Dacă nu vei respecta regulile forumului topicul o să ajungă la coşul de gunoi, iar contul de membru îl vei pierde. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.