Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Declarare accident usor

gtxandrei

Question

Buna ziua,

Am gasit masina lovita in parcare cu un nr. de tel in parbriz joi dimineata 28.08.2014. Am discutat la telefon cu cel care a provocat lovitura, acesta a zis ca este plecat din oras pana duminica si daca pot astepta sa revina sa facem constatatrea amiabila. Duminica nu a mai raspuns la telefon si nici astazi.

Acum vreau sa declar accidentul. Ce se poate intampla daca nu l-am declarat joi si am asteptat pana astazi pentru ca am avut o intelegere cu el sa facem amiabila?

Multumesc.

16 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Vei fi sancţionat cu 4 sau 5 puncte-amendă şi reţinerea permisului de conducere pentru 30 de zile.

OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:

[...]

b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;

[...]

Art.100.

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

[...]

g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.79 alin.(2).

• 0

Buna ziua,

Am gasit masina lovita in parcare cu un nr. de tel in parbriz joi dimineata 28.08.2014. Am discutat la telefon cu cel care a provocat lovitura, acesta a zis ca este plecat din oras pana duminica si daca pot astepta sa revina sa facem constatatrea amiabila. Duminica nu a mai raspuns la telefon si nici astazi.

Acum vreau sa declar accidentul. Ce se poate intampla daca nu l-am declarat joi si am asteptat pana astazi pentru ca am avut o intelegere cu el sa facem amiabila?

Multumesc.

Trimiti un SMS celui care ti-a lovit masina si-i spui ca maine dimineata te duci la politie

Daca-ti raspunde, incheiati o amiabila IN CONDITIILE LEGII cat mai repede, adica mergi cu hartia la el sa descrie accidentul si s-o semneze azi, sau daca nu mergi la sectie si vorbesti cu politistul

Eu nu cred ca el vrea sa te pacaleasca, altfel nu si-ar fi lasat numarul de telefon sau ar fi trecut unul fals

• 0
  • Moderator
On 01.09.2014 at 18:00, gtxandrei a scris:

Deci mai bine nu declar si repar singur masina.

Te sfătuiesc să te gândeşti mai bine, pentru că există riscul să sari din lac în puţ.

Art. 340 din Codul Penal al României, la alin 4) precizează că repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege (lipsa autorizaţiei de reparaţie eliberată de poliţie sau compania de asigurare în cazul constatărilor amiabile), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

În loc să stai 30 zile cu permisul suspendat, rişti să stai la răcoare o perioadă.

• Upvote 1

• 0

Am sunat si nu a raspuns. Am trimis si SMS si i-am zis ca o sa ma duc la politie sa declar accidentul, tot nu a raspuns. Problema este ca au am zis sa fiu baiat bun si acum eu raman fara permis, plus ca pe ala nici nu cred ca o sa-l gaseasca politia, nu am decat un nr. de telefon.

• 0

Nu. Am gasit masina in parcare lovita cu nr. de telefon lasat pe parbriz. Am discutat cu el doar telefonic. nu am nici martori care sa fi vazut accidentul.

• 0

Buna seara,

Am atins o masina cand am iesit din parcare si i-am lasat nr de telefon in parbriz. De asemenea, am si postat pe un grup de conducatori auto din orasul in care locuiesc.

Daca proprietarul masinii avariate nu ma contacteaza, as vrea sa merg la politie in primele 24h sa declar accidentul. Mi se poate lua permisul sau sa primesc amenda desi am facut tot posibilul sa dau de proprietarul masinii pe care am atins-o?

Multumesc anticipat

• 0

Păi anunță la poliție în cel mult 24 de ore. Dacă nu iei o amendă de 4-5 puncte ( 1 punct amendă= 10% in valoarea salariului minim/economie,iar de la 01.01.2018 acesta este de 1900 lei) și suapendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

• Upvote 1
  • Downvote 2

• 0

Multumesc. Deci nu imi ia permisul sau sa imi dea amenda daca merg sa declar. Asta am de gand sa fac, sa merg maine dimineata la politie, insa nu as fi vrut sa fiu de buna credinta si tot sa o patesc.

• 0

@iav: punctul amenda a ramas plafonat la 145 lei, la nivelul din 2018.

@AndreeaGed mergi la politie in cele 24h de la incident, vei completa o declaratie cu privire la cele intamplate si vei primi o autorizatie de reparatii. 

Simplu, nu-i asa?

• 0
Chiar acum, pashaman a scris:

punctul amenda a ramas plafonat la 145 lei, la nivelul din 2018

Ai dreptate, dar cu atâtea modificări mai greșesc și eu.

• 0

Salut

Am gasit masina lovita in parcare in fata blocului (portiera stanga spate jos putin infundata).

Am fost la Politie sa declar evenimentul si surpriza: mi - au spus ca nu este nevoie (eu am apucat sa le zic ca nu este foarte grava situatia. Masina este pe firma si are Casco ).

Acum nu stiu ce se fac...

sa ma duc iar maine (in jurul orei 17.00 o sa treaca cele 24 h) sa incerc sa dau o declaratie (poate se schimba tura) sau sa o las asa ? oricum o repar pe Casco.

Multumesc.

• 0

Dacă ai găsit mașină lovita, ai asigurare Casco și o repari folosind aceasta asigurare, nu este nevoie sa declari evenimentul la politie.

Care parte nu ai înțeles-o din ceea ce ți-au spus colegii?

• 0

@blueliont, ar trebui sa cunoști aceste aspecte, dacă ești posesor de permis de conducere, nu sa fie o... surpriza sa afli cum se procedează în cazul în care ești implicat într-un eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale.

Nu este nimeni arogant, doar tu frustrat.

Era de ajuns un "Multumesc", ca nu este nimeni obligat sa îți răspundă la ceea ce trebuia sa știi. Dar, de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere...