Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

MadalinIonut

Question

Bună ziua ! Nu în urmă cu mult timp, am fost urmărit şi agresat de o persoană de 18 ani pe care nu o cunosc. Acesta m-a ameninţat şi în urmă cu câteva zile s-o las pe prietena mea, pe motiv că el încă mai ţine la mine . În fine, într-o zi am ieşit liniştit pe stradă, m-a urmărit iar când m-am aşezat în grădina publică pe o bancă, a venit la mine, m-a ameninţat şi mi-a aplicat un pumn în zona tâmplei şi un genunchi în gură . Am fost transportat de urgenţă la spital ( diagnostic: fractură de mandibulă ) . Am fost externat după 4 zile de spitalizare, am fost la poliţie, am făcut declaraţie, tot. Am primit şi 4 săptămâni de îngrijiri la domiciliu. Cum ar trebui să procedez în continuare şi ce pretenţii pot avea de la acel individ ? Mulţumesc ! 

Recommended Posts

• 0

Bună ziua! În ziua de 30 Decembrie mama și tatăl meu au plecat cu mașina pentru a lăsa un prieten de familie acasă deoarece acesta era în stare de ebrietate. Mama a lăsat mașina în fața casei și a plecat în apropiere la o cunoștință iar tatăl meu și prietenul lui au rămas în mașină, când un grup de persoane, ce se presupune că ar fi fost sub influența drogurilor i-au atacat. I-au târât din mașină și agresat, prietenul tatălui meu a reușit să scape însă tatăl meu a fost bătut sever iar agresorii au reușit să fugă până la sosirea polițiștilor. În aceeași zi tatăl meu a fost la spital însă în ciuda faptului că avea răni destul de grave a fost lăsat să plece. Peste aproximativ 3 zile se va duce să-și scoată certificatul medico-legal, și ar dori să întocmească o plângere. Acum, nedumerirea pe care o am eu și chiar aș avea nevoie de sfatul unei persoane competente, eu sunt doar în vizită la părinții mei, de sărbători și voi pleca cât de curând, tatăl meu de asemenea, va pleca la muncă și este plecat o lună întreagă. Mamei mele îi este frică să depună dosarul la poliție deoarece rămâne singură acasă și se gândește la ce este mai rău, am încercat să o conving să ia toate măsurile necesare însă refuză categoric. Din diferite surse am aflat că persoanele care l-au agresat pe tatăl meu mai au plângeri și dosare penale și asta a făcut-o pe mama mea să reconsidere alegerea deoarece ea consideră că încă un dosar penal nu va adăuga nimic iar dacă acele persoane vor afla, vor căuta răzbunare. Până și în ziua de astăzi continuă să umble pe străzi și agresează persoane vârstnice în marea majoritate a timpului. Vă rog, oferiți-mi un sfat, vreau s-o ajut pe mama mea cât mai mult, vreau să se simtă în siguranță și să facă cea mai bună alegere. Ce pot face ? Mulțumesc anticipat!

• 0
  • Moderator

Când sunteţi victima unei infracţiuni, ori daca aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale, trebuie să vă adresaţi de îndată celei mai apropiate unităţi de poliţie. Timpul şi informaţiile utile ne sunt cel mai bun sprijin în lupta contra infracţionalităţii. Conform legislaţiei în vigoare poliţia poate fi sesizată prin plângere sau denunţ că s-a săvârşit o infracţiune.
Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevăzut de lege, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestora.
Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizica sau de o persoana juridica căreia i-a fost cauzată o vătămare sau o pagubă printr-o faptă antisocială organelor judiciare.
Plângerea trebuie să conţină: numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă. Plângerea se poate face personal sau prin mandatar (mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii).
Plângerea poate fi făcută şi oral, situaţie în care conţinutul acesteia se consemnează într-un proces verbal de către poliţistul care o primeşte.
De asemenea, plângerea se poate face şi de către unul din soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată pentru care s-a depus plângerea poate ulterior să declare că nu-şi însuşeşte conţinutul acesteia. Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se poate face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă (art. 222 din Codul de procedură penală).
Denunţul este încunoştinţarea făcută de o persoană fizica sau de o persoana juridica, despre săvârşirea unei fapte antisociale. În acest caz, spre deosebire de plângere, persoana care face denunţul nu a suferit nici o vătămare sau pagubă, ea sesizează doar faptul că altcineva a fost victima unei asemenea fapte.
În ce priveşte conţinutul denunţul trebuie să conţină aceleaşi date ca şi plângerea. Denunţul scris trebuie să fie semnat de denunţător, iar în cazul denunţului oral, acesta trebuie, de asemenea, consemnat într-un proces verbal de către poliţistul în faţa căruia a fost făcut (art. 223 din Codul de procedură penală).